www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ ΒΙΒΛΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ

Η ανάπαυση της Κοιμωμένης και των Πολεμιστών

achalepasΤης Αγγελικής Κώττη

Πού βρίσκεται ο τάφος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη; Πού μπορεί κανείς να δει την πιο διάσημη «Κοιμωμένη» που έγινε ποτέ στην Ελλάδα; Αν θελήσεις να αφήσεις άνθη στο μνήμα του Γιώργου Σεφέρη ή της Μελίνας Μερκούρη, πού πρέπει να πας;

Η απάντηση για όλα είναι το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ένα κοιμητήριο που φέτος κλείνει 180 χρόνια λειτουργίας.

Μνημειακός τόπος, με εκατοντάδες κηρυγμένα μνημεία, το σπουδαίο αυτό Κοιμητήριο δεν διέθετε μέχρι τώρα κάποιον οδηγό που θα μπορούσε να βοηθήσει τον επισκέπτη ώστε να να γνωρίσει την ιστορία του και να το περπατήσει. «Να του δώσει ερεθίσματα. Ερεθίσματα σε σχέση με τη νεοελληνική τέχνη, τη νεοελληνική ιστορία, τη νεοελληνική κοινωνία» όπως σημειώνουν η Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη και η Μαρία Δανιήλ, που υπογράφουν το βιβλίο «Το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας- Οδηγός των Μνημείων του και της Ιστορίας του». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ολκός» και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμου. Εχει πολλές φωτογραφίες και δέκα χάρτες στο τέλος, ώστε να ευκολύνεται η προσέγγιση σε τάφους επωνύμων.

Την Τρίτη, 23 Μαΐου ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα τελετών του δημαρχιακού μεγάρου στην οδό Αθηνάς, θα λάβει χώρα εκδήλωση για την παρουσίασή του. Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Χατζηστεργίου, Τάσος Μπίρης Ελένη Μαΐστρου Μαρία Θερμού και οι συγγραφείς. Θα συντονίσει η εκδότρια Ειρήνη Λούβρου.

Καραβατζιστές: οι καλλιτέχνες που επηρέασε ο Καραβάτζιο

acaravaggioΤου Theodore K. Rabb

Παρόλο που η 400στή επέτειος από το θάνατο του Καραβάτζιο το 1610 ήταν η περίσταση χάρη στην οποία εκδόθηκε μια μεγάλη ποσότητα βιβλίων για το για καιρό παραμελημένο πρωτοπόρο, η ροή τους δε σταμάτησε από το 2010. Ένα από τα βασικότερα βιβλία εκείνης της χρονιάς ήταν δύο τεράστιοι τόμοι αφιερωμένοι στους ακολούθους του Καραβάτζιο, τους “Καραβατζιστές”, όπως ήταν γνωστοί -ένα ενδιαφέρον που έχει συνεχιστεί. Παρά την ελάττωση της επιρροής του Καραβάτζιο από τη δεκαετία του 1630, οι τρεις δεκαετίες κατά τις οποίες αυτός και οι μιμητές του άνθισαν, έχουν γίνει το επίκεντρο εντατικής έρευνας. Ακόμη δύο τεράστιοι τόμοι για τη Ρώμη του 1600-1630 εμφανίστηκαν το 2012, οι Καραβατζιστές στην Εμίλια και τη Φλωρεντία έχουν παρακινήσει σημαντικές μελέτες και το 2016 έφερε δύο εκθέσεις και τρία ογκώδη βιβλία που ερευνούσαν την επιροή που είχαν σε άλλους καλλιτέχνες τα ενδιαφέροντα του Καραβάτζιο. (Το “In Pursuit of Caravaggio”, ο κατάλογος μιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τους εμπόρους τέχνης Robilant + Voena, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τους Caravaggeschi και την αγορά τους.)

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αγριμικά» της Μ. Παπαδημητρίου

agrimikaΤο μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα για το βιβλίο της πανεπιστημιακού Μαρίας Παπαδημητρίου, με τίτλο «Αγριμικά», το οποίο παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ένα σημείο στο κέντρο» στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του μουσείου.

«Αγριμικά: Why Look At Animals?» είναι ο τίτλος του βιβλίου, παραπέμποντας στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, η οποία προκαλεί πολλές ανησυχίες που κυμαίνονται από την πολιτική και την ιστορία την οικονομία και τις παραδόσεις, την ηθική και την αισθητική, τον φόβο του ξένου και του ακατανόητου. Τα «Αγριμικά» εκτείνονται από την αλληγορία στην ιστορία και από την ηθική στην αισθητική.

Η συγγραφέας Μαρία Παπαδημητρίου είναι Καθηγήτρια Τέχνης και Περιβάλλοντος στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και ιδρύτρια του Τ.Α.Μ.Α. (Temporary Autonomous Museum for All) το 1998. Το 2003 κέρδισε το βραβείο σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ξενάγηση που πραγματοποίησε ο επιμελητής της έκθεσης κ. Αλέξιος Παπαζαχαρίας στην έκθεση «Ένα σημείο στο κέντρο».

Προσφορά από την Alpha Bank της εκδόσεως «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική»

albaΠροσφορά από την Alpha Bank της εκδόσεως «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική» με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2016

Η Alpha Bank προσφέρει το λεύκωμα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική» (ελληνική και αγγλική έκδοση) με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για επετειακή έκδοση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 125 ετών από την ίδρυση της Τραπέζης, στην οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα σημαντικότερα έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank που χρονολογούνται από το 1880 έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ένα χρονικό για την ιστορία της Τραπέζης, ένα κείμενο για τη δημιουργία και το περιεχόμενο της Συλλογής, επιμέρους κείμενα για τη ζωγραφική και τη χαρακτική του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και παράρτημα με τα έργα, το οποίο εμπεριέχει τέσσερις ενότητες με βάση την περίοδο δημιουργίας τους και μία αφιερωμένη στη χαρακτική. Η Έκδοση ολοκληρώνεται με τα βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών.

«Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Οδηγός για νέους» της Μαρίζας Ντεκάστρο

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου  2016 η νέα έκδοση «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης», της συγγραφέως και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός και εκπαιδευτικός Κατιάννα Μίχα καθώς και η συγγραφέας, ενώ θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους. Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδηγό που απευθύνεται σε νέους, αλλά και σε κάθε φιλότεχνο, εκπαιδευτικό και γονιό.

Η συγγραφέας επέλεξε 21 πίνακες παλαιότερων και σύγχρονων ζωγράφων από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ, που αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις, τα κινήματα και τις τεχνοτροπίες δύο καλλιτεχνικά γόνιμων αιώνων, του 19ου και του 20ου , καθώς και τις ιδέες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της ζωγραφικής.

Παρουσίαση Συλλεκτικής Έκδοσης "εκπρομελέτης"

N.Poulantza W.B.G.Rmissing piece 515X755  Archival Inject Print On Cotton PaperZoumboulakisGalleries prΗ Γκαλερί Ζουμπουλάκη την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στις 7.00 μ.μ. φιλοξενεί την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης με τίτλο εκπρομελέτης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Είναι Όλα Ψέμα» της Νατάσσας Πουλαντζά.

Πρόκειται για μία αριθμημένη συλλογή περιορισμένων αντιτύπων που περιλαμβάνει επιλεγμένες εικόνες από το παιχνίδι “Game of Fortune Ι & ΙΙ” της εικαστικού και κείμενα.

Νέα έκδοση από την Alpha Bank «Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες»

eximΚυκλοφόρησε ο Κατάλογος της νέας μόνιμης Εκθέσεως του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης με τίτλο «Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες».

Ο Κατάλογος περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν καθ’ όλη την ιστορία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους, όπως τραπεζογραμμάτια και κερματικά γραμμάτια, καθώς και σχετικό υλικό, καλύπτοντας 180 έτη ιστορίας. Σε μορφή χρονολογίου παρατίθενται οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας που συνδέονται άμεσα με τη νομισματική κυκλοφορία. Η παρουσίαση των χαρτονομισμάτων ξεκινά με τα Επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος, που εκδόθηκαν το 1822, και τον φοίνικα που εξέδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1831 και ολοκληρώνεται με τα τελευταία τραπεζογραμμάτια σε δραχμές, τα οποία αποσύρθηκαν το 2002 με την έλευση του Ευρώ.

Δημοπρασία βιβλίων του οίκου ΒΕΡΓΟΣ

VEDIMΗ επόμενη δημοπρασία βιβλίων του οίκου ΒΕΡΓΟΣ, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza στις 6:30 μ.μ.

Ο κατάλογος με τις περιγραφές των λαχνών της δημοπρασίας είναι ήδη διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του οίκου. Μπορείτε να τον δείτε είτε σε μορφή PDF και να τον αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, είτε να τον περιηγηθείτε ηλεκτρονικά.

Περιλαμβάνει 440 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν:

•    Ένα αντίτυπο της Α’ έκδοσης (1946) του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, με πλήθος αυτόγραφες διορθώσεις και συμπληρώσεις που έγιναν από τον συγγραφέα ενόψη της Β’ έκδοσης του έργου (1954).

Γιώργος Ρωμανός,: "Ρωσική Πρωτοπορία και Κριτήρια Κριτικής"

rpkkkΟ συγγραφέας εξετάζει μια πρωτότυπη σύνθεση δεδομένων τα οποία ξεκινούν από το 1840-1860, με αναφορές στους Ντοστογιέφσκι, Τσερνιτσέφκσι, κ.ά. Διερευνά τα γεγονότα της απόρριψης του Συμβολισμού στα 1890. Καταγράφει κριτικά τα όσα συνέβησαν στα επόμενα εκρηκτικά χρόνια που οδήγησαν στη «Ρωσική Πρωτοπορία», στο διάστημα 1909-1920. Και, παρουσιάζει σύμφυτα θέματα σχετικά με: την οργανικότητα λόγου και εικόνας, τη λογοτεχνικότητα, τη μικροδομή, τη μακροδομή, κ.ά., όπως αυτά αποκρυσταλλώνονται από το 1970 μέχρι σήμερα.

Εορταστική προσφορά στις Εκδόσεις της Alpha Bank και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

fvamΕνόψει των εορτών του Πάσχα οι Εκδόσεις της Alpha Bank και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου θα διατίθενται με έκπτωση 30% από τη Δευτέρα 25 Απριλίου έως την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν τις Εκδόσεις είτε επισκεπτόμενοι τον πολιτιστικό χώρο της Τραπέζης «ALPHA BANK – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ» (Σταδίου 40, ΑΘΗΝΑΙ) είτε κατόπιν παραγγελίας (τηλ.: 210 326 2465, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Ο νέος ηλεκτρονικός Κατάλογος Πωλήσεων Βιβλίων του δημοπρατικού οίκου ΒΕΡΓΟΣ

Ο νέος ηλεκτρονικός Κατάλογος Πωλήσεων Βιβλίων του δημοπρατικού οίκου ΒΕΡΓΟΣ με σταθερές τιμές θα αναρτηθεί την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ. στην ιστοσελίδα http://www.vergosauctions.com/.

Θα μπορείτε να περιηγηθείτε ηλεκτρονικά ή να τον δείτε σε μορφή PDF και να τον αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Περιέχει 555 παλαιά και νεότερα βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά σε προσιτές τιμές.

Εκπτώσεις στο MELISSA Publishing House σε εκδόσεις τέχνης

eetΦέτος τo Πάσχα την Κυριακή 24 Απριλίου,όλες οι εκδόσεις του MELISSA Publishing House με εκπτώσεις 60% 50% 35%* στο κατάστημά  (Σκουφά 58 & Σίνα, Κολωνάκι) με τηλεφωνική παραγγελία και online στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Όλα τα βιβλία θα έχουν έκπτωση 50% εκτός από τις νέες εκδόσεις, τα παιδικά
και τα συλλεκτικά με 35%. Ακολουθούν τα βιβλία που θα έχουν 60% έκπτωση.

Περιοδικό ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ (τεύχη)
1-50 έκπτωση 60%, €7,63 από €19,08
51-61 έκπτωση 50%, €9,54 από €19,08
62 & 63 με έκπτωση 35%, €12,40 από €19,08


Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική (τεύχη)
Όλα τα τεύχη της Ελληνικής Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στα ελληνικά, αγγλικά, και γερμανικά θα διατίθενται με έκπτωση 60%

Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών
Το 4τομο αυτό μοναδικό έργο για πρώτη φορά με έκπτωση 60%
Kάθε τόμος €42,40 από €106

Νεοκλασικές Πόλεις στην Ελλάδα
 Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η νεοκλασική πόλη στην Ελλάδα του 19ου αιώνα ως κατεξοχήν πολιτισμικός νεωτερισμός και κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά με
έκπτωση 60%, €32,65 από €81,62

Παρουσίαση του βιβλίου της Λυδίας Σαρρή, «Ζωγραφίζω θα πει γράφω τη ζωή»

Παρουσίαση του βιβλίου της Λυδίας Σαρρή, «Ζωγραφίζω θα πει γράφω τη ζωή», στο Nouveau ( art-cafe ), μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα της ίδιας.

Εφ΄’ολης της ύλης είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης της Λυδίας Σαρρή, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 20 Απριλίου 2016, στο Nouveau ( artcafe ), στο Χαλάνδρι.   «Η Λυδία Σαρρή, μια χαρισματική παρουσία στον τομέα των εικαστικών τεχνών, ζει για να δημιουργεί και να αγαπά», όπως έγραψε γι΄αυτήν η Έλλη Βοïλα-Λάσκαρη. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήρι ζωγραφικής του Γιάννη Μόραλη και ψηφιδωτού της Έλλης Βοïλα- Λάσκαρη. Μέχρι σήμερα έχει οργανώσει 21 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έχει τιμηθεί με το Α’ βραβείο ζωγαφικής στην Β’ Πανελλαδική έκθεση Νέων. Σε αυτήν την έκθεση δόθηκε ο τίτλος εφ’ όλης της ύλης, γιατί ο επισκέπτης θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να δει αντιπροσωπευτικά έργα της σε ψηφιδωτά, ακρυλικά, ακουαρέλες, γύψινα, χάρτινα και μπρούτζινα που όλα φέρουν τη σφραγίδα της μεγάλης της δυνατότητας να δημιουργεί με όποιο υλικό έχει στα χέρια της. Το φως, ο ουρανός, τα βουνά, τα δέντρα, η θάλασσα και οι μύθοι που τα συνοδεύουν είναι η έμπνευσή της. Εκτός όμως από τις εικαστικές δημιουργίες η Λυδία Σαρρή έχει μια εξαιρετική σχέση με τον πεζό λόγο και έτσι μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί και το νέο της βιβλίο με τίτλο « ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ θα πει γράφω τη ζωή. Το θέμα του βιβλίου της είναι αυτοβιογραφικές αναφορές και διηγήματα, με τα μάτια μιας ζωγράφου. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τους : Παύλο Κοσμίδη, Ζωή Σβώλου, Τούλα Σπανού και Μάχη Δημοπούλου. Εγκαίνια έκθεσης και παρουσίαση βιβλίου: Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016, ώρα 19:30, στο Nouveau ( art- cafe ) , Πέλλης 3Γ, Χαλάνδρι, Τηλ. 210 6838686 Διάρκεια έκθεσης : 20 Απριλίου- 20 Μαïου 2016

Προσφορά από την Alpha Bank τριών μοναδικών εκδόσεων

Η Alpha Bank προσφέρει τις εκδόσεις «Η Μονή της Παντάνασσας στον Μυστρά. Οι τοιχογραφίες του 15ου αιώνα», «Η Νέα Μονή της Χίου. Ιστορία και αρχιτεκτονική» (ελληνική και αγγλική έκδοση) και “The Mosaics of Nea Moni on Chios” με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

thma1Η Μονή της Παντάνασσας στον Μυστρά. Οι τοιχογραφίες του 15ου αιώνα
Μ. Ασπρά-Βαρδαβάκη, Μ. Εμμανουήλ
Αθήναι 2005
Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος
Διαστάσεις 28,5 x 23 εκ.
Σελίδες 352, εικόνες 153
ISBN 960-7059-17-4

Τιμή: Ευρώ 27,00
Στο βιβλίο γίνεται αρχικώς σύντομη αναφορά στην ιστορία του Μυστρά και στην αρχιτεκτονική του καθολικού της Μονής. Εν συνεχεία, περιγράφονται αναλυτικά οι τοιχογραφίες του ναού που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα και η τεχνοτροπία τους. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα τόσο για τους ζωγράφους όσο και για τη θέση της Παντάνασσας στη βυζαντινή τέχνη της εποχής των Παλαιολόγων.

 

 

 

 

thma2Η Νέα Μονή της Χίου. Ιστορία και
αρχιτεκτονική
Χ. Μπούρας
Αθήναι 1981(ελληνική έκδοση)
Αθήναι 1982 (αγγλική έκδοση)
Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος
Διαστάσεις 28,5 x 23 εκ.
Σελίδες 216, εικόνες 192

Τιμή: Ευρώ 15,00
Η Νέα Μονή της Χίου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα που σώζονται στον ελληνικό χώρο, διακρίνεται τόσο για την αρχιτεκτονική της όσο και για τη μνημειακή ζωγραφική της. Στη μελέτη αυτή διερευνάται η πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία της Νέας Μονής και εξετάζεται διεξοδικώς η αρχιτεκτονική και η γλυπτική διακόσμηση του καθολικού, καθώς και των άλλων κτισμάτων του γραφικότατου Μοναστηρίου.

 

 

 

 

thma3The Mosaics of Nea Moni on Chios
Ντ. Μουρίκη
Αθήναι 1985
Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος
Διαστάσεις 28,5 x 23 εκ.
Α΄ τόμος, σελίδες 304, εικόνες 4
Β΄ τόμος, σελίδες 368, πίνακες 343
Αγγλικά

Τιμή: Ευρώ 27,00
Η Νέα Μονή της Χίου συγκαταλέγεται στα τρία σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα στην Ελλάδα. Στην παρούσα Έκδοση παρουσιάζεται πρώτη φορά το σύνολο του ζωγραφικού διακόσμου της Νέας Μονής. Δημοσιεύονται λεπτομερή στοιχεία για τα ψηφιδωτά, τα υλικά κατασκευής τους και τα χρώματα, αναλύονται εικονογραφικά οι παραστάσεις και διερευνάται η τεχνοτροπία τους στο πλαίσιο της βυζαντινής ζωγραφικής του 11ου αιώνα.

 

 

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν τις Εκδόσεις είτε επισκεπτόμενοι τον πολιτιστικό
χώρο της Τραπέζης «ALPHA BANK – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ» (Σταδίου 40, ΑΘΗΝΑΙ) είτε κατόπιν
παραγγελίας (τηλ.: 210 326 2465, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Βιβλιοθήκη της
Alpha Bank στους αριθμούς τηλεφώνου 210 326 2440 και 210 326 2446.

Mικρή νέα σειρά μονογραφιών με φωτογραφίες

fokiΟι «Εκδόσεις Φωτοχώρος-Φωτογραφικός Κύκλος» ξεκινούν την έκδοση μιας μικρής σειράς φωτογραφικών μονογραφιών κάτω από τον γενικό τίτλο «Νέα Μικρή Σειρά».

Οι μονογραφίες αυτές θα έχουν διάσταση 16,2 Χ 16,8, θα περιλαμβάνουν 40 φωτογραφίες σε 48 σελίδες και θα κυκλοφορούν ανά τετράδες και ανά δίμηνο.

Η πρώτη τετράδα θα κυκλοφορήσει στις 19 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει τους φωτογράφους Ανθή Μάρα, Παναγιώτη Μαρκολέφα, Μαρία Μπανούτα και Λίζυ Πιστολά.

Θα ακολουθήσουν μονογραφίες των Νίκου Κωνσταντινίδη, Αλέκου Θεοφανίδη, Νανάς Καραμαγκιώλη, Αλέξανδρου Μπελέγρη, Γιώργου Βογιατζάκη, Παύλου Κούρκαφα, Πλάτωνα Ριβέλλη, Αμαλίας Σωτηροπούλου, Βασίλη Βούκλιζα, Αλεξίας Λιακουνάκου, Γεράσιμου Τσέπα, Αθηνάς Παπαδάτου, Αλέκου Λεβεντόπουλου και άλλων.

MIRЯORS, Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμo σε κρίση

mirrorsΠρόκειται για την παρουσιάση μίας έκδοσης δύο κοινωνιολόγων και μίας εικαστικού που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου 2016, στις 7μμ, στο Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Δύο επιστήμονες και μία καλλιτέχνις θέτουν ενώπιον ενωπίω δύο διαφορετικούς τρόπους να μιλήσει κανείς για την κοινωνία, την επιστήμη και την τέχνη. Δύο καθηγητές κοινωνιολογίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο FranzSchultheis, και η γλύπτρια Βένια Δημητρακοπούλου επιχειρούν, στην κοινή έκδοση με τον τίτλο MIRRORS: Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση, να καταστήσουν γνωστό και αναγνωρίσιμο ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα της εποχής μας: πως είναι καιρός οι τέχνες και οι κοινωνικές επιστήμες να ενώσουν τα συμβολικά τους όπλα για να δημιουργήσουν μια νέα μορφή παρέμβασης των διανοουμένων στον δημόσιο χώρο, ικανή να υπερασπιστεί έναν κοινωνικό κόσμο που κλυδωνίζεται και αποδομείται από τις νέες διεθνείς μορφές κυριαρχίας.

Με την προσοχή τους στραμμένη στη σημερινή Ευρώπη, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη ρεαλιστική ουτοπία που τη χαρακτήριζε αρχικά, μετασχηματίζοντας τα πολιτικά όνειρα πολλών πολιτών της σε εφιάλτη, οι δύο κοινωνιολόγοι μελέτησαν τόσο την Ελλάδα όσο και τη Γερμανία, με στόχο να αναδείξουν τις βαθιές αντιφάσεις του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Παρουσιάζοντας αντικριστά τα αποτελέσματα των ερευνών τους, προτείνουν στον αναγνώστη μια συγκριτική ακτινογραφία των δύο κοινωνιών, της ελληνικής και της γερμανικής, οι οποίες, ενώ φαίνεται να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και δυνάμεων, διέπονται εξίσου από τις δριμείες κοινωνικο-ιστορικές μεταβολές που υπαγορεύει η ριζοσπαστικοποιημένη εμπορευματική λογική του παγκόσμιου καπιταλισμού. Στα δύο βιβλία που τιτλοφορούνται Η οικονομία της αθλιότητας και Η αθλιότητα της οικονομίας, γυναίκες και άνδρες καταθέτουν το καθημερινό τους βίωμα μέσα σε έναν ανομικό κοινωνικό κόσμο, μιλώντας για τη ζωή τους, από την οποία η σημερινή κρίση φαίνεται να έχει αφαιρέσει κάθε υλοποιήσιμο και προβλέψιμο μέλλον.

«Ουτοπία και πολεοδομία» του Σάββα Κονταράτου

sakoΟ Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαραλάμπους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, παρουσίααζουν το έργο του Σάββα Κονταράτου «Ουτοπία και πολεοδομία» (έκδοση ΜΙΕΤ 2014) τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015, στις 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα Ντε Κίρικο της ΑΣΚΤ (οδός Πειραιώς 256)

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι:

Πάνος Χαραλάμπους, πρύτανης ΑΣΚΤ

Διονύσης Καψάλης, διευθυντής ΜΙΕΤ

Ηλίας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος ΕΙΑ

Ομιλητές:

Ανδρέας Γιακουμακάτος, αρχιτέκτων, καθηγητής ΑΣΚΤ

Αριστείδης Ρωμανός, αρχιτέκτων, πολεοδόμος

Γεώργιος Ξηροπαΐδης, φιλόσοφος, καθηγητής ΑΣΚΤ

Αντώνης Λιάκος, ιστορικός

και ο συγγραφέας Σάββας Κονταράτος, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ

Μια εκδήλωση του Αtopos στο πλαίσιο των εροτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

To Blah Blah Blah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την επερχόμενη έκδοση του οργανισμού με τίτλο Unlocked. Το βιβλίο καταγράφει τη φωτογραφική απεικόνιση του γυμνού σώματος, μέσα από τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2015 με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 140 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Με βασικό μέσο τον λόγο και το κείμενο η νέα ενότητα Blah Blah Blah προσεγγίζει έννοιες και θεματικές, όπως το Newdity (New Nudity), μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικά projects, performances, workshops και αναγνώσεις. To Blah Blah Blah εγκαινιάζεται με τη φιλοξενία του The Closet / Νύχτες Ανάγνωσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015, που θα γίνει την Παρασκευή στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8 μμ. στο χώρο του Atopos, Σαλαμίνος 72, στο Μεταξουργείο.

Προσφορά από την Alpha Bank εκδόσεων 40% για τον Σεπτέμβριο

Η AlphaBank προσφέρει τις εκδόσεις «Το Ναύπλιο των Περιηγητών» και «Το Ναύπλιο» με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία των εκδόσεων: Αφροδίτη Κούρια

Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήναι 2007

Διαστάσεις 26,5 x 28,5 εκ., σελίδες 216, εικόνες 164

Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά)

ISBN 978-960-7059-18-5       

Τιμή: Ευρώ 27,00

Στην Έκδοση αυτή ο αναγνώστης καλείται σε ένα διαχρονικό ταξίδι στην πόλη του Ναυπλίου και στην ευρύτερη περιοχή της μέσα από τα κείμενα και τα έργα των περιηγητών. Για το Ναύπλιο, το οποίο, χάρη στις φυσικές ομορφιές και στην ιστορία του, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτών από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, έχουν διασωθεί μία πλούσια σειρά χαρακτικών αλλά και μεγάλος αριθμός πρωτότυπων ζωγραφικών έργων. Η ιστορικός τέχνηςΑφροδίτη Κούρια παρουσιάζει όψεις και πτυχές της εικονογραφίας και της ιστορίας της πόλεως μέσω του πλούσιου εικονογραφικού υλικού που κοσμεί τις σελίδες του βιβλίου.

Σέμνη Καρούζου

Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήναι 1979

Διαστάσεις 28,5 x 23 εκ., σελίδες 216, εικόνες 165

Ελληνικά

Τιμή: Ευρώ 15,00

Το Ναύπλιο, η γραφική αυτή πολιτεία του Μοριά, είναι μία πόλη γεμάτη ιστορικές μνήμες. Η συγγραφέας, από τις πρώτες Ελληνίδες αρχαιολόγους, ξεκινά την αφήγησή της από τους αρχαίους μύθους που σχετίζονται με το Ναύπλιο και προχωρά στην παρουσίαση της ιστορίας του μέσα από την ανάλυση και περιγραφή της αρχιτεκτονικής των μνημείων και κτηρίων της πόλεως από την αρχαιότητα έως τις περιόδους της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, και, τέλος, έως την εποχή του κλασικισμού, τον 19ο αιώνα, όταν ανακηρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν τις εκδόσεις είτε επισκεπτόμενοι τον πολιτιστικό χώρο της Τραπέζης «ALPHABANK – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ» (Σταδίου 40, ΑΘΗΝΑΙ) είτε κατόπιν παραγγελίας (τηλ.: 210 326 2465, e-mail: infopolitismos@alpha.gr).

«Η Ζωγραφική της Ηρωίδας»: Μετά την Φρανκενθάλερ

Η Πινακοθήκη Γκαγκόσιαν ανακοινώνει την έκδοση του «Η Ζωγραφική της Ηρωίδας»: Μετά την Φρανκενθάλερ ("The heroine Paint": After Frankenthaler), επιμελημένο από την Κάτι Σίγκελ. Έχοντας ως αφετηρία την δουλειά της Φρανκενθάλερ στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50 το «Η Ζωγραφική της Ηρωίδας»: Μετά την Φρανκενθάλερ ακολουθεί την πορεία της ζωγράφου και επεκτείνεται με σκοπό να καλύψει το άμεσο κοινωνικό και καλλιτεχνικό συγκείμενο της δουλειάς της, ακολουθώντας στην συνέχεια τα καλλιτεχνικά ρεύματα τα οποία κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις στις επόμενες δεκαετίες. Το βιβλίο συλλέγει τρία επιστημονικά δοκίμια, έξι συνοπτικά κείμενα από σύγχρονους καλλιτέχνες και επανεκδόσεις ιστορικών κειμένων, συνδέοντας τις φωνές αυτών των ανθρώπων με ένα οπτικό χρονολόγιο το οποίο μας δίνει το ιστορικό πλαίσιο τονίζοντας έργα κλειδιά από τις περφόρμανς, τις εκδόσεις και την πολιτιστική καθημερινότητα, από την δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα.

Σελίδα 1 από 3