www.artnews.gr

Δευτέρα, 20. Φεβρουάριος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

Μια έκθεση σε συνεχή εξέλιξη με τη συμμετοχή του κοινού του Michael Landy από το ΝΕΟΝ

E-mail Εκτύπωση PDF

aMichaelLandy Breaking NewsΟ Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ εγκαινιάζει το πρόγραμμά του για το 2017 με μια πρωτοποριακή έκθεση του Bρετανού καλλιτέχνη Michael Landy, που εμπεριέχει ως βασικό στοιχείο της την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Η έκθεση BREAKING NEWS-ATHENS συνδυάζει τη συμμετοχή του κοινού με την πρακτική του καλλιτέχνη στη δημιουργία μιας έκθεσης-σκιαγράφησης της σημερινής εικόνας μιας πόλης πολυπληθυσμιακής και δυναμικά μεταβαλλόμενης, στο ιδιότυπο πλαίσιο μιας κρίσης με διάρκεια. Για το σκοπό αυτό, ο ΝΕΟΝ και ο Michael Landy καλούν το κοινό της Αθήνας να συνδιαμορφώσει την έκθεση με τις δικές του εικόνες, μηνύματα, φωτογραφίες, συνθήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τον καλλιτέχνη και την ομάδα του στη δημιουργία των έργων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Έκθεση Φωτογραφίας στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

E-mail Εκτύπωση PDF

aDelphi

Αύριο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μεγάλης Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Δελφοί, Κάτοικοι και Ιστορία 1890-1970» στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού  Πολιτιστικού  Κέντρου Δελφών, στους Δελφούς.

Η έκθεση αποτελεί  ένα φωτογραφικό αφήγημα για τη ζωή των κατοίκων των Δελφών, από τα τέλη του 19ου αιώνα στο παλαιό Καστρί, την εποχή της Μεγάλης Ανασκαφής και τη μεταφορά του χωριού στην παρούσα του θέση. Επικεντρώνεται στις καθημερινές ασχολίες, τα ήθη και έθιμα μιας μικρής παραδοσιακής κοινωνίας που σταδιακά μετεξελίσσεται ενώ, αντιστικτικά, παρουσιάζονται στιγμιότυπα από επισκέψεις διάφορων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών.

Η ιδιαιτερότητα της παρουσίασης αυτής είναι ότι στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε υλικό που προέρχεται από τις οικογενειακές φωτογραφικές συλλογές των κατοίκων των Δελφών, οι οποίοι τις παραχώρησαν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Το υλικό που παραχώρησαν οι κάτοικοι συμπληρώθηκε με επιλεγμένες φωτογραφίες που ευγενικά παραχώρησε η Γαλλική Σχολή Αθηνών. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης φωτογραφίες από τη συλλογή Πέτρου Πουλίδη-Αρχείο ΕΡΤκαι από τα φωτογραφικά αρχεία της Μαρίας Χρουσάκη-Εθνική Πινακοθήκη, της Δημοτικής Ενότητας Δελφών και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου - 28 Απριλίου

Το κύκνειο άσμα του Len Speier στην Blank Wall Gallery

E-mail Εκτύπωση PDF

ΗaLen Speier 32Η έκθεση του Len Speier που εγκαινιάζεται αύριο στην Blank Wall Gallery, με τίτλο “More than just a snapshot”, είναι η τελευταία έκθεση που επιμελήθηκε ο ίδιος. Ο φωτογράφος δυστυχώς απεβίωσε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ένώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Αθήνα για να παραβρεθεί στα εγκαίνια.

O Len Speier ήταν βέρος Νεοϋορκέζος. Γεννήθηκε το 1927 και τραβούσε φωτογραφίες από τα δεκατρία του. Ήταν ζωντανό παράδειγμα του σλόγκαν του: «Ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ μην τα παρατάς!», απόσπασμα από ένα λόγο που έδωσε ο Winston Churchill στους σπουδαστές του Harrow, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Ο Len φωτογράφιζε στους δρόμους της Νέας Υόρκης σχεδόν όλη του τη ζωή και στα 90 του είχε τη ζωντάνια νεαρού. Ήταν ενθουσιώδης, παθιασμένος και ακούραστος μέχρι την τελευταία του στιγμή. Οργάνωνε ακόμα εκθέσεις και ήταν πάντα πρόθυμος να δώσει διαλέξεις στη φωτογραφία, παρά την ηλικία του και τα προβλήματα υγείας που είχε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

«Πνευματική Έρημος» στην a.antonopoulou.art

E-mail Εκτύπωση PDF

a spiritual desertΗ γκαλερί a.antonopoulou.art έχει την ευχαρίστηση να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους φωτογράφους Nithah και MichaelStöcklin, στην πρωτόγνρη έκθεση με τίτλο “Spiritual Desert”, που εγκαινιάζεται αυτήν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, σε επιμέλεια του εικαστικού και κινηματογραφικού επιμελητή Paulo S. Rufino Henrique.

Η έκθεση καταγράφει την εμπειρία των φωτογράφων στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ "Burning Man", μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις τέχνης, προσωπικής έκφρασης και συλλογικού πνεύματος όπου οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και οι γιγάντιες εικαστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζονται στη μέση της ερήμου, υπό τους ήχους διαφόρων ειδών ηλεκτρονικής μουσικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Best Buddies: Iain Ball & Βαλίνια Σβορώνου στο Enterprise Projects

E-mail Εκτύπωση PDF

bestbuddies press imageΈνα παρατηρητήριο αυτόνομων κοινοτήτων και κατακερματισμένων διασταυρώσεων, ένας τόπος που δημιουργεί προσωρινές επιθυμίες. Διαφανείς οντότητες που διαπερνούν το αναπαυτικά καθισμένο πλήθος, παραβιάζοντας τις τοπικές συνδέσεις. Στο αμυδρό φως του δειλινού, όταν είσαι μόνος, οι φίλοι σου τα μαύρα πουλιά κάθονται να ξαποστάσουν στους ώμους σου, τότε μια γουλιά από ένα ρόφημα με βάση τον καφέ είναι μια χαλαρή ανθρώπινη προσέγγιση σε μια ατέρμονη ήττα που γίνεται εμπορεύσιμη. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 21ου αιώνα, η πρωινή αδιαθεσία οδήγησε σε αποβολή, ξαφνικά δε θα γεννηθούν τα αναμενόμενα ήδη ξεπερασμένα εργαλεία. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος κάθεσαι, καύσωνας, ανεμιστήρας, σπλάχνα, το Mac Pro βουλιάζει στο κακό wifi. Αποφεύγει πιθανές απειλές μέχρι να υπερθερμανθεί, επιθυμεί κριτικές από το Fader ή να υπάρξει εν βρασμό προτού αποσυναρμολογηθεί online, καθώς στρατοί θα το σφραγίσουν μέσα στον ηπειρωτικό φλοιό, ώσπου να διαλυθεί και να μην σημαίνει πια τίποτα, μόδες και τρόποι ζωής και νοοτροπίες πλέον αποσταθεροποιημένες, αποκωδικοποιημένες και εξαγόμενες σε ένα μέλλον το οποίο δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε, Best Buddies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εμπλουτίζει την έκθεση «Πλεύσις»

E-mail Εκτύπωση PDF

Mixanismos twn AntikithirwnΕκατό χρόνια και πλέον αριθμούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το διασημότερο αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο και περίπου εκατό η έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που ανασύρθηκε από αυτό. Αφιερωμένη σε αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες είναι η νέα ενότητα με την οποία εμπλουτίζεται η έκθεση «ΠΛΕΥΣΙΣ- Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους»,

Η έκθεση «Πλεύσις» αποτελεί ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα πλοίων, έργα τέχνης, όργανα ναυσιπλοΐας, εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις και ειδικές εκδόσεις. Λειτουργεί στο κτήριο Απ. Παύλου 37, του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο, υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Μέσα από σπάνια, πρωτοεμφανιζόμενα εκθέματα, πρώιμα και σύγχρονα ομοιώματα του Μηχανισμού, επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει στο ευρύ κοινό σημαντικούς σταθμούς της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Θαλασσινά Θέματα στη Νεοελληνική Ζωγραφική από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

E-mail Εκτύπωση PDF

apar3Μεθαύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου θα εγκαινιάσει την έκθεση «Παρά θίν’ αλός. Θαλασσινά Θέματα στη Νεοελληνική Ζωγραφική. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη.

Εβδομήντα τέσσερις πολύτιμοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής ολοκληρώνουν αυτήν τη θεματική έκθεση με τα αντιπροσωπευτικά έργα των Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή, Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου, Νίκου Χατζηκυριάκου–Γκίκα, Γεράσιμου Στέρη, Σπύρου Παπαλουκά, Αγήνορα Αστεριάδη, Θάνου Τσίγκου, Πάρι Πρέκα, Γιάννη Γαΐτη, Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Τσόκλη, Βασίλη Θεοχαράκη, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιάννη Αδαμάκου, Θανάση Μακρή και Μιχάλη Μαδένη μεταξύ των άλλων. Όλα τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

«Πόσο σκληρή πρέπει να ’ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;»

E-mail Εκτύπωση PDF

alalasΑυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο Θανάσης Λάλας στην ατομική του έκθεση με τίτλο "Heard", η οποία θα φιλοξενηθεί στονΕικαστικό Kύκλο Sianti από αυτήν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Παίζοντας με τις λέξεις Heart (=καρδιά) και hard (=σκληρή), ο Θανάσης Λάλας «υποδέχεται» τον Άγιο Βαλεντίνο και προσπαθεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που προέκυψαν από μία παιδική απορία που έμεινε αναπάντητη, παρουσιάζοντας μια σειρά έργων με αφορμή την καρδιά. Χίλια και άλλα χίλια ερωτήματα για την καρδιά ζητούν θραύσματα απαντήσεων μέσα στα εικαστικά και γλυπτικά έργα του Θανάση Λάλα αλλά και μέσα από τα μοναδικά αντικείμενα που ο ίδιος σχεδιάζει.

Περισσότερες πληροφορίεςhttps://www.youtube.com/watch?v=YThBm5v-mv0

Κομμάτια ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και κοσμήματος στη Λόλα Νικολάου

E-mail Εκτύπωση PDF

akallimopoulosΑυτήν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και κοσμήματος, με τίτλο “Pieces of…”, στην γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των Μανώλη Χάρου, Μιχάλη Καλλιμόπουλου και Μίνας Νομίδου.

Ο Μανώλης Χάρος παρουσιάζει μια σειρά έργων που ασχολούνται με το τοπίο όχι σαν αποτύπωση φυσικού τόπου αλλά  προορισμού, πραγματικού ή ιδεατού.  Ο καλλιτέχνης, που τα τελευταία χρόνια ζει στα Κύθηρα, έναν κατ εξοχήν ιδεατό προορισμό για την δυτική τέχνη, από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας, επηρεάζεται  από τον μύθο (Ταξίδι στα Κύθηρα), δημιουργώντας τοπία που θέλουν να μεταφέρουν την πρόσκληση του ταξιδιού. Ο εξωτισμός βρίσκεται στην προσδοκία, και τα έργα με την τοπιογραφία τους, περιγράφουν την αναχώρηση ή την θέαση από μακριά, ως προς τον προσδοκώμενο τόπο. Ο  ορίζοντας, οι  αναφορές στο κοντινό και το απομακρυσμένο, ο υπαινιγμός και η περιγραφή, υπηρετούν τον   στόχο  του καλλιτέχνη. Τα έργα που παρουσιάζονται,  ανήκουν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, και  παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Οι Γιορτές Μας Είναι Εκρήξεις στη Μυτιλήνη από την K-Gold Temporary Gallery

E-mail Εκτύπωση PDF

afiestas-explosions 3Στην αναταραχή μιας γιορτινής νύχτας οι φωνές μας ξεσπούν σε χίλιες λάμψεις”, αναφωνεί πανηγυρικά ο νομπελίστας ποιητής και στοχαστής Οκτάβιο Πας στο Λαβύρινθο της Μοναξιάς του 1950. Το δοκίμιό του γίνεται η αφορμή για το καινούριο πρότζεκτ της K-Gold Temporary Gallery, το οποίο παρουσιάζεται  στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου στο νησί της Λέσβου, έως την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Υπό τον τίτλο "Οι Γιορτές Μας Είναι Εκρήξεις", οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη νέα εγκατάσταση I Have Decided To Loveτου Χρήστου Μούχα, το βίντεο Together Alone :) του Roberto Casti καθώς και μια ειδική έκδοση φανζίν με τη συμμετοχή των Stephen Grebinski, Μυρτώ Κοντονή, Carlo Miele, Rachele Monti, Νικόλ Νικολάου και Drew Nikonowicz, σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή.

Όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας νιώθουμε μόνοι. Κι ακόμη χειρότερα, είμαστε μόνοι. Ο Πας μελετά το πώς η μοναξιά και συνάμα η αναζήτηση του άλλου καθορίζουν την οπτική μας για το θάνατο, τη γιορτή και την ταυτότητα. Η προάσπιση του έρωτα αποτελούσε ανέκαθεν πράξη αντικοινωνική και επικίνδυνη. Σήμερα αρχίζει να γίνεται πραγματικά επαναστατική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Νέα ατομική του Θεοδωρόπουλου στην Έλικα

E-mail Εκτύπωση PDF

atheodorelikaΗ γκαλερί Έλικα εγκαινιάζει απόψε τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, με τίτλο "Ιερός Άνεμος".

Αν και η προσωπική ιστορία του Θεοδωρόπουλου παραμένει στενά συνυφασμένη με τη δουλειά του, οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στη νέα του έκθεση παίρνουν μια μεγαλύτερη απόσταση από τις οικογενειακές αναφορές των τελευταίων εκθέσεων. Το λεξιλόγιο δεν αλλάζει, γίνεται όμως πιο επιλεκτικό. Ενώ στα έργα συναντάμε θέματα και μοτίβα γνώριμα από προηγούμενες δουλειές, ο συμβολισμός λειτουργεί κυρίως σε συλλογικό επίπεδο. Από τα βελούδινα υφάσματα μέχρι την εικόνα που παραπέμπει στη θρησκευτική παράδοση, ο καλλιτέχνης επιλέγει εσκεμμένα το προσωπικό που ενέχει το καθολικό, ανοίγοντας στο θεατή ένα διευρυμένο πεδίο περιπλάνησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Έρως στο παγκάκι από τον Κυριτσόπουλο στην Γκαλερί Σκουφά

E-mail Εκτύπωση PDF

akyritsΑνήμερα Αγίου Βαλεντίνου, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο «ΈΡΩΣ στο ΠΑΓΚΑΚΙ» στην Γκαλερί Σκουφά: μία σειρά από νέα ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ο καλλιτέχνης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Με μέσο την ζωγραφική του ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από την αιώνια ιδέα του έρωτα και ξεδιπλώνει μέσα από τα έργα του τις διάφορες πτυχές του. Το ονειρικό στοιχείο εναλλάσσεται με το πραγματικό παρουσιάζοντας με τρόπο χιουμοριστικό, αλλά και με μοναδική ευαισθησία όλες τις διαδοχικές φάσεις και αντιφάσεις μιας ερωτικής ιστορίας. Τρυφερά ενσταντανέ, ερωτικές εξομολογήσεις, σκηνές ονειροπόλησης, πραγματοποιούνται εκεί όπου κανείς άξαφνα συναντά και συναντιέται με την επιθυμία.

Τα έργα, μέσα από τη ζεστή χρωματική τους παλέτα, πλημμυρίζουν από έντονο συναίσθημα και ρομαντισμό. Κενή υπόσχεση ή πραγμάτωση ενός ονείρου; Οι εικόνες του Αλέξη Κυριτσόπουλου «μιλούν» από μόνες τους σε μια μαγευτική εικαστική αφήγηση που προσκαλεί τον θεατή να «διαβάσει» τη δική του προσωπική ερωτική ιστορία.

 

Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  , www.skoufagallery.gr

Ο Αλέξανδρος Τζάννης εκθέτει στη State of Concept

E-mail Εκτύπωση PDF

aAlexandros TzannisΗ State of Concept παρουσιάζει αυτήν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου τη νέα έκθεση "Blue-black layers over the White City" του εικαστικού Αλέξανδρου Τζάννη, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Η νέα σειρά έργων που θα παρουσιάσει είναι ταυτόχρονα μια αναφορά, έμπνευση και πρόσκληση προς την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε: την Αθήνα.

Ο Τζάννης δουλεύει εδώ και μια δεκαετία με γλυπτική και σχέδιο, δημιουργώντας περιβάλλοντα που προκαλούν τα όρια της ζωής του στην πόλη. Συλλέγοντας τμήματα και φόρμες της πόλης σήμερα, μαζί με αντικείμενα, συνθέτει ένα κολάζ από όλα όσα δίνουν σήμερα στην Αθήνα το χαρακτήρα της, αλλά και αυτά που την καθόρισαν στο παρελθόν. Όλα τα στοιχεία συλλέγονται για να ανακατασκευάσει ο καλλιτέχνης αυτό που αποκαλεί ένα νέο σκηνικό, το οποίο επιθυμεί να εκφράσει τα μυστήρια της Αθήνας, αλλά και για να δώσει την αίσθηση της ζωής σε μια πόλη που από τη δημιουργία της έχει υπάρξει μάρτυρας ριζικών αλλαγών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

7η ατομική του Χρήστου Κάλφα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

E-mail Εκτύπωση PDF

Declaration sur lhonneur.KalfasΗ έβδομη ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών του καταξιωμένου, με διεθνή καριέρα, ζωγράφου Χρήστου Κάλφα, έχει τον τίτλο Sous le tapis... nos emotions”.

Η μυθοπλασία του Χρήστου Κάλφα και αυτή τη φορά δεν απομακρύνεται από τις σταθερές του δικού του φαντασιακού κόσμου, ο οποίος του υπαγορεύει πάντα μια περιπλάνηση και ταυτόχρονα πλάνη με ευφάνταστο τρόπο. Ωστόσο σε αυτές τις εικόνες φαίνεται να θέλει να οδηγήσει το θεατή, -με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια από ότι παλαιότερα-, σε επίπεδα σημασίας και αναφοράς σε σχέση με τις κινήσεις των πτυχώσεων της μνήμης.

Ο Χρήστος Κάλφας ανήκει στους καλλιτέχνες της διασποράς. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία απο τη δεκαετία του 1970 και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές γκαλερί και μουσεία της Ευρώπης, όπως η Galerie Patrice Trigano στο Παρίσι, η Pascal Polar στις Βρυξέλλες και το Μουσείο Πικάσσο στην Αντίμπ. Για το έργο του έχουν γράψει μεταξύ άλλων η Ιστορικός Τέχνης Sydney Picasso, καθώς και ο Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Saint Etienne Bruno Duborgel.

Διάρκεια έκθεσης: 2 έως 25 Φεβρουαρίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: www.athensartgallery.gr

Η κατασκευή του «νέου» από το Μίλτο Γκολέμα στη Ζουμπουλάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

aGOLEMASΜε αφορμή μία νεοανεγειρόμενη οικοδομή απέναντι από το εργαστήριό του, ο Μίλτος Γκολέμας παρουσιάζει έργα που καταγράφουν την εικόνα του εργοταξιακού τοπίου στην τέταρτη ατομική έκθεσή του, με τίτλο «Υπό κατασκευήν» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, από αυτήν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Ο καλλιτέχνης συνεπαίρνεται από τη γεωμετρική δομή της κατασκευής, τα δαιδαλώδη πλέγματα και την πολύπλοκη σύνθεσή της. Η ανθρώπινη παρουσία άλλοτε ελάχιστη, άλλοτε να υπονοείται, αποτελεί δομικό στοιχείο των συνθέσεων. Πιστός στην πλούσια χρωματική του παλέτα δεν διστάζει σε αυτήν την σειρά να δημιουργήσει και έργα με τις εντάσεις ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο, εικονοποιώντας την έννοια της δημιουργίας, την κατασκευή του «νέου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Το κουκλόσπιτο της Petronella Oortman από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου στο Μουσείο Μπενάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

aLooking in the mirror ZacharopoulouΜια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση, η έκθεση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman» εγκαινιάζεται αυτήν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου από το Μουσείο Μπενάκη στο Κτίριο της οδού Πειραιώς. Το έργο είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης – Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bey Hamam το 2011, σε επιμέλεια της Συραγώς Τσιάρα. Στην Αθήνα παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Outset.Greece και είναι μια επανεγκατάσταση, ένας σταθμός του ιστορικού κουκλόσπιτου της Petrοnella Oortman, που βρίσκεται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ και έτσι, ολοκληρώνει έναν κύκλο φανταστικού ταξιδιού: από το Rijksmuseum στο Οθωμανικό μνημείο Bey Hamam και από εκεί στο Μουσείο Μπενάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

CTRL+T και Studios και πάλι στο metamatic:taf

E-mail Εκτύπωση PDF

Tamarcin2o metamatic:taf συνεχίζει για έβδομη συνεχή χρονιά την έκθεση Studios, καθώς και το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T, με τη συμμετοχή του Marcin Knyziak και το project Go West, τα οποία εγκαινιάζονται αυτήν την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

CTRL+T: Marcin Knyziak

Το πρόγραμμα CTRL+αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του metamatic:taf επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+με απόλυτη ελευθερίαόσον αφορά τη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα.

Το CTRL+συνιστά μια πλατφόρμα εργασίας για καλλιτέχνες και ερευνητές σε μια περίοδο κοινωνικών αναταραχών και σημαντικών πολιτιστικών αλλαγών, που πυροδοτούν νέους προβληματισμούς στο πεδίο της πολιτιστικής παραγωγής στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη στο Σπίτι της Κύπρου

E-mail Εκτύπωση PDF

SpitiKyproyΟ Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Ελλάδας, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παρουσιάζουν από αυτήν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου την έκθεση “Το Εγχείρημα των Μουσών - Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη”, βασισμένη σε μία εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου για 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες.

Αντανακλώντας την προϊστορική περίοδο ακμής τους, οι εννέα μούσες παρέμειναν συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά αντικείμενά τους. Καθώς οι τέχνες και οι επιστήμες εξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, οι μούσες έγιναν μάλλον εμβληματικές της γενικής ικανότητας του ανθρώπου να μελετήσει και να ερευνήσει. Ως εκ τούτου, Το Εγχείρημα των Μουσών εμπνέεται από την αρχαία ποικιλία τους για να φέρει τις εικαστικές τέχνες σε γόνιμο διάλογο με τα ακόλουθα 9 πεδία της επιστημονικής μελέτης στη σειρά με την οποία οι εν λόγω θεότητες εμφανίζονται στη Σαρκοφάγο των Μουσών (π. 125) του Μουσείου του Λούβρου - Κλειώ, μούσα της ιστορίας με τη φυσική / χημεία· Θάλεια, μούσα της κωμωδίας με τη κοινωνιολογία / σπουδές φύλου· Ερατώ, μούσα της λυρικής ποίησης με την επιστήμη υπολογιστών· Ευτέρπη, μούσα της μουσικής με τη γεωμετρία / μαθηματικά· Πολύμνια, μούσα των ύμνων με τη βιολογία / ιατρική· Καλλιόπη, μούσα της επικής ποίησης με τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες· Τερψιχόρη, μούσα της όρχησης και της χορωδίας με τη γεωγραφία / γεωλογία· Ουρανία, μούσα της αστρονομίας και της αστρολογίας με την αστρονομία· και Μελπομένη, μούσα της τραγωδίας με την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Πορτραίτα στην Blank Wall Gallery

E-mail Εκτύπωση PDF

Gabrielle Robinson  USA portraitsΗ Blank Wall Gallery από αυτό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου θα φιλοξενήσει πορτραίτα από όλον τον κόσμο. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικά αλλά και ταυτόχρονα πόσο όμοια είναι τα πρόσωπα ανθρώπων που προέρχονται από διάφορα μέρη της Γης. Τα χαρακτηριστικά μπορεί να μην είναι ίδια, όμως υπάρχουν πάντα κοινά σημεία στα συναισθήματα ή το χαρακτήρα, που διαφαίνονται μέσα από την απεικόνιση του προσώπου. Ο θεατής, αλλά και ο φωτογράφος βλέπουν πέρα από την εικόνα, ρίχνοντας μία αδιάκριτη ματιά στην ψυχή του ανθρώπου που απεικονίζεται στη φωτογραφία.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών παρουσιάζει έκθεση σύγχρονης τέχνης

E-mail Εκτύπωση PDF

Emma Image 2 dualityΜια ομαδική έκθεση εικαστικών, με τίτλο «Δυαδικότητα» θα εγκαινιαστεί αυτό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, με έργα καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία, καθώς και τέσσερις καλλιτέχνες από την Πάτρα.

Στη Μεσσηνία υπάρχει και δραστηριοποιείται έντονα μια πραγματικά διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα. Ο καθένας έχει τα δικά του πολιτιστικά και πολιτισμικά εφόδια, όλοι είναι λίγο πολύ διαφορετικοί, ως ιδιοσυγκρασίες και ως καλλιτέχνες, ζουν όμως στον ίδιο τόπο, πιστεύουν στην σημασία της δημιουργίας και της διαφορετικότητας, στην ικανότητα της τέχνης να μιλά γι’ αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους και στην αξία της, μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, και μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον χαίρονται να βρίσκονται όλοι μαζί, να μοιράζονται τον ίδιο χώρο και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Είναι καλό αυτό για όλους: τους ίδιους τους καλλιτέχνες, το κοινό και τον τόπο, και ελπίζουμε να έχει συνέχεια για πολύ καιρό ακόμη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Σελίδα 1 από 41