www.artnews.gr

Τετάρτη, 22. Φεβρουάριος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος

E-mail Εκτύπωση PDF
 Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδοςatrapeza

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει φέτος, για δεύτερη χρονιά, τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», στο πλαίσιο της συμβολής της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας διοργανώνει τρεις συζητήσεις διακεκριμένων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και εμπίπτουν στις εξής θεματικές ενότητες: Ιστορία -  Πολιτιστική Διαχείριση - Περιβάλλον.

Μια μεγάλη απώλεια για την ελληνική τέχνη: έφυγε ο Δημήτρης Μυταράς

E-mail Εκτύπωση PDF

amytarasΗ χθεσινή μέρα σηματοδότησε μια μεγάλη απώλεια για την ελληνική τέχνη: ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης Δημήτρης Μυταράς έφυγε σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστια αποτύπωμα στην τέχνη της χώρας μας.

Ο Δημήτρης Μυταράς, χαρισματικός δημιουργός και παθιασμένος δάσκαλος, γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934 και σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958), έχοντας καθηγητές το Γιάννη Μόραλη και το Σπύρο Παπαλουκά.

Στη συνέχεια, πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει σκηνογραφία, καθώς και εσωτερική διακόσμηση στην École Supérieure des Arts Décoratifs κα École des Arts et Métiers (1961-1964), με υποτροφία του ΙΚΥ. Από αυτές τις σπουδές «γεννήθηκαν» οι τοιχογραφίες στο Astir Palace της Βουλιαγμένης, αλλά και τα σκηνικά πολλών παραστάσεων έργων κλασσικών και άλλων δραματουργών.

Στα έργα που παρουσιάστηκαν στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Ζυγός το 1961, διακρίνεται μια τάση για κριτικό ρεαλισμό  από τη χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, την περιορισμένη χρήση των χρωμάτων και το πολιτικό περιεχόμενο των έργων. Στη συνέχεια της καλλιτεχνικής του πορείας, στα έργα του κυριάρχησαν οι ανθρώπινες μορφές και οι προσωπογραφίες με έντονα χρώματα και κάπως πιο εξπρεσιονιστικά στοιχεία.

Ο καλλιτέχνης της Άρτε Πόβερα Γιάννης Κουνέλλης πέθανε σε ηλικία 80 ετών

E-mail Εκτύπωση PDF

akounellisτης Helen Stoilas

Ο Ελληνο-Ιταλός καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, μία από τις ηγετικές μορφές του κινήματος  Άρτε Πόβερα (Arte Povera), πέθανε στο νοσοκομείο Βίλλα Μαφάλντα (Villa Mafalda) της Ρώμης, σε ηλικία 80 ετών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. 

Γεννημένος στον Πειραιά το 1936, ο καλλιτέχνης μετακόμισε στη Ρώμη σε ηλικία 20 ετών για να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, έχοντας ως δεύτερο σπίτι του την Αιώνια Πόλη, όπου συνέχισε να ζει και να εργάζεται. Έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1960 στη γκαλερί La Tartaruga, ένα μέρος που σύχναζαν οι καλλιτέχνες και διανοούμενοι της πόλης, αλλά ίσως, η πιο διάσημη πρώιμη έκθεσή του ήταν το 1969, όταν παρουσίασε 12 ζωντανά άλογα στην AtticGallery της Ρώμης. (Το έργο αναδημιουργήθηκε πρόσφατα από την γκαλερί Gavin Brown’sEnterprise τον Ιούνιο του 2015.)

Νέες Δημόσιες Δράσεις από την documenta 14

E-mail Εκτύπωση PDF

DocumentaΠλησιάζοντας σταδιακά προς τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης, η documenta 14 συνεχίζει τις Δημόσιες Δράσεις της με ένα τριήμερο ομιλιών του Paul B. Preciado, επιμελητή του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων, που ξεκινά σήμερα, καθώς και με μία ομιλία και συζήτηση με την κριτικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Magalí Arriola.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

16-18 Φεβρουαρίου 2017
Η Κοινότητα για το Τέλος της Νεκροπολιτικής
Sovereign Bodies: A New History of Sexuality in Three Chapters
Με τον Paul B. Preciado, Επιμελητή του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14
7-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

Ενώ η κατά Φουκώ ιστορία της σεξουαλικότητας εδράζεται στην έννοια της «βιοπολιτικής» για να κατανοήσει τη σύγχρονη μορφοποίηση των πολιτικών σεξουαλικών υποκειμένων, αυτό το σεμινάριο έχει ως σημείο εκκίνησης τη θεμελιώδη σχέση ανάμεσα στη «νεκροπολιτική» και τις σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες. Σε τρεις μέρες καταγράφουμε το περίγραμμα μιας γενεαλογίας των μεταλλασσόμενων τεχνολογιών που παράγουν το σύγχρονο σώμα και την υποκειμενικότητά του, από το κυρίαρχο καθεστώς και το αποικιακό δίκτυο εξουσίας έως τις σύγχρονες φαρμακοπορνογραφικές δομές, προσπαθώντας να καταλάβουμε τη μετατόπιση από την πατριαρχία στις σύγχρονες έννοιες της ομοφυλοφιλίας και της ετεροφυλοφιλίας καθώς και τις σύγχρονες πολιτικές φύλου.

Οι πολιτικές της μάθησης από το «Μαθαίνοντας από την documenta»

E-mail Εκτύπωση PDF

learning from documentaΗ ομάδα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος «Μαθαίνοντας από την documenta»,σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανώνει την στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Οι πολιτικές της μάθησης» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αυτήν την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, στις 18:30.

Συνομιλούν οι:

Αρετή Αδαμοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Νίκος Αρβανίτης (ΜFA, εικαστικός καλλιτέχνης)

Νάγια Γιακουμάκη (PhD, καλλιτέχνης και επιμελήτρια τέχνης, WhitechapelGallery, Λονδίνο, Διευθύντρια Έρευνας και Διεθνών Δικτύων της Μπιενάλε της Αθήνας)

Κινηματογραφικά Eργαστήρια Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου - The Camp IFFP Labs στο Ρομάντσο

E-mail Εκτύπωση PDF

athumbnailΤα Κινηματογραφικά Eργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου - The Camp IFFP Labs έρχονται στο Ρομάντσο για ένα τριήμερο στις 6, 7 και 8 Μαρτίου 2017 και μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Από την πρώτη του χρονιά, το 2010, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου έθεσε, μεταξύ άλλων, ως στόχο να συμβάλει στην κινηματογραφική παιδεία, παρέχοντας την ευκαιρία σε νέους κινηματογραφιστές να έρθουν σε επαφή και να διδαχθούν, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, από γνωστούς επαγγελματίες του τομέα τους. Και αυτό γιατί η καλλιτεχνική εξέλιξη ενός κινηματογραφιστή εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τα «εργαλεία», που θα του δοθούν και από την επαφή του με την τεχνογνωσία μιας παραγωγής.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε το "The Camp", έτσι ώστε να δοθούν στους νέους κινηματογραφιστές επιπλέον ερεθίσματα, δυνατότητες και γνώσεις. Το "The Camp" περιλαμβάνει τέσσερα κινηματογραφικά εργαστήρια στη σκηνοθεσία , την παραγωγή, το σενάριο και τη διεύθυνση φωτογραφίας. Διδάσκοντες στα εργαστήρια, οι ιδιαίτερα επιτυχημένοι κινηματογραφιστές αλλά και καθηγητές Gyula Gazdag (σκηνοθεσία), Juan Gordon (παραγωγή), Daniel Sussman (σενάριο) και Jacek Laskus (διεύθυνση φωτογραφίας).

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια μοναδική εκπαιδευτική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θεωρία και πράξη, συνδυαζόμενες δημιουργικά, θα διευρύνουν τους ορίζοντες και θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο κάθε εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τους διδάσκοντες σε κοινά πρότζεκτ - είτε δουλεύοντας πάνω σε ένα σενάριο , είτε σκηνοθετώντας ηθοποιούς, είτε σχεδιάζοντας την υλοποίηση μιας παραγωγής, είτε φωτίζοντας και κινηματογραφώντας μια σκηνή , έχοντας την ευκαιρία να λάβουν εμπειρίες παραγωγής, που δεν υπάρχουν σε κανένα εγχειρίδιο ή σχολή.

Ελληνική τέχνη στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων στο Grand Palais

E-mail Εκτύπωση PDF

ASPA PAPALEXANDRI Cracks Rogmes LargeΥπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και τεχνοκριτικού Έμμυς Βαρουξάκη, η ελληνική τέχνη ταξιδεύει ακόμη μια φορά έως το Σαλόνι των Ανεξαρτήτωνστο Grand Palais στο Παρίσι. 

Παρά τις φήμες που ήθελαν το παραδοσιακό σαλόνι Τέχνης των Γάλλων να διανύει την τελευταία του χρονιά, τελικά θα παραμείνει στον ίδιο χώρο για μερικά χρόνια ακόμη, προτού μετατραπεί η πλευρά των περιοδικών εκθέσεων, γνωστή ως Le grand nef, σε πολυχώρο ποικίλων εκθεμάτων για εμπορικούς σκοπούς.

Φέτος, για έβδομη χρονιά, η Έμμυ Βαρουξάκη παρουσιάζει ομαδική έκθεση Ελλήνων εικαστικών στον ιδιαίτερα μεγαλειώδη αυτό χώρο, πλάι στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού. Για την ιστορία, οι διοργανωτές ανέθεσαν στην τεχνοκριτικό και ιστορικό τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη, που παρακολουθούσε το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων  και συζητούσε όλα αυτά τα χρόνια μαζί του για τα επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, να φέρνει γκρουπ Ελλήνων καλλιτεχνών κατά την κρίση και επιλογή της. Έτσι άρχισε η εκπροσώπηση των Ελλήνων στη διοργάνωση, μια εκπροσώπηση που άντεξε, παρά τους καιρούς, έως σήμερα, με τη συμμετοχή περίπου 80 καλλιτεχνών.

Η ελληνική τέχνη εκπροσωπείται φέτος στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου αποκλειστικά από γυναίκες καλλιτέχνιδες, τις: 

Αναστασία Γκινάκη // Μαρικίτα Μανωλοπούλου // Νίκη Μιχαηλίδου // Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν // Κατερίνα Πολυζωίδου Μαυρολέων // Άσπα Παπαλεξανδρή // Θάλεια Πρωτοψάλτη // Νάντια Ράπτη ενώ, η Ελένη Βαρουξάκηθα εκθέσει στο τμήμα των Νέων καλλιτεχνών του Salon  από διάφορες χώρες.

Έκκληση προς τους συλλέκτες του Κώστα Τσόκλη

E-mail Εκτύπωση PDF

atsokli museumΤο Μουσείο Τσόκλη έχει ξεκινήσει την έκδοση του Catalogue Raisonné του Κώστα Τσόκλη. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, για το οποίο το μουσείο κάνει έκκληση προς όλους τους συλλέκτες του μεγάλου καλλιτέχνη, επειδή μόνο με τη βοήθειά τους μπορεί να ολοκληρωθεί.

Όσοι κατέχουν έργα του Κώστα Τσόκλη, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την κυρία Χρυσάνθη Κουτσουράκη, διευθύντρια του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, ώστε να πραγματοποιηθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή και μελέτη των έργων του καλλιτέχνη.

Χρυσάνθη Κουτσουράκη

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 697 512 4313

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Διεύθυνση: Αξιού 15, Θρακομακεδόνες, Τ.Κ. 13676, Αθήνα

"A World Not Ours" στις Κυριακάτικες Αφηγήσεις

E-mail Εκτύπωση PDF

aworldΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ είναι ο τίτλος ενός προγράμματος προβολών που θα παρουσιάζονται στο σινεμά Μικρόκοσμος και θα παρακολουθεί, με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών, τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία. 

Για την πρώτη προβολή, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στις 15:00, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ "A World Not Ours" (2012, το Mahdi Fleifel, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Σαπουντζής στο Αρσενάλε της Μπιενάλε Βενετίας 2017

E-mail Εκτύπωση PDF

asapounvenΟ Γιώργος Σαπουντζής είναι ένας από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στην έκθεση που θα επιμεληθεί στο χώρο του Αρσενάλε η Κριστίν Μασέλ (Christine Macel) για την 57η Μπιενάλε της Βενετίας, που θα διαρκέσει από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Νοεμβρίου.

Ο Γιώργος Σαπουντζής εκπροσωπείται από την Γκαλερί Ελένη Κορωναίου και δημιουργεί πολυμεσικά έργα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εκκινώντας συχνά από δημόσια μνημεία και καθημερινές εικόνες, αντικείμενα που εκπροσωπούν κάποια όψη συλλογικής ή προσωπικής μνήμης. Στην καρδιά των περισσότερων έργων του βρίσκονται γλυπτικές εγκαταστάσεις, με υλικά όπως φύλλα και βέργες αλουμινίου, υφάσματα με έντονα χρώματα, καρφίτσες, κόμποι και ιμάντες. Όλα αυτά τα υλικά μοιράζονται κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες: είναι ελαφριά, ελαστικά και εύπλαστα.

12+ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ANDY WARHOL

E-mail Εκτύπωση PDF

andy warhol filmmaker 1 p«Αφήνω την κάμερα να τρέχει μέχρι να τελειώσει το φιλμ, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορώ να “συλλάβω” τους ανθρώπους την ώρα που είναι ο εαυτός τους. Είναι προτιμότερο να συμπεριφέρεσαι φυσικά, από το να στήνεις μια σκηνή και να υποδύεσαι κάποιον άλλον. Καταλαβαίνεις καλύτερα τους ανθρώπους όταν είναι ο εαυτός τους παρά όταν προσπαθούν να υποδυθούν τον εαυτό τους.» - Άντι Γουόρχολ (1934 – 1987)

Από την “it girl” του Factory, Έντι Σέτζγουικ, μέχρι τους Velvet Underground και από τον ποιητή Τζέραρντ Μαλάνγκα μέχρι τη θρυλική Viva, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ζει, αυτό το σαββατοκύριακο 4 & 5 Φεβρουαρίου για 12+ ώρες στον αστερισμό του Άντι Γουόρχολ, με το “Flix it στη Στέγη”. Μια βουτιά διαρκείας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Άντι Γουόρχολ, με προβολές ταινιών του από κόπιες 16mm κατευθείαν από το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, αυτοσχέδια screen tests, διαδραστικές συζητήσεις, μουσική από βινύλια και ολονύχτιο πάρτι, έχει σκοπό να μας δείξει ότι το κινηματογραφικό σύμπαν του κορυφαίου καλλιτέχνη είναι εξισου αταξινόμητο με το εικαστικό.

OPEN CALL για περφόρμερς από τη State of Concept

E-mail Εκτύπωση PDF

Alexandra PiriciΗ μη κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept αναζητά περφόρμερς για την περφόρμανς της Alexandra Pirici, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό μεταξύ 5-9 Απριλίου.

Η Alexandra Pirici, Ρουμανή καλλιτέχνης γεννημένη το 1982, έχει σπουδάσει χορογραφία, κάτι που έχει άμεση σχέση με το ενδιαφέρον της για το σώμα ως μέσο. Το έργο της έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στο περίπτερο της Ρουμανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας (μαζί με το Manuel Pelmus) το 2013 και κατά τη διάρκεια του Nouveau Festival, στο Κέντρου Πομπιντού το 2014.
Στο πλαίσιο του “School of Redistribution”, οι οργανισμοί Future Climates και State of Concept προσκαλούν την Alexandra Pirici να εκθέσει το νέο περφόρμανς έργο της γύρω από την περίπτωση των μαρμάρων του Παρθενώνα στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου και τη διαμάχη γύρω από το αίτημα επαναπατρισμού τους στην Ελλάδα

Καλλιτέχνης δημιουργεί έργο “πειραματόζωο” για να κάνουν πάνω του πειράματα ερευνητές

E-mail Εκτύπωση PDF

Της Έμιλι Σαρπ

agpΔεν ακούς συχνά έναν καλλιτέχνη να δημιουργεί ένα έργο με σκοπό να πειραματιστούν επάνω σε αυτό επιστήμονες, αλλά ακριβώς αυτό έκανε ο Βρετανός καλλιτέχνης Τομ Λόμαξ (Tom Lomax) το 2013, όταν δημιούργησε το “Out of the Cauldron”, ένα ανοιχτής πρόσβασης έργο, το οποίο οποιοσδήποτε έχει τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να αναπαράγει. Το γλυπτό βοηθάει τώρα τους ερευνητές να μελετήσουν τις δυνατότητες μακροχρόνιας διατήρησης έργων δημιουργημένων με τεχνολογίες ταχείας προτυποποίησης, τις οποίες οι σημερινοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στις πρακτικές τους. Πολλά από αυτά τα έργα είναι φτιαγμένα από πλαστικό -ένα μέσο που δίνει φαινομενικά έναν ατελείωτο αριθμό δυνατοτήτων, οπότε μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες από άποψη φροντίδας.

Επειδή το Out of the Cauldron είναι ελεύθερο για όποιον θέλει να το κατεβάσει από το ίντερνετ, ουσιαστικά λειτουργεί ως πεδίο έρευνας για ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Μπορεί να αναπαραχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία υλικών και να υποβληθεί σε μια ποικιλία επιταχυντικών δοκιμών, για να δει κάποιος πώς παλιώνει. «Δεν ξέρω πολλούς καλλιτέχνες που θα το έκαναν αυτό. Είναι μια πράξη τεράστιας γενναιοδωρίας», λέει ο Ματίγια Στρλιτς (Matija Strlic), αναπληρωτής διευθυντής του Institute for Sustainable Heritage στο University College London (UCL), ο οποίος λέει ότι ο Λόμαξ εμπνεύστηκε στη σκέψη ότι το έργο θα μελετηθεί από επιστήμονες. «Ανυπομονώ να τυπώσω το δικό μου και να το δω να αλλοιώνεται...», λέει αστειευόμενος ο Στρλιτς, προσθέτοντας «...αλλά κάτω από τις σωστές συνθήκες, προφανώς, ώστε να γίνει με πολύ αργό ρυθμό.»

Προβολές Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους στο Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

E-mail Εκτύπωση PDF

kinderdocsΗ Kouzi Productions, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και νε την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, παρουσιάζουν από 1η Φεβρουαρίου το KinderDocs.

Το KinderDocs είναι μια σειρά από προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, αλλά και τους δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και φίλους τους. Σας προσκαλεί να ζήσετε τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσετε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και αναδεικνύουν θέματα σημερινά, που ενδιαφέρουν, προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν. Κάθε ντοκιμαντέρ, μια ιστορία που μιλάει για εφηβεία, φιλία, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορό, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση, περιβάλλον.

Ανοιχτό Κάλεσμα για Κατάθεση Επιμελητικών Προτάσεων στο metamatic:taf

E-mail Εκτύπωση PDF

days after-open call 2011metamatictafΓια έβδομη συνεχή χρονιά, το metamatic:taf ανακοινώνει το ετήσιο ανοιχτό κάλεσμά του για κατάθεση επιμελητικών προτάσεων. Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε νέους και νέες έως 35 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και να την υλοποιήσουν στην γκαλερί του metamatic:taf.

Για 4η χρονιά η EurolifeERB στηρίζει τη δράση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

E-mail Εκτύπωση PDF

4. photo Paris Tavitian Museum of Cycladic ArtΟ Όμιλος Eurolife ERB, αποτελώντας πλέον σταθερό υποστηρικτή των δράσεων πολιτισμού του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τα τελευταία 4 χρόνια, στηρίζει χορηγικά τη νέα έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν». Η έκθεση, που φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείου μέχρι το Μάρτιο, περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες: 1. Πυρήνες της κοινωνίας, 2. Ασχολίες, Τέχνες & Τεχνικές, 3. Μια Ματιά στην  Κοινωνική Ζωή, 4. Κοινωνική Ιεραρχία, 5. Πίστεις και Δοξασίες.

Η συγκεκριμένη χορηγία της EurolifeERB εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει ο Όμιλος και το οποίο αποτελεί ένα σύστημα δράσεων που αναπτύσσονται με βάση μια κεντρική φιλοσοφία: τη στήριξη ουσιαστικών πρωτοβουλιών που δημιουργούν προστιθέμενη αξία σε βάθος χρόνου για το παιδί, την οικογένεια και την κοινωνία συνολικά.

Σύγχρονη ελληνική γλυπτική στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

E-mail Εκτύπωση PDF

Eam VasileiouΣτα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, κάθε δίμηνο παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο σύγχρονου Έλληνα γλύπτη στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.Η τέταρτη εκδήλωση της ετήσιας δράσης «Γλυπτικός Λόγος», θα λάβει χώρα σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί το έργο του Αχιλλέα Βασιλείου «Πρώτη Νίκη», το οποίο θα φιλοξενείται στο Αίθριο του Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2017. Το έργο του θα το παρουσιάσει ο ίδιος ο γλύπτης, ο οποίος έχει επιλέξει και ένα αρχαίο έργο της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που θεωρεί ότι συνδιαλέγεται με το δικό του γλυπτό και θα παρουσιαστεί από αρχαιολόγο του Μουσείου μέσα στην έκθεση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «η γλυπτική έκφραση δεν έχει εξαντληθεί στην αφήγηση της αρχαίας γλυπτικής, αλλά παραμένει για τη χώρα μας ένας ουσιαστικός και οικείος τρόπος αναζήτησης του πνευματικά ουσιώδους. Ο γλυπτικός λόγος είναι παρηγορητικά παρών και οι Έλληνες τον περιβάλλουν διαχρονικά με αγάπη. Η γλυπτική συμπυκνώνει στην ύλη όχι μόνο το λόγο, αλλά και το υπερβατικό της ελληνικής σκέψης, στοχεύοντας στην οπτική αντιληπτικότητα των ιδεών, των αξιών και των συναισθημάτων».

Περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. | www.namuseum.gr

ΕΜΣΤ: Παράλληλες δράσεις για τους «Κρίσιμους διαλόγους»

E-mail Εκτύπωση PDF

EMST - Stephie GrapeΣτο πλαίσιο της έκθεσης Κρίσιμοι διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα, που εγκαινιάστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2016 στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στα πλαίσια του προγράμματος «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο», το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει αυτήν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου το πρόγραμμα προβολών και ομιλιών Ματιές στο Βέλγιο και την έκθεση Διευρυμένοι Διάλογοι, που προέκυψε μέσα από δύο παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις που έγιναν σε συνεργασία με τη Σχολή Φωτογραφίας Focus και το Φωτογραφικό Εργαστήριο της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω.

Το Ματιές στο Βέλγιο είναι ένα πρόγραμμα προβολών με έργα από Βέλγους καλλιτέχνες σε επιμέλεια του Ingo Starz & του Κωνσταντίνου Καρδακάρη σε συνεργασία με τον Αντρέα Σινέλ, επιμελητή και συντονιστή προγράμματος του Argos-Centre for Art and Media. Αν και εστιάζει στο έργο μεμονωμένων καλλιτεχνών, το πρόγραμμα παρουσιάζει μια γενική εικόνα της Βελγικής media art με επιλογή βίντεο και φιλμ μικρού μήκους που συνδέονται μέσα από την κοινή θεματολογία, τις καλλιτεχνικές συνεργασίες και τους τόπους.
Κάθε προβολή συνοδεύεται από παρουσίαση- συζήτηση, ενώ το Σάββατο 28 Ιανουαρίου ο Αντρέα Σινέλ, επιμελητής και συντονιστής προγράμματος του Argos-Centre for Art and Media θα παρουσιάσει επίσημα το πρόγραμμα προβολών.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Τα Νέα της Τέχνης

E-mail Εκτύπωση PDF

aTa Nea tis TexnisΦίλες και φίλοι,

Με σεβασμό ιστορικότητα του 25ετούς εντύπου και των αναγνωστών της εφημερίδας “Τα Νέα της Τέχνης”, πραγματοποιούν ένα νέο ξεκίνημα με στόχο την προβολή της σύγχρονης τέχνης και της καλλιτεχνικής παραγωγής της Ελλάδας στο ευρύτερο κοινό, σε συνάρτηση με τη διεθνή πολιτιστική σκηνή.

Tι αλλάζει;

Η νέα ύλη που αναπτύσσεται μέσα από τα τεύχη της αντλείται από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού με επίκεντρο τις εικαστικές τέχνες. Αξιόλογοι συνεργάτες και επαγγελματίες του χώρου των τεχνών αρθρογραφούν για την εικαστική σκηνή, για θέματα - αρχιτεκτονικής - design - κινηματογράφου - μουσικής - θεάτρου κλπ.. Σε αυτή την πορεία η συνεργασία σας είναι πολύτιμη, έτσι ώστε τα “Τα Νέα της Τέχνης” να αποτελέσει το δικό σας εργαλείο ενημέρωσης και προβολής.
 

Γιατί γίνομαι συνδρομητής;

· Ενημερώνομαι για θέματα που δεν θα βρω αντίστοιχη πληροφορία αλλού

· Συμμετέχω σε γεγονότα που διοργανώνουν τα Νέα της Τέχνης

· Πιστεύω ότι αντιπροσωπεύομαι μέσα από την εφημερίδα

· Γίνομαι υποστηρικτής, του μοναδικού και παλαιότερου εντύπου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

· Μαθαίνω τις απόψεις σύγχρονων καλλιτεχνών και δημιουργών και τις σχέσεις τους με την τέχνη

Η συμβολή σας στο μεγάλο και αναπτυσσόμενο πολιτιστικό δίκτυο είναι απαραίτητη έτσι ώστε να αποτελέσει το δικό σας εργαλείο ενημέρωσης και προβολής. Σε αυτό το νέο βήμα που σκοπό έχει να εκσυγχρονίσει την ενημέρωσή σας για τα τοπικά και διεθνή καλλιτεχνικά νέα, σας καλούμε να αποτελέσετε ενεργό μέρος της εφημερίδας, ως αναγνώστες και ως συνδρομητές στα Νέα της Τέχνης.

Με αφορμή το νέο ξεκίνημα που πραγματοποιεί “Τα Νέα της Τέχνης”,
σας προσφέρουμε την ετήσια συνδρομή σας στα 20 ευρώ και Δώρο 1 τεύχος με ειδική θεματολογία!

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 4095407, ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

afisa 6th AIDFF πληρης διαμόρφωση για αποστολή με παραλλαγή μαζεμένα τα στοιχεία της επικεφαλίδαςΤο  6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας  AIDFF θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017. Θα φιλοξενήσει πάνω από 150 ταινίες από 30 χώρες, ενώ 60 από αυτές θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά: Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, video art, video dance, experimental, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Το Φεστιβάλ  αξιοποιώντας την διεθνή αναγνώριση θα απονείμει, για δεύτερη φορά, και το βραβείο Rising Star Award, σε συνεργασία με το βρετανικό ίδρυμα MMBF. Το βραβείο Σκηνοθεσίας χορηγεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ η ΑΛΚΥΟΝΊΣ New Star Art Cinema θα διασφαλίσει σε βραβευθέντα από το Φεστιβάλ διανομή για τρεις ταινίες του.

documenta 14: Στην Αθήνα 5.000 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο -Στήνουν έργα στην ύπαιθρο

E-mail Εκτύπωση PDF

ap 120607011802-708Kαλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στήνουν, κυρίως μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης, στην ύπαιθρο.

Αυτή είναι η κορυφαία έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta 14, που ξεκινά τον ερχόμενο Απρίλιο στην πρωτεύουσα, και το σύνθημα για την έναρξή της έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση κεντρικών πλατειών της πρωτεύουσας στην έκφραση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Εργα τέχνης σε Κοτζιά, Σύνταγμα και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.Τα τριήμερα εγκαίνια της documenta 14, που τιτλοφορείται «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» θα πραγματοποιηθούν στις 6, 7 και 8 Απριλίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου.Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλ. Κοτζιά), η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, αλλά και ο πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα φιλοξενήσουν πρωτότυπα έργα και κατασκευές κορυφαίων εικαστικών απ' όλο τον κόσμο.Στην Αθήνα το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Καλλιτεχνικής έκφρασης.

«Περισσότερες από 5.000 προσωπικότητες της τέχνης, όπως διευθυντές μουσείων και συλλέκτες, έχουν έως τώρα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κορυφαία διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και 1.400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μεγάλα διεθνή έντυπα, όπως η Guardian και οι NewYorkTimes, φιλοξενούν και αναδεικνύουν την Αθήνα ως δυναμικό πόλο σύγχρονου πολιτισμού προτρέποντας τους αναγνώστες τους να την επισκεφθούν».

Ακολούθως θα πάρει σκυτάλη το Κάσελ, η γερμανική πόλη που για πρώτη φορά από το 1959, μοιράζεται τη φιλοξενία της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης με μια δεύτερη πόλη, την Αθήνα.

Πηγή: documenta 14: Στην Αθήνα 5.000 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο -Στήνουν έργα στην ύπαιθρο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/313300/documenta-14-stin-athina-5000-prosopikotites-apo-olo-ton-kosmo-stinoyn-erga-stin#ixzz4W0wG1tBT  

Σελίδα 1 από 41