www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΛΟΙ «Το χρονικό μιας φιλίας» του Γιώργου Δέρπαπα με τον Γιώργο Βογιατζόγλου

«Το χρονικό μιας φιλίας» του Γιώργου Δέρπαπα με τον Γιώργο Βογιατζόγλου

toxroniko

Η αναδρομική παρουσίαση του Γιώργου Δέρπαπα μέσα από τα έργα που έχει στη συλλογή του ο Γιώργος Βογιατζόγλου ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Ο ίδιος μάλιστα ο καλλιτέχνης, αν και δεν συνήθιζε τις κοσμικές εμφανίσεις, είχε την επιθυμία να βρεθεί στα εγκαίνιά της έστω και για είκοσι λεπτά για να τιμήσει τον φίλο του αλλά και να «ρίξει» μια συνολική ματιά στο έργο του.

Ξαφνικά στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 όλα άλλαξαν. Ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος του φανταστικού ρεαλισμού έφυγε από τη ζωή. Η έκθεση έγινε για τον συλλέκτη και στενό φίλο του Γιώργου Δέρπαπα, Γιώργο Βογιατζόλου, μια υποχρέωση απέναντι στον φίλο του, αυτόν τον γίγαντα της τέχνης, όπως τον αποκαλεί. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα της Τέχνης, ο Γ. Βογιατζόγλου μας μίλησε για τον φίλο του, τη γνωριμία τους και το εντυπωσιακό έργο που άφησε πίσω του.

Με τον Γιώργο Δέρπαπα σας ένωνε μια δυνατή και ξεχωριστή φιλία. Μιλήστε μας λίγο για αυτόν τον σπουδαίο ζωγράφο.

-Μιλάμε για τον  Γιώργο Δέρπαπα, μεγάλος φίλος, μεγάλος καλλιτέχνης. Δυστυχώς η απώλεια του είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά το ευτύχημα είναι ότι άφησε ένα τόσο μεγάλο έργο πίσω του που θα έχουμε να το σπουδάσουμε, να το διαβάσουμε και να μας διδάξει, γιατί ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος. Τον αγαπούσα υπερβολικά. Ξεκίνησα ως λάτρης του έργου του και εν συνεχεία γίναμε πάρα πολύ καλοί φίλοι. Η φιλία μας πάει 20 χρόνια πίσω. Σταθερή φιλία, σχεδόν κάθε εβδομάδα βρισκόμασταν. Σαν χαρακτήρας βέβαια ήταν λίγο δύσκολος, πολύ εσωστρεφής και δεν δεχότανε πολλά πολλά. Άλλοι λένε ότι ήταν και δύστροπος σαν χαρακτήρας, εγώ βέβαια δεν το ένιωσα γιατί και με αγαπούσε και τον αγαπούσα. Ήταν πολύ πνευματικός άνθρωπος, ολιγομίλητος, αλλά αυτά τα λίγα που έλεγε ήταν επί της ουσίας. Απ’ το ατελιέ του δεν έβγαινε, αλλά στα εγκαίνια αυτής της προγραμματισμένης έκθεσης είχε επιθυμία να έρθει έστω και για λίγο. Πολύ δουλευταράς, ακόμα και δύο μέρες πριν τον θάνατό του ζωγράφιζε.

Πώς έγινε η γνωριμία σας;

-Πρωτοείδα έργο του στο σπίτι της αδερφής μου πριν από 25 χρόνια. Με εντυπωσίασε τόσο πολύ που είπα στην αδερφή μου ότι πρέπει να τον γνωρίσω αυτόν τον ζωγράφο. Και έτσι βρεθήκαμε, πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, με οδήγησε στο σπίτι του και εκεί έγινε και η πρώτη παραγγελία. Μετά οι παραγγελίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Και έτσι μαζευτήκανε περί τα 70 έργα, τα οποία και εκθέτουμε τώρα στην Πινακοθήκη. Είμαι πολύ περήφανος που εκθέτω Γιώργο Δέρπαπα, και είναι επίσης και η πρώτη φορά που δείχνω αυτά τα έργα στο ευρύ κοινό.

Τι ξεχωρίζετε στη δουλειά του;

-Ο Γιώργος Δέρπαπας στη ζωγραφική του έχει Βυζάντιο, αρχαία Ελλάδα, σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν τα χρώματά του. Είναι κολορίστας πρώτης γραμμής. Έχει μια αρμονία στα χρώματά του που είναι απίστευτη. Τα θέματά του είναι ελληνικά, έχει κάνει και πολλά τοπία, αλλά και θρησκευτικά. Στα θρησκευτικά θέματα στράφηκε δυστυχώς όταν έχασε έναν γιο του.  

Πόσα έργα του Γιώργου Δέρπαπα έχετε στη συλλογή σας;

-Συνολικά έχω 70 έργα, όχι μόνον λάδια, αλλά και γλυπτά, από τα ελάχιστα που είχε κάνει, σχέδια με μολύβι, ψηφιδωτά επίσης από τα λίγα που είχε φτιάξει, και χαρακτικά της περιόδου ’60-’70. Στη συλλογή υπάρχουν και κάποια ημιτελή έργα, τα οποία δεν ήθελε να τα ξαναπιάσει γιατί ανήκαν στην περίοδο που εμφάνισε το πάρκινσον.

Στην έκθεση που παρουσιάζετε στην Πινακοθήκη σας τι θα δούμε;

-Η έκθεση ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου 2015. Την επιμελήθηκε η κ. Ελένη Κυπραίου, συνέβαλα κι εγώ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω και δυο λόγια για την κ. Κυπραίου. Είναι η διευθύντρια της Πινακοθήκης μας και μας έχει δώσει νέα πνοή και νέο αέρα προς τα έξω. Η έκθεση συνοδεύεται από έναν ωραίο κατάλογο εις μνήμην του Γιώργου Δέρπαπα, με κείμενα δικά μου, της Ελένης Κυπραίου και της Μπίας Παπαδοπούλου. Στο στήσιμο της έκθεσης δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο χρώμα, θέλαμε να ισορροπούν δηλαδή τα έργα χρωματολογικά. Τα έργα του έχουν έντονο χρώματα και θέλαμε να τα ταιριάξουμε για να έχουμε ένα αρμονικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Στην έκθεση παρουσιάζεται ολόκληρη η συλλογή μου με τα έργα του Γ. Δέρπαπα.

* Το πρόγραμμα της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου περιλαμβάνει, όπως σε κάθε σεζόν, τρεις εκθέσεις. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με την αναδρομική του Γιώργου Δέρπαπα (έως 20/01/15) και συνεχίζει με μια ομαδική τριών νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών, των Αχιλλέα Πιστώνη, Βασίλη Σελιμά και Αντώνη Τσακίρη (Φεβρουάριο-Μάιο). Τη  σεζόν επρόκειτο να ολοκληρώσει μια έκθεση του Κώστα Πανιάρα, αλλά δυστυχώς τους διοργανωτές πρόλαβαν τα γεγονότα, οπότε τη θέση της θα πάρει κάποια άλλη έκθεση, της οποίας το περιεχόμενο δεν είχε οριστικοποιηθεί μέχρι τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε αυτή η συνέντευξη.

Σοφία Κοζάκη