www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΕΑ Το Guggenheim Abu Dhabi πρέπει να αναβληθεί ή να μικρύνει, λέει ο άνθρωπος που ξεκίνησε το έργο

Το Guggenheim Abu Dhabi πρέπει να αναβληθεί ή να μικρύνει, λέει ο άνθρωπος που ξεκίνησε το έργο

abudhabi

Της Cristina Ruiz

Το σχέδιο για να χτιστεί ένα Guggenheim στο Άμπου Ντάμπι πρέπει να αναβληθεί ή να μικρύνει πιστεύει ο Thomas Krens, πρώην διευθυντής του Guggenheim Foundation στη Νέα Υόρκη, ο οποίος κανόνισε την συμφωνία το 2006 για την ίδρυση ενός Guggenheim σχεδιασμένου από τον αρχιτέκτονα Frank Gehry στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μιλώντας στη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή “In Other Words”, μια παραγωγή της συμβουλευτικής εταιρίας για την τέχνη Art Agency Partners, ο Krens είπε ότι το σχέδιο της ίδρυσης ενός μεγάλου πολιτιστικού συγκροτήματος στη Νήσο Σααντιγιάτ με πέντε νέα μουσεία, επινοήθηκε μια εποχή που “οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο αθώοι” και ότι “δε θα συνέβαινε ποτέ” σήμερα. “Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η Αραβική Άνοιξη έχουν αλλάξει την εξίσωση ριζικά... μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα αυτές τις μέρες να έχεις ένα αμερικανικό μουσείο... με Εβραϊκό όνομα σε μια χώρα (που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ) σε μια τόσο εμφανή τοποθεσία, σε τόσο μεγάλη κλίμακα.”

Ο φόβος ότι το Guggenheim Abu Dhabi, σχεδιασμένο για να στεγάσει μια συλλογή διεθνούς μοντέρνας τέχνης, θα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατών στην περιοχή ήταν στο μυαλό των διοργανωτών από την αρχή, είπε ο Krens. “Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες ήταν η ασφάλεια, επειδή ήμασταν ακριβώς στην άκρη του Περσικού Κόλπου, και γι’ αυτό η φαντασία όλων γύριζε γύρω από θαλάσσιες τρομοκρατικές επιθέσεις, π.χ. πλοία γεμάτα εκρηκτικά να πέφτουν πάνω στο μουσείο και να το ανατινάζουν.” Σημείωσε ότι στα σχέδια: “Υπάρχουν αυτοί οι τεράστιοι... τσιμεντένιοι φράκτες και τοίχοι που θα εγκατασταθούν στο βυθό του ωκεανού με αλυσίδες που θα περνούν μέσα από τα κανάλια που δε θα επιτρέπουν στα πλοία να μπουν.”

Παρόλο που ο δορυφόρος του Guggenheim ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία και αρχικά είχε προγρμματιστεί να ανοίξει το 2012, η κατασκευή του ίδιου του κτιρίου δεν έχει αρχίσει ακόμα. Από τα άλλα τέσσερα μουσεία που είχαν σχεδιαστεί για τη Νήσο Σααντιγιάτ, μόνο το Louvre Abu Dhabi, σχεδιασμένο από το Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel, είναι κοντά στην ολοκλήρωση. Ο Krens θεωρεί πως οι τοπικές αρχές καθυστερούν την έναρξη κατασκευής του Guggenheim Abu Dhabi για μετά τα εγκαίνια του παραρτήματος του Λούβρου για να μετριάσουν την τοπική αντίδραση. “Το Λούβρο θα ανοίξει την ερχόμενη χρονιά. Κατά τη γνώμη μου. Πρόκειται για έναν πολιτικό υπολογισμό που ουσιαστικά ανιχνεύει την περιοχή.”

Οι αρχές του Άμπου Ντάμπι πρέπει τώρα να ξανασκεφτούν ολόκληρη την πολιτιστική περιοχή, είπε ο Krens. “Αν ήμουν στη θέση τους, θα έλεγα ότι δεν εγκαταλείπουμε την αποστολή μας...να κτίσουμε αυτά τα ιδρύματα, αλλά δε χρειαζόμαστε και τα πέντε να ανοικοδομηθούν και να λειτουργούν ταυτόχρονα. Θα αρχίσουμε με ένα, αυτό που είναι παγκόσμιο, επειδή το Λούβρο έχει μια παγκόσμια, διεθνή συλλογή.” Σε βάθος χρόνου “η ανθρώπινη φύση...(μπορεί) να συνηγορήσει υπέρ της συνεργασίας και της συνδιοργάνωσης”, είπε.

Μια εκπρόσωπος του Guggenheim είπε: “Σε μια περίοδο που είναι επείγουσα μια μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών, το Guggenheim Foundation παραμένει αφοσιωμένο στο Guggenheim Abu Dhabi και στη μεταμορφωτική δυνατότητα που έχει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανταλλαγή και την επέκταση των αφηγήσεων της ιστορίας της τέχνης. Μια ομάδα από επιμελητές με βάση την Νέα Υόρκη και το Άμπου Ντάμπι αναπτύσσει ενεργά μια επιμελητική στρατηγική και συλλογή για το μελλοντικό μουσείο. Καθώς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με στόχο τα εγκαίνια του μουσείου, χαιρόμαστε να δουλςύουμε με τους συνεργάτες μας, τις Τουριστικές & Πολιτιστικές Αρχές του Άμπου Ντάμπι, σε ένα εύρος από εν εξελίξει πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, το δημόσιο προγραμματισμό και την επαγγελματική ανάπτυξη, καθώς και για τα πρόσφατα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης από τη συλλογή του Guggenheim Abu Dhabi, “The Creative Act”, στο Άμπου Ντάμπι.

Η εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Επένδυσης του Άμπου Ντάμπι, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη της Νήσου Σααντιγιάτ, δεν απάντησε στο αίτημά μας για κάποιο σχόλιο.