www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η βιομηχανία της τέχνης και των αντικών αντιδρά στο επικείμενο κλείσιμο του Christie’s στο Σάουθ Κένσινγκτον

Η βιομηχανία της τέχνης και των αντικών αντιδρά στο επικείμενο κλείσιμο του Christie’s στο Σάουθ Κένσινγκτον

E-mail Εκτύπωση PDF
acsk

Του Roland Arkell

Η είδηση του επικείμενου κλεισίματος του Christie’s στο Σάουθ Κένσινγκτον στο Λονδίνο μπορεί να μην αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αλλά, χωρίς αμφιβολία, μοιάζει με ένα “τέλος εποχής”.

Φήμες για το μακροπρόθεσμο μέλλον του χώρου δημοπρασιών κυκλοφορούσαν για χρόνια.

Κατά κάποιον τρόπο, ένα παράρτημα με πολυάριθμο προσωπικό, σε ένα πρώτης τάξεως οικόπεδο, που πουλάει “οικονομικά προσιτή” τέχνη και αντίκες δεν ταίριαζε ακριβώς με μια επιχείριση που μπορεί να αποδώσει πάνω από £200 εκατομμύρια μέσα σε ένα μόνο βράδυ στα κεντρικά του Christie’s Λονδίνου στην King Street ή στο Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη.

Οι στόχοι για την παγκόσμια ανάπτυξη της επιχείρησης ήταν ξεκάθαρα αλλού. Ο οίκος Christie's άνοιξε νέα γραφεία στη Σαγκάη το 2013, στο Πεκίνο το 2016 και αυτόν το μήνα θα κάνει τα αποκαλυπτήρια ενός χώρου στο Λος Άντζελες.

Τα πράγματα έγιναν τελείως ξεκάθαρα πέρσι, όταν οι διαδικτυακές δημοπρασίες (118 σε 19 κατηγορίες) ξεπέρασαν κατά πολύ τις 56 “ζωντανές” διοργανώσεις. Ακόμη και η κορυφαία δημοπρασία κεραμεικών του Πικάσο μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο.

Γνωστοί ανεπίσημα ως “CSK” ή απλώς “South Ken”, οι χώροι δημοπρασιών στην Old Brompton Road του Λονδίνου ήταν κεντρικό γρανάζι της βιομηχανίας τέχνης και αντικών του Ηνωμένου Βασιλείου για δεκαετίες.

Παρόλο που θα υπάρξουν πολλοί ανταγωνιστικοί χώροι δημοπρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι με χαρά θα δεχθούν το υλικό που τώρα θα διώξει ο Christie’s, πολλοί στη βιομηχανία τέχνης και αντικών θα στεναχωρηθούν όταν δουν το κλείσιμο αυτού που κάποτε ήταν ένα κεντρικό σημείο της αγοράς στο Λονδίνο. Άλλοι έχουν μείνει να αναρωτιούνται τι κρύβεται πίσω από αυτήν την απόφαση και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ευρύτερη βιομηχανία.

Hugo Marsh, Special Auction Services και πρώην ειδικός παιχνιδιών στον CSK

“Οι χώροι του Christie’s στο Σάουθ Κένσινγκτον ήταν ο κεντρικός αγωγός, η δεξαμενή για ενδιαφέροντα πράγματα, επειδή οι επαρχιακοί χώροι δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένοι και δεν υπήρχε διαδίκτυο. Ο Christie’s έκανε την ώριμη στρατηγική κίνηση να ξεφορτωθεί όλα αυτά τα τμήματα -δεν ήταν ποτέ η κύρια επιχείρησή τους και ορθώς έβλεπαν ότι δεν υπήρχε ένα ατελείωτο μέλλον σε αυτά τα πράγματα.

Αλλά αν μειώσεις τους τομείς από τους οποίους βγάζεις κέρδος, σε έναν πολύ μικρό αριθμό αγορών, είσαι πολύ ευάλωτος στις τάσεις της αγοράς.”

Alastair Dickenson, έμπορος ασημικών και ειδικός του Antiques Roadshow, Godalming

“Οι ημερομηνίες για θέαση των αντικειμένων προς δημοπρασία, συνήθως σαββατοκύριακα, μαζί με τη νέα λογική του να ανακατεύονται τα πάντα σε έναν κατάλογο, έκαναν ξεκάθαρο το ότι ο Christie’s στο Σάουθ Κένσινγκτον έκανε τα πάντα για να αποξένωση τους εμπόρους.

Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για το εμπόριο αντικών συνολικά.”

Jo Baring, διευθυντής της συλλογής Ingram και πρώην επικεφαλής Μοντέρνας Βρετανικής τέχνης στον CSK

“Εάν ψάξεις στους αποφοίτους του CSK υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο της τέχνης του Λονδίνου που άρχισαν την καριέρα τους στο γραφείο εκτιμήσεων εκεί. Ήταν ένα καταπληκτικό μέρος για να μάθεις πράγματα.”

“Δεν ξέρω τι θα πάρει τη θέση του τώρα. Ίσως μια από τις περιφέρειες να πάρει τα ηνία, αλλά θυμάμαι ότι όταν έκλεισε η Olympia, θεωρήθηκε πως όλη η δουλειά θα πάει στους CSK και στο τέλος απλά διασπάστηκε.”

Michael Jeffery, Woolley & Wallis και πρώην ειδικός διακοσμητικών τεχνών στον CSK

“Η σημασία του South Ken είχε να κάνει με την κεντρική του θέση στη δημιουργία αγορών και στην επέκτασή τους. Είχε ρόλο-κλειδί στην αύξηση της δημοτικότητας των αντικών και της συλλογής τους σε μια εποχή που ένας συλλέκτης ή ένας φιλότεχνος είχε μόνο ένα επεισόδιο του Antiques Roadshow την Κυριακή το βράδυ για να του κρατήσει το ενδιαφέρον.”

“Όπως πολλοί άνθρωποι, χρωστάω την καριέρα μου στον Christie’s του Σάουθ Κένσινγκτον. Πήγα το 1992 κατευθείαν μετά το πανεπιστήμιο ως επιστάτης στα τμήματα Κεραμεικής, Ανατολίτικης και Διακοσμητικής Τέχνης. Είχαμε μια δημοπρασία σχεδόν κάθε βδομάδα.”

“Αυτό που συμπλήρωνε τις σημοπρασίες ήταν η συνεχής εισροή ανθρώπων στο γραφείο εκτιμήσεων, το οποίο είχε 9 μέτρα μήκος και ήταν συχνά γεμάτο ανθρώπους.”

“Το CSK ήταν ένα υπέροχο μορφωτικό περιβάλλον. Όχι μόνο έβλεπες τα πάντα, αλλά το προσωπικό ήταν ένα υπέροχο μείγμα εκκεντρικών ατόμων με τεράστιες γνώσεις και έναν τεράστιο κατάλογο εμπειριών.”

Stephen Conrad στο Facebook

“Ανέβασαν το κατώτερο επίπεδο τιμής για έναν πίνακα στις £5.000 και αυτό επηρέασε το πόσες φορές οι έμποροι μπορούσαν να πουλήσουν εκεί. Επέτρεψαν στους μικρότερους δημοπρατικούς οίκους γύρω από το Λονδίνο να πάρουν αυτήν τη δουλειά.”

Το σημαίνει το κλείσιμο του CSK για...

Το Λονδίνο

Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιο είναι το σχέδιο για την King Street και για το τμήμα διαδικτυακών πωλήσεων (ένα αναπτυσσόμενο αλλά μικρό τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Christie’s με συνολική απόδοση £49,8 εκατομμύρια πέρυσι).

Περισσότερες δημοπρασίες στη “μέση της σεζόν” στην όχι και τόσο χρησιμοποιημένημένη King Street σε βασικές κατηγορίες όπως η Μοντέρνα Βρετανική τέχνη, οι Μεγάλοι Δάσκαλοι, η ασιατική τέχνη και οι διακοσμητικές τέχνες, μπορεί κάπως να βοηθήσουν να καλυφθούν οι τρύπες του κλεισίματος του CSK.

Το μοντέλο του Rockefeller στη Νέα Υόρκη (όπου δεν υπάρχει δεύτερος χώρος δημοπρασιών από το κλείσιμο του Christie’s East το 2001) θα δώσει στον Christie’s αυτοπεποίθηση.

Τους εμπόρους

Στη πραγματικότητα, ο CSK είχε σταματήσει να θεωρείται τακτικός προορισμός για πολλούς εμπόρους -πολλοί εκ των οποίων έγιναν από αγοραστές, έμποροι.

Κάποιοι έμποροι θρήνησαν την απώλεια του “παλιού CSK” πριν από μια δεκαετία, όταν δημοπρασίες Εσωτερικής Διακόσμησης άρχισαν να αντικαθιστούν σημαντικές προσφορές συλλεκτών ως το βασικό λόγο ύπαρξής του. Αλλά, όταν έρθει, το επίσημο κλείσιμο των θυρών θα έχει οξύ αντίκτυπο σε ψυχολογικό επίπεδο.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτός είναι ο τελευταίος απτός σύνδεσμος μεταξύ του Christie’s και των βάσεων του εμπορίου αντικών.

Τους περιφερειακούς δημοπράτες

Ο αντίκτυπος του κλεισίματος οποιουδήποτε χώρου δημοπρασιών μπορεί να μεγαλοποιηθεί.

Το εμπόρευμα ακόμη χρειάζεται να πουληθεί και η ειδίκευση σπάνια χάνεται. Και τα δυο απλώς μεταναστεύουν αλλού.

Παραπεμπτικά από τους μεγάλους δημοπρατικούς οίκους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς για πολλά χρόνια και αυτές τις μέρες αυτά που ήταν κάποτε ψίχουλα, είναι πλέον ολόκληρο γεύμα.

Σε πολλούς συλλεκτικούς τομείς, οι πωλητές πάνε ήδη κατευθείαν στην περιφέρεια, όπου μπορούν να είναι σίγουροι ότι το εμπόρευμά τους θα έχει την αποδοχή που του αξίζει.

Αλλά λίγοι θα γιορτάσουν την πτώση ακόμη ενός δημοπρατικού χώρου της μεσαίας αγοράς του Λονδίνου. Οι κάποτε δυνατοί δεσμοί που έδεναν τα διαφορετικά στρώματα του εμπορίου αντικών, θα αποδυναμωθούν χωρίς το CSK.

 

Πηγή: antiquestradegazette.com

Απόδοση: Χρόνης Μούγιος