www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2017 "ΟΜΟΝΟΙΑ"

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2017 "ΟΜΟΝΟΙΑ"

Διευθυντής Προγράμματος: MassimilianoMollona

Δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής για τη μετά το 2011 εποχή

18 – 29 Νοεμβρίου 2015

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "ΟΜΟΝΟΙΑ" ξεκινά το επίσημο πρόγραμμά της στις 18 Νοεμβρίου 2015 με τη Σύναψη 1, ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων.

Από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου 2015 η Μπιενάλε της Αθήνας «κατοικεί» την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Ενώνει τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες με τους οποίους μοιράζεται τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της. «Συνάπτει» συνεργασίες και εξακτινώνεται σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Eπίκεντρο το άδειο κτίριο Μπάγκειον στην πλατεία της Ομόνοιας, το οποίο παραχωρήθηκε στην Μπιενάλε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρώτης συνδιοργάνωσης με τη δημοτική αρχή της πόλης.

Επικεφαλής της διετούς διοργάνωσης είναι ο Διευθυντής Προγράμματος, MassimilianoMollona, διακεκριμένος ανθρωπολόγος, Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο GoldsmithsCollege του Λονδίνου. Τον Mollona ενδιαφέρει «ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η τέχνη να συνεισφέρει στη διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής διαλεκτικής καθώς και στη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στην κοινωνική έρευνα και στην εμπλοκή των πολιτών».

Το πρόγραμμα της Σύναψης 1 περιλαμβάνει ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή διευθυντών ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών, πανεπιστημιακών, θεωρητικών τέχνης και επιμελητών αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών δράσεων και ομιλιών στο Μπάγκειον και στη γειτονιά της Ομόνοιας.

•             Σύναψη 1 – Το Διεθνές Συνέδριο 18 και 19 Νοεμβρίου 2015

Χωρισμένο σε τρεις θεματικές (Εναλλακτικές Οικονομίες, Επαναπροσδιορισμός των Θεσμών και Επιτελεστικότητα στο Πολιτικό) το συνέδριο θα διερευνήσει μεταξύ άλλων θέματα όπως τα Κοινά (Commons), τις συνεταιριστικές δομές, τις πρακτικές ευζωίας στην πόλη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναρωτηθούν πώς μπορεί η τέχνη και οι πολιτιστικοί φορείς να συνεισφέρουν σε αυτή την περίοδο της ριζικής αλλαγής.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου 2015 (09.30–20.00) στο Εθνικό Θέατρο – Νέο Rex (Πανεπιστημίου 48) και στις 19 Νοεμβρίου 2015 στο Μπάγκειον

•             Οι εκδηλώσεις στο Μπάγκειον και στη Γειτονιά 18 έως 29 Νοεμβρίου 2015

Για ένα 12ήμερο η Μπιενάλε της Αθήνας "ΟΜΟΝΟΙΑ" ξεδιπλώνει μέρος του προγράμματός της στο τριώροφο άδειο Μπάγκειον και στη Γειτονιά γύρω από την πλατεία Ομονοίας, παρουσιάζοντας μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και συνεργασίες με πολιτιστικούς θεσμούς, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Συμμετέχοντες: DarioAzzellini & OliverRessler, Αυτόνομη Ακαδημία, CampusNovel, DepressionEra, ΙΣΕΤ, Βαλεντίνα Κάργα, Φάνης Καφαντάρης, Ζήσης Κοτιώνης και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Playroom, StateofConcept, UrbanDigProject, 3 137, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.

Χώρος διεξαγωγής: Μπάγκειον | πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα

Ώρες και μέρες λειτουργίας:

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου | 12:00 – 21:00

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου – Κυριακή, 29 Νοεμβρίου | 14:00 – 20:00

Χώροι στη Γειτονιά: Εθνικό Θέατρο – Νέο Rex, Εθνικό Θέατρο – Rex Πειραματική Σκηνή (-1), Bread & Roses, Εντός/Εκτός, ExileRoom, JaneiroCafeteria, Μπαγκλαντές, Ρομάντσο, Στάνη, 'ΥΛΗ[matter]HYLE

Η προηγούμενη διοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας "AGORA", βραβεύτηκε με το PrincessMargrietAwardforCulture 2015 από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό (EuropeanCulturalFoundation – ECF), ως «καινοτόμος» συνεργατική επιμελητική προσέγγιση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής η AGORA απέδειξε «τη δύναμη της αυτο-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας τον ζωτικό του ρόλο στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης».

Με την ΟΜΟΝΟΙΑ η Μπιενάλε της Αθήνας ανατρέπει την περιοδικότητα της διοργάνωσης και καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε μια συνεχή και διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία τα επόμενα δύο χρόνια. Αντί να διοργανώσει μία έκθεση στο τέλος της διετίας, καλεί ακαδημαϊκούς και ερευνητές από τα πεδία της ανθρωπολογίας, του φεμινισμού, του ακτιβισμού και της πολιτικής επιστήμης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια δημιουργική «ζύμωση» με καλλιτέχνες και ομάδες που δραστηριοποιούνται και αυτο-οργανώνονται στην πόλη της Αθήνας σήμερα.

Aναλυτικό πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου

Δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής

για τη μετά το 2011 εποχή

Δράσεις στο Μπάγκειον και στη Γειτονιά

Δύο χρόνια θα κρατήσει η Μπιενάλε της Αθήνας που άνοιξε μ’ ένα συνέδριο στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2015. Η Μπιενάλε εστιάζεται στο χώρο της Ομόνοιας όπου με διάφορες δράσεις από διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες θα καταφέρει να ζωντανέψει και ν’ αναβαθμίσει το απαξιωμένο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μεταξύ 18 και 29 Νοεμβρίου 2015, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ξεδιπλώνει μέρος του προγράμματός της στο άδειο Μπάγκειον και στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας, παρουσιάζοντας μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και συνεργασίες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ

Στο Μπάγκειον, η Μπιενάλε της Αθήνα 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ενώνει τις δυνάμεις της με χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες καθώς και με κολεκτίβες, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας συνεχόμενης ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών.

Συμμετέχοντες: DarioAzzellini & OliverRessler, Αυτόνομη Ακαδημία, CampusNovel, DepressionEra, ΙΣΕΤ, Βαλεντίνα Κάργα, Φάνης Καφαντάρης, Ζήσης Κοτιώνης και φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Playroom, StateofConcept, UrbanDigProject, 3 137, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς

Ημέρες & Ώρες Επίσκεψης:

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, 12:00 – 21:00

Παρασκευή 20 έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, 14:00 – 20:00

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

DARIOAZZELLINI & OLIVERRESSLER

Σε μια διάρκεια δύο ετών, οι δημιουργοί του κινηματογραφικού πρότζεκτ Occupy, Resist, Produce καταγράφουν εργοστάσια στα οποία η διαχείριση έχει περάσει κάτω από τον έλεγχο των εργατών. Την τρέχουσα χρονική περίοδο ακολουθούν τους εντατικούς αγώνες για αυτοδιοικούμενο χώρο εργασίας της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), του OfficineZero στη Ρώμη (Ιταλία) και του Ri-Maflow στο Μιλάνο (Ιταλία).

Ο DarioAzzelini διδάσκει στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου JohannesKepler (Αυστρία). Είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Η συγγραφική και θεωρητική του έρευνα εστιάζει στα κοινωνικά κινήματα, στη συμμετοχική δημοκρατία, στην αυτοδιαχείριση χώρων, στο μεταναστευτικό και στον ρατσισμό στη Λατινική Αμερική.

OOliverRessler γεννήθηκε το 1970. Ζει και εργάζεται στη Βιέννη. Ως εικαστικός καλλιτέχνης δημιουργεί εγκαταστάσεις, πρότζεκτ σε δημόσιους χώρους και ταινίες που αφορούν στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στις μεθόδους αντίστασης και στις κοινωνικές εναλλακτικές.

                                                                                                                                                     

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 

Η Αυτόνομη Ακαδημία δημιουργήθηκε το 2015 από την εικαστικό JouliaStrauss και οργανώνεται ως ένα ανοιχτό, διαπολιτισμικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Στα πλαίσια της Μπιενάλε της Αθήνας, η Αυτόνομη Ακαδημία μετακομίζει τις δράσεις της στο ξενοδοχείο Μπάγκειον όπου και πραγματοποιεί διαλέξεις, συζητήσεις και δράσεις με ακτιβιστές και θεωρητικούς από την Αθήνα, το Κίεβο και την Καρλσρούη.

Παρασκευή 20 και Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00

Αυτόνομη Ακαδημία, Δράση εκτύπωσης φοιτητικών ταυτοτήτων

Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, 17:00 – 20:00

Αυτόνομη Ακαδημία Χειμερινό Εξάμηνο

Molecular Aesthetics – from quantum states to discrete alien realities

Ομιλία και hands-on εργαστήριο από τον Yannick Oster, εικαστικό και φυσικό επιστήμονα από το BBV Institute of Applied Materials – Computational Materials Science (Καρλσρούη, Γερμανία)

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00

Αυτόνομη Ακαδημία Χειμερινό Εξάμηνο

GivingTime: ReinventingArt’sEconomy

Ομιλία από τον Σωτήριο Μπαχτσετζή, επιμελητή και θεωρητικό τέχνης

CAMPUSNOVEL

Η ομάδα CampusNovel δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 και αποτελείται από τους Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννη Δελαγραμμάτικα, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννη Σινιόρογλου και Γιάννη Χειμωνάκη. Πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο εικαστικό σχήμα που διερευνά την αρχαιολογία του σύγχρονου ως αναστοχαστική πρακτική απόδοσης νοήματος.

Το εναρκτήριο πρότζεκτ των CampusNovel στη Σύναψη 1, (Iheardit) throughtheGrapevine, εστιάζει στο κρασί και στην παραγωγή του, ως προϊόν και διαδικασία που φέρει ένα πλήθος πολιτισμικών, ανθρωπολογικών, κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων (παραγωγή μικρής κλίμακας, ήπια οικονομία, εργασιακές συνθήκες, αστικός σχεδιασμός).

Τετάρτη 25 και Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, 17:00 – 20:00

(I heard it) through the Grapevine

Προσωρινό Eικαστικό Eργαστήριο: Σχεδιασμός / Branding / Γενεαλογίες

από τους CampusNovel

Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 14:00 – 20:00

(I heard it) through the Grapevine

Μονοήμερη εορταστική εκδήλωση από τους CampusNovel

DEPRESSIONERA

Η κολεκτίβα DepressionEra ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να αρθρώσει έναν κοινό λόγο και να λάβει θέση απέναντι στους ακραίους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων ετών. Ξεκινάει ως συλλογικό πείραμα απεικονίζοντας φωτογραφικά την ελληνική πόλη και τις γύρω περιοχές, τις ιδιωτικές ζωές των παριών, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος, την εμφάνιση των κοινών (commons) καθώς και στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, στοχεύοντας να σχολιάσει τον κοινωνικό, οικονομικό και ιστορικό μετασχηματισμό που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τα μέλη της DepressionEra μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον και οργανώνουν σειρές δράσεων σύμφωνα με τον πειραματικό τρόπο λειτουργίας τους, τόσο στο ίδιο το κτίριο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

Μέλη της DepressionEra: Θεοφάνης Αβραάμ, Λουκάς Βασιλικός, Πάσκουα Βοργιά, Χρυσούλα Βούλγαρη, Ειρήνη Βουρλούμη, Γιώργος Γρυπαίος, Γιώργος Δρίβας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Χάρης Κακουλίδης, Κώστας Καψιάνης, Πάνος Κιάμος, Νικάνδρη Κουκουλιώτη, Τάσος Λάγγης, Πέτρος Μπαμπασίκας, Μαρία Μαυροπούλου, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Γιώργος Πρίνος, Δημήτρης Ραπακούσης, Γιώργος Σαλαμέ, Αγγελική Σβορώνου, Σπύρος Στάβερης, Όλγα Στεφάτου, Βαγγέλης Τάτσης, Μαρίνος Τσαγκαράκης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης, Γιώργος Χαρίσης, Γιάννης Χατζηασλάνης, Ζωή Χατζηγιαννάκη

ΙΣΕΤ

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ΙΣΕΤ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 από τα βασικά στελέχη της αίθουσας τέχνης Νέες Μορφές, με συνεργάτες συμβούλους ιστορικούς τέχνης και καλλιτέχνες. Σκοπός του ΙΣΕΤ είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της πορείας των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα από το 1945 έως σήμερα.

Το ΙΣΕΤ παρουσιάζει στο Μπάγκειον αρχειακό υλικό από εικαστικά έργα και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Η Ομόνοια προσεγγίζεται χωροταξικά αλλά και ως ένας συμβολικός τόπος, με σκοπό τη δημιουργία ενός ζωντανού αρχείου που θα εμπλουτίζεται και θα μεταλλάσσεται διαρκώς.

Έρευνα, συλλογή και επιμέλεια αρχειακού υλικού από τον Πάνο Γιαννικόπουλο.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΚΑΡΓΑ

Με έδρα τους το Βερολίνο, η Κάργα και ο συνεργάτης της PieterGrandry κινούνται ανάμεσα στους χώρους της αρχιτεκτονικής, της τέχνης στον δημόσιο χώρο, της περφόρμανς και των γραφικών τεχνών. Το πρότζεκτ MarketForImmaterialValue εκφράζει το ενδιαφέρον τους για τη βιωσιμότητα, την οικονομία, τα κοινά (commons) και τη διαχείριση των πόρων. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ παρουσιάζεται στο Μπάγκειον μια συλλογική διάλεξη-περφόρμανς, η οποία θα εστιάσει στην έννοια της αξίας και θα προσπαθήσει να παράγει πρακτικά συμπεράσματα μέσα από μία σειρά προκαθορισμένων διαλογικών ασκήσεων.

Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00

MarketforImmaterialValue (στα αγγλικά)

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00

MarketforImmaterialValue (στα ελληνικά)

Συμμετοχική διάλεξη-περφόρμανς από τη Βαλεντίνα Κάργα

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

ΦΑΝΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

Ο Φάνης Καφαντάρης έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και πολεοδομικές μελέτες για την πόλη της Αθήνας, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και εικαστικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις μεταλλαγές του κτισμένου και στις μετατοπίσεις της καθημερινής εμπειρίας στην πόλη, με πεδίο έρευνας τη μητροπολιτική Αθήνα. Από το 2014 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Ο Φάνης Καφαντάρης επιλέγει ένα δωμάτιο του Μπαγκείου ως τόπο συνάντησης αλλά και αφετηρίας της περιπατητικής δράσης που οργανώνει με κεντρικό άξονα την αστική τοπογραφία και τίτλο Speleo- / Σπήλαιο-. Το πρώτο στάδιο του Speleo καλεί το κοινό να αναγνωρίσει και να χαρτογραφήσει κενά κτίρια γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας. Η δράση εστιάζει στο κτισμένο αστικό τοπίο, που ορίζεται ως σχηματισμός διακλαδούμενων «σπηλαίων» με την υποχώρηση της ανθρώπινης παρουσίας.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 16:00 – 18:00

Speleo- / Σπήλαιο-

Παρουσίαση και εισαγωγή στο ανοιχτό εργαστήριο ομαδικής περιήγησης για την καταγραφή κενών κτιρίων στην Ομόνοια

από τον Φάνη Καφαντάρη

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, 15:00 – 18:00

Speleo- / Σπήλαιο-

Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: 1η ομαδική περιήγηση χαρτογράφησης

Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 11:00 – 14:00

Speleo- / Σπήλαιο-

Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: 2η ομαδική περιήγηση χαρτογράφησης

Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 11:00 – 14:00

Speleo- / Σπήλαιο-

Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: 3η ομαδική περιήγηση χαρτογράφησης

Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00

Speleo- / Σπήλαιο-

Ανοιχτό Εργαστήριο Ομαδικής Περιήγησης: σύνοψη της ομαδικής χαρτογράφησης και ανοιχτή συζήτηση

ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΧΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο Ζήσης Κοτιώνης με μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έρχονται στο Μπάγκειο με τις Ταυτοποιήσεις, ένα ανοιχτό εργαστήριο ανθρωπολογικής μελέτης των επιτελέσεων των «περαστικών» και της διαδικασίας αναγνώρισης του «άλλου».

Το τριήμερο εργαστήριο προτίθεται να αναζητήσει τις διαδρομές του ανήκειν και τις ταυτοποιήσεις στην πόλη της Αθήνας. Μέσω διαφορετικών επαφών με τις αταυτοποίητες αστικές υποκειμενικότητες, μέσω της τεκμηρίωσης των λεγομένων τους, την ένδυση και τα πράγματά τους, το εργαστήριο έχει την πρόθεση να δημιουργήσει ένα οπτικό και ηχητικό αρχείο. Το περιεχόμενο του αρχείου θα διαμορφωθεί μέσα στον χώρο του εργαστηρίου στο Μπάγκειον. Την ίδια στιγμή, η επικοινωνία και η τεκμηρίωση θα λάβουν χώρα μέσα στο κέντρο της πόλης.

Το εργαστήριο επιβλέπουν ο Ζήσης Κοτιώνης και οι διδακτορικοί φοιτητές αρχιτεκτονικής Γιάννα Μπαρκούτα & Νίκος Πλατσάς, με τη συμμετοχή 25 φοιτητών.

Ο Ζήσης Κοτιώνης είναι διδάκτωρ αρχιτέκτων, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου, 14:00 – 20:00                                       Ταυτοποιήσεις                                                                                                                                  Τριήμερο εργαστήριο των Ζήση Κοτιώνη, Ιωάννας Μπαρκούτα, Νίκου Πλατσά και 25 φοιτητών του Τμ. Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

PLAYROOM

Το Playroom δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 2010 οργανώνοντας παιδαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη και να εξοικειωθούν με αυτή. Η ομάδα αποτελείται από εικαστικούς, παιδαγωγούς και θεωρητικούς της τέχνης, αρχιτέκτονες, γραφίστες και performers. Το σημείο συνάντησης της Μπιενάλε με το Playroom είναι η επιθυμία για πειραματισμό, ενώ κοινός στόχος είναι η αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας με το κοινό και η ενεργοποίησή του μέσα από την τέχνη και τους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Το Playroom επιδιώκει ένα πρόγραμμα ανοικτό, που συνδιαμορφώνεται με το κοινό, επικαιροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και προσφέρει έργο με διάρκεια.

Μέλη του PLAYROOM:

Κατερίνα Αδαμάρα, Ιωάννα Γουζέλη, Όλγα Ευαγγελίδου, Έλενα Ιωάννου, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Θάνος Κοσμίδης, Χρήστος Κούρτογλου, Στέφανος Λεβίδης, Αφροδίτη Μπιτζούνη, Αγγελική Μπόζου, Δήμητρα Πάνου, Ήρα Πλέσσα, Γιώργος Σκαραφίγκας, Κλαίρη Τζούφλα, Αλέξης Φιδετζής, Γιώργος Χανδρινός, Δάφνη Ψύχα

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, 16:00 – 20:00

Ανοιχτό Συμμετοχικό Εργαστήριο από τους Playroom

Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 16:00 – 18:00

Παρουσίαση της ομάδας Playroom και

κοινών δράσεων με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "ΟΜΟΝΟΙΑ"

STATEOFCONCEPT

Η StateofConcept ιδρύθηκε το 2013 από την Ηλιάνα Φωκιανάκη ως ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης με ετήσιο εικαστικό πρόγραμμα και στόχο να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη διεθνή σκηνή. Παράλληλα οργανώνει σεμινάρια, ομιλίες, προβολές καθώς και εργαστήρια για παιδιά.

Εκτός από το ετήσιο εκθεσιακό πρόγραμμά της, η StateofConcept προσφέρει συμβουλευτικές συναντήσεις σε νέους εικαστικούς που είναι απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών και θέλουν καθοδήγηση για να αναπτύξουν τη δουλειά τους και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Η δραστηριότητα αυτή μεταφέρεται στο Μπάγκειον και είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη θέλει να συμβουλευτεί τη StateofConcept σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, 17:30 – 19:30

Σάββατο 21 και Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, 17:00 – 19:00

Συμβουλευτικές συναντήσεις για καλλιτέχνες από την Ηλιάνα Φωκιανάκη – StateofConcept

UrbanDigPROJECT

Το UrbanDigProject ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη», ξεκίνησε το 2005 από την ομάδα «όχι παίζουμε». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ανακαλύπτει ανυποψίαστες γωνιές και κτίρια της πόλης και δημιουργεί σύγχρονες παραστάσεις. Παραστάσεις που σκοπό έχουν να συστήσουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβουν και τα φαντάσματα-σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος που πέρασαν από εκεί. Όχημα αυτής της ιδιότυπης ξενάγησης αποτελούν κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας. Σκοπός του UrbanDigProject, είναι η βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του και η μετατροπή της ιστορίας σε πραγματική εμπειρία.

Η ομάδα Όχι Παίζουμε εξειδικεύεται στις sitespecific παραστάσεις συνδυάζοντας το χορό και το θέατρο. Το UrbanDigProject (2004) είναι ένα εξελισσόμενο έργο που αποτελείται από επεμβάσεις και παραγωγές στο χώρο, στην πόλη, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του αστικού τοπίου, των ανθρώπων και του πολιτισμικού κεφαλαίου. Από το 2012 η ομάδα δημιουργεί παράλληλα μια πλατφόρμα συλλογικών δραστηριοτήτων με σκοπό την χαρτογράφηση του τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου . Ο σκηνοθέτης θεάτρου και πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Σαχίνης και η χορογράφος, χορευτής, δραματουργός και δασκάλα γιόγκα, Ειρήνη Αλεξίου είναι οι ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της εταιρείας

Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 14:00 – 20:00

UrbanDig Δωμάτιο Υποδοχής

Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00

UrbanDig Παρουσίαση-περφόρμανς

3 137

Το 3 137 ιδρύθηκε το 2012 από την Πάκυ Βλασσοπούλου, τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη και τον Κοσμά Νικολάου. Είναι ένα artist-runspace, ένας χώρος εργασίας τριών καλλιτεχνών και παράλληλα χώρος πρόσκλησης άλλων δημιουργών.

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για την ταυτότητα του χώρου γίνεται όλο και πιο έντονη, επαναπροσδιορίζεται συνεχώς και καταλήγει να είναι παραγωγικό εργαλείο και τμήμα του καλλιτεχνικού προγράμματος. Σε ένα δωμάτιο του Μπαγκείου δημιουργείται ένας παράλληλος χώρος γραφείου του 3 137 (3 137 Όφις / Ophis / Office), όπου, περιοδικά, θα παρουσιάζονται κάποιες από τις δράσεις του υπάρχοντος προγράμματός του, αλλά και δραστηριότητες που θα προκύψουν και θα πραγματοποιηθούν ειδικά για την νέα αυτή συνθήκη, όπως συζητήσεις για οικονομικά και δομικά μοντέλα με επαγγελματίες που έχουν αντίστοιχη εμπειρία, παρουσιάσεις ερευνητικού υλικού πάνω σε ζητήματα βιωσιμότητας, ομιλίες καλλιτεχνών που εμπλέκονται με την πρακτική τους ή μέσω συλλογικών πρωτοβουλιών σε παρόμοιες επιδιώξεις.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 18:00 – 20:00

3 137 Όφις / Ophis / Office

Τα πλαίσια πραγματοποίησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ελλάδα

Συζήτηση με τη Μαρία-Λουίζα Ουρανού, δικηγόρο και υπεύθυνη εκδόσεων του κέντρου τέχνης WittedeWith.

Τρίτη 24 και Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, 14:00 – 16:00

3 137 Όφις / Ophis / Office, Ώρες εξυπηρέτησης

Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18

Ημέρες & Ώρες Επίσκεψης:

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, 12:00 – 21:00

Παρασκευή 20 έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, 14:00 – 20:00

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

H Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» εξαπλώνεται στη γειτονιά μέσω συνεργασιών με πολιτιστικούς θεσμούς, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ                            

Εθνικό Θέατρο - Νέο Rex, Πανεπιστήμιου 48

«Mάγκντα Γκαίμπελς» του Γιώργου Βέλτσου

Σκηνοθεσία: ‘Άντζελα Μπρούσκου

Περιγράφοντας τη «σκηνοθεσία» του θανάτου της οικογένειας Γκαίμπελς, το έργο του Γιώργου Βέλτσου, μιλάει γι’ αυτό που ο σύγχρονος πολιτισμός δεν μπόρεσε να απωθήσει: την ακαταμάχητη ανθρώπινη έπαρση, την ηδονή της βίας, τη ρητορική της κυριαρχίας και του μίσους, και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει το «ριζικό κακό», που κυριεύει το ανθρώπινο φαντασιακό και ανιχνεύεται μέσα στους ίδιους τους εαυτούς μας, χωρίς να γνωρίζει φυλές και έθνη.

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, 21:00*

* Η παράσταση θα παρουσιασθεί μετά τη λήξη του διεθνούς συνεδρίου Σύναψη 1 (09:00 –    

   20:00).

   Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων μέσω των ταμείων του Εθνικού Θεάτρου – Νέου Rex

Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά.

Ηλικίες Θεατών: Κατάλληλη από 18 ετών και άνω.

Πρώτη Παράσταση: 11/11/2015

Τελευταία Παράσταση: 10/01/2016

Ώρα Έναρξης: 21:00 (Τετ – Σαβ) ή 19:30 (Κυρ)

Τηλέφωνο ταμείου: 210.3301.881 – 210.3305.074, ομαδικές κρατήσεις: 210.5288.179

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1), Πανεπιστημίου 48

Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το Δίκαιο Του Νερού του Ανέστη Αζά

Με αφετηρία τον πνιγμό έντεκα ανθρώπων, τον Ιανουάριο του 2014, κοντά στο Φαρμακονήσι, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση για τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.  

Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά.

Η παράσταση είναι σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρώτη παράσταση: 14/11/2015

Τελευταία παράσταση: 22/11/2015

Τηλέφωνο ταμείου: 210.3301.881 – 210.330.5074, ομαδικές κρατήσεις: 210.5288.179

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1), Πανεπιστημίου 48

Στη Μέση του Δρόμου του Πρόδρομου Τσινικόρη

Πόσο εύκολο είναι να χάσει κάποιος το σπίτι του και τί σημαίνει για όλους μας η λέξη «ευτυχία» στην Αθήνα του 2015; Ποιες εμπειρίες θα είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να μοιραστεί όταν βρεθεί ενώπιος ενωπίω;

Μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση: 6

Σημείο εκκίνησης θεατών: Φουαγιέ Πειραματικής Σκηνής (-1), Θέατρο Rex

Ημέρες παραστάσεων: 19/11 & 20/11

Ώρες παραστάσεων: 17:00, 18:00, 19:00, 20:00

Οι παραπάνω τρεις παραστάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» και σηματοδοτούν ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών.

EXILEROOM, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι

Με έδρα την Αθήνα, το ExileRoom είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που εστιάζει στο ντοκιμαντέρ. Προσφέρει έμπνευση κι εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μέσα από προβολές, εργαστήρια, ομιλίες και άλλες δράσεις.

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015, 19:00 – 21:00

Art, Activism and Anthropology

Συζήτηση με τον Διευθυντή Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA", MassimilianoMollona

Ο Μασιμιλιάνο Μολόνα, Διευθυντής Προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», θα παρουσιάσει τη θεωρητική του έρευνα ως κοινωνικού ανθρωπολόγου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

ΕΝΤΟΣ / ΕΚΤΟΣ, Μέγαρο Κωνσταντοπούλου, Πανεπιστημίου 44 (εντός στοάς)

Το Εντός/Εκτός [ViewInandOut], είναι ένα εν εξελίξει έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί και ανώτεροι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, παρουσιάζουν τα έργα τους διαδοχικά, σε ένα κενό κατάστημα, στο μέγαρο Κωνσταντοπούλου.

Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», το Εντός/Εκτός επιχειρεί μια συνολική παρουσίαση των δράσεών του, από την Άνοιξη του 2015 έως σήμερα.

Διάρκεια έκθεσης: 19 – 29 Νοεμβρίου 2015

Ημέρες & ώρες επίσκεψης:

Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00, Σάββατο & Κυριακή 08:00 – 22:00

Εντός/Εκτός

από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (MoKE) της ΑΣΚΤ,

σε επιμέλεια Χάριτος Κανελλοπούλου

Τεκμηρίωση όψεων της πρώτης φάσης του πρότζεκτ (Μάρτιος-Οκτώβριος 2015)

ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

Το Ρομάντσο, το πρώην κτήριο γραφείων - τυπογραφείων του ομώνυμου εντύπου, βρίσκεται στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από χώρους γραφείων νέων επιχειρήσεων του δημιουργικού τομέα και ένα πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο κοινό, με καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», το Ρομάντσο προτείνεται ως σημείο συνάντησης, ενώ θα φιλοξενήσει επίσης φοιτητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο CalArts από 20 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου, υπό την επίβλεψη της Τζένης Μαρκέτου.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, Χαλκοκονδύλη 35, Ομόνοια

Το Μπαγκλαντές είναι ένα υπόγειο στην οδό Χαλκοκονδύλη 35, πίσω από την Ομόνοια, που έχει ιδρυθεί από τους Κώστα Κουτσολέλο, Βασίλη Νούλα και Βάσω Καμαράτου. Αυτό το πείραμα συνεργασίας – αυτοδιαχείρισης – δημιουργίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης γύρω από την περφόρμανς. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το Μπαγκλαντές φιλοξενεί την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα.

Στην Άκρη του Βατήρα από την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της.

Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό.

Είσοδος κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο τηλέφωνο 694.4686.991 – Προαιρετική η συνεισφορά.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, 21:15

ΎΛΗ[matter]HYLE, Πειραιώς 1, Ομόνοια

Η Ύλη[matter]HYLE συστήθηκε το 2014. Υπάρχει στον φυσικό χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια (Πειραιώς 1, 2ος όροφος) και στον ψηφιακό χώρο, στους ιστότοπους hyle.gr και hyle.mobi.

Θα παρουσιάσει την έκθεση Η Εντροπία, Αλέξης Ακριθάκης & Κιθ Χάρινγκ, έναν φόρο τιμής στις ομοιότητες και στις διαφορές μέσα από τα έργα δύο καλλιτεχνών που εκπροσωπούν δύο γενιές, δύο ιδέες για τη δημόσια ζωή, την ιδιωτική ζωή και πώς, κανείς, να την πορευθεί.  

Ώρες επίσκεψης:

19 & 20 Νοεμβρίου 2015, 13:00 – 19:00

25, 26 & 27 Νοεμβρίου 2015, 13:00 – 19:00

Η έκθεση διαρκεί έως 20/12.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, 20:00 – 23:00

ARTmattersTV

Πρώτη αναμετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού της ΎΛΗΣ

ΣΤΑΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟ, Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια

Η Στάνη αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γαλακτοπωλεία του κέντρου της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1949, ως οικογενειακή επιχείρηση, ενώ συνεχίζει έως και σήμερα να τελεί υπό οικογενειακή διαχείριση.

Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ», παρουσιάζονται στη Στάνη ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (1888 - 1944), σημαντικού ποιητή της εποχής του Μεσοπολέμου. Εκτός από ποιήματα, έγραψε επίσης περισσότερα από εκατό πεζογραφήματα, πολλές δεκάδες διηγημάτων, καθώς και επιφυλλίδες, κριτικά και αισθητικά κείμενα.

Η επιλογή των ποιημάτων έγινε από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη, Τάκη Σπετσιώτη (Μετέωρο και Σκιά, 1985, ταινία με θέμα τη ζωή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη). Τα ποιήματα θα «κοσμούν» τη Στάνη από 19 έως 29 Νοεμβρίου 2015.

Ώρες λειτουργίας: 06:00 – 23:00 (καθημερινά)

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015, 15:00 – 16:00

Σάββατο, 21 και Σάββατο 28 & Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 11:00 – 12:00

Ο Τάκης Σπετσιώτης απαγγέλλει ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

BREAD & ROSES, Πανεπιστημίου 64

Το πρώτο συλλογικό εστιατόριο στην πλατεία Ομονοίας και ένα είδος εναλλακτικού καφενείου στο κέντρο της Αθήνας.

Θα αποτελέσει κέντρο εστίασης των συμμετεχόντων της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» και προτείνεται, επίσης, ως τόπος συνάντησης των φίλων της τέχνης γενικότερα.

Ώρες λειτουργίας: 13:00 – 22:00 (καθημερινά)

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Φωτεινή Μπάρκα, PressCoordinator, CommunicationTeam. Τηλ.: 210.5232.222 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. '; document.write( '' ); document.write( addy_text95934 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή με τη Μάγδα Τερζίδου, Project Manager, Communication Team

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.