www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Η ιστορία του “Your Body is a Battleground”

Η ιστορία του “Your Body is a Battleground”

E-mail Εκτύπωση PDF
akruger your body

Της Έλλεν Σ. Κάλντγουελ

Με αφορμή τις πρόσφατες κινήσεις του Προέδρου Τραμπ σχετικά με τις εκτρώσεις, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο, είναι ταιριαστό να επισκεφθούμε ξανά την επιδραστική μεταξοτυπία της Μπάρμπαρα Κρούγκερ (Barbara Kruger) από το 1989, “(Untitled) Your Body is a Battleground”. Η Κρούγκερ έφτιαξε αυτήν τη χαρακτηριστική εικόνα για την Πορεία των Γυναικών (Women’s March) στην Ουάσινγκτον το 1989, μετά από μια σειρά από νόμους κατά της έκτρωσης άρχισαν να υπονομεύουν τη δικαστική απόφαση Roe v. Wade.

Σε μια συνέντευξη του 1991, ο Γ. Τζ. Μίτσελ (W. J. T. Mitchell) και η Κρούγκερ συζήτησαν τα κίνητρα και τη δουλειά της. Η Μπάρμπαρα Κρούγκερ, -καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και φεμινίστρια-, έγινε γνωστή στον κόσμο της τέχνης για την ξεχωριστή οπτική της γλώσσα. Συνδυάζοντας αντίγραφα ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη δεκαετία του ‘50 με κάτασπρη γραμματοσειρά Futura Bold σε κόκκινα πλαίσια σε δημόσιους χώρους, όπως κτίρια και πινακίδες, η Κρούγκερ παρήγαγε άπειρα τυπώματα και έργα δημόσιου χώρου, τα οποία διερευνούσαν το ζήτημα της ανισότητας.

Ο Μίτσελ ρώτησε την καλλιτέχνιδα για την αντιπαράθεση φράσεων και φωτογραφιών. Η Κρούγκερ σημείωσε: “Πιστεύω ότι υπάρχει μια προσβασιμότητα σε εικόνες και λέξεις που έχουμε μάθει να διαβάζουμε πολύ εύκολα μέσα από τις διαφημίσεις και την τεχνολογική ανάπτυξη της φωτογραφίας, του φιλμ και του βίντεο.”

Υιοθετώντας τη γλώσσα και τα μέσα της διαφήμισης, η Κρούγκερ διαταράσσει την αναγνωρίσιμη γλώσσα των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Δίνει μηνύματα με νόημα κατευθείαν στον θεατή (σε έργα όπως το “Untitled (We Don’t Need Another Hero)” ή το "Untitled (You invest in the divinity of the masterpiece)"). Σε μια συνέντευξη της επισημαίνει ότι “αυτό που έχουν κάνει τα μέσα τη σήμερον ημέρα είναι να κάνουν τα πράγματα ανούσια μέσω της προσβασιμότητάς τους. Και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πάρω αυτή την προσβασιμότητα και να της δώσω νόημα. Με ενδιαφέρει η πολυπλοκότητα, ναι. Αλλά όχι αναγκαστικά ως αποτέλεσμα ενός ειδυλλίου με το δυσδιάκριτο.”

Τα τυπώματα της Κρούγκερ και τα έργα της σε δημόσιο χώρο κατάφεραν να δώσουν και πάλι νόημα στα μέσα: κατάφεραν να σπάσουν τις μονότονες εικόνες και λέξεις με τις οποίες βομβαρδίζονται οι άνθρωποι καθημερινά και να τις διαποτίσουν με νέα νοήματα, απευθυνόμενα κατευθείαν στο θεατή με τη χρήση λέξεων του “εμείς” και του “εσύ.”

Τον Απρίλιο του 1989, η Κρούγκερ σχεδίασε φυλλάδια για την πορεία υπέρ της επιλογής στην έκτρωση στην Ουάσινγκτον. Το φόντο αποτελείται από μια φωτογραφία του προσώπου μιας γυναίκας, χωρισμένο στα δύο με συμμετρικό τρόπο, με τα θετικά και τα αρνητικά της ασπρόμαυρης εικόνας. Κόκκινα γράμματα πάνω κατά μήκος της εικόνας γράφουν: “Your Body is a Battleground.” Αυτό το δυνατό φυλλάδιο διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας και η φράση έγινε σύνθημα, ενώσο η απόφαση Roe v. Wade βρισκόταν σε διαδικασία ανατροπής.

Πάνω από 25 χρόνια μετά, η δουλειά, το μήνυμα και η τέχνη της Μπάρμπαρα Κρούγκερ παραμένουν διαχρονικά. Όπως το έθεσε και η ίδια η Κρούγκερ: “πιστεύω ότι είναι σημαντικό για μένα, με κάποιον τρόπο, μέσω μιας συλλογής λέξεων και εικόνων, να απεικονίσω με κάποιον τρόπο, -ή να αντικειμενοποιήσω ή να οραματιστώ-, το πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος που ζει σήμερα.”

 

Πηγή: daily.jstor.org

Απόδοση: Χρόνης Μούγιος