www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΟΥΑΡ ΤΕΧΝΗΣ Αrt Athina, Γήπεδο ΤaeΚwonDo, Φάληρο, 15-18 Μαΐου 2014

Αrt Athina, Γήπεδο ΤaeΚwonDo, Φάληρο, 15-18 Μαΐου 2014

Ευρετήριο Άρθρου
Αrt Athina, Γήπεδο ΤaeΚwonDo, Φάληρο, 15-18 Μαΐου 2014
Παράλληλο πρόγραμμα (συνέχεια)
Όλες οι Σελίδες

Η γιορτή της τέχνης με συλλέκτες από την Τουρκία, τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ και άλλα αφιερώματα

Το φεστιβάλ της σύγχρονης τέχνης δίνει την καθιερωμένη του συνάντηση τον Μάιο στο Φάληρο. Έως τώρα ο θεσμός έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως νέους. Πρόκειται για μια γιορτή που έχει μεν εμπορικό χαρακτήρα, αλλά έχει εξελιχθεί και σε σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, κα. Γιάννα Γραμματοπούλου, ως διοργανώτρια της έκθεσης μας λέει: «Παρά την κρίση, οι γκαλερί επιμένουν στην διοργάνωση. Η συμμετοχή τους έχει αξία σε βάθος χρόνου γιατί παρουσιάζουν τους συνεργάτες καλλιτέχνες τους και το πρόγραμμά τους και έτσι προσελκύουν το κοινό για την προώθηση των αιθουσών τους και των καλλιτεχνών τους στις ατομικές εκθέσεις τους. Με τη συμμετοχή συμβάλλουν στην διοργάνωση ενός σπουδαίου καλλιτεχνικού γεγονότος ίσως του σπουδαιότερου ετήσιου θεσμού».

Στην 19η Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, όπως μας δηλώνει η κα. Γραμματοπούλου, πρόκειται να συμμετάσχουν πάνω από χίλιοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο αριθμός των γκαλερί που παρουσιάζονται συνεχώς αυξάνεται.

Είναι βέβαιο ότι οι γκαλερί διέρχονται μία περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης, μιας και η άσχημη συγκυρία βάλει πρώτα απ’ όλα τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά προϊόντα, αλλά αυτές επιμένουν.

«Οι ιδιοκτήτες των γκαλερί, υποστηρίζει η κ. Γραμματοπούλου, με πολύ μεράκι και αγάπη αυτοχρηματοδοτούν τη δουλειά τους και έτσι αντιστέκονται στην κρίση».

Είναι πάντως γεγονός ότι η επιτυχία του θεσμού της ArtAthina έχει δυναμώσει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης του οποίου ολοένα τα μέλη αυξάνονται.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν όπως πάντα, πλήθος πολιτιστικών φορέων δίνοντας το στίγμα των δραστηριοτήτων τους. Ανάμεσα στα περιοδικά που συμμετέχουν είναι και η εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» που είναι και χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης. Μάλιστα, το φετινό τους περίπτερο θα φιλοξενήσει έργα του χαράκτη Πίνο Παντολφίνι.

Α.Κ.

Το παράλληλο πρόγραμμα της 19ης Art Athina είναι το ακόλουθο:

Παρουσίαση της Συλλογής Δασκαλοπούλου

Η Συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μία από τις πλέον αναγνωρισμένες συλλογές σύγχρονης τέχνης στο κόσμο, θα τιμήσει για πρώτη φορά με την παρουσία της το Παράλληλο Πρόγραμμα της Art Athina.

Το έργο που θα εκπροσωπήσει τη συλλογή είναι η οπτικοακουστική εγκατάσταση της ελβετίδας Pipilotti Rist με τίτλο «Supersubjektiv» (2001).

Η καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1962 στην Rheintal, μια πόλη κοντά στα αυστριακά σύνορα, ως Charlotte Rist. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και στη συνέχεια στο School of Design της Βασιλείας. Το έργο της σπλαχνικό, γήινο και γεμάτο ζωή, περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις γλυπτικής, ήχου και βίντεο. Η ενασχόληση με το σώμα, συγκεκριμένα το γυναικείο, εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της τέχνης της.

 

Παρουσίαση του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ

Διαδρομές Τέχνης μέσα στην πόλη

Ο Οργανισμός NEON συμμετέχει στην Art Athina με στόχο τη διεύρυνση του ανοιχτού διαλόγου για την τέχνη στο δημόσιο χώρο. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΝΕΟΝ στην Art Athina 2014, το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για:

Η έκθεση A THOUSAND DOORS υλοποιείται σε συνεργασία με τη Whitechapel Galllery με τη συµµετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery.

Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» αφορά στην κηποτεχνική αναβάθμιση οκτώ σημείων του Εθνικού Κήπου, ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με σεβασμό στη δυναμική και την ιστορικότητά του. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνεται έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης σε συγκεκριμένα σημεία στον Κήπο με νέες παραγωγές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ευρύτερος στόχος των προγραμμάτων αυτών του Οργανισμού ΝΕΟΝ είναι τόσο η ανάδειξη του μοναδικού πλούτου της Αθήνας όσο και η αναζωογόνηση της πόλης.

 

Art-Athina Contemporaries: Statement made

Την επιμέλεια έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου

Την αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, όπως αυτή διαμορφώνεται σε ενεστώτα χρόνο, επιχειρεί η δράση-έκθεση της «Art Athina Contemporaries» με τίτλο «Statement made». Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συμμετέχουσες γκαλερί, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στο βασικό πρόγραμμα της Art Athina.

 

Platforms Project @ Art Athina 2014

Την επιμέλεια έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου

Νέοι καλλιτέχνες με διάθεση και ορμή από πολλά σημεία του κόσμου δίνουν το παρόν στο φετινό «Platform Project @ Art Athina 2014». Οι πλατφόρμες έχουν κατακτήσει μια διακριτή θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι χωρίς να ανταγωνίζονται το περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν.

Στην πετυχημένη περσινή χρονιά παρουσιάστηκαν 500 καλλιτέχνες από 44 πλατφόρμες από 16 χώρες! Στο φετινό «Platform Project» οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί σε 48, ενώ προέρχονται από 18 χώρες (Αργεντινή, Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Καναδά, Κύπρος, Λετονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Φιλανδία). Οι καλλιτέχνες που θα εμπλακούν στο project θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον ήδη εντυπωσιακό περσινό αριθμό.

Στόχος του προγράμματος «Platform Project @ Art Athina 2014» είναι η χαρτογράφηση την εικαστικής δράσης όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις σε εικαστικά ερωτήματα μέσω της συλλογικής τους δουλείας που έχει ως κέλυφος τις πλατφόρμες.

Στα πλαίσια του Platform Project @ Art Athina 2014 θα υπάρχουν αφιερώματα για τις πλατφόρμες των Βαλκανίων και του Καναδά που θα πλαισιωθούν με μια σειρά ομιλιών για την τέχνη στις περιοχές αυτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι πλατφόρμες που συμμετέχουν (οι χώρες προέλευσης σε αλφαβητική κατάταξη) είναι οι εξής:

«Harrington Mill Studios», «Lubomirov – Easton» «Out Of The Box Intermedia» (Αγγλία). «Urgente» (Αργεντινή). «DaDa Da Academy» «Fotogalerie Wien», «The Program» (Αυστρία). «The Milena principle (Foundation Van Biesen-Mestdagh)» (Βέλγιο). «A Trans», «Microwesten» (Γερμανία). «Alpineum Produzentengalerie» «Dienstgebaude art space» (Ελβετία). «Action Field Kodra», «Artia Gallery» "Campus Novel», «En-Flo», «Filopappou Group», «Kipos», «Lo and Behold», «Lustspiel», «Margaris Foundation / les yper yper», «Metapolis» «Orizontas Gegonoton», « REM Brand Name project/ Μακρύόχημα», «Simulacrum», «Skouze3» «Snehta Residency», «Stigma Lab ( Stigma Squad )» «Studio 4», «The Symptom Projects» (Ελλάδα). « Art on Armitage» (ΗΠΑ). «Sudlab» (Ιταλία). «Bang art now centre» «Ed video Media Arts Centre» «Julie René de Cotret & Jung-Chul Hur» «Vsvsvs» (Καναδάς). «Binary art group/Artos Foundation » (Κύπρος). «Totaldobze» (Λετονία). «Ex-Mekh» ( Ολλανδία). «Lateral ArtSpace» (Ρουμανία). «Abc» (Ρωσσία). . «Candyland» «Parabola», «Studio44» (Σουηδία). «Museum of Contemporary Cuts» (Τουρκία). «00130Gallery» «Kallio Kunsthalle» «MUU Gallery / Artists’ Association MUU» (Φιλανδία).

Η Άρτεμις Ποταμιάνου είναι εικαστικός και curator. Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 17 ατομικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 85 ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής, που χρησιμοποιούν εκτενώς στο έργο τους στοιχεία του λόγου, της γλώσσας και πολιτικής σκέψης και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ιδρύματα και εναλλακτικούς χώρους. Έχει επίσης γράψει πολλά κείμενα για καταλόγους εκθέσεων, βιβλία.