www.artnews.gr

Πέμπτη, 30. Μάρτιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

Ο Sotheby's Κατάφερε το Υψηλότερο Συνολικό Ποσό για Δημοπρασία στο Λονδίνο

E-mail Εκτύπωση PDF

aklimtsaleΟι απογευματινές δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών, Μοντέρνας Τέχνης & Σουρεαλισμού που έγιναν στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's την περασμένη Τετάρτη 1 Μαρτίου συγκέντρωσαν  £194,7 εκατ. / $240,8 εκατ. / €227,6 εκατ., με κυρίαρχο έργο το Bauerngarten του Γκούσταβ Κλιμτ, το οποίο έπιασε την τρίτη υψηλότερη τιμής πώλησης για οποιοδήποτε έργο σε δημοπρασία στην Ευρώπη, ενώ πέντε ακόμα έργα πουλήθηκαν για πάνω από £10 εκατομμύρια.

«Το αποψινό εξαιρετικό αποτέλεσμα, θεωρείται ένα νέο ορόσημο για τις δημοπρασίες στο Λονδίνο, ενώ αποτελεί δήλωση για τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς τέχνης για το 2017. Η επιτυχία της αποψινής δημοπρασίας έγκειται στη γνώση της αγοράς, που μας βοηθά να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που αναζητούν οι αγοραστές, αλλά και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες στον οίκο Sothebys για εξαιρετικά έργα τέχνης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση στην αγορά για έργα εξαίρετου βεληνεκούς, οδήγησε σε αγορές σε παγκόσμια κλίμακα – ειδικά από την Ασία. Μια απίστευτη εμπειρία να την ζεις από το βάθρο», σημείωσε η Helena Newman, Παγκόσμια Συν-Επικεφαλής του Οίκου Sothebys στο Τμήμα Ιμπρεσιονιστών & Μοντέρνας Τέχνης και Πρόεδρος του Οίκου Sothebys Ευρώπης

Το συνολικό ποσό των £194.753.500 (εκτ. £150,3-197,6 εκατ) αποτελεί μια αύξηση της τάξεως του 108% (GBP) / 78,5% (USD), σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δημοπρασίες πέρυσι, σε ένα ποσοστό πωλήσεων 88,9%.

Καλλιτέχνες δωρίζουν έργα για να μαζέψουν χρήματα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Zeitz στην Αφρική

E-mail Εκτύπωση PDF

anatsuiΟ οίκος Christie’s στο Λονδίνο θα παρουσιάσει έργα κάποιων από τους σπουδαιότερους σύγχρονους καλλιτέχνες, που δωρήθηκαν προς όφελος του Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, του πρώτου μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Αφρική, το οποίο θα ανοίξει στο Κέιπ Τάουν το Σεπτέμβριο του 2017. Έργα από δεκατέσσερις καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των El Anatsui, Roger Ballen, Yto Barrada, Peter Beard, Eamonn Doyle & Niall Sweeney, Frances Goodman, Kendell Geers, Antony Gormley, Rashid Johnson, Isaac Julien, Harland Miller, Athi-Patra Ruga, Yinka Shonibare (MBE) και Pascale Marthine Tayou, θα είναι προς πώληση στην Ημερήσια Δημοπρασία Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης του οίκου Christie’s στις 8 Μαρτίου. Τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για το καταπίστευμα του Zeitz MOCAA, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του μουσείου. Τα έργα θα εκτεθούν στο Λονδίνο από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου 2017, ως μέρος της “20th-Century at Christie’s”, μιας σειράς από δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2017.

Έναρξη σεζόν με ερωτική τέχνη και £5,3 εκατομμύρια τζίρο για τον Οίκο Sotheby's

E-mail Εκτύπωση PDF

aerotic«Κανένα αντικείμενο δεν είναι πιο καθολικό από το πάθος και την επιθυμία, και η επιτυχία της σημερινής (χθεσινής) δημοπρασίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της γοητείας της καλύτερης ερωτικής τέχνης. Είδαμε ένα ανεπανάληπτο ενδιαφέρον από συλλέκτες από όλο τον κόσμο -  η καλύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι ο ηλεκτρονικός κατάλογος  είχε ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ του 1 εκατομμυρίου views -  με ‘χτυπήματα’ από δεκαοχτώ χώρες.  Η δημοπρασία όχι μόνο  μας έδωσε την ευκαιρία να πούμε μια ιστορία, με τους Ειδικούς από όλη την εταιρεία να δίνουν και την δική τους οπτική, αλλά ήταν εξίσου υπέροχο να παρακολουθεί κανείς τις συζητήσεις που κάθε έργο προκαλούσε από τη στιγμή που η δημοπρασία παρουσιάστηκε στο κοινό» - Κωνσταντίνος Φράγκος, ειδικός του οίκου Sotheby’s και επικεφαλής της δημοπρασίας

Ο οίκος Sotheby's έκανε την πρώτη του δημοπρασία ερωτικής τέχνης προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου

E-mail Εκτύπωση PDF
aaisΟ ρομαντικός έρωτας πάντοτε ενέπνεε τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς και τους μουσικούς -το ίδιο και η ολοκλήρωσή του. Προς τιμήν της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's του Λονδίνου έκανε σήμερα, -γιατί σήμερα βόλευε το πρόγραμμα-, την πρώτη του δημοπρασία σύγχρονης τέχνης. Με τίτλο "Erotic: Passion & Desire", η δημοπρασία περιελάμβανε 107 lots, από την αρχαιότητα μέχρι το μοντερνισμό. 
 
 Στα έργα περιλαμβάνονταν ευρωπαϊκοί πίνακες και γλυπτά γυμνών λουομένων, σκίτσα του Εγκον Σίλε και του Πικάσο με γυμνές γυναίκες να χαϊδεύουν τον εαυτό τους, γραφικές κινέζικες περγαμηνές, ερωτικοί πίνακες με Κάμα Σούτρα από την Ινδία του 18ου αιώνα, ένα φαλλόσχημο γλυπτό του Ettore Sottsass και μία συλλογή ιαπωνικών shunga (προφανώς). Και έπειτα, υπήρχαν τα πραγματικά σκανδαλώδη αντικείμενα, όπως ένα τραπέζι με φαλλούς για πόδια (αφιερωμένο στη Μεγάλη Αικατερίνη) και μία απαγορευμένη ακτινογραφία. 

Η Tate Britain ποντάρει σε αναδρομική του Ντέιβιντ Χόκνεϊ για να φέρει κόσμο και τα έργα του ανεβαίνουν κι άλλο σε αξία

E-mail Εκτύπωση PDF

AhockneyΤου Χοσέ ντα Σίλβα

Μια εκτενής αναδρομική στο έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ (David Hockney) άνοιξε την περασμένη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στην Tate Britain,  για να τιμήσει την καριέρα του Βρετανού καλλιτέχνη, ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα γίνει 80.  «Θα λέγαμε ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχουμε κάνει στην Tate Britain», λέει ο Κρις Στήβενς (Chris Stephens), συνεπιμελητής της έκθεσης. «Παρουσιάζουμε πίνακες και σχέδια, φωτογραφικά έργα, βίντεο, σχέδια σε iPhone και iPad.»

Υπάρχουν πάνω από 150 έργα, από μια αυτοπροσωπογραφία του 1954 έως έργα που μόλις τελείωσε. «Μας προειδοποίησαν ότι ένας από τους πίνακες μπορεί να είναι ακόμα νωπός», λέει ο Στήβενς. «Αυτό που θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω είναι ότι, από την αρχή της καριέρας του, ο Χόκνεϊ έχει ασχοληθεί με το ερώτημα της δημιουργίας εικόνων: τι είναι το να απεικονίζεις το χώρο και το χρόνο σε δύο διαστάσεις.»

Σελίδα 1 από 20