www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΕΑ Βαθαίνει η κρίση στο αυτοκρατορικό μουσείο της Βρετανίας

Βαθαίνει η κρίση στο αυτοκρατορικό μουσείο της Βρετανίας

bathaini1

Η οικονομική κρίση επηρέασε το Βρετανικό Αυτοκρατορικό Μουσείο του Μπρίστολ πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Στις τελευταίες οικονομικές συναλλαγές του μουσείου, που έγιναν τον περασμένο μήνα, βρέθηκαν μη εγκεκριμένα χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν το £1 εκ. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του μουσείου αποκάλυψαν επίσης πως δαπανήθηκαν £500.000 για μια έκθεση σχετικά με τη Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη (1920-1948), την οποία οι διαχειριστές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν.

Ο Neil Cossons, πρόεδρος των διαχειριστών του μουσείου, δηλώνει πως οι λογαριασμοί «αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της σοβαρότητας της κατάστασης». Ο Cossons αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω εξαιτίας της αστυνομικής έρευνας που διεξάγεται για τις μη εγκεκριμένες δραστηριότητες του μουσείου. Τον Σεπτέμβριο είχε αναφερθεί από την Art Newspaper πως τουλάχιστον 150 αντικείμενα τέχνης από τη συλλογή του μουσείου είχαν διατεθεί προς πώληση μέσω αντιπροσώπου, ο οποίος κατέβαλε στο μουσείο το ποσό των £115.000.

Το μουσείο στο Μπρίστολ άνοιξε το 2002, συστεγαζόμενο στο σιδηροδρομικό σταθμό Isambard Kingdom Brunel’s Temple Meads, του οποίου η επέκταση κόστισε £8 εκ. Το μουσείο έκλεισε για το κοινό το 2008, όταν οι τότε διευθυντές και διαχειριστές ανακοίνωσαν πως επρόκειτο να μεταφερθεί στο Λονδίνο, ένα πλάνο που εγκαταλείφθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Η τελευταία οικονομική έκθεση αποκάλυψε πως οι διαχειριστές αποφάσισαν ακόμα να αναβάλουν την έκθεση για την Εντολή στην Παλαιστίνη «για οικονομικούς λόγους».

Για το 2010 έχει καταγραφεί στους λογαριασμούς του μουσείου το ποσό των £357.102 από «μη εγκεκριμένες συναλλαγές». Οι εν λόγω συναλλαγές έγιναν από «έναν πρώην υπάλληλο του μουσείου». Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήλθε από τις πωλήσεις αντικειμένων τέχνης της συλλογής. Οι διαχειριστές λένε πως ήδη διεξάγεται έλεγχος για «τα αντικείμενα που είναι γνωστό ότι διατέθηκαν προς πώληση το 2008 και 2009 χωρίς έγκριση». Ο έλεγχος πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Στους λογαριασμούς συμπεριλαμβάνεται επίσης και το ποσό των £677.413 για μη εγκεκριμένες δαπάνες.

«Προς το τέλος του 2010 έγινε σαφές ότι ο διευθυντής του μουσείου είχε αναλάβει πολλές μη εγκεκριμένες δραστηριότητες. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι ο διευθυντής του μουσείου απολύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2011 και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες οι οποίες συνεχίζονται ακόμα», αναφέρουν οι διαχειριστές.

Ο Gareth Griffiths, ο διευθυντής που απολύθηκε τον Φεβρουάριο, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Τον Μάρτιο ο δικηγόρος του δήλωσε πως «για όσα έργα διατέθηκαν προς πώληση, οι διαχειριστές είχαν λάβει γνώση και ήταν σύμφωνοι με αυτήν την ενέργεια και τα έσοδα επίσης είναι ελεγμένα πλήρως».

Η πρώην διευθύντρια εκθέσεων του μουσείου, Anne Lineen, διοργάνωνε την έκθεση «Η Βρετανία στην Παλαιστίνη». Απολύθηκε τον Ιούνιο και κινείται δικαστικά.

Η έκθεση επρόκειτο να παρουσιαστεί στη Brunei Gallery στο τμήμα Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ο αριθμός των επισκεπτών για μια συνηθισμένη έκθεση στη Brunei Gallery αγγίζει περίπου τις 10.000, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος της προετοιμασίας της τάξεως των £500.000 θα ανέρχονταν στις £50 ανά άτομο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό η εγκατάσταση και τα έξοδα λειτουργίας της έκθεσης.

Η Lineen δηλώνει πως δεν είχε καμία ανάμειξη στον υπολογισμό του συνολικού κόστους της έκθεσης, αλλά μέσα στο συνολικό ποσό θα συμπεριλαμβανόταν η απόκτηση αρχειακού υλικού και η καταγραφή προφορικών μαρτυριών με τη μορφή συνέντευξης. Αναφέρει πως συνεχίζει τη διοργάνωση της έκθεσης ως ανεξάρτητη επιμελήτρια και ελπίζει να παρουσιαστεί στην γκαλερί Brunei τον Οκτώβριο του 2012.

Τον προηγούμενο μήνα ο εκπρόσωπος μιας φιλανθρωπικής επιτροπής δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με το μουσείο έπειτα από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν αναφορικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της φιλανθρωπικής επιτροπής. Οι διαχειριστές ανέφεραν τη φερόμενη υπεξαίρεση των φιλανθρωπικών πόρων στην Επιτροπή ως σοβαρό περιστατικό τον Μάρτιο. Έχουμε ήδη κανονίσει να συζητήσουμε αυτά τα θέματα».

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 11.800 αντικείμενα από δωρεές του Κοινοπολιτειακού Ινστιτούτου. Το αυτοκρατορικό μουσείο ήταν υποψήφιο για Ευρωπαϊκό Μουσείο για το έτος 2004 και διοργάνωσε μια έκθεση που σηματοδοτούσε την δισεκατονταετηρίδα από το τέλος του δουλοπάζαρου, η οποία ήταν υποψήφια για το Βραβείο Art Fund to 2008. Για το εγχείρημα αυτό έλαβε ως επιχορήγηση το ποσό των £770.000.

Στους εφόρους του μουσείου συγκαταλέγεται και ο Robert Anderson, τέως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και ο David Cannadine, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ο Robert Crawford, τέως διευθυντής του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου, διορίστηκε τον Μάρτιο του 2011.

Martin Bailey