www.artnews.gr

Πέμπτη, 27. Απρίλιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΕΑ

ΝΕΑ

Το Guggenheim Abu Dhabi πρέπει να αναβληθεί ή να μικρύνει, λέει ο άνθρωπος που ξεκίνησε το έργο

abudhabiΤης Cristina Ruiz

Το σχέδιο για να χτιστεί ένα Guggenheim στο Άμπου Ντάμπι πρέπει να αναβληθεί ή να μικρύνει πιστεύει ο Thomas Krens, πρώην διευθυντής του Guggenheim Foundation στη Νέα Υόρκη, ο οποίος κανόνισε την συμφωνία το 2006 για την ίδρυση ενός Guggenheim σχεδιασμένου από τον αρχιτέκτονα Frank Gehry στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μιλώντας στη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή “In Other Words”, μια παραγωγή της συμβουλευτικής εταιρίας για την τέχνη Art Agency Partners, ο Krens είπε ότι το σχέδιο της ίδρυσης ενός μεγάλου πολιτιστικού συγκροτήματος στη Νήσο Σααντιγιάτ με πέντε νέα μουσεία, επινοήθηκε μια εποχή που “οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο αθώοι” και ότι “δε θα συνέβαινε ποτέ” σήμερα. “Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η Αραβική Άνοιξη έχουν αλλάξει την εξίσωση ριζικά... μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα αυτές τις μέρες να έχεις ένα αμερικανικό μουσείο... με Εβραϊκό όνομα σε μια χώρα (που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ) σε μια τόσο εμφανή τοποθεσία, σε τόσο μεγάλη κλίμακα.”

Τι κάνουν και πώς το κάνουν: γιατί τα μουσεία έχουν σημασία

museumsΤης Marina Vaizey

Ο Nicholas Thomas είναι ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Κέιμπριτζ, λόγιος, επιμελητής, συγγραφέας και λάτρης των μουσείων. Παρομοιάζει τα μουσεία με περιοχές και έθνη στα οποία συγκεντρώνονται κάθε λογής διάσπαρτα στοιχεία, που με διαφορετικούς τρόπους εκφράζουν το παρελθόν ενσωματώνοντάς το έντονα στο παρόν. Ώθηση στους στοχασμούς του για τη φύση των συλλογών δίνει το ότι, όπως με τις συλλογές ανθρώπων, το σύνολο είναι σπουδαιότερο από τα μέρη, χάρη στους διαλόγους, τις συζητήσεις, τις συνδέσεις και των συνδέσμων και τη διάδραση μεταξύ των αψύχων αντικειμένων (τα οποία εμψυχώνονται από τους επιμελητές και το κοινό), αλλά και των ανθρώπων. Αν αυτό ακούγεται περίεργο, δεν είναι, μιας και το γράψιμο του είναι απλό, κομψό και πειστικό. Και βλέποντάς το καλύτερα, τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται είναι εξαιρετικά ευρεία. Πάνω απ’ όλα, η κλωστή που δένει όλες τις παρατηρήσεις του είναι οι συναρπαστικές ιστορίες των αντικειμένων, οι οποίες συνεχώς ανακαλύπτονται και επανακαλύπτονται. Για παράδειγμα, το μόνο αυγό πουλιού από αυτά που συνέλεξε ο Δαρβίνος στο ταξίδι του με το Μπιγκλ σε όλον τον κόσμο, και επιβιώνει ακόμα, ανακαλύφθηκε στο μουσείο του Κέιμπριτζ πριν από μόνο εφτά χρόνια.

Αναφέρονται και σύγχρονοι λόγοι, κάποιοι από αυτούς αμυντικοί,  υπέρ των δημόσιων συλλογών υλικού πολιτισμού: κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, η “δημιουργική βιομηχανία”, αλλά και οι επενδύσεις, η νέα αρχιτεκτονική, η κοινωνική συνοχή, η διεθνής διπλωματία, οι υποτροφίες, η έρευνα και η αφήγηση.

Ο Γκάι Κογκεβάλ θα συνεχίσει να είναι διευθυντής του Musée d’Orsay για έναν ακόμη χρόνο

Της Βικτόρια Στάπλεϊ Μπράουν

gkamΟ Γκάι Κογκεβάλ, ο οποίος θα παραιτούταν από την θέση του διευθυντή του Musée d’Orsay στο Παρίσι αυτό τον μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης τριετίας διαχείρισής του, θα συνεχίσει να κατέχει την θέση για έναν ακόμα χρόνο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έκανε το Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας την Τετάρτη 9 Μαρτίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάν ανανέωσε το συμβόλαιο του Κογκεβάλ ακολουθώντας την πρόταση της νέας Υπουργού Πολιτισμού Οντρέι Αζουλαΐ.

Ο Κογκεβάλ, ο οποίος ήταν διευθυντής του μουσείου από το 2008, ζήτησε να συνεχίσει, αλλά η διοικητική του ικανότητα, ειδικά μετά από το εγκεφαλικό που υπέστη το 2014, αμφισβητήθηκε ανοιχτά από το προσωπικό. Έξι επιμελητές ήρθαν σε επαφή ανώνυμα με την εφημερίδα «LeMonde» στα τέλει του Ιανουαρίου και μίλησαν για τον πιθανό επαναδιορισμός του Κογκεβάλ, λέγοντας: «Δεν υπάρχει πλέον πιλότος στο αεροπλάνο!» Ο διευθυντής απάντησε με ανοιχτό γράμμα στην εφημερίδα.

Λαϊκό άνοιγμα του Κέντρου Πομπιντού σ’ όλη τη Γαλλία

Πόλεις και κωμοπόλεις σ’ όλη τη Γαλλία θα έχουν την δυνατότητα σύντομα να εμπλουτίσουν την πολιτιστική τους συνεισφορά φιλοξενώντας λαϊκά υποκαταστήματα του Κέντρου Πομπιντού.

Βαθαίνει η κρίση στο αυτοκρατορικό μουσείο της Βρετανίας

bathaini1Η οικονομική κρίση επηρέασε το Βρετανικό Αυτοκρατορικό Μουσείο του Μπρίστολ πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Στις τελευταίες οικονομικές συναλλαγές του μουσείου, που έγιναν τον περασμένο μήνα, βρέθηκαν μη εγκεκριμένα χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν το £1 εκ. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του μουσείου αποκάλυψαν επίσης πως δαπανήθηκαν £500.000 για μια έκθεση σχετικά με τη Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη (1920-1948), την οποία οι διαχειριστές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν.

Για την ιστορία: το εγχείρημα της προφορικής μαρτυρίας του MoMA

Οι James Rosenquist και Ed Ruscha είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που μιλούν για το έργο

που αφήνουν στις επόμενες γενιές

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) πρόκειται να επανεγκαταστήσει το έργο «F-111», 1964-65, του James Rosenquist, τοποθετώντας το εκ νέου, όπως ακριβώς πρωτοπαρουσιάστηκε στη γκαλερί Leo Castelli Upper East Side το 1965. Προκειμένου να γίνει σύντομα η παρουσίασή του (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα), η εκδήλωση θα πλαισιώνει το πρότζεκτ του μουσείου για τις προφορικές μαρτυρίες καλλιτεχνών. Οι επιμελητές και αρχειοφύλακες του MoMA παίρνουν συνεντεύξεις από καλλιτέχνες παράλληλα με την εργασία τους στη συλλογή. Εκτός από τη συνέντευξη του Rosenquist για το «F-111», σκοπεύουν να μιλήσουν και με τον Ed Ruscha και τον Vito Acconci. Οι Dan Graham, Yvonne Rainer και Vija Celmins έχουν ήδη δώσει συνέντευξη.

Αφρικανικές και Αμερικανικές συλλογές σε προσφορά

Η είδηση πως το Wereldmuseum στο Ρότερνταμ σκοπεύει να πουλήσει τις αμερικανικές και αφρικανικές συλλογές του δίχασε την κοινή γνώμη της μουσειολογικής κοινότητας της Ολλανδίας. Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Εθνολογίας στο Leiden, Steven Engelsman, δηλώνει τρομοκρατημένος με τις εξελίξεις. «Νομίζω πως είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και αφύσικο να πωλούνται τόσο πολύτιμες συλλογές τέχνης», δηλώνει ο Engelsman. «Τα μουσεία πάντα προσπαθούσαν να κάνουν το αντίθετο, να δίνουν λεφτά για πολύτιμες συλλογές».

Λιγότερα ακριβά δάνεια, συρρικνωμένες εκθέσεις και μειώσεις προσωπικού στα μεγάλα εθνικά μουσεία

ligoteraΈνα χρόνο αφού η Ανασκόπηση Δαπανών της κυβέρνησης ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες περικοπές στο χώρο της τέχνης την τελευταία δεκαετία, τα αποτελέσματα τους έχουν αρχίσει να ζορίσουν πολύ τα εθνικά μουσεία στην Αγγλία. Οι διευθυντές των μουσείων παραμένουν γενναίοι και ψύχραιμοι απέναντι στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν έπειτα από τη μείωση 15% στους προϋπολογισμούς τους.

Έργα του Otto Dix σε μουσείο στο Μόναχο

Πεντακόσια σχέδια του Otto Dix από τη συλλογή του Γιώργου Οικονόμου δόθηκαν στο Staatliche Graphische Sammlung στο Μόναχο, για μια περίοδο δέκα ετών.

Συμφωνία £142 εκ. για την παραμονή της Τate Modern στο Bankside

Ενώ ο Ai Weiwei και οι βοηθοί του γέμιζαν το Turbine Hall της Τate Modern με εκατομμύρια κεραμικούς ηλιόσπορους, οι διαχειριστές του διάσημου μουσείου αποφάσισαν να αλλάξουν το συμβόλαιο ενοικίασης του χώρου.

Πολιτιστική σύμπραξη Ιταλίας - Κίνας

Ύστερα από μια σειρά διαπραγματεύσεων, η Κίνα απέκτησε το δικό της εκθεσιακό χώρο στην καρδιά της Ρώμης, με αντάλλαγμα μια ιταλική πτέρυγα στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, στο Πεκίνο. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στη Ρώμη, μεταξύ του Ιταλού υπουργού πολιτισμού Sandro Bondi και του Κινέζου ομόλογού του Cai Wu.

Δωρεά πολλών εκατομμυρίων ξαφνιάζει τη Βρετανική Κυβέρνηση

Προ εκπλήξεως βρέθηκε η Βρετανική Κυβέρνηση, όταν ο Charles Saatchi, της ομώνυμης γκαλερί, ανακοίνωσε τον Ιούλιο την απόφασή του να δωρίσει στο βρετανικό δημόσιο διακόσια έργα τέχνης, συνολικής αξίας £25 εκ.

Απαγορεύτηκαν φωτογραφίες από εμφάνιση του Beuys το 1964

ApagoreytikanbeuysΥπέρ της Eva Beuys, χήρας του Joseph Beuys, έληξε η δικαστική διαμάχη με το μουσείο Schloss Moyland, σχετικά με μια έκθεση φωτογραφιών του καλλιτέχνη, από μια παράσταση το 1964.

Ο Vermeer ταξιδεύει στην Ιαπωνία

OVermeerΈνα μεγάλο ταξίδι θα ξεκινήσει το 2012 για το αριστούργημα του Vermeer, «Girl with a Pearl Earring». Συγκεκριμένα, ο πίνακας θα αφήσει για ένα διάστημα το Mauritshuis Museum της Χάγης, για το Kobe City Museum της Ιαπωνίας, στα πλαίσια της ανεύρεσης πόρων για την επέκταση του Mauritshuis.

Στο Παγκράτι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή

stoPagratiTo 2013 προβλέπεται να είναι έτοιμο το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης ενώνει την Αμερική

ToMouseionKalon_1Το μεγαλύτερο μουσείο της Αμερικής στηριζόμενο αποκλειστικά σε ιδιωτικές επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τον διευθυντή του Malcolm Rogers, απέκτησε μια ολοκαίνουρια πτέρυγα. Ο λόγος για το Boston Museum of Fine Arts. Το νέο τετραώροφο τμήμα στεγάζει 53 γκαλερί με έργα τέχνης από όλα τα μήκη και τα πλάτη της αμερικανικής ηπείρου και ο σκοπός του είναι να προσφέρει μια συνολική εικόνα της αμερικανικής τέχνης.

Το Μουσείο της Διεξόδου σε νέο ξεκίνημα

Με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές μεθόδους και εφαρμογές ανακαινίσθηκε πλήρως ο μουσειακός χώρος της «Διεξόδου» και άνοιξε τις πύλες του από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Η Tate Modern επεκτείνεται παρά την κρίση

Οι επισκέπτες της έχουν ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια και οι αίθουσες είναι τόσο γεμάτες που αντί να βλέπει κανείς τα έργα, παλεύει με τους άλλους επισκέπτες για να κερδίσει λίγο χώρο. Η μαζική καθημερινή προσέλευση έχει προκαλέσει εκτεταμένες φθορές στο κτίριο, το οποίο αν και ολοκληρώθηκε το 2000, χρειάζεται ξανά φροντίδα. Οι χώροι δεν επαρκούν για την πλήρη παρουσίαση των συλλογών. Αν συνυπολογίσει κανείς όλα αυτά, τότε θεωρεί ότι η επέκταση της Tate Modern, που θα προσθέσει άλλους 11 ορόφους στο μουσείο, θα φέρει τις επιθυμητές λύσεις και μια νέα πνοή.

Περιορισμένο ενδιαφέρον για σημαντική θέση στο μουσείο Μουνχ

Η νορβηγική πρωτεύουσα απέτυχε να προσελκύσει υποψηφιότητες από άλλες χώρες για τη θέση του διευθυντή στο μουσείο Μουνχ. Από τους εννέα συνολικά υποψηφίους, οι επτά είναι Νορβηγοί, ενώ δυο προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας.

Ένα χρόνο λειτουργίας συμλήρωσε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

F75D9E3FF392F3DC649934B478EF7D8A2Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης συμπλήρωσε χθες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και έχει ήδη υποδεχθεί 2.010.641 επισκέπτες, σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του ΔΣ καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή «σε αυτό το διάστημα τέθηκαν ερευνητικοί, επιστημονικοί στόχοι, πραγματοποιήθηκε πρόοδος στον τομέα συντήρησης και στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Σελίδα 1 από 2