www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η Πομπηία προσπαθεί να γίνει ξανά μεγάλη

E-mail Εκτύπωση PDF

apompei2Αφού κατάφερε να πετάξει έξω τη μαφία (ή έτσι νομίζει τουλάχιστον), η Πομπηία αναστηλώνεται και πάλι. Εκατό και πλέον εκατομμύρια, για την ακρίβεια 105, είχε διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010, οπότε και σημειώθηκαν εκτεταμένες καταρρεύσεις στον ιταλικό ερειπιώνα, όμως μέχρι τώρα οι εργασίες δεν είχαν την πρόοδο που αναμενόταν. Βασικό μέλημα των αρμοδίων ήταν να μην επιτρέψουν σε εργολάβους που ελέγχει η μαφία να πάρουν τα χρήματα. Έτσι, από το 2015 φτάσαμε στο 2017 και το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο επιθεωρητής των έργων Massimo Osanna έδωσε συνέντευξη στην αδελφή εφημερίδα Il Giornale dell'Arte (τα ιταλικά Νέα της Τέχνης) και αναφέρθηκε στις αναστηλώσεις, αλλά και στα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Πομπηία. Η συζήτηση ξεκίνησε φυσικά από τη διαφάνεια και ο κ. Οσάννα σημείωσε πως το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού έχει δημιουργήσει μια ειδική διαχειριστική αρχή, η οποία διασφαλίζει τη νομιμότητα κάθε διαδικασίας από τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος (η μαφία, που λέγαμε πριν). Θεωρεί πως τα κύρια προβλήματα έχουν πλέον επιλυθεί, πως τα έργα θα ολοκληρωθούν και από εδώ και πέρα η Πομπηία θα έχει τακτική συντήρηση.

Η Κέρος και τα αρχαία μυστικά της

E-mail Εκτύπωση PDF

 arpistis-kerosΈνα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα της Προϊστορίας στο Αιγαίο, και το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο, ήταν η βραχονησίδα της Κέρου. Τα νέα ευρήματα του Sir Colin Renfrew από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και της ομάδας του, μια κλίμακα και ένα μονοπάτι, θεωρούνται πολύ σημαντικά, καθώς δείχνουν πρόσβαση στην απέναντι βραχονησίδα, το Δασκαλιό, άρα μεγαλύτερη έκταση για το ιερό. Τα ευρήματα αυτά έφτασαν μέχρι τους Times του Λονδίνου, που έκαναν εκτεταμένο αφιέρωμα στην αρχαιολογική αυτή θέση.

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα δοθεί διάλεξη του δρος Michael Boyd, επιστημονικού συνεργάτη στο Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Έρευνας McDonald του Πανεπιστημίου του Cambridge, με τίτλο «Το ιερό της Κέρου και το “Τρίγωνο της Κέρου”: Ερευνώντας τα χερσαία και θαλάσσια δίκτυα επικοινωνίας της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού». Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 7μμ στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστήμου 22, Αθήνα. Ο δρ. Boyd είναι συνεργάτης του SirColinRenfrew και η διάλεξη αναμένεται με ενδιαφέρον.

Η Κέρος αποτελεί μια από τις πιο αινιγματικές αρχαίες θέσεις στην Ελλάδα και αποκαλύπτει νέα επίπεδα πολυπλοκότητας μετά από μια δεκαετία έρευνας.

Πρόκειται για την εύρεση μιας εντυπωσιακής κλίμακας κι ενός δρόμου (μονοπατιού) που συνέδεε τον πετρώδη λόφο Κάβο της Κέρου με τη βραχονησίδα Δασκαλιό, περιοχές οι οποίες στην αρχαιότητα συνδέονταν μεταξύ τους με μια λεπτή λωρίδα γης (και τον καταποντισμένο σήμερα δρόμο).

Τα ευρήματα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χρονολογούνται την εποχή των Πυραμίδων της Αιγύπτου.

Όπως αναφέρουν οι Times, εκεί όπου ο δρόμος συναντά την απότομη πλαγιά του Κάβου, οι πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια μια σκάλα, που ανεβαίνει την πλαγιά προς τις δυο περιοχές όπου γίνονταν οι «τελετουργικές εναποθέσεις».

Πρόκειται για τις εναποθέσεις εκατοντάδων σπασμένων κομματιών από μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, καθώς και από μαρμάρινες λεκάνες και ασυνήθιστα κεραμικά αγγεία πόσης κρασιού, που φέρουν το παρατσούκλι «σαλτσιέρες» (sauceboats)εξαιτίας του σχήματός τους.

Είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν κανένα από τα μαρμάρινα κομμάτια δεν «κολλάει» με άλλο και κανένα ολόκληρο ειδώλιο ή αγγείο δεν έχει βρεθεί, αλλά ούτε και κάποιο ίχνος από θραύση στη γύρω περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κομμάτια έρχονταν στον Κάβο ήδη σπασμένα από άλλο μέρος ή από τις πατρίδες εκείνων που τα έφερναν.

Επιπλέον, κανένα από τα 500 και πλέον κομμάτια ειδωλίων ή τα 2.500 περίεργα κομμάτια μαρμάρινων λεκανών δεν έχει βρει το ταίρι του σε κάποιο κυκλαδικό αντικείμενο που εντοπίστηκε αλλού ή αποκτήθηκε μέσω της αγοράς παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

«Φαίνεται ότι υπήρχε ένα είδος υποχρέωσης να φέρνουν ένα κομμάτι σπασμένου ειδωλίου και να το αποθέτουν στο ιερό νησί της Κέρου, πιθανότατα διαμένοντας μερικές μέρες στο Δασκαλιό κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της τελετής», υποθέτει ο καθηγητής Renfrew.

Το ύφος της κεραμικής, αλλά και οι ραδιοχρονολογήσεις, αποδεικνύουν ότι οι τελετουργικές εναποθέσεις έγιναν κυρίως μεταξύ 2750 και 2550 π. Χ., με σταδιακή μείωση στον επόμενο ενάμιση αιώνα. Η σκάλα που πρόσφατα αποκαλύφθηκε, είναι «συνομήλικη» της τελετουργικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι στη νησίδα Δασκαλιό έχουν εντοπιστεί από το 2008 τα κατάλοιπα πέτρινου τελετουργικού κτιρίου μήκους 16 μ., που χρονολογείται μεταξύ 2550 και 2400 π. Χ. και το οποίο εγκαταλείφθηκε περίπου το 2000 π. Χ.

Σύμφωνα με τον SieColinRenfrew είναι «το μεγαλύτερο γνωστό κτίριο της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου», η δε περιοχή «έχει την πιο εντυπωσιακή δημόσια αρχιτεκτονική στις Κυκλάδες για την εποχή, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου».

Επιπλέον, όπως είχε γίνει γνωστό το 2008, μέσα στο κτίριο εντοπίστηκαν τρία χάλκινα τσεκούρια, τα οποία ζυγίζουν περισσότερο από ένα κιλό, γεγονός πολύ σημαντικό για τη μεταλλουργία του νησιού, που πιθανόν έπαιξε τον ρόλο της στη σπουδαιότητα της εγκατάστασης. Eνα μικρότερο κυκλικό κτίριο στο Δασκαλιό, που έκρυβε 350 θαλάσσια βότσαλα στο εσωτερικό του και βρέθηκε στην ίδια ανασκαφική περίοδο, δείχνει τελετουργικές πρακτικές και στη θέση της σημερινής βραχονησίδας.

«Η σημασία του ιερού της Κέρου ως το πρώτο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού ενισχύεται από τα νέα ευρήματα στην εγκατάσταση του Δασκαλιού» δήλωσε ο ανασκαφέας στη βρετανική εφημερίδα.

«Οι κύριες τελετουργικές εναποθέσεις σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, καθώς και κεραμικών αγγείων πόσης, έγιναν στον Κάβο της Κέρου, χωρίς να συνοδεύονται από την παρουσία εντυπωσιακών κατασκευών ή κάποιου μεγάλου συγκροτήματος κτιρίων», τόνισε, συμπληρώνοντας:

«Αντίθετα, αυτά τα μνημειώδη κτίρια κατασκευάστηκαν στον οικισμό του Δασκαλιού, ο σχεδιασμός και τα μνημειώδη χαρακτηριστικά του οποίου τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητά.

Ήταν σαφώς το σημαντικότερο τελετουργικό κέντρο των Κυκλάδων στο κέντρο του Αιγαίου από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π. Χ., αναμφισβήτητα κάπου 500 χρόνια νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο τελετουργικό κέντρο στο προϊστορικό Αιγαίο», ανέφερε ο Βρετανός καθηγητής.

Γοητευτικό αίνιγμα 7500 ετών

E-mail Εκτύπωση PDF

atheato mouseioΓοητευτικό αίνιγμα 7500 ετών

Είναι ένα σαγηνευτικό αίνιγμα, ηλικίας 7500 ετών που «προσγειώθηκε» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Προσγειώθηκε, αφού έχει τη μορφή πτηνού. Αλλά στην πραγματικότητα, ανέβηκε από τα υπόγεια του ΕΑΜ, όπου και οι αποθήκες του μουσείου.
Ο λόγος για το άφυλο ειδώλιο της νεολιθικής εποχής με μορφή πτηνού, που κατασκευάστηκε από σκληρό γρανίτη. Ανασύρθηκε από τις αποθήκες του μουσείου, «τα θησαυροφυλάκια» όπως τα χαρακτηρίζει η διευθύντριά του, δρ Μαρία Λαγογιάννη. Εκτίθεται στην «αίθουσα του Βωμού» μέχρι τις 26 Μαρτίου.
Δύσκολο να απαντηθούν ερωτήματα προέλευσης για το υπέροχο αυτό νεολιθικό έργο, καθώς προέρχεται από συλλογή, και συγκεκριμένα τη συλλογή Τσολοζίδη. Είναι  πιθανό να είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλία ή στη Μακεδονία.
Μέσα στην προθήκη όπου εκτίθεται, έχουν τοποθετηθεί και μικρότερα ειδώλια, επίσης πτηνόμορφα, σύμφωνα με τη δρα  Λαγογιάννη. Τα πιο μικρά έργα είναι της 7ης χιλιετίας, ανήκουν δηλαδή στην Αρχαιότερη  Νεολιθική περίοδο, ενώ το μεγάλο ειδώλιο- «αίνιγμα» έχει κατασκευαστεί περί το 4500- 3300 π.Χ. Τότε που, όπως γράφει η δρ Κάτια Μαντέλη σε κείμενό της για τη συλλογή Τσολοζίδη, παρατηρούμε σχηματοποιήσεις σε ανάλογα ειδώλια. (Η Κάτια Μαντέλη είναι  η υπεύθυνη της Νεολιθικής Συλλογής του ΕΑΜ)

Γκαλερί «Φοίνιξ» εναντίον Μουσείου Γκέτυ: ζητά 77 εκατομμύρια δολάρια

E-mail Εκτύπωση PDF

phoenix-gettyΚανείς από τους δύο δεν είναι άμεμπτος. Ούτε το Μουσείο Γκέτυ της Καλιφόρνιας, ούτε η Γκαλερί Φοίνιξ της Ελβετίας. Και οι δύο έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν πολλές φορές για αγορά και πώληση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας αντιστοίχως και μάλιστα, οι ιδιοκτήτες της γκαλερί, αδελφοί Αμπουτάαμ, έχουν καταδικαστεί. Αλλά και το μουσείο έχει αναγκαστεί να επιστρέψει πολλά αντικείμενα στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Επομένως, είναι τουλάχιστον αστείο να μαλώνουν τώρα για αθέτηση υποσχέσεων μεταξύ τους. Αν, μάλιστα, δε διακυβευόταν ένα τόσο μεγάλο ποσό, της τάξεως των 77 εκατομμυρίων δολαρίων, ουδείς θα έδινε βάση στη μεταξύ τους διαμάχη.

Τι έχει συμβεί; Το Γκέτυ είχε βάλει στο μάτι μια μεγάλη συλλογή, αξίας δισεκατομμυρίων ίσως, που δημιουργήθηκε από την οικογένεια Τορλόνια κατά το 18ο και 19ο αιώνα. Οι ευγενείς, που εργάζονταν στο Βατικανό, συγκρότησαν αυτήν την πολύτιμη συλλογή από 600 αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, η οποία ήταν επισκέψιμη στο ιδιωτικό τους μουσείο μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Το μουσείο έκλεισε τη δεκαετία του 60, καθώς το παρελθόν της οικογένειας (είχαν νοικιάσει τη βίλα τους στο Μουσολίνι) την έριξε σε δυσμένεια κοινωνικά, όμως η συλλογή παρέμεινε στην κατοχή της. Κάποια στιγμή σκέφτονταν να την πουλήσουν και το αμερικανικό μουσείο εκδήλωσε ενδιαφέρον. Όμως, δεν είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία…

Η Παλμύρα χάνει κι άλλα μνημεία από το ISIS

E-mail Εκτύπωση PDF

palmyra-tetrapylonΜια ταινία τρόμου χωρίς τέλος, παρακολουθεί η ανθρωπότητα με την αρχαία Παλμύρα. Για μια ακόμη φορά το Ισλαμικό Κράτος σκόρπισε τη φρίκη, ανατινάσσοντας το Τετράπυλο και μέρος του ρωμαϊκού θεάτρου. Είναι η πολλοστή καταστροφή από τον ISIS στο «μαργαριτάρι της ερήμου» και κάτι που δυστυχώς όλοι ανέμεναν μετά την ανάκτηση της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές.

Το Τετράπυλο είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.

Σελίδα 1 από 10