www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΟΥΑΡ ΤΕΧΝΗΣ

ΦΟΥΑΡ ΤΕΧΝΗΣ

Το Platforms Project φέτος έρχεται ως ανεξάρτητη φουάρ τέχνης

aplatformsfairTo Platforms Project 2017 θα παρουσιαστεί και θα λειτουργήσει φέτος, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου 2017 ως ανεξάρτητη φουάρ τέχνης στο Κέντρο Τεχνών (Χαρίλαου Τρικούπη 121, 114 73 Αθήνα), σε διεύθυνση Αρτέμιδος Ποταμιάνου και Μιχάλη Αργυρού και καλλιτεχνική επιμέλεια Αρτέμιδος Ποταμιάνου.

To Platforms Project παρουσιάζεται φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και έχει ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης, με την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα.

Στο Platforms Project 2017 ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να δει 42 πλατφόρμες θα παρουσιάσουν το έργο τους από 17 χώρες (Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Παναμάς, Ιράν, Ιταλία) με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες.

Περιστασιακές πωλήσεις πάνω σε φυσαλίδες στην πρώτη ανοιξιάτικη έκδοση του TEFAF στη Νέα Υόρκη

aTEFAF-Sp17 dΤου Nate Freeman

Πρόκειται για τη φουάρ όπου είναι απολύτως φυσιολογικό να δεις μια τσάντα Jeff Koons Louis Vuitton, μια τσάντα των 5.000 δολαρίων, να κρέμεται ένδοξα με τις λέξεις DA VINCI σε χρυσό, τη Μόνα Λίζα τυπωμένη στο δέρμα, στο χέρι μιας συλλέκτριας, καθώς παρακολουθούσε τα έργα σε προσφορά στο Park Avenue Armory.

Φυσικά, υπάρχουν πολύ πιο ακριβά αντικείμενα από μια τσάντα 5.000 δολαρίων διαθέσιμη στην πρώτη μοντέρνα και σύγχρονη φουάρ του TEFAF στη Νέα Υόρκη. Η The European Fine Art Fair (TEFAF) έκανε μια τολμηρή κίνηση για διατλαντική κυριαρχία, όταν ανακοίνωσε το Φεβρουάριο του 2016 ότι θα διεξάγει δύο φουάρ στο πιο ακριβό κτίριο της πόλης της Νέας Υόρκης –στο Armory του Upper East Side, που πιάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο. Η πρώτη, που έγινε τον Οκτώβριο, ήταν αφιερωμένη σε έργα από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα: η φουάρ αυτής της βδομάδας ζήτησε από τις γκαλερί να φέρουν μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και ντιζάιν.

Φιλόδοξες παρουσιάσεις καλλιτεχνών, site-specific αναθέσεις έργων και ανεξάρτητοι επιμελητές στη φετινή Frieze New York

2της Άννας Χατζηνάσιου – Art Advisor

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η άφιξη της λονδρέζικης φουάρ τέχνης Frieze στο Randall's Island Park της Νέας Υόρκης προσφέρει μια καθηλωτική πολιτιστική εμπειρία σε γκαλερί και συλλέκτες από όλα τα σημεία του κόσμου, με παράλληλες εκθέσεις εξαιρετικών καλλιτεχνών σε μουσεία, γκαλερί και ινστιτούτα σε ολόκληρη την πόλη, που θα φωτίσουν τις αισθητικές, πολιτικές και ιστορικές ανησυχίες των πρακτικών της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.

Διακόσιες επώνυμες γκαλερί από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν φιλόδοξες εκθέσεις με τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες διεθνώς από όλα τα εικαστικά μέσα, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το σχέδιο, η εγκατάσταση, η περφόρμανς και το βίντεο, η φωτογραφία, ο ακτιβισμός, η μουσική, ακόμα και ο σχεδιασμός video games. Μάλιστα στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται και κάποια ιστορικά έργα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Οι συλλογές των καλλιτεχνών είναι διαφωτιστικές

artbrusselsΣτη φετινή 35η φουάρ Art Brussels, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, έγινε μια έκθεση αφιερωμένη σε προσωπικά αντικείμενα που επέλεξαν πάνω από 70 καλλιτέχνες.

“Η παρουσίαση προσέφερε μία σημαντική ερευνητική γραμμή στο γιατί, πώς, τι και πότε συλλέγει κάποιος”, λέει ο Jens Hoffmann, διευθυντής ειδικών εκθέσεων και δημόσιων προγραμμάτων στο Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ο οποίος οργάνωσε την έκθεση, μαζί με την επιμελήτρια Piper Marshall.

Η PAD Paris χάνει την επιτροπή αξιολόγησής της μετά τα εγκαίνια της 20ής επετειακής έκδοσής της

apadΤου Vincent Noce  

Η PAD, η φουάρ τέχνης και design του Παρισιού, έχασε την επιτροπή αξιολόγησής της, μια επιτροπή από ειδικούς, οι οποίοι ελέγχουν όλα το έργα που προσφέρουν οι έμποροι, με το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο για οποιοδήποτε έργο θεωρήσουν αμφισβητήσιμο. Λίγο μετά τα εγκαίνια της 20ής επετειακής έκδοσης της φουάρ, η Compagnie Nationale des Experts (CNE), η οποία είχε αναλάβει την αξιολόγηση της PAD, αποφάσισε να αποσυρθεί. “Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαμε να κάνουμε σωστή δουλειά”, είπε ο πρόεδρός της, Frédéric Castaing, στη The Art Newspaper.

Οι καλλιτεχνικές διοργανώσεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών αποκαλύπτουν προκλήσεις για την αγορά τέχνης το 2017

brafaΤου Scott Reyburn

Οι συζητήσεις στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον μιλάνε για ασφάλεια συνόρων, προστασία τοπικών βιομηχανιών και την απόρριψη των μεγάλων σχεδίων των διεθνών συμφωνιών.

Το μετατοπιζόμενο πολιτικό κλίμα δε θα έλεγε κανείς ότι είναι καλά νέα για την αγορά τέχνης, τις οποίας η ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην κορυφή του εύρους των τιμών, έχει τροφοδοτηθεί εν μέρει από κέρδη της παγκοσμιοποίησης.

Πρόσφατα γεγονότα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο έχουν τονίσει της μεταβαλλόμενες δυναμικές του παγκόσμιου εμπορίου τέχνης. Στις 20 Ιανουαρίου, τα «πριβέ εγκαίνια» της 62ης έκδοσης της Brafa, της πρώτης σημαντικής φουάρ για τέχνη και αντίκες φέτος στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Η έκδοση του Ιανουαρίου 2016 της Brafa ήταν υποτονική, μιας και πραγματοποιήθηκε τόσο κοντά στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Και δύο μήνες μετά τη φουάρ, οι ίδιες οι Βρυξέλλες δέχθηκαν επίθεση από μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

H ΑRCO της Μαδρίτης περισσότερο Λάτιν. Οι Κολομβιανές γκαλερί δίνουν ένα ισχυρό παρόν στη φετινή ισπανική εμπορική έκθεση

Η ARCO της Μαδρίτης, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, γιορτάζει φέτος τα 34 χρόνια λειτουργίας της, με την συμμετοχή πάνω από 200 γκαλερί από τριάντα χώρες. Η έκθεση μπόρεσε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση της Ισπανίας μέσω των ισχυρών δεσμών της με την Λατινική Αμερική.

Αrt Athina, Γήπεδο ΤaeΚwonDo, Φάληρο, 15-18 Μαΐου 2014

Η γιορτή της τέχνης με συλλέκτες από την Τουρκία, τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ και άλλα αφιερώματα

Το φεστιβάλ της σύγχρονης τέχνης δίνει την καθιερωμένη του συνάντηση τον Μάιο στο Φάληρο. Έως τώρα ο θεσμός έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως νέους. Πρόκειται για μια γιορτή που έχει μεν εμπορικό χαρακτήρα, αλλά έχει εξελιχθεί και σε σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός.

H φθινοπωρινή φουάρ του Λονδίνου ανοίγει για 11η φορά τις πόρτες της στις 17 Οκτωβίου

Η 11η Frieze London, η κορυφαία διεθνής φουάρ σύγχρονης τέχνης, θα διεξαχθεί για μια ακόμη χρονιά στο Ρίτζεντ Παρκ του Λονδίνου, από τις 17-20 Οκτωβρίου. Για δέκατη συνεχή χρονιά η φουάρ χρηματοδοτείται από την Deutsche Bank.

Η διεθνής συνάντηση σύγχρονης τέχνης από σήμερα στο Tae Kwon Do

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα κατέστησε αδύνατη την περσινή διοργάνωση της Art-Athina.

Art-Athina: Φεστιβάλ τέχνης στο Tae Kwon Do

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα κατέστησε αδύνατη την περσινή διοργάνωση της Art-Athina.

23η Art Miami, 5-9 Δεκεμβρίου

art_miami_2011Η μακροβιότερη φουάρ σύγχρονης τέχνης, Art Miami, ξεκινά σήμερα με την VIP παρουσίαση, και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 5 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012.

Frieze art fair 2012

frieze_londonΚλείνοντας φέτος 10 χρόνια διεξαγωγής, η φθινοπωρινή φουάρ του Λονδίνου, Frieze Art Fair 2012 (11-14 Οκτωβρίου), συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες γκαλερί από το Βερολίνο ως τη Νέα Υόρκη, κι από το Λονδίνο ως το Τόκυο.

43η Art Basel, από αύριο στο Messe της Βασιλείας

236-wh-jm-artbasel-01Θα ήταν άδικο να κατηγορήσει κανείς την 43η διοργάνωση της Art Basel για μεσαιωνικές ιδέες-οι συνεπιμελητές της Annette Schönholzer και Marc Spiegler υπόσχονται για μια ακόμη φορά να παραδώσουν μια φουάρ πολύ καλά στημένη και εξονυχιστικά ελεγμένη όσον αφορά τις συμμετοχές -αλλά η τελευταία διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε από χθες, ειδικά για τους συλλέκτες και τους επιμελητές, δεν πρόκειται να πάει κόντρα στην παράδοση της.

Το γλυπτό του Εουχένιο Μερίνο τραβάει τα βλέμματα στη φετινή ArcoMadrid

euhenio_merino_arco2012Στη φετινή ArcoMadrid 2012 (έως 19 Φεβρουαρίου) το ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το γλυπτό του Ισπανού καλλιτέχνη Εουχένιο Μερίνο, που απεικονίζει τον πρώην δικτάτορα της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο ντυμένο με τη χακί στολή του στρατηγού και γυαλιά ηλίου, με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα, τοποθετημένο σε όρθια στάση μέσα σε έναν γυάλινο καταψύκτη, πάνω από τον οποίο υπάρχει τοποθετημένο μία κόκκινη επιγραφή με μία διαθλασμένη λευκή ταινία, που θυμίζει τον λογότυπο της Coca Cola.

Frieze Art Fair 2011, 13-16 Οκτωβρίου

frieze_projects_sculptureparkΗ Frieze art fair, η φθινοπωρινή φουάρ του Λονδίνου, πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο Regent’s Park.

Πολυσυλλεκτική, με πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα η φετινή Art Athina

ART_ATHINA2011Η ART-ATHINA συνεχίζει την ξεχωριστή πορεία της και επιστρέφει δυναμικά με τη 17η διοργάνωσή της, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo).

''Κλικ'' στην VIP Art Fair

Η VIP Art Fair, η πρώτη φουάρ σύγχρονης τέχνης που θα λάβει χώρα στο διαδίκτυο, ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μια εβδομάδα (22-30 Ιανουαρίου 2011), κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορεί να συμμετέχει σε αυτή όποιος θέλει με μόνη προϋπόθεση να εγγραφεί στον αντίστοιχο διαδικτυακό σύνδεσμο (www.vipartfair.com).

Frieze Art Fair 2010

DSC_6740_webΗ 8η Frieze Art Fair διεξάγεται από χθες(14/10) μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου στο Regent’s Park του Λονδίνου. Οι συμμετοχές των γκαλερί απ’ όλο τον κόσμο ξεπέρασαν αυτή τη χρονιά τις 170, με καλλιτέχνες, πάνω από χίλιους στον αριθμό, από 29 χώρες. Στα πλαίσια της φετινής φουάρ παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητα θα διεξάγονται projects, ομιλίες, εκαπιδευτικά προγράμματα, μουσικά δρώμενα, προβολή ταινιών, καθώς και το Frieze Sculpture Park, το οποίο θα λάβει χώρα στο Regent’s Park English Garden.

Ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ στο ShContemporary 2010

antonis_donefΟι Kalfayan Galleries θα παρουσιάσουν στη διεθνή φουάρ τέχνης ShContemporary 2010, 9-12 Σεπτεμβρίου στη Σανγκάη, την ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ, ο οποίος στα πλαίσια της συμμετοχής της γκαλερί στην Art Fiera Bologna 2010 βραβεύτηκε με το The Art House Shanghai Award.

Σελίδα 1 από 2