www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Κινηματογραφικά Eργαστήρια Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου - The Camp IFFP Labs στο Ρομάντσο

Κινηματογραφικά Eργαστήρια Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου - The Camp IFFP Labs στο Ρομάντσο

E-mail Εκτύπωση PDF
athumbnail

Τα Κινηματογραφικά Eργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου - The Camp IFFP Labs έρχονται στο Ρομάντσο για ένα τριήμερο στις 6, 7 και 8 Μαρτίου 2017 και μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Από την πρώτη του χρονιά, το 2010, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου έθεσε, μεταξύ άλλων, ως στόχο να συμβάλει στην κινηματογραφική παιδεία, παρέχοντας την ευκαιρία σε νέους κινηματογραφιστές να έρθουν σε επαφή και να διδαχθούν, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, από γνωστούς επαγγελματίες του τομέα τους. Και αυτό γιατί η καλλιτεχνική εξέλιξη ενός κινηματογραφιστή εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τα «εργαλεία», που θα του δοθούν και από την επαφή του με την τεχνογνωσία μιας παραγωγής.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε το "The Camp", έτσι ώστε να δοθούν στους νέους κινηματογραφιστές επιπλέον ερεθίσματα, δυνατότητες και γνώσεις. Το "The Camp" περιλαμβάνει τέσσερα κινηματογραφικά εργαστήρια στη σκηνοθεσία , την παραγωγή, το σενάριο και τη διεύθυνση φωτογραφίας. Διδάσκοντες στα εργαστήρια, οι ιδιαίτερα επιτυχημένοι κινηματογραφιστές αλλά και καθηγητές Gyula Gazdag (σκηνοθεσία), Juan Gordon (παραγωγή), Daniel Sussman (σενάριο) και Jacek Laskus (διεύθυνση φωτογραφίας).

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια μοναδική εκπαιδευτική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θεωρία και πράξη, συνδυαζόμενες δημιουργικά, θα διευρύνουν τους ορίζοντες και θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο κάθε εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τους διδάσκοντες σε κοινά πρότζεκτ - είτε δουλεύοντας πάνω σε ένα σενάριο , είτε σκηνοθετώντας ηθοποιούς, είτε σχεδιάζοντας την υλοποίηση μιας παραγωγής, είτε φωτίζοντας και κινηματογραφώντας μια σκηνή , έχοντας την ευκαιρία να λάβουν εμπειρίες παραγωγής, που δεν υπάρχουν σε κανένα εγχειρίδιο ή σχολή.

Αυτή η εκπαιδευτική δομή, που ξεκινάει με τον φετινό κύκλο εργαστηρίων, έρχεται να καλύψει την ανάγκη ενίσχυσης της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες - σε αυτό το επίπεδο - είναι ελάχιστες και αποσπασματικές. Μια πρωτοβουλία που αναμένεται να θέσει τα πρότυπα για τη δημιουργία ενός θεσμού, με μεγάλη εκπαιδευτική αξία.

Gyula Gazdag

Ούγγρος κινηματογραφικός, θεατρικός και τηλεοπτικός σκηνοθέτης με πολύχρονη διδακτική εμπειρία στο UCLA/ Τμήμα Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης από το 1993 έως το 2015. Από το 1997 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του SundanceFilmmakersLab. ‘Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός σύμβουλος του Maurits Binger Κινηματογραφικού Ινστιτούτου του ‘Αμστερνταμ από το 2002 και του Script Station του Berlinale Talent Campus από το 2006. Αρκετές από τις μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν βραβευθεί. Tο A Hungarian Fairy Tale (1987) Λοκάρνο FF, Stand Off (1989) Σαν Σεμπάστιαν FF. Οι περισσότερες ταινίες του είχαν απαγορευτεί στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας και σε κάποιες απαγορεύτηκε η προβολή τους στο εξωτερικό.

Daniel Sussman

Αμερικανός σεναριογράφος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Το πολύμορφο έργο του συμπεριλαμβάνει σενάρια για την ABC/Disney Studios, The Practice του ABC, το υψηλού προϋπολογισμού σενάριο Galveston για την Warner Bros, τις εταιρείες Polaris Pictures, Reverse Angle και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Διδάσκει γραφή σεναρίου σε δύο τμήματα στο UCLA. Κάτοχος MFA Γραφής Σεναρίου από το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνιας και πτυχίου της Νομικής Σχολής της Νέας Υόρκης.

Juan Gordon

Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Μαδρίτη. Απέκτησε πτυχίο από το διακεκριμένο Πρόγραμμα Παραγωγής Peter Stark του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας. Επιστρέφοντας στη Μαδρίτη συν-ιδρύει την εταιρεία παραγωγής Morena Films (1999). Έχει στο ενεργητικό του ταινίες όπως Η εμφάνιση των νεκρών (2008) του Πάκο Καμπέζας, Κελί 211 (2009) του Ντανιελ Μονζόν, Λευκός Ελέφαντας (2012) του Πάμπλο Τραπέρο, Ακόμα και η βροχή (2010) και Η ελιά (2016) του Ιθίαρ Μπογιαΐν. 

Jacek Laskus, ACS, PSC

Διευθυντής φωτογραφίας γεννημένος στη Βαρσοβία. Μετά την αποφοίτησή του από την Εθνική Ακαδημία Κινηματογράφου της Πολωνίας εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συνεργάστηκε με το BBCTV και, μεταξύ άλλων, με το βραβευμένο με Όσκαρ Zbigniew Rybczynski. Στο Λος ‘Αντζελες, πλέον, συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους σκηνοθέτες του χώρου. Το ντοκιμαντέρ Colors Straight Up για το οποίο συνυπόγραψε την Δ/νση Φωτογραφίας είχε προταθεί για Όσκαρ 1998. Πρόσφατη ταινία που συμμετείχε είναι το Shot (2016) του Τζέρεμι Κάγκαν. Έχει προταθεί δύο φορές (Outstanding Photography) από την Αμερικανική Ακαδημία Διεύθυνσης Φωτογραφίας, στην οποία είναι μέλος από το 2000. Ασχολείται και με τη Φωτογραφία, έχοντας ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό του στην Αμερική και την Ευρώπη. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει διδάξει Διεύθυνση Φωτογραφίας σε αρκετές σχολές όπως το USC School of Cinematic Arts του Ινστιτούτου Τεχνών της Καλιφόρνιας και στο The Maine Photographic Workshop. Είναι Ανώτερος Λέκτορας στο American Film Institute Conservatory AFI.

Κόστος κάθε εργαστηρίου: 186 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ανά άτομο.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 20 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατόπιν αίτησης και επιλογής.

Υποβολή αιτήσεων εδώ

 

Περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Το “The Camp” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.