www.artnews.gr

Σάββατο, 25. Μάρτιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

Ένα Διαχρονικό Ταξίδι στην Ιόνια Οδό

E-mail Εκτύπωση PDF

aeksodosΜε μια  περιοδική αρχαιολογική  έκθεση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός  «Διέξοδος»  ξεκινούν στο Μεσολόγγι  οι φετινές ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ.

Τα εγκαίνια  της έκθεσης θα γίνουν αύριο, Σάββατο  25 Μαρτίου, στους χώρους του Ιστορικού  Μουσείου της «Διεξόδου», όπου παράλληλα ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος  θα κηρύξει την  έναρξη  των  δεκαπενθήμερων καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων για την 191η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Η έκθεση περιλαμβάνει εντυπωσιακά  οικιστικά και ταφικά  ευρήματα  αλλά και  ευρήματα βυζαντινών μνημείων,που προέρχονταιαπό τις ανασκαφές για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, τα οποία για πρώτη φορά  παρουσιάζονται  στο κοινό.

Πρόκειται για μια περιοδική αρχαιολογική έκθεση μοναδικών αντικειμένων από τα προϊστορικά  μέχρι τα βυζαντινά χρόνια που μαρτυρούν και αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή, τη θρησκεία, τον πλούτο, και το μεγαλείο της μακράς ιστορίας της Αιτωλοακαρνανίας: τελετουργικά σκεύη, αφιερώματα, κοσμήματα,  νομίσματα, τμήματα τοιχογραφιών, οικιακά σκεύη  και είδη καθημερινής χρήσης είναι μερικά από τα επτακόσια εκθέματα των  «θησαυρών» που προέκυψαν από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν  στις περιοχές  Μακύνειας, Κλόκοβας, Γαβρολίμνης Καλυδώνας, Αλίκυρνας, Σταμνάς, Στάνου, Αμφιλοχίας, Ανοιξιάτικου κ.λ.π του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τα οποία θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν οι επισκέπτες μέχρι τις 5 Ιουνίου που θα διαρκέσει η έκθεση.

«Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ - 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

E-mail Εκτύπωση PDF

epanastasi kmst lalosΣτη διάρκεια των 100 χρόνων μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται φέτος, τα σύμβολα, οι εικόνες, τα μηνύματα και τα συνθήματα, το πνεύμα, η ορμή, ο δυναμισμός και οι διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα, παραμένουν επίκαιρα και αποτυπώνονται στη δημιουργία πολλών σύγχρονων εικαστικών. Η έκθεση με τίτλο«Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί-100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση»στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών παρουσιάζειτο «αφήγημα» της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση 31 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή και να διαμορφώσουν μια ενιαία εικαστική παρέμβαση, για την ουτοπία της επανάστασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

#pizza4seasons Τρίτη Πράξη: Gjergj Bodari

E-mail Εκτύπωση PDF

gjergjbodari kgold1K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει έως τις 13 Απριλίου την #pizza4seasons, μια online έκθεση σε τέσσερις πράξεις. Ο λογαριασμός Instagram της γκαλερί (@kgoldtemporarygallery) μετατρέπεται σε μια πλατφόρμα που θα διαχειριστούν σε εναλλαγή τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες επιλεγμένοι απο τέσσερις επιμελητές κοινοποιώντας την έρευνα τους.

Στο τρίτο μέρος του πρότζεκτ, η δημιουργική διαδικασία της περφόρμανς του Gjergj Bodari παρουσιάζεται διά μέσου μίας σειράς βίντεο και φωτογραφιών. Ο Bodari κατορθώνει μία σωματική αυτοβιογραφία, αντλώντας από πόλεις τις οποίες κατοίκησε και μορφές που ενέπνευσαν τις επιλογές του. Η έκθεση αναδεικνύει το ανθρώπινο σώμα ως πράξη ισορροπίας μεταξύ αντιθετικών πόλων, όπως: εντός-εκτός· ανθρώπινη κλίμακα-αρχιτεκτονική / μηχανική κλίμακα· προσωπική-δημόσια σφαίρα· οικείο-ανοίκειο. Το σώμα-ως-κίνηση παρουσιάζεται με τρόπο παιγνιώδη, άλλοτε ευάλωτο και εκτεθειμένο, άλλοτε πάλι δυναμικό και σίγουρο, σε ανοικτές αλληλουχίες μίας διαρκώς εξελισσόμενης αντίληψης της κίνησης. H διαδικασία του Bodari καθίσταται έτσι κατεξοχήν flânerie, μέσα από τη διαπραγμάτευση της αστικής υπόστασης του παρόντος ως σωματικής ποιητικής του χώρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Florian Eymann στην Γκαλερί Cube στην Πάτρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Florian Eymann a prΗ Γκαλερί Cube εγκαινιάζει αυτήν την Πέμπτη 23 Μαρτίου τη συνεργασία της με τον εικαστικό Florian Eymann και παρουσιάζοντας μία ατομική έκθεση με τη ζωγραφική του δουλειά. Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι λάδι σε καμβά και κάρβουνο σε χαρτί.

Η Λιάνα Ζωζά γράφει για τα έργα του Florian Eymann: «Η δουλειά του Florian Eymann διακρίνεται για τη δυναμική της, μια αίσθηση που δίνεται μέσα από τη συνομιλία της φόρμας και του χρώματος, τα οποία συνυπάρχουν ισότιμα, στην ιδιαίτερη τεχνική αντιμετώπιση των έργων του. Ο άριστος χειρισμός των υλικών που χρησιμοποιεί, οδηγεί στο να αναδύονται οι πρωταρχικές μορφές μέσα από το “σβήσιμο” της αρχικής εικόνας, δίνοντας ένα γοητευτικό για τον θεατή αποτέλεσμα. Τον θεατή που δεν γνωρίζει αν ο ζωγράφος θέλει να “αποπροσωποποιήσει” την εικόνα αφαιρώντας της την ταυτότητα ή αν θέλει εσκεμμένα να τον οδηγήσει στην ανακάλυψη του προσώπου.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Ατομική Έκθεση Φωτογραφίας του Γεράσιμου Ρήγα στην Γκαλερί Σκουφά

E-mail Εκτύπωση PDF

92lowerresΗ ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γεράσιμου Ρήγα, με τίτλο “0.7 toinfinity”, εγκαινιάζεται αυτήν την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 και παρουσιάζει φωτογραφικά έργα με θέμα το γυμνό, επιλεγμένα από το σύνολο της δουλειάς του των τελευταίων επτά ετών. Αφετηρία αποτελεί η ανθρώπινη μορφή και ειδικά το γυναικείο σώμα.

Φωτογραφίζοντας με φόντο τις Κυκλάδες, με έναν ευρυγώνιο φακό και σε κοντινή απόσταση, ανασυνθέτει το γυμνό σώμα, παρουσιάζοντάς το κατακερματισμένο, παραμορφωμένο, ασαφές. Το σώμα στα έργα του αποδίδεται ως γεωμετρική φόρμα, αλληλένδετο με το κυκλαδικό τοπίο που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Η ασυμμετρία του εκάστοτε σώματος οδηγεί το θεατή μέσα από την αφαίρεση, στην ταύτιση. Επιπλέον, αναθεωρείται η σχέση του σώματος με το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται η αισθητική του ερωτικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

“Paratoxic Paradoxes” από την Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) και το Μουσείο Μπενάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

PP invite web GRΕίναι η σχέση με τον κόσμο το πλέον αμφιλεγόμενο, δύστροπο και ημιτελές έργο της ανθρωπότητας;

Η μακριά ιστορία ιδεών, επιστημών, τεχνών, πολιτικών, φιλοσοφικού λόγου και παγκόσμιων γεγονότων μοιάζει να επιβεβαιώνει τόσο την ταραχώδη σχέση όσο και τα εκκρεμή στοιχεία της, καθώς γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η αντίληψη του «πολιτικού» ως δεσμού ανάμεσα σε ανθρώπους και μόνο είναι ανεπαρκής, αφού όλα τα στοιχεία του κόσμου θα έπρεπε να αντιπροσωπεύονται στη διαμόρφωση οποιασδήποτε συμβίωσης.

Η έκθεση Paratoxic Paradoxes (Παρατοξικά Παράδοξα) παρουσιάζει νέα έργα κινούμενης εικόνας (moving image) τα οποία ερευνούν το παραπάνω κρίσιμο ερώτημα μέσα από μια διαφορετική, σύγχρονη οπτική πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στο σημείο τομής τέχνης, πολιτικής, κοινωνικοοικονομικών αιτημάτων, παιδαγωγικής και ακτιβισμού, υπερβαίνοντας απλοϊκές ταξινομήσεις, μονοσήμαντες αναγνώσεις και παρωχημένες στρατηγικές.

Η έκθεση αποτελείται από μια πρωτότυπη «κάψουλα» έργων έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, όπως αυτή συγκροτήθηκε έπειτα από αναθέσεις της πολιτιστικής, μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας τέχνης Polyeco Contemporary Art Initiative, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου. Η έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και παρουσιάζεται με τα έργα της έκθεσης Paratoxic Paradoxes εντάσσεται, στο μέτρο που της αναλογεί, στην παγκόσμια κινητοποίηση καλλιτεχνών, θεωρητικών, επιστημόνων, ακτιβιστών, εκπροσώπων δημιουργικών πρωτοβουλιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι των περιβαλλοντικών κρίσεων όπως αυτές συνδέονται με κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

10 παράδοξες προοπτικές προσλήψεις της Όπυς Ζούνη στην Dépôt Art Gallery

E-mail Εκτύπωση PDF

opyzouniΟ Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Μαυρομμάτης παρουσιάζει την έκθεση με δέκα αναρτημένα αντίστοιχα συνοπτικά σχόλια για το κάθε ένα από τα δέκα ζωγραφικά που παρουσιάζονται. Προλογίζοντας την έκθεση γράφει τα εξής: 

Η εργασία της Όπυς Ζούνη ακολούθησε, από τα τέλη της δεκαετίας Ι960, την ανάπτυξη ενός συστήµατος που περιέγραφε, µέσω γεωµετρικών και χρωματικών οργανώσεων, τις διαδοχικές φάσεις των τρόπων µε τους οποίους σχηµατίζεται οπτικά και ψευδαισθητικά το βάθος, σε µια επίπεδη επιφάνεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

“Ο Οδυσσέας στον Άδη”: Νέα έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

aviskΗ νέα έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης ασχολείται με το ζήτημα της ζωγραφικής και όσων υπερασπίζεται το χρώμα και η φόρμα εντός του τελάρου. Πρόκειται για την τελευταία δουλειά του καλλιτέχνη Νίκου Βισκαδουράκη, με τίτλο “Ο Οδυσσέας στον Άδη”, με έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από την ραψωδία λ΄ της Οδύσσειας του Ομήρου, γνωστής και ως Νέκυια, όπου περιγράφεται η κάθοδος στην Άδη και οι συναντήσεις του Οδυσσέα εκεί.

Ο Νίκος Βισκαδουράκης διαχειρίζεται εξπρεσιονιστικά τους χώρους και τις μορφές, αφήνοντας το θεατή να μαντέψει το χρόνο. Ως εισαγωγή στο κομμάτι της Καθόδου, εκτίθεται η προγενέστερη ενότητα έργων με τίτλο Limen”, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2014 στο Βερολίνο και τη Γάνδη.

Καθώς αποδομείται η ανθρώπινη φιγούρα, η μεταιχμιακότητα, η οριακότητα (liminality) καταλαμβάνει μία ορισμένη θέση ή βρίσκεται και στις δύο πλευρές ενός σημείου-ορίου, ενός φυσιο-ψυχολογικού άκρου, εκεί όπου συμβαίνει η αισθητική μορφοποίηση, στον προσωπικό ονειρικό κόσμο του καθενός από εμάς.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: http://cca.gr/

Σάββας Πουρσανίδης στην ARTFORUM Gallery

E-mail Εκτύπωση PDF

artforumpoursΗ γκαλερί ARTFORUM στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια νέα ατομική έκθεση του Σάββα Πουρσανίδη, με τίτλο «Υστερόγραφο για την έννοια του Υψηλού».

Σε μια αντιηρωική, αντιεπική εποχή, ο Σάββας Πουρσανίδης επιμένει να κάνει ηρωική ζωγραφική και να κυνηγά το πιο υψηλό, το πιο επικό εικαστικό ύφος. Αυτό και μόνο καθιστά την τέχνη αυτού του αφοσιωμένου στο όραμά του καλλιτέχνη εξαιρετικά σημαντική. Και είναι σημαντικό γιατί, αδιαφορώντας για τις σειρήνες της αγοράς, την εύκολη προβολή και την ακόμη πιο εύκολη, όσο και εφήμερη, δόξα, η έκφραση αυτή κυνηγά μεθοδικά εκείνο που ξεπερνά το μέσο γούστο και την εύκολη συγκίνηση, περιφρονώντας παράλληλα ό,τι καταλήγει σε άνευρη διακοσμητικότητα.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου – 10 Απριλίου 2017

"Latent Community" από την Μπιενάλε της Αθήνας

E-mail Εκτύπωση PDF

athLatentCommunityΗ Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει το εικαστικό – ερευνητικό project των Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρη Τσίγκανου Latent Community / NEROMANNAτο οποίο θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Βαρβακείου αυτήν την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.

Το project Latent Community μελετά την έννοια της «λανθάνουσας κοινότητας» ως κοινωνικής συνθήκης, η οποία παράγεται μέσα από μια σειρά πιθανών καταστάσεων όπως ο εκτοπισμός, η αποστέρηση, ο ανορθόδοξος τρόπος οργάνωσης ή ύπαρξης σε καθεστώς απόκρυψης είτε από ανάγκη είτε από επιλογή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Φιόνα Μουζακίτη και Γιώργος Βλασσόπουλος στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

E-mail Εκτύπωση PDF

hauH Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC), σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA), εγκαινιάζουν απόψε την εικαστική έκθεση της Φιόνας Μουζακίτη και του Γιώργου Βλασσόπουλου, με τίτλο «1 in 2».

Η έκθεση «1 in 2» εξετάζει μέσα από το εικαστικό πρίσμα τη δυιστική φύση των ιδεών και των συναισθημάτων. Η Φιόνα Μουζακίτη και ο Γιώργος Βλασσόπουλος προσεγγίζουν και αναλύουν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της δυαδικότητας και, μαζί, συγκροτούν μια βαθύτερη ερμηνεία του νοητού κόσμου. Η δημιουργική δραστηριότητα -επιστημονική ή καλλιτεχνική- έχει κοινό βασικό χαρακτηριστικό τη μίξη δύο διαφορετικών πλαισίων αναφοράς. Έτσι η δυαδικότητα μπορεί να είναι η απαρχή, η διαφορά δυναμικού που δίνει ενέργεια στην εικόνα και κατά συνέπεια σε αυτή την παρουσίαση.

Την έκθεση «1 in 2» πλαισιώνουν ανοιχτές για το κοινόξεναγήσειςαπό τους καλλιτέχνες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τηνΠέμπτη 23 Μαρτίου, στις 19:00 και το Σάββατο 1 Απριλίου, στις 12:30.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: www.hau.gr

18 χρόνια βραβείο ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

E-mail Εκτύπωση PDF

DESTE 1999-2005Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 18 χρόνων από την 1η διοργάνωση του Βραβείου ΔΕΣΤΕ, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ θα εγκαινιάσει στις 5 Απριλίου την έκθεση Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια Επετειακή Έκθεση, 1999-2015, στο  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με έργα των 9 βραβευθέντων καλλιτεχνών από το 1999 έως και το 2015. Η έκθεση, η οποία δίνει μια ευκαιρία επισκόπησης της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Στόχος του Βραβείου ΔΕΣΤΕ είναι η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, που αποτελεί κύριο άξονα της πολιτικής του Ιδρύματος για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί για πέμπτη χρονιά το Βραβείο ΔΕΣΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους», ένα θεσμό μέσα από τον οποίο το Μουσείο ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό πεδίο ανταλλαγής ιδεών.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Ευσταθίου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Άγγελος Πλέσσας, Γεωργία Σαγρή, Κώστας Σαχπάζης και Παναγιώτα Τζαμουράνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Ο Νίκος Τρανός στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

atranosΗ Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει από αυτήν την Πέμπτη 16 Μαρτίου την εγκατάσταση με τίτλο "White Power"του Νίκου Τρανού, γνωστού από τις εγκαταστάσεις του με κύριο γνώρισμα τις συσσωρεύσεις. Ο Νίκος Τρανός χρησιμοποιεί συνδυαστικά πολλά και διαφορετικά υλικά και μέσα για να αφηγηθεί τις «ιστορίες» του. Το εν εξελίξει έργο με γενικό τίτλο White Power ξεκίνησε το 2007 και περιλαμβάνει διάφορες ενότητες που σχολιάζουν πραγματικές και φανταστικές καταστάσεις.

Στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη ο Νίκος Τρανός παρουσιάζει μια εύθραυστη πολυσυλλεκτική εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων που αποτελείται από:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Αστικά τοπία στην Blank Wall Gallery

E-mail Εκτύπωση PDF

ablankwallΓια το Μάρτιο, η Blank Wall Gallery εκθέτει φωτογραφίες μεγαλουπόλεων, με την έκθεση “Cityscape”, που θα βρίσκεται  έως αυτήν την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Το περιβάλλον των πόλεων που ζουν και  εργάζονται οι φωτογράφοι, είναι φυσικό να αποτελλεί πηγή έμπνευσης. Ψηλά κτίρια που κλείνουν μέσα τους ολόκληρες κοινότητες οι οποίες ζουν την καθημερινότητά τους μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ιστορίες που εξελίσσονται αθέατες από τον έξω κόσμο. Τα κτίρια όμως αυτά, επιτελούν και έναν άλλο ρόλο. Είναι αυτά που δίνουν χρώμα και χαρακτήρα στην κάθε πόλη. Καθορίζουν την  ατμόσφαιρα και το ύφος της, αφού όλες οι εποχές και οι αρχιτεκτονικές τάσεις συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα κάθε φορά. Ο φωτογραφικός φακός και η διάθεση και τα  συναισθήματα του φωτογράφου είναι αυτά που μας δίνουν μία ξεχωριστή εικόνα κάθε φορά, αφού το ανθρώπινο συναίσθημα δε μπορεί να απουσιάζει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

«MON ROMAN SERA BON» στο ΦΟΥΓΑΡΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

fougaroΤο ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο FOUGAROLECAFÉ και στην ΑΙΘΟΥΣΑ 2 την έκθεση «MON ROMAN SERA BON»της εικαστικού Χρυσής Τσιώτα, η οποία παρουσιάζει τη δουλειά της για πρώτη φορά στο Ναύπλιο.

Η έκθεση, που δανείζεται τον τίτλο της από μια φράση του Joseph Roth,* περιλαμβάνει 11 έργα από το 2006 έως το 2012, που εκπροσωπούν διαφορετικές σειρές από το έργο της Χρυσής Τσιώτα. Εν είδει mini – αναδρομικής, τα θέματα που έχουν απασχολήσει κατά περιόδους την καλλιτέχνιδα οργανώνονται σαν ένα αφήγημα για τη θέση της γυναίκας, τους ρόλους της, παιχνίδια με τον εαυτό και την ταυτότητά της.

Η Χρυσή Τσιώτα παρατηρεί τη γυναίκα, απενοχοποιημένα και με χιούμορ, μέσα από ένα καλειδοσκοπικό πρίσμα κινηματογραφικών σεκάνς, ψυχαναλυτικών αρχετύπων, αστικής κουλτούρας, έργων λογοτεχνίας, θεμάτων από την ιστορία της τέχνης και ζητημάτων από την ιστορία ή την επικαιρότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Τείχη της Πραγματικότητας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα

E-mail Εκτύπωση PDF

DIMITRA LAZARIDOYΗ Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό φιλοξενεί την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Λαζαρίδου, με τίτλο «Τείχη της Πραγματικότητας».

Για τη Λαζαρίδου, η Πόλις - αέναος ζωντανός οργανισμός - αντανακλά καταστάσεις όπως: επιβίωση, μοναξιά, αδυναμίες, συγκρούσεις. Της κινεί το ενδιαφέρον να δράσει, προσεγγίζοντας την περιφερειακά διαλέγοντας γωνιές μιας αγνοημένης καθημερινότητας που παίρνει μέρος στην ιστορία μας χωρίς να φαίνεται. Τα φώτα μέσα στο μαύρο της νύχτας και οι κατασκευές, διατηρούν τη σταθερότητά τους. Ανθίστανται στο παροδικό της ύπαρξης και της αντικειμενικότητας. Στα ίχνη ζωής  βλέπει την ομορφιά της ανθρώπινης Αλήθειας που απέμεινε. Αναγνωρίζεται υποσυνείδητα, αντλώντας από την ατομική και παγκόσμια μνήμη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Πρόσφατα έργα των Δασκαλάκη, Γκούμα & Βαρυτιμιάδη στην Donopoulos IFA

E-mail Εκτύπωση PDF

donopoulosΛίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο Θόδωρος Δασκαλάκης γεννήθηκε στη Γερμανία από πολιτικούς πρόσφυγες το 1968. Σπούδασε ζωγραφικήστην Ακαδημία του Μονάχου με τους κορυφαίους της εποχής. Από τότε ακολουθεί ένα μοναχικό εκφραστικόδρόμο περιγράφοντας πραγματικότητες που άπτονται της αληθείας. Μιας αλήθειας που υπάρχει πίσω από αυτές.Δεν αποτυπώνει τις φαινομενικότητες γιατί η γραφή του είναι ένα βήμα πιο μπροστά κι από την ίδια του τη ζωήχρησιμοποιώντας σχήματα και χρώματα αγωνιώντας να ερμηνεύσει το επέκεινα. Έχει αντιληφθεί πως συνυπάρχειμε ένα παράλληλο σύμπαν που κάποια στιγμή ξεκλείδωσε την πόρτα του και βρέθηκε στο κέντρο του προσπαθώνταςνα αναγάγει τον κόσμο του από σχήμα σε έννοια. Η ζωγραφική του δεν είναι παρ’όλ’αυτά δυσανάγνωστη γιατίαντικρίζοντας την ο καθένας μας ποθεί μια τέτοια απόδραση και καταφυγή. Τα χρώματά του είναι δάνειο από ταεργαστήρια των παλιών μαστόρων της τέχνης και έτσι συνεχίζει να εκφράζεται μέχρι τώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Όψεις Εικαστικής Δράσης και Πολιτισμού στα GR80s

E-mail Εκτύπωση PDF

aepapafilippouΤελευταία εβδομάδα για την έκθεση GR80s στην Τεχνόπολη στο Γκάζι! Ένα πρωτότυπο ταξίδι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στη δεκαετία του ’80, που κατά κοινή ομολογία διαμόρφωσε την ελληνική πραγματικότητα, όπως την βιώνουμε ακόμη και σήμερα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ενότητα «Όψεις Εικαστικής Δράσης και Πολιτισμού». Οι πολιτισμικές διεργασίες της δεκαετίας είναι διάχυτες σε όλη την έκθεση, στη συγκεκριμένη ενότητα όμως ανακαλούνται κριτικά δυναμικές στο πεδίο των εικαστικών, που ξεκινούν ήδη από τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Από τη μία, οι δυναμικές αυτές μπαίνουν σε διάλογο με τη δημόσια/επίσημη αισθητική, ενώ από την άλλη με τη διείσδυση μιας "νόμιμης" μοντέρνας τέχνης στο ελληνικό σπίτι. Αν και μικρή, η ενότητα καταφέρνει να συνοψίσει και να αναδείξει τις τομές που συντελούνται στην ελληνική εικαστική σκηνή εκείνης την περίοδου, όπως η πιο συστηματική πρακτική της τέχνης της περφόρμανς και των εγκαταστάσεων, μέσα από έργα των Μανώλη Μπαμπούση, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Αιμιλίας Παπαφιλίππου κ.ά.

Την ενότητα επιμελούνται ο ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ Βασίλης Βλασταράς και ο θεωρητικός της τέχνης και εικαστικός Κωστής Σταφυλάκης.

Αννίτα Αποστολάκη

Η έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Σταματίου στην γκαλερί 7

E-mail Εκτύπωση PDF

gallery7Αυτήν την Τρίτη 14 Μαρτίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του φωτογράφου Αλέξανδρου Σταματίου με τίτλο “Σύρος - Nothing”, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου, υπό την αιγίδα της Π.Ο.Ε.Σ.Υ.

Θα παρουσιαστούν 20 περίπου φωτογραφίες, ασπρόμαυρες κυρίως, που συνθέτουν μια ενιαία αφήγηση γύρω από τη σημαντικότητα του φαινομενικά ασήμαντου. Σκηνές που ο Σταματίου απαθανάτισε στη Σύρο από το 2013, που εγκαταστάθηκε στο νησί, μέχρι σήμερα, κάνοντας ένα ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων αλλά και του ιδίου. 

Έχοντας καλύψει όλα τα πολεμικά γεγονότα των Βαλκανίων από το 1989, ο Αλέξανδρος Σταματίου αποτραβήχτηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου διεισδύει σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Το “Nothing” δεν αποτελεί τουριστική καταγραφή της φυσικής καλλονής της Σύρου, ούτε αποστασιοποιημένο φωτορεπορτάζ των ιδιαιτεροτήτων της. Αντίθετα, είναι ένα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο της απλής καθημερινότητας εν γένει, μιας καθημερινότητας που λαμβάνει υπόσταση μνημειακή και διαχρονική στις φωτογραφίες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Εγκατάσταση μεικτών μέσων από το Νίκο Αρτέμη στην Cheapart

E-mail Εκτύπωση PDF

artemisΟ Νίκος Αρτέμης παρουσιάζει από αύριο Παρασκευή 10 Μαρτίου το τρίτο μέρος της τριλογίας του "opera di bestia" στην CHEAPART, με τίτλο Joy D.

Συνδυάζοντας διάφορα εκφραστικά μέσα, -έργα δύο και τριών διαστάσεων, κινούμενης εικόνας και/με ηλεκτρονική μουσική-, με λυρισμό αλλά και ειρωνεία, συνθέτει μια αμφίσημη αφήγηση σε ένα κόσμο διασκέδασης μέχρις εσχάτων. Τελικά τι είναι το Joy D πέρα από μία συλλογή ερωτήσεων; Όνομα κάποιου χαρακτήρα ψυχαγωγίας ενηλίκων ή αναφορά σε μεταπάνκ βρετανικό μουσικό σχήμα; Τι σχέση έχει η χορεύτρια με το γορίλα; Έχει όντως ο Πίντσον τα δόντια του Μπαγκς Μπάνι;

Όμως αφού ...

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: http://cheapart.gr/nikos-artemis-joy-d

Σελίδα 1 από 43