www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γιώργος Σαπουντζής στο Αρσενάλε της Μπιενάλε Βενετίας 2017

Ο Γιώργος Σαπουντζής στο Αρσενάλε της Μπιενάλε Βενετίας 2017

E-mail Εκτύπωση PDF
asapounven

Ο Γιώργος Σαπουντζής είναι ένας από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στην έκθεση που θα επιμεληθεί στο χώρο του Αρσενάλε η Κριστίν Μασέλ (Christine Macel) για την 57η Μπιενάλε της Βενετίας, που θα διαρκέσει από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Νοεμβρίου.

Ο Γιώργος Σαπουντζής εκπροσωπείται από την Γκαλερί Ελένη Κορωναίου και δημιουργεί πολυμεσικά έργα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εκκινώντας συχνά από δημόσια μνημεία και καθημερινές εικόνες, αντικείμενα που εκπροσωπούν κάποια όψη συλλογικής ή προσωπικής μνήμης. Στην καρδιά των περισσότερων έργων του βρίσκονται γλυπτικές εγκαταστάσεις, με υλικά όπως φύλλα και βέργες αλουμινίου, υφάσματα με έντονα χρώματα, καρφίτσες, κόμποι και ιμάντες. Όλα αυτά τα υλικά μοιράζονται κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες: είναι ελαφριά, ελαστικά και εύπλαστα.

Εκατόν είκοσι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην κύρια έκθεση της 57ης Μπιενάλε της Βενετίας, 103 από τους οποίους επιλέχθηκαν για πρώτη φορά. Η έκθεση “Viva Arte Viva” στο Κεντρικό Περίπτερο στα Giardini και την Corderie του Arsenale, διοργανώνεται από τη φετινή διευθύντρια της μπιενάλε Κριστίν Μασέλ (Christine Macel), η οποία λέει ότι «σχεδιάστηκε με τους καλλιτέχνες, από τους καλλιτέχνες και για τους καλλιτέχνες». Η Μασέλ, η οποία είναι η κύρια επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, είχε παλαιότερα υποσχεθεί ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα έργα από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών έρχονται από αυτές τις περιοχές.

Η έκθεση θα είναι διαχωρισμένη σε εννιά «μετα-περίπτερα» ή κεφάλαια, το κάθε ένα επηρεασμένο από γενικά θέματα, όπως το Περίπτερο της Χαράς και του Φόβου, το Περίπτερο της Γης και το Περίπτερο του Χρόνου και του Απείρου. Το κεντρικό περίπτερο στα Giardini είναι βασισμένο στην ιδέα των otium και negotium (αναψυχή και εργασία), όπου ο Δανο-Ισλανδός καλλιτέχνης Ολαφούρ Ελίασον (Olafur Eliasson) θα μεταφέρει το εργαστήριό του από το Βερολίνο στον εκθεσιακό χώρο για να παρουσιάσει το κοινωνικό έργο του που βοηθά τους μετανάστες να φτιάξουν αντικείμενα, όπως λάμπες, ως ένας τρόπος να τους βοηθήσει να εγκατασαταθούν στις νέες τους κοινότητες. Θα εκτεθεί δίπλα στους καναπέδες του Αυστριακού καλλιτέχνη Φραντς Γουέστ (Franz West) –πιθανώς μια καλή ευκαιρία για τους επισκέπτες της μπιενάλε να αναπαυθούν.

Στα άλλα περίπτερα θα εκτεθούν λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες όπως η θανούσα Μαρία Λάι (1919-2013) και ένας άλλος Ιταλός, ο βετεράνος ζωγράφος αφηρημένης τέχνης Τζόρτζιο Γκρίφα (Giorgio Griffa). Εκτός από το Σαπουντζή, ανάμεσα στους νεότερους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από την Μασέλ είναι η Αμερικανή καλλιτέχνις βίντεο αρτ Ρέιτσελ Ρόουζ (Rachel Rose) και ο Βρετανός καλλιτέχνης, κάτοικος του Καΐρου, Χασάν Καν (Hassan Khan). Επιπλέον πρόγραμμα θα συστήνει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών βιντεοπροβολών, οι οποίες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα της μπιενάλε για την διαδρομή πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς και η πρωτοβουλία Open Table, η οποία προσκαλεί το κοινό να γευματίσει με έναν καλλιτέχνη κάθε Παρασκευή και Σάββατο κατά την διάρκεια της εξάμηνης έκθεσης. Ο αριθμός των νέων καλλιτεχνών που θα εκτεθούν δείχνει τη δυνατότητα της Μπιενάλε της Βενετίας να «εκθέτει συμβάντα τη στιγμή που γίνονται», είπε ο Πάολο Μπαράτα (Paolo Baratta), πρόεδρος της μπιενάλε σε μια συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι η έκθεση θα εκθέσει «το έργο της τέχνης ως μια πράξη αντίδρασης, χειραφέτησης και γενναιοδωρίας».