www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ 3 ταινίες του Ali Kazma στην Γκαλερί Qbox

3 ταινίες του Ali Kazma στην Γκαλερί Qbox

E-mail Εκτύπωση PDF
alikazma

H Qbox Gallery παρουσιάζει τρεις ταινίες του Ali Kazma στην τρίτη ατομική έκθεσή του στην Ελλάδα.

Ο Ali Kazma είναι γνωστός για τη σειρά βίντεο με τίτλο «Resistance», που παρουσίασε στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013 στο Περίπτερο της Τουρκίας και για τη σειρά "Obstructions", όπου καταγράφει σχολαστικά διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικονομία, την παραγωγή, την κοινωνική οργάνωση, την εργασία και το χρόνο.

Στην έκθεσή του με τίτλο "Safe Home", ο καλλιτέχνης επέλεξε να παρουσιάσει την τελευταία του δουλειά Safe (2016), την αναγνωρισμένη ταινία του Home (2014) και το Prison (2013), που αποτελεί μέρος της σειράς "Resistance" και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Το Safe απεικονίζει το Svalbard Global Seed Vault, το οποίο είναι μια ασφαλής αποθήκη σπόρων, που βρίσκεται βαθιά μέσα σε ένα βουνό σε ένα απομακρυσμένο νησί στο αρχιπέλαγος Svalbard, στα μισά της απόστασης μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Χρησιμεύει ως το τελικό απόθεμα των περισσότερων καλλιεργειών τροφίμων που είναι ευάλωτες σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, πολέμου και, επίσης, καταστροφών που μπορούν να αποφευχθούν, όπως κακή διαχείριση ή έλλειψη χρηματοδότησης.

Το Prison γυρίστηκε στην Τουρκία μια χιονισμένη μέρα. Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική των χώρων και όχι οι τρόφιμοι. Ο Kazma περιγράφει τη φυλακή ως «το κέλυφος του σώματος», μια σύνθετη δομή που έχει σκοπό να περιορίσει την κίνηση του σώματος, να περιορίσει το φως και τη φαντασία: το ισχυρότερο μοντέλο για όλες τις μορφές περιορισμού του σώματος.

"Είναι σιωπή περισσότερο, που υποχρεώνει τον ποιητή να ακούσει, και δίνει στο όνειρο μεγαλύτερη οικειότητα. Δε γνωρίζουμε καλά-καλά πού να τοποθετήσουμε αυτήν τη σιωπή, είτε στον τεράστιο κόσμο είτε στο απέραντο παρελθόν. Αλλά ξέρουμε ότι προέρχεται πέρα ​​από έναν άνεμο που ηρεμεί ή μια βροχή που αυξάνεται απαλά." Αυτό το απόσπασμα του Gaston Bachelard έρχεται στο μυαλό μας όταν βλέπουμε το Home.

Σε αυτήν την ταινία κοιτάμε στο σπίτι της Füsun Onur, τον κόσμο μίας άλλης καλλιτέχνιδος, που είναι κάτι περισσότερο από ένα προσωπικό μουσείο και είναι πρόθυμη να μοιραστεί μέσα από το ποιητικό βλέμμα του Kazma.

"Μέσω της ποιητικής γλώσσας, κύματα νεωτερικότητας ρέουν πάνω στην επιφάνεια της ύπαρξης. Και η γλώσσα φέρει μέσα της τη διαλεκτική του ανοικτού και του κλειστού. Μέσα από το νόημα που αυτό περικλείει, μέσα από την ποιητική έκφραση, αυτό ανοίγει." Αυτό το απόσπασμα προέρχεται από την ανάλυση του Gaston Bachelard Η Ποιητική του Χώρου, όπου λέει ότι οι λέξεις δημιουργούν σταθερότητα και εικόνες προκαλούν μια συγκεκριμένη, μια πραγματικότητα για κάθε γραπτό πράγμα, ανεξαρτήτως του πόσο αφηρημένο είναι, και το μυαλό φτάνει προς την κατανόηση κάθε δυνατής εικόνας. Σε αυτά τα πεδία βασιλεύει το έργο τέχνης, εκφράζοντας την ανθρωπιά μας με δυναμικούς, εξατομικευμένους όρους.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Ali Kazma (γενν. 1971, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) είναι ένας καλλιτέχνης βίντεο αρτ, ο οποίος πήρε το πτυχίο του από το The New School στη Νέα Υόρκη. Το 2000 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εξακολουθεί να κατοικεί. Το 2001 παραχωρήθηκε στο Kazma το Βραβείο UNESCO για την Προώθηση των Τεχνών και το 2010 έλαβε το βραβείο Nam June Paik για τη σειρά του "Obstructions".
Το έργο του θέτει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη σημασία της ανθρώπινης δραστηριότητας και της εργασίας, καθώς και για τη σημασία της οικονομίας, της παραγωγής, του χρόνου και της κοινωνικής οργάνωσης. Έχει παρουσιάσει το έργο του στην Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2001, 2007 και 2011), στο Tokyo Opera City (2001), στο Platform Garanti, Κωνσταντινούπολη (2004), στην Μπιενάλε του Cetinje (2004), στην Istanbul Modern (2004, 2008 και 2011), στην 9η Μπιενάλε της Αβάνας (2006), στο San Francisco Art Institute (2006), στην Μπιενάλε της Λυών (2007), στη Whitechapel, Λονδίνο (2008), στο New Museum, Νέα Υόρκη (2010), sto Μουσείο Hirshhorn, Ουάσινγκτον (2012) και στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, στο Περίπτερο της Τουρκίας (2013) μεταξύ άλλων. Το 2017 θα παρουσιάσει το έργο του στο Jeu de Pomme στο Παρίσι.

 

Διάρκεια έκθεσης: 4 Απριλίου - 20 Μαΐου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.