www.artnews.gr

Σάββατο, 27. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Δημοπρασία Ελληνικών Παλαίτυπων, Ευρωπαϊκών Αντικών και Ελληνικής Τέχνης στο Myrό Antiques House

Δημοπρασία Ελληνικών Παλαίτυπων, Ευρωπαϊκών Αντικών και Ελληνικής Τέχνης στο Myrό Antiques House

E-mail Εκτύπωση PDF
amyroauct

Με έμφαση σε επώνυμα έργα ελληνικής σύγχρονης και κλασσικής τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα, εξαιρετικές αντίκες, και σπάνια βιβλία θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 Μαρτίου η 53η διεθνής δημοπρασία στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Οι εγγραφές ανοίγουν στις 11.30 και η δημοπρασία ξεκινά στις 12.00. Η διαδικασία είναι ανοικτή στο κοινό, ακόμα και για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει ως απλός παρατηρητής, χωρίς καμία υποχρέωση αγοράς και χωρίς κόστος, δηλαδή με ελεύθερη είσοδο.

Σύγχρονη και Κλασσική τέχνη

Καθιερωμένες υπογραφές της ελληνικής σύγχρονης τέχνης, όπως του προσφάτως εκλιπόντος Δημήτρη Μυταρά, του Σαράντη Καραβούζη, της Όπυς Ζούνη, του Παναγιώτη Τέτση, του Δανιήλ Δανιήλ, του Άγγελου Ραζή, του Δημήτρη Ξανθούδη, συναντούν νέους και ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, όπως οι: Στέλλα Ζωγράφου, Μιχαήλ Τσακουντής,  Μιχάλης Τσίνογλου, Στυλιάνα Κατσιάρη, Γιώργος  Καραφωτιάς, Ορέστης Διαμάντης, Γιώργος Ανδρούτσος, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Γεωργία Τζούλη, Βερονίκη Δαμιανίδου. Ξεχωρίζουν για το ύφος τους τα χαρακτηριστικά pop art έργα του Κωνσταντίνου Αρώνη, καθώς και οι πίνακες με υπερρεαλιστική διάθεση της ενδιαφέρουσας νέας Κύπριας ζωγράφου Μαρίας Θεοδοσίου. Οι πίνακες της Ρουμάνας εικαστικού Cristina Bucur που απεικονίζουν εσωτερικά παλιών σπιτιών κλέβουν τις εντυπώσεις με τις χαρακτηριστικές υφές τους. Όλα τα έργα βγαίνουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές εκκίνησης, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τις τιμές των γκαλερί, έτσι ώστε η αίθουσα να διαμορφώσει ελεύθερα τις τιμές απόκτησης τους, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία σε συλλέκτες και φιλότεχνους να γνωρίσουν νέους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στην κλασσική τέχνη ξεχωρίζει χαρακτηριστική θαλασσογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ένας εξαιρετικός πίνακας του Γεραλή, και επίσης, ένα ενδιαφέρον έργο του Κώστα Κουτσουρή. Παράλληλα βγαίνουν στο σφυρί και πολλοί κλασσικοί πίνακες από χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης οι  οποίοι αξίζουν προσοχής και ίσως περαιτέρω έρευνας, κυρίως του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα.

Εξαιρετικά μαρμάρινα γλυπτά του διεθνώς γνωστού γλύπτη Andrej Mitevski, αλλά των ανερχόμενων νέων Ελλήνων γλυπτών Γιάννη Μανικάτη και Μαριάνας Βουτσινά κυριαρχούν στον τομέα Γλυπτικής της δημοπρασίας. Στον ίδιο τομέα εντάσσονται και δύο σπάνιας τέχνης και τεχνοτροπίας κεραμικά γλυπτά του γνωστού κεραμίστα Κώστα Καρακίτσου, από τη σειρά “Γυναίκες” του 2014.

Σπάνια βιβλία

Ελληνικά παλαίτυπα βιβλία θρησκευτικού και λατρευτικού περιεχομένου, τυπωμένα σε ιστορικά τυπογραφεία, κλέβουν την παράσταση στον τομέα Βιβλίων & Χαρτών. Το παλαιότερο εξ αυτών είναι ένα “ψαλτήριο του ΔΑΥΙΔ”  του 1755, παρά Δημητρίου Θεοδοσίου του εξ Ιωαννίνων, με χειρόγραφες σημειώσεις του 1792 που αφορούν γεγονότα της Θεσσαλονίκης.

Εκλεκτές σπάνιες αντίκες και φως

Γαλλικές, αγγλικές και ελληνικές αντίκες - έπιπλα ξεχωρίζουν, μαζί με ασημένια αντικείμενα, και μικρά πορσελάνινα σερβίτσια και βαζάκια. Ακόμα, ο τομέας των φωτιστικών περιλαμβάνει πολυελαίους και παραδοσιακά παλιά καντήλια, που αξίζουν την προσοχή σας.

Δεκάδες Lots με τιμή εκκίνησης 10 ευρώ

Πολλά αντικείμενα, αντίκες και έργα τέχνης αξίας χιλιάδων ευρώ διατίθενται με τιμή εκκίνησης τα 10 ευρώ. Η πρακτική του Οίκου έχει στόχο να εξοικειώσει το κοινό της με τη διαδικασία, δίνοντας στον καθένα την ευκαιρία να “χτυπήσει” (δηλαδή να διεκδικήσει) ό,τι επιθυμεί ελεύθερα, μέχρι το κόστος που μπορεί να διαθέσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοπρασίες του συγκεκριμένου οίκου η Τιμή Εκκίνησης ταυτίζεται με το Reserve Price, πράγμα μου σημαίνει ότι η όλη διαδικασία είναι διαφανής και δημόσια, χωρίς κρυμμένα όρια πώλησης, ή άλλους περιορισμούς.

Δυνατότητα κατάθεσης προσφοράς πριν τη δημοπρασία

Αν ο πελάτης δυσκολεύεται να παρευρεθεί στη δημοπρασία την ημερομηνία και τις ώρες διεξαγωγής της, μπορεί να καταθέσει προσφορά χρησιμοποιώντας την δυνατότητα “MAKE OFFER” που δίνει ειδική λειτουργία της ιστοσελίδας. Επισκεφθείτε τον τομέα της τρέχουσας δημοπρασίας στην ιστοσελίδα  www.myroauctions.gr για περισσότερες πληροφορίες, ή απλά, ανοίξτε κάθε αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην φόρμα που ακολουθεί την περιγραφή του. Εξειδικευμένος υπάλληλος του Οίκου θα σας καλέσει για να επιβεβαιώσει την προσφορά σας και να σας καθοδηγήσει με τα βήματα της υπόλοιπης διαδικασίας.