www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΟΥΑΡ ΤΕΧΝΗΣ Φιλόδοξες παρουσιάσεις καλλιτεχνών, site-specific αναθέσεις έργων και ανεξάρτητοι επιμελητές στη φετινή Frieze New York

Φιλόδοξες παρουσιάσεις καλλιτεχνών, site-specific αναθέσεις έργων και ανεξάρτητοι επιμελητές στη φετινή Frieze New York

2

της Άννας Χατζηνάσιου – Art Advisor

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η άφιξη της λονδρέζικης φουάρ τέχνης Frieze στο Randall's Island Park της Νέας Υόρκης προσφέρει μια καθηλωτική πολιτιστική εμπειρία σε γκαλερί και συλλέκτες από όλα τα σημεία του κόσμου, με παράλληλες εκθέσεις εξαιρετικών καλλιτεχνών σε μουσεία, γκαλερί και ινστιτούτα σε ολόκληρη την πόλη, που θα φωτίσουν τις αισθητικές, πολιτικές και ιστορικές ανησυχίες των πρακτικών της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.

Διακόσιες επώνυμες γκαλερί από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν φιλόδοξες εκθέσεις με τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες διεθνώς από όλα τα εικαστικά μέσα, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το σχέδιο, η εγκατάσταση, η περφόρμανς και το βίντεο, η φωτογραφία, ο ακτιβισμός, η μουσική, ακόμα και ο σχεδιασμός video games. Μάλιστα στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται και κάποια ιστορικά έργα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Παράλληλα με το Main Section, το οποίο παρουσιάζει τις σημαντικότερες γκαλερί με καλλιτέχνες της διεθνούς σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης, και την πλατφόρμα Focus, που υποστηρίζει νέες υποσχόμενες γκαλερί, ο επιμελητής μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Menil Collection, Toby Kamps, επιμελείται το εκτεταμένο τμήμα Spotlight, το οποίο περιλαμβάνει ατομικές παρουσιάσεις πρωτοπόρων καλλιτεχνών του εικοστού αιώνα από το 1960 και μετά, ενώ, ο Jacob Proctor (Neubauer Collegium for Culture and Society) και ο Fabian Schöneich (Portikus) επιμελούνται το τμήμα Frame, δίνοντας έμφαση σε ανερχόμενους καλλιτέχνες και νέες γκαλερί.

Στο πλαίσιο της Frieze NY, απονεμήθηκε χθες το Frieze Stand Prize στην γκαλερί P.P.O.W., για την εξαιρετική παρουσίαση σύγχρονων και ιστορικών έργων των Νεοϋορκέζων καλλιτεχνών Charlie Ahearn, Anton van Dalen, Daze, David Wojnarowicz και Martin Wong. Στην κατηγορία γκαλερί που λειτουργεί έως και 12 χρόνια, το βραβείο δόθηκε στην γκαλερί Simone Subal, για την παρουσίαση έργων της πρωτοπόρου Αυστρο-αμερικανής καλλιτέχνιδας Kiki Kogelnik από τις δεκαετίες 1960 και 1970. Το βραβείο Frame Prize θα απονεμηθεί στην καλύτερη παρουσίαση του τμήματος Frame.

Φέτος το Frieze Projects περιλαμβάνει επτά site-specific ανατεθειμένα έργα, τα οποία εξετάζουν τις διαδικασίες της θέασης και της έκθεσης, σε επιμέλεια της Cecilia Alemani, (που επιμελείται και το ιταλικό περίπτερο στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας), ενώ ο Tom Eccles του Κολλεγίου Bard επιστρέφει ως επιμελητής των Frieze Talks, φέρνοντας κοντά ηγετικές φιγούρες του πολιτισμού, όπως η ποιήτρια Claudia Rankine, ο καλλιτέχνης Anri Sala και η επιμελήτρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Ann Temkin, για θέματα όπως ο ακτιβισμός και ο μοντερνισμός. Τέλος, για πρώτη φορά, η Frieze NY παρουσιάζει ένα μείζον συμπόσιο, σε συνεργασία με το Getty και το Institute of Fine Arts, NYU, σχετικά με τη Λατινική Αμερική και τη Λατινική Τέχνη, της οποίας η αγορά παρουσιάζει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ότι ένας σημαντικός αριθμός γκαλερί παρουσιάζει γυναίκες καλλιτέχνες από τον 20ό και 21ο αιώνα, μεταξύ των οποίων η Lorna Simpson (Hauser & Wirth, main), η Kiki Kogelnik (Simone Subal Gallery, Focus), οι Mary Corse, Liza Lou και Catherine Opie (Lehmann Maupin, main), οι Ghada Amer, Lynda Benglis, Louise Bourgeois, Louise Fishman και Jenny Holzer (Cheim & Read, main), καθώς και η εξαιρετική καλλιτέχνιδα Lygia Pape (Galeria Luisa Strina, main), της οποίας η παρουσίαση στο Main Section της Frieze NY, συμπίπτει χρονικά με την αναδρομική έκθεσή της στο The Met Breuer της Νέας Υόρκης. Οι εκθέσεις στις γκαλερί αυτές πραγματεύονται φεμινιστικά ζητήματα καθώς και το ρόλο των γυναικών μέσα σε κινήματα, που επηρέασαν την σύγχρονη πρακτική και που συνεχίζουν να εμπνέουν καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα.

 

Frieze NY, 5-7 Μαΐου 2017

*Τις φωτογραφία τράβηξε η συνεργάτης και αρθρογράφος των Νέων της Τέχνης, Άννα Χατζηνάσιου.