www.artnews.gr

Τρίτη, 17. Ιανουάριος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η Φλωρεντία παίρνει μέτρα για να αποφύγει ζημιές στον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου μετά τους πρόσφατους σεισμούς

E-mail Εκτύπωση PDF

Των Λάουρα Λομπάρντι και Χάνα Μακ Γκίβερ

florΕιδικοί αξιολογούν την αντοχή σε σεισμικές δονήσεις των ιστορικών θησαυρών της Φλωρεντίας στον απόηχο μιας σειράς καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την κεντρική Ιταλία την χρονιά που μας πέρασε, και πήρε την ζωή 300 σχεδόν ανθρώπων.

Οι καταστροφές έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον διάλογο για τους αδύναμους αστράγαλους του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου (1501-04) ο οποίος βρίσκεται στην Galleriadell’Accademia (Πινακοθήκη της Ακαδημίας). Το 2014, γεωλόγοι από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας υποστήριξαν ότι το άγαλμα πέντε τόνων έχει υποστεί μικρές αλλοιώσεις στο κάτω μέρος των ποδιών που ενδέχεται να προκαλέσουν την κατάρρευσή του. Ο αρχιτέκτονας Φερνάντο Ντε Σιμόν ασκεί πίεση στο συμβούλιο της πόλης για την δημιουργία ενός αντισεισμικού μουσείου με σκοπό να φιλοξενήσει τα αριστουργήματα της Αναγέννησης και μια επιλογή από τα σημαντικότερα έργα τέχνης της πόλης «πριν είναι πολύ αργά». Η διευθύντρια της Ακαδημίας Σεσίλ Χόλμπεργκ πρότεινε τον σχεδιασμό ενός σχεδίου συντήρησης σε περίπτωση σεισμού για την γκαλερί μαζί με τον Ντάριο Φραντζεσκίνι, τον Ιταλό υπουργό πολιτισμό.

ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Ε.Π. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

entΤο τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί γόνιμη συνεργασία και συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης έργων πολιτισμού, προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχθεί ο μνημειακός πλούτος της περιοχής. Στην όλη προσπάθεια πολύτιμη είναι η συνδρομή και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έχει το γενικό συντονισμό του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Και δεύτερο μνημείο στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη;

E-mail Εκτύπωση PDF

amfarxΚαι δεύτερο μνημείο, αυτή τη φορά αρκετά μικρότερο, εικάζεται ότι υπάρχει στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, όπως προέκυψε από τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

Όπως αποκάλυψε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, στο περιθώριο ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.

«Έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (απ’ αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» εξήγησε ο Γρηγόρης Τσόκας.

Συμπλήρωσε δε, ότι στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με την γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι δηλαδή στη ΒΑ του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης».

Τα τείχη της Αθήνας αφηγούνται την ιστορία της

E-mail Εκτύπωση PDF

aiattΟμιλία της αρχαιολόγου Όλγας Δακουρά - Βογιατζόγλου.

Ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων που συνδυάζει τη διάλεξη με τη ξενάγηση. Θέμα του «Η Αθήνα μέσα από τα μνημεία της». Η πρώτη εκδήλωση του θεματικού κύκλου με το χαρακτηριστικό τίτλο «Τα τείχη της Αθήνας αφηγούνται την ιστορία τους» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, στις 8 μ.μ, στη Βίλα Στέλλα (Γαλήνης & Σοφίας, Ηράκλειο Αττικής) με ομιλήτρια την αρχαιολόγο Όλγα Δακουρά - Βογιατζόγλου.

Θα ακολουθήσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ξενάγηση στην Πλάκα και το Μοναστηράκι με θέμα «Η θαμμένη αρχαία Αθήνα και τα ορατά μνημεία της, κλασικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά, νεώτερα» με την αρχαιολόγο - ξεναγό Χάρη Βελαχουτάκου.

Αποτελέσματα της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Χιλιομόδι Κορινθίας για το έτος 2016

E-mail Εκτύπωση PDF

arerΟλοκληρώθηκε, για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό την διεύθυνση της Δρ. Έλενας Κόρκα. Στο πλαίσιο της έρευνας συνεχίστηκε η διερεύνηση τμήματος της αρχαίας οδού που εντοπίστηκε το 2015, ενώ ταυτόχρονα διανοίχθηκαν και νέες ανασκαφικές τομές, οι οποίες σε συνδυασμό με τα καινούργια στοιχεία που προέκυψαν κατά την επιφανειακή και γεωφυσική έρευνα, συμπλήρωσαν κατά πολύ την τοπογραφία της αρχαίας Τενέας.

Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά in situ οικοδομικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, που παραπέμπουν στην δραστηριότητα της στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Σελίδα 1 από 9