www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΕΧΝΗΣ Εικαστικές διαδικασίες σε ανοικτό διάλογο

Εικαστικές διαδικασίες σε ανοικτό διάλογο

Ατομικές εκθέσεις με εμφανή την ποιότητα και τη θεματική ποικιλία φιλοξενούνται στις αίθουσες τέχνης για τον μήνα Νοέμβριο, λίγο πριν πάρουν τη θέση τους εκθέσεις συνεργατών λόγω των Χριστουγέννων. Δεν λείπουν βεβαίως και οι ομαδικές. Ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική και φωτογραφία αποτελούν κυρίως τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που δίνουν την ευκαιρία για ένα δείγμα καλής ελληνικής τέχνης.

Α-Δ

Ο υπερβατικός χώρος της Γεωμετρίας ανιχνεύεται στα έργα πέντε δημιουργών που εκτίθενται στην ομώνυμη ομαδική έκθεση. Ο Δανιήλ αναζητούσε τη ζωγραφική απόδοση του Πνευματικού μέσα από τη μελέτη της τυπολογίας, της βυζαντινής εικόνας και της ευκλείδειας γεωμετρίας. Ο Κρις Γιαννάκος φιλοτεχνεί γλυπτικές εγκαταστάσεις με επιρροές από τον ρώσικο κονστρουκτιβισμό, τον μινιμαλισμό και τη γεωμετρική αφαίρεση, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλές αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Ο Θανάσης Τότσικας στις συνθέσεις του καταπιάνεται άλλοτε με τη μονοχρωμία και άλλοτε με τα βασικά γεωμετρικά σχήματα του τετραγώνου, του κύκλου και του τριγώνου. Επίσης στα έργα του Νίκου Αλεξίου, του Γιάννη Σαμοθράκη και της Βάσως Γκαβαϊσέ η γεωμετρία παίζει τον βασικό ρόλο.

Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα-Πάτρα

Στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ Re-culture III της Πάτρας, παρουσιάζεται ένα μέρος της Συλλογής του Σωτήρη Φέλιου. Πρόκειται για 159 έργα παραστατικής ζωγραφικής και γλυπτικής. Στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες πολλών καλλιτεχνών μερικοί από τους οποίους είναι οι Στέφανος Δασκαλάκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Ευγενία Αποστόλου, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Γιώργος Λάππας, Χρήστος Μποκόρος, Γιώργος Ρόρρης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

«Στην Κιβωτό των ονείρων» είναι ο τίτλος της έκθεσης που έδωσε ο επιμελητής της, ζωγράφος Μιχάλης Μανουσάκης. Η έκθεση περιλαμβάνει 76 πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά 19 καλλιτεχνών από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου. Ο Μανουσάκης επέλεξε αυτά τα έργα για να μοιραστεί εμπειρίες με όσους συγκατοικεί στην ίδια ιστορία και στον ίδιο γεωγραφικό τόπο.

Η συλλογή του Σωτήρη Φέλιου απόκτησε τα πρώτα της έργα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Σήμερα αποτελείται από περίπου 850 έργα. Έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας καθώς και στο εξωτερικό.

Λόλα Νικολάου

«Words of Wisdom» είναι ο τίτλος της έκθεσης που επιμελείται η Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Σαράντης Γκάγκας, Renee Magnanti, Ζάφος Ξαγοράρης και Bill Pangburn. Στα έργα των συμμετεχόντων διακρίνεται η ανησυχία για την ανθρωπότητα, για τη δικαιοσύνη και την ηθική δράση.

Διεξόδος

Πορτρέτα ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εκθέτει ο φωτογράφος Γιώργος Κατσάγγελος. Πρόκειται για μία έκθεση με τον τίτλο «Σιωπή» στην οποία καταγράφει τις μορφές των πρώην ψυχασθενών με τους οποίους μοιράστηκε στιγμές από την καθημερινή ζωή μέσα στους χώρους του Ιδρύματος ή μέσα στα σπίτια τους. Φωτογραφίζοντας το θέμα του προσπάθησε ν’ αποφύγει δύο ερμηνευτικά λάθη: να καταφύγει στο στοιχείο του εύκολου εντυπωσιασμού και να ενδώσει στην κλασική κλινική εικόνα.

Ζουμπουλάκη

Με αφορμή τα εβδομηκοστά γενέθλια του Διονύση Σαββόπουλου και τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων παρουσίας του στο τραγούδι, δεκαοκτώ καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα προς τιμή του. Ταυτόχρονα προσπαθούν ν’ αναμετρηθούν με το έργο του και την παρουσία του στα δημόσια πράγματα. Στίχοι, τραγούδια, τίτλοι δίσκων και ηχητικά αποσπάσματα δίνουν το έναυσμα για μια συνομιλία με τους πλαστικούς προβληματισμούς.

Αrt Πρίσμα

Η ζωγράφος Βερονίκη Δαμιανίδου εκθέτει μια σειρά έργων της με τον τίτλο «My little zen»,σε επιμέλεια της Νατάσας Θωμάκου. Η καλλιτέχνης αναφέρει ότι η ζωγραφική μπορεί να είναι ένας πολύ πνευματικός δρόμος. Μεγαλύτερη σημασία έχει η διαδικασία, το παιχνίδι με τα χρώματα, τα σχήματα, τους τόνους. Οι λεπτές ισορροπίες που φτιάχνουν αρμονία σε μια ζωγραφιά.

Εικαστικές Αναζητήσεις

«Του χρώματος παιχνίδια» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που παρουσιάζουν πέντε ζωγράφοι στην αίθουσα τέχνης του Μελέτη Φικιώρη. Η ομάδα των πέντε καλλιτεχνών δημιουργούν παράλληλα γεγονότα στα οποία αφηγούνται ιστορίες για μυθικά μέρη και αλλόκοτα σύμπαντα. Συμμετέχουν οι: Χρήστος Αθηναίος, Σπύρος Αρμενιάκος, Γιάννης Γιγουρτάκης, Μάρω Θεοδώρου και Ειρήνη Μπαζάρα.

Καπάταης-Λευκωσία

Τριάντα πέντε έργα μιας εικοσαετίας εκθέτει ο Δημήτρης Γέρος στην Κύπρο μετά από το 1983 που ήταν και η τελευταία φορά που εξέθεσε εκεί. Πρόκειται για σουρεαλιστικές συνθέσεις μυθικών τοπίων ζωγραφισμένων με σχολαστική επιμέλεια και λεπτολογία. Ο Γέρος τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια ασχολείται, με την ίδια επιτυχία που είχε η ζωγραφική του, και με τη φωτογραφία. Το τελευταίο του βιβλίο αποτελείται από φωτογραφίες που δημιούργησε με βάση τα ποιήματα του Καβάφη και το οποίο εντάχτηκε από την American Library Association στα καλύτερα δέκα του 2011. Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα ακόμη βιβλίο του με φωτογραφίες του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές τον οποίο φωτογράφιζε ο Δημήτρης Γέρος κατά τις συναντήσεις τους στο Μεξικό και την Κολομβία.

Μουσείο Μπενάκη

Το έργο της κολεκτίβας Depression Era φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138. Η έκθεση παρουσιάζει ένα μωσαϊκό διαφορετικών αφηγήσεων και νοημάτων, μια συλλογική καταγραφή του τραυματικού μετασχηματισμού της κρίσης μέσα από εικόνες και λόγο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα τριετούς συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της κολεκτίβας, για έναν διάλογο, για ένα ανοικτό αρχείο που επεξεργάζεται την πραγματικότητα της εποχής και του τόπου.

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας-Βίλα Καπαντζή-Θεσσαλονίκη

Είκοσι πέντε καλλιτέχνες, αυστριακής, γερμανικής και ελληνικής καταγωγής, δούλεψαν για την έκθεση «Αγορά και Δώρον. Φαντάσματα της φιλοξενίας». Πρόκειται για ορισμένες από τις έννοιες που οριοθετούν θεματικά την έκθεση. Η πράξη του δούναι και λαβείν καθώς και η μεταξύ τους σχέση, μέσα από μια διαδικασία ανταλλαγής, διακρίνονται ως θεμελιακά στοιχεία, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, ως το απροϋπόθετο της όποιας εξέλιξης της σημερινής κοινωνίας και ως απαρχή της έννοιας της οικονομίας που χαρακτηρίζει δομικά τον άνθρωπο.

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας-Μέγαρο Εϋνάρδου-Αθήνα

Τη «διαδρομή» της Κλεοπάτρας Δίγκα εξετάζει η έκθεση μέσα από έργα που χρονολογούνται από το 1968 μέχρι σήμερα. Από τις αρχικές επιρροές της ποπ αρτ στον κριτικό ρεαλισμό και από την υπαρξιακή αναζήτηση ταυτότητας στην εικαστική μελέτη της ανθρώπινης κατάστασης, η συνολική παρουσίαση του έργου της Δίγκα φαίνεται να συλλαμβάνει τις εικόνες του βίου που είναι συγχρόνως προσωπικές και κοινές. Για την έκθεση κυκλοφορεί κατάλογος με όλα τα έργα καθώς και κείμενα των Μάρθας Χριστοφόγλου, Χρήστου Λάζου και Ανδρέα Ιωαννίδη.

Αργώ

Ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας εκθέτει τη νέα του δουλειά. Πρόκειται για μία σειρά γλυπτών, φιλοτεχνημένων σε ορείχαλκο και πορσελάνη με τον τίτλο «Ισορροπίες αξιών». Χρησιμοποιεί την πορσελάνη για να δημιουργήσει έργα που θυμίζουν προτομές και επιτύμβιες στήλες της αρχαιότητας, με γυναικείες φιγούρες δανεισμένες από την αρ ντεκό και το μπαρόκ. Τέμνει τους όγκους σε σχεδόν όμοια σχήματα και μεγέθη στοιβάζοντας τα κομμάτια της πορσελάνης το ένα πάνω στο άλλο. Το ίδιο κάνει και στις ανθρώπινες μορφές του από σίδερο.

Μουσείο Ηρακλειδών

Γιορτάζοντας τα δέκα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινίασε το νέο του κτίριο με την έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950». Η έκθεση φωτογραφίας, που τιμά επίσης τα 180 χρόνια της ανακήρυξης της Αθήνας πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι στην πολεοδομική και οικιστική ανάπτυξη της Αθήνας μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών καθώς και μία μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της ελληνικής πρωτεύουσας του δημοσιογράφου και μελετητή της Νίκου Βατόπουλου.

Ζήνα Αθανασιάδου

Το έργο δύο καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο, της Λίνας Θεοδώρου και του Γιάννη Σαββίδη, εκτίθεται στη Θεσσαλονίκη. Η Λίνα Θεοδώρου δημιουργεί ιστορίες από την καθημερινότητα και το διαδικτυακό τύπο. Ο Γιάννης Σαββίδης δημιουργεί έργα με βάση το σχέδιο σε τρεις ενότητες: «Stilalive», «Αποσυνθέσεις» και «The Garden (in progress)».

Aέναον

Η Φανή Γρυπάρη εκθέτει έναν κόσμο χωρίς μάσκες. Μέσα από λουλούδια, ανθρώπινες φιγούρες και λίγα εσωτερικά πόλεων, αναδεικνύει τη φρεσκάδα και την ειλικρίνεια της που συγκινεί τον θεατή και τον οδηγεί σε εμπειρίες για τον κόσμο με διαφορετικό μάτι.

Μαρτίνος

Στο χώρο του παλαιοπωλείου Μαρτίνος παρουσιάζει την ατομική της έκθεση η Αλίκη Παλάσκα με τον τίτλο «Παζάρια». Ένα σύνολο από γλυπτά έχουν δημιουργηθεί από φθηνά μπιμπελό καταστρέφοντας τον εφησυχασμό μιας μικροαστικής αισθητικής. Αντίγραφα με μαρκαδόρους πάνω σε υφάσματα ταπετσαρίας δημιουργούν μια σκοτεινή εικόνα ενεργοποιώντας γλυκανάλατα prints. Η εγκατάσταση αυτή ανασυνθέτει την έννοια της διαπραγμάτευσης όπου παζαρεύονται αξίες, πρότυπα, κατοχυρώσεις.

Bernier/Eliades

Mία επιλογή από μικρά γλυπτά και έργα σε χαρτί εκθέτει η Γερμανίδα Cristianne Löhr στην Αθήνα. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί υλικά παρμένα από τη φύση. Όλη η προεργασία των έργων της δεν γίνεται μέσα στο ατελιέ της αλλά σε μακρινούς περιπάτους σε λιβάδια και δάση. Εκεί συλλέγει οργανικά υλικά, όπως μίσχους φυτών, πικραλίδες, σπόρους από κισσό, γρασίδι, τρίχες αλόγου, τα οποία χρησιμοποιεί για την κατασκευή μικροσκοπικών γλυπτών καθώς και αρχιτεκτονικών κατασκευών.

Μουσείο Βορρέ

Στην έκθεση «Ιστορία-Ειρωνία» ο Μάνος Στεφανίδης μέσα από μία επιλογή 150 έργων από τις συλλογές του Μουσείου επαναπροτείνει εκείνα τα έργα που έγραψαν ιστορία σε αντιπαράθεση προς άλλα που εξέφρασαν ένα εφήμερο γούστο, μία μόδα, ένα στυλ που δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Από την μεριά του ο ζωγράφος-ηθοποιός Άγγελος Παπαδημητρίου στο ίδιο κλίμα έστησε ένα μικρό μνημείο μέσα στο μουσείο με τον τίτλο «Οι συγχωρεμένοι» (ή η ελληνική τέχνη πάει στον παράδεισο). Πρόκειται για ένα μνημείο που καυτηριάζει όσους ανοσιούργησαν σε βάρος της τέχνης και αποζητούν λήθη και συγχώρεση.

Open Case

Με τίτλο «Ανοικτή γραμμή» εκθέτει έργα με κεραυνούς ο Κωστής Τριανταφύλλου. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Θανάσης Μουτσόπουλος. Ο επιμελητής της έκθεσης αναφέρει ότι όλο το έργο του Κωστή μοιάζει με μια συνεχή, χωρίς σταματημό γραμμή. Στην πρώτη επί χάρτου περίοδο ο Κωστής γεμίζει επιφάνειες με γραμμές που άλλοτε μένουν ανεικονικές και άλλοτε μορφοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο ο ψυχεδελικός Κωστής θα γίνει ηλεκτρικός και θα οδηγηθεί στους γνωστούς κεραυνούς του που επαναλαμβάνει με απίστευτούς αυτοσχεδιασμούς.

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης εκθέτει με την επιμέλεια του κριτικού της τέχνης Παναγιώτη Παπαδόπουλου τη σκοτεινή σειρά των Λύκων, παραλλαγές πάνω σε μια αίθρια αφήγηση, νέα πορτραίτα ασήμαντης πόλης, νερά, δάση και πρόσωπα ενός αυτοβιογραφικού αρχείου. Λάδια, ακρυλικά, παστέλ λαδιού, ακουαρέλες, μολύβια συνθέτουν το αποσπασματικό του ημερολόγιο. Η έκθεση περιλαμβάνει την δουλειά του από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 μέχρι σήμερα, από την αφαίρεση και τον εξπρεσιονισμό μέχρι το ρεαλισμό.

Γκαλερί 7

Τη νέα της δουλειά παρουσιάζει η Αναστασία Καρβελά. Όπως λέει η ίδια: «Μπορεί η καθημερινότητά μας να βελτιώνεται απίστευτα γρήγορα με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας όμως η ποιότητα της ζωής μας γίνεται ραγδαία πιο βίαιη, σκληρή και απάνθρωπη». Η καλλιτέχνης αποτυπώνει τους προβληματισμούς της και οπτικοποιεί κάποιες βαθύτερες σκέψεις της σε δυσδιάστατα πανό και μικρές κατασκευές μικτής τεχνικής.

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η Κάλλια Τριανταφύλλου εκθέτει μια σειρά μικρών και μεσαίων έργων με τη μέθοδο της εγκαυστικής με θέμα τοπία και εσωτερικά δωματίων. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είχε η Ελισάβετ Πλέσσα. Όπως γράφει η επιμελήτρια τα έργα της καλλιτέχνιδος αποπνέουν έντονα την αίσθηση του τρισδιάστατου και του χειροποίητου. Η δύναμη και η διαφάνεια των χρωμάτων της λόγω του κεριού καθιστούν τους πίνακες θελκτικούς με κίνδυνο να γίνουν διακοσμητικοί, γεγονός που έντεχνα αποφεύγει η ζωγράφος.

Μπαταγιάννη

Ο Πάνος Χαραλάμπους εκθέτει την τελευταία του δουλειά με τον τίτλο «Aquis Submersus» (στο νερό βυθισμένος). Επιστρατεύοντας «ναυαγιοευρήματα» που ξέβρασε η Αμβρακία, συντρίμμια από την κατεδάφιση του εργοστασίου Κολούμπια, δίσκους βινυλίου, υπολλείματα φυσικών καταστροφών, ο Χαραλάμπους στήνει ένα προσωρινό Αρχείο, μια παράδοξη δισκοθήκη το οποίο αμέσως μετά θα περιέλθει στη σιωπή. Το σχέδιο «Αquis submersus» είναι ένα αυτό-οριοθετούμενο γεγονός με αρθρωτά συμβάντα εντός του οποίου ο καλλιτέχνης αποκτά τη δική ταυτότητα. Είναι μια ένδειξη της αντιδιαστολής των εννοιών χώρου-τόπου όπου ο τόπος αποβαίνει καθοριστικός και αναντικατάστατος για το καλλιτεχνικό υποκείμενο.

Σκουφά

Έργα ζωγραφικής και κεραμικής παρουσιάζει ο ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης με τον τίτλο «Βράχοι». Ζωγραφικά έργα σε χαρτί και κολάζ πραγματεύονται τη σχέση χρόνου και τόπου. Όπως λέει ο ίδιος για το θέμα της έκθεσης του: «Αν το καλοσκεφτείς είμαστε όλοι σαν βράχοι στη θέση μας, στο περιβάλλον μας, στο ρόλο μας, βράχοι μέσα στη θάλασσα του πλήθους».

Αστρολάβος-Δεξαμενή

Στη νέα της δουλειά η Κάτια Βαρβάκη παρουσιάζει ζωγραφικές συνθέσεις που με μια πρώτη ματιά μοιάζει να αφορμώνται από την πραγματικότητα, αλλά που με τον απρόσμενο συνδυασμό ετερόκλιτων μεταξύ τους στοιχείων πέρα από τη λογική καθώς και με την έντονη ατμοσφαιρικότητα των χώρων και των τοπίων που παρουσιάζονται σ’ αυτά μας μεταφέρουν σε ένα κόσμο εξωπραγματικό όπου το πραγματικό συγχωνεύεται με το φανταστικό.