www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΛΟΙ Αμήχανες προτάσεις στα δύσκολα προβλήματα που σέρνει το ΥΠΠΟΑ από τον Αριστείδη Μπαλτά.

Αμήχανες προτάσεις στα δύσκολα προβλήματα που σέρνει το ΥΠΠΟΑ από τον Αριστείδη Μπαλτά.

armp

Και ενώ το πρόβλημα τω ν προσφύγων έχει γίνει αξεπέραστο και η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο γι’ αυτούς, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του δήλωσε ότι είναι τιμή για την Ελλάδα η κατάσταση στην Ειδομένη. Υποστήριξε μάλιστα με σθένος  την πολιτική της κυβέρνησής του να λειτουργούν τα  κέντρα φιλοξενίας τα οποία όπως έχει γίνει γνωστό διευθύνονται από τον στρατό. Θα έλεγε κανείς για τι είδος πολιτισμό μιλάμε όταν στα μάτια μας ζωντανεύουν μνήμες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χιτλερικής Γερμανίας.

H πρώτη ενημερωτική συνέντευξη Τύπου  του κ. Αριστείδη Μπαλτά αφορούσε  στα διάφορα ανοικτά θέματα και άλυτα ζητήματα που σέρνονται από υπουργό σε υπουργό του ΥΠΠΟΑ και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση  ενώ για να κρύψει την αμηχανία του πρόσθεσε και μερικές αποφάσεις.του:
ΕΜΣΤ. Το δισεπίλυτο πρόβλημα που «κληρονόμησε» ο κ. Μπαλτάς απο τον προκάτοχό του, τον κ. Ξυδάκη θα το λύσει ως εξής: Θα ανοίξει το Μουσείο μερικώς και με ορισμενες εκθέσεις- εκδηλώσεις μέσα στο 2016 ενώ επίσημα θα εγκαινιασθεί στις αρχές του 2017. Πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2016. Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η ηθική αποκατάσταση της κ Καφέτση που ήταν έτοιμη να το ανοίξει αν δεν την απέλυε ο κ. Τασούλας περιορίστηκε να αναφερθεί στο γεγονός ότι και η λεκτική αναγνώριση του έργου της ισοδυναμεί με την ηθική της αποκατάσταση. Δεν ντράπηκε βεβαίως να δηλώσει  ότι επειδή η κ. Καφέτση είναι άνεργη, ως αναγνώριση των όσων έχει προσφέρει για την ελλληνική ζωγραφική στη χώρα θα πρέπει να της βρει δουλειά.

ΤΑΠ. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, επίσημη ημέρα έναρξης του θερινού ωραρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους γιατί δεν είναι έτοιμες οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Κατά τον υπουργό, δεν είναι ο Απρίλιος η πραγματική αρχή της τουριστικής σεζόν, αλλά οι αρχές Μαΐου που ως τότε «μπορεί να έχει γίνει και οικουμενική κυβέρνηση» όπως είπε χαριτολογώντας. Οι αυξημένες τιμές στα εισιτήρια των μουσείων και χώρων, πάντως, θα ξεκινήσουν από την 1η Απριλίου.

ΕΣΠΑ. Παραδόθηκαν περισσότερα από 500 έργα, με την απορροφητικότητα να αγγίζει το 93%. Οσο για τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο κοινοτικό πρόγραμμα «κάθε περιφέρεια κάνει τον δικό της σχεδιασμό σε συνεννόηση μαζί μας»..

Ακροπόλ. Θα λειτουργήσουν οι δύο όροφοί του, αλλά είναι ασαφές πότε ακριβώς, όπως και το εστιατόριο στην κορυφή του κτιρίου. Ο κ. Μπαλτάς θέλει να δημιουργήσει εκεί μια «θερμοκοιτίδα πολιτισμού», όπου οι νέοι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών θα μπορούν να παράγουν τη δουλειά τους και σε μεγαλύτερο χώρο να τη δοκιμάζουν προτού βγει στην αγορά. Για να ολοκληρωθεί δε το Ακροπόλ για το οποίο από κάθε υπουργό Πολιτισμού ακούμε και διαφορετική ιδέα χρήσης του χρειάζονται 2 εκ. ευρώ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι όταν στο παρελθόν και για ένα μήνα περίπου θήτησε στο ΥΠΠΟΑ  ο  Πάγκαλος είχε πει ότι το Ακροπόλ ήταν ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποιος εξάλλου είχε αφήσει στο υπουργείο μια τεράστια οικονομική «τρύπα».

Ακίνητα. Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έδειξε στο ΥΠΠΟΑ τι χάνει από την περιουσία του τόσα χρόνια, αλλά οι αρμόδιοι δεν έχουν βρει τρόπους να ξεπλέξουν το «κουβάρι»  Ο κ. Μπαλτάς θα αναθέσει σε ομάδα νομικών τον εντοπισμό των ενοίκων και την είσπραξη των χαμένων πόρων..

Φεστιβάλ και Συμβούλιο Τεχνών. Ετοιμάζεται το «Φεστιβάλ Γυμνού Λόγου» σε αρχαία θέατρα της χώρας, στα οποία προγραμματίζονται παραστάσεις χωρίς ηχητικές εγκαταστάσεις και σκηνικά.. Εξάλλου ο σχηματισμός του Συμβουλίου Τεχνών θα οδηγήσει κατά τη γνώμη του το δύσκολο πρόβλημα της διεύθυνσης των εποπτευομένων φορέων από το υπουργείο. Αυτό θα έχει τον πρώτο λόγο για τους διεθνείς ή πανελλήνιους διαγωνισμούς, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές και τα μέλη των Δ.Σ, προτείνοντας στην ηγεσία τα κατάλληλα πρόσωπα.Η σκέψη ότι τα Ιδρύματα αυτά θα πρέπει να λειτουργούν αναξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν πέρασε καθόλου από το μυαλό του.

Οικονομικοί διευθυντές.  Προχωράει η νομοθετική ρύθμιση για τις θέσεις οικονομικών διευθυντών στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, κάτι που θα λύσει πολλά προβλήματα στους καλλιτεχνικούς διευθυντές.

ΕΚΕΒΙ.  Δεν έχει θέση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και θα πρέπει ο υπουργός να επιληφθεί για την πολιτιστική πολιτική που αφορά το βιβλίο.
Μέγαρο Μουσικής/Φεστιβάλ Αθηνών. Διέψευσε τα όσα αναφέρονται περί συγχώνευσης των δύο φορέων τονίζοντας ότι επιδιώκονται συνέργειες μεταξύ τους ενώ υπάρχουν σκέψεις «που αφορούν συστέγασή τους προκειμένου να μπει τάξη και να μειωθούν τα κόστη των ενοικίων». Για το Φεστιβάλ Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου ο Γιαν Φάμπρ θα μιλήσει για τις ιδέες και τις προτάσεις του για τον Οργανισμό.
Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Δεν πρόκειται να γίνει έξωση του από το κτίριο όπου φιλοξενείται και το οποίο ανήκει στο υπουργείο.
Μουσείο της Ακρόπολης. Έχει ολοκληρωθεί από το ΥΠΠΟΑ η διατύπωση των όρων για τη διενέργεια διαγωνισμού για τη θέση του διευθυντή και εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών.
Άρτεμις Καρδουλάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.