www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ Έναρξη σεζόν με ερωτική τέχνη και £5,3 εκατομμύρια τζίρο για τον Οίκο Sotheby's

Έναρξη σεζόν με ερωτική τέχνη και £5,3 εκατομμύρια τζίρο για τον Οίκο Sotheby's

E-mail Εκτύπωση PDF
aerotic

«Κανένα αντικείμενο δεν είναι πιο καθολικό από το πάθος και την επιθυμία, και η επιτυχία της σημερινής (χθεσινής) δημοπρασίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της γοητείας της καλύτερης ερωτικής τέχνης. Είδαμε ένα ανεπανάληπτο ενδιαφέρον από συλλέκτες από όλο τον κόσμο -  η καλύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι ο ηλεκτρονικός κατάλογος  είχε ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ του 1 εκατομμυρίου views -  με ‘χτυπήματα’ από δεκαοχτώ χώρες.  Η δημοπρασία όχι μόνο  μας έδωσε την ευκαιρία να πούμε μια ιστορία, με τους Ειδικούς από όλη την εταιρεία να δίνουν και την δική τους οπτική, αλλά ήταν εξίσου υπέροχο να παρακολουθεί κανείς τις συζητήσεις που κάθε έργο προκαλούσε από τη στιγμή που η δημοπρασία παρουσιάστηκε στο κοινό» - Κωνσταντίνος Φράγκος, ειδικός του οίκου Sotheby’s και επικεφαλής της δημοπρασίας

Μια μοναδική δημοπρασία, η οποία αποτελείτο από αναπαραστάσεις του έρωτα και του σεξ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, απέφερε στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου συνολικά £5.297.000 ($6.612.775), ξεπερνώντας τη συνδυαστική αρχική εκτίμηση  των £3,1-4,6 εκατομμυρίων. Στην εναρκτήρια δημοπρασία με τίτλο “Erotic: Passion & Desire”, -η οποία περιλάμβανε πάνω από 100 αντικείμενα τέχνης, φωτογραφίας, γλυπτικής και σχεδίου-, πάνω από τα μισά έργα πέτυχαν τιμές υψηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις τους.

Της δημοπρασίας ηγήθηκαν δυο αριστουργήματα γλυπτικής τα οποία και πέτυχαν ρεκόρ δημοπρασίας. Σε μια έντονη ‘μάχη χτυπημάτων’, οι συλλέκτες πάλεψαν για να αποκτήσουν το έργο La Grande Névrose του Jacques Loysel, το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη. Αυτό το αισθησιακό μαρμάρινο γλυπτό το οποίο παρέμεινε στο ατελιέ του Loyselστο Παρίσι μέχρι το θάνατό του το 1925 και δεν είχε παρουσιαστεί στην  αγορά  από τότε, πέτυχε £1.868.750, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική του εκτίμηση που κυμαινόταν στις £120.000-180.000. Ένα σπάνιο έργο της Sarah Bernhardt – ένα μαρμάρινο ανάγλυφο της Ophelia που ξανα-ανακαλύφτηκε πρόσφατα– πυροδότησε φρενήρη χτυπήματα, οδηγώντας την τελική τιμή στις £308.750, έξι φορές πάνω από την αρχική χαμηλή εκτίμηση (£50.000-70.000). Η υψηλότερη τιμή για ένα σύγχρονο έργο γλυπτικής στη δημοπρασία επιτεύχθηκε όταν το Pole II του Antony Gormley, ένα από τα ‘Blockworks’ του καλλιτέχνη, πωλήθηκε προς £320.750. Από την άλλη πλευρά,  ένα Ρωμαϊκό μαρμάρινο σύνολο δυο εραστών (Roman Marble Group of Two Lovers), γύρω στον 1ο/ 2ο Αιώνα μ.Χ– ένα από τα τέσσερα μόνο γνωστά παραδείγματα Ρωμαϊκού μαρμάρινου γλυπτού που να δείχνει ζευγάρι που ερωτοτροπεί- πέτυχε  £236.750.

Επιπλέον σημαντικά έργα συμπεριελάμβαναν έργα σε χαρτί του Gustav Klimt και του Egon Schiele, οι οποίοι χάραξαν μια νέα πορεία σε στις τολμηρές απεικονίσεις μια γυμνής μορφής. Το έργο του Schiele Akt (Nude), ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων δουλειών του καλλιτέχνη, πέτυχε £224.750, ξεπερνώντας το απερίφραστα ερωτικό σχέδιο του Klimt Half-nude reclining to the right, το οποίο πωλήθηκε προς £175.000.

Οι μεγάλοι δάσκαλοι της τέχνης της φωτογραφίας εκπροσωπήθηκαν από μια εντυπωσιακή επιλογή δυνατών εικόνων. Συγκεντρώνοντας την αναζήτηση του Robert Mapplethorpe για αισθητική τελειότητα, το εξαιρετικά  στυλιζαρισμένο Bow and Arrow (Lisa Lyon), 1981σχεδόν τριπλασίασε την υψηλή αρχική του εκτίμηση αγγίζοντας τις £23.750. Η φωτογραφία του Helmut Newtonμε τίτλο Domestic Nude III: In the Laundry Room at the Château Marmont Hollywood, 1992μια ασυναγώνιστα ερωτική και ταυτόχρονα προκλητική σύνθεση σε μαύρο και άσπρο– πέτυχε £43.750. Η φωτογραφία του Gunter Sachs Ascot, 1995 ηγήθηκε των έγχρωμων φωτογραφιών,  οι οποίες παρουσιάστηκαν, και άγγιξε τις £50.000, πάνω από 5 φορές της χαμηλής αρχικής εκτίμησης (£8.000-12.000). Επιπρόσθετα, ένα νέο ρεκόρ δημοπρασίας επιτεύχθηκε όταν η φωτογραφία Vanessa and Vicky Kissing, 2002 του Bob Carlos Clarkeπωλήθηκε προς £13.750.

Η δεύτερη υψηλότερη τιμή συνολικά επιτεύχθηκε για το έργο του Pavel Tchelitchew Bathers, το οποίο απέφερε £368.750. Απεικονίζοντας τον σύντροφο του καλλιτέχνη, τον συγγραφέα και εκδότη CharlesHenriFord και τον χορευτή του New York City Ballet, Nicholas Magallenes, ο πίνακας αυτός κάποτε διακοσμούσε την κρεβατοκάμαρα  ενός από τα πλέον διάσημα grandshorizontalsτου 20ου αιώνα.

Σχετικά με τον Οίκο Δημοπρασιών Sothebys

Ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s έχει ενώσει συλλέκτες με παγκόσμιας κλάσης έργα τέχνης από το 1744. Έγινε ο πρώτος διεθνής οίκος δημοπρασιών όταν επεκτάθηκε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη (1955), ο πρώτος που διεξήγαγε δημοπρασίες στο Χονγκ Κονγκ (1973) και τη Γαλλία (2001), και ο πρώτος οίκος δημοπρασιών καλών τεχνών στην Κίνα (2012). Σήμερα, ο οίκος Sotheby’s παρουσιάζει δημοπρασίες σε οκτώ διαφορετικές αίθουσες (salesrooms), συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ και του Παρισιού, και το πρόγραμμα BidNow επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν όλες τις δημοπρασίες ζωντανά μέσω διαδικτύου και να κάνουν τις προσφορές τους σε πραγματικό χρόνο από οπουδήποτε στον κόσμο. Ο οίκος Sotheby’s προσφέρει στους συλλέκτες τους πόρους του Sotheby’sFinancialServices, της μοναδικής εταιρείας χρηματοδότησης τέχνης στον κόσμο, καθώς και ιδιωτικές ευκαιρίες πώλησης σε περισσότερες από 70 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της S|2, καθώς και του Sotheby’sDiamonds και του Sotheby’sWine. OSotheby’s έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο από 90 γραφεία σε 40 χώρες, και είναι η παλαιότερη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.