www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

Αντικείμενα του Αλέξανδρου Ιόλα στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s

E-mail Εκτύπωση PDF

alexiolas“Η τέχνη δεν έχει λέξεις. Αυτό είναι το υπέροχο με αυτήν, η μαγεία της. Είναι λάθος να είσαι υπερβολικά ευφυής... πόσο βαρετό!” - Αλέξανδρος Ιόλας

Ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο θα δημοπρατήσει αύριο μια επιλογή από πίνακες, γλυπτά, έπιπλα, τυπώματα και κοσμήματα που ανήκαν μέχρι πρότινος στη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα, του εμπόρου τέχνης του 20ου αιώνα που έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος που καθόρισε τις καριέρες των κορυφαίων καλλιτεχνών που εκπροσωπούσε. Από την πρώτη και την τελευταία έκθεση έργων του Άντι Γουόρχολ και το να εισάγει το αμερικανικό κοινό στο Σουρεαλισμό, έως το να διαμορφώσει την καριέρα και τα κινήματα των καλλιτεχνών που εκπροσωπούσε, με τους οποίους είχε προσωπικές φιλίες που διήρκεσαν μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Ιόλας έπαιξε ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στον κόσμο της μεταπολεμικής τέχνης. Πάνω από 150 αντικείμενα έχουν βγει προς πώληση, με τιμές που κυμαίνονται από 100 έως 150.000 λίρες Αγγλίας.

Η Georgina Gold, Ανώτατη Διευθύντρια του τμήματος Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης του Sotheby’s στο Λονδίνο, δήλωσε: “Υπό πολλές έννοιες, ο Αλέξανδρος Ιόλας έζησε μια σουρεαλιστική ζωή και, με το να κοιτάζει συνεχώς τόσο στο μέλλον όσο και στο παρελθόν, ήταν ένας άλλος Ιανός, το αποτύπωμα του οποίου στην ιστορία της τέχνης δε θα έπρεπε να υποτιμηθεί.”

22η Δημοπρασία του Οίκου Δημοπρασιών Ψαθάρη

E-mail Εκτύπωση PDF

auctionpsatharisΈνας εμβληματικός Μυταράς από τη δεκαετία του '90, -περίοδο που αποτελεί την απόληξη της προηγούμενης δουλειάς του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 20ού αιώνα- ,βρίσκεται ανάμεσα στα έργα που αναμένεται ότι θα ηγηθούν της 22ης δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη που θα γίνει στις 10 Μαΐου στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία. H Σύνθεση είχε παρουσιαστεί στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Κερκυραίων (19/6 - 2/8 1998) και εικονίζεται στον κατάλογο της έκθεσης (αρ έργου 14). Ο Οίκος Ψαθάρη εκτιμά την αρχική τιμή της Σύνθεσης στα €5,800 - 15,000.

Η συλλογή παρουσιάζει 120 κορυφαία και σπάνια έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, στη πλειονότητα τους του 19ου και 20ού αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικώτερα έργα Ελλήνων ζωγράφων που θα δημοπρατηθούν το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου είναι ο μυστηριακός Καλόγερος του οριενταλιστή Συμεών Σαββίδη, η Ευλογία του μελετητή του 'ανθρώπινου τοπίου' Εμμανουήλ Ζαϊρη, ένα συλλεκτικό έργο της δεύτερης σειράς των Διαδηλώσεων της μοντερνίστριας Καίτης Στεφανίδου, ένα ανεικονικό έργο του πρωτεργάτη εκσυγχρονιστή της Κυπριακής Ζωγραφικής Χριστόφορου Σάββα, η Μακεδονική Ενδυμασία του γενάρχη της μακεδονικής ζωγραφικής Πολύκλειτου Ρέγκου και ένας μυητικός στην εσωτερική κατάσταση της γυναικείας μορφής Γιώργος Γουναρόπουλος.

5 κορυφαίες στιγμές στις δημοπρασίες του Μαρτίου

E-mail Εκτύπωση PDF

artnetklimt1. Το πιο ακριβό έργο πουλήθηκε την πρώτη μέρα του Μαρτίου: η ελαιογραφία του Γκούσταβ Κλιμτ Bauerngarten (Blumengarten) πουλήθηκε έναντι £47.971.248 ($59.092.448) κατά τη διάρκεια της βραδινής δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης στο Sotheby’s του Λονδίνου. Αυτό το έργο είναι το δεύτερο πιο ακριβό έργο του Κλιμτ που έχει πουληθεί μέχρι στιγμής σε δημοπρασία.

2. Ένα δοχείο για κρασί της ύστερης Δυναστείας Σανγκ ήταν το πιο ακριβό έργο διακοσμητικής τέχνης που πουλήθηκε το Μάρτιο. Το μπρούτζινο δοχείο ύψους σχεδόν μισού μέτρου πουλήθηκε για $37.207.500 στον Christie’s της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια της δημοπρασίας Σημαντικής Κινέζικης Τέχνης από το Μουσείο Fujita. Η δημοπρασία απέδωσε ένα συνολικό ποσό $262.836.500. Σύμφωνα με τον Christie's, το συνολικό ποσό της δημοπρασίας έσπασε το ρεκόρ όλων των δημοπρασιών της εβδομάδας Ασιατικής Τέχνης.

3. Κατά την διάρκεια της ίδιας δημοπρασίας στον Christie's της Νέας Υόρκης, με έργα από το Μουσείο Fujita, ο Κινέζος ζωγράφος περγαμηνών του 13ου αιώνα Chen Rong πέτυχε την υψηλότερη πώληση έργου του: μια χειροποίητη περγαμηνή μήκους 4,5 μέτρων, σε τιμή λίγο μικρότερη από $49 εκατομμύρια. Άλλα έργα του καλλιτέχνη ήταν προς πώληση και στους οίκους δημοπρασιών Beijing Hanhai Auction Co., Kunsthaus Lempertz και China Guardian, μεταξύ άλλων.

Ο Sotheby's Κατάφερε το Υψηλότερο Συνολικό Ποσό για Δημοπρασία στο Λονδίνο

E-mail Εκτύπωση PDF

aklimtsaleΟι απογευματινές δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών, Μοντέρνας Τέχνης & Σουρεαλισμού που έγιναν στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's την περασμένη Τετάρτη 1 Μαρτίου συγκέντρωσαν  £194,7 εκατ. / $240,8 εκατ. / €227,6 εκατ., με κυρίαρχο έργο το Bauerngarten του Γκούσταβ Κλιμτ, το οποίο έπιασε την τρίτη υψηλότερη τιμής πώλησης για οποιοδήποτε έργο σε δημοπρασία στην Ευρώπη, ενώ πέντε ακόμα έργα πουλήθηκαν για πάνω από £10 εκατομμύρια.

«Το αποψινό εξαιρετικό αποτέλεσμα, θεωρείται ένα νέο ορόσημο για τις δημοπρασίες στο Λονδίνο, ενώ αποτελεί δήλωση για τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς τέχνης για το 2017. Η επιτυχία της αποψινής δημοπρασίας έγκειται στη γνώση της αγοράς, που μας βοηθά να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που αναζητούν οι αγοραστές, αλλά και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες στον οίκο Sothebys για εξαιρετικά έργα τέχνης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση στην αγορά για έργα εξαίρετου βεληνεκούς, οδήγησε σε αγορές σε παγκόσμια κλίμακα – ειδικά από την Ασία. Μια απίστευτη εμπειρία να την ζεις από το βάθρο», σημείωσε η Helena Newman, Παγκόσμια Συν-Επικεφαλής του Οίκου Sothebys στο Τμήμα Ιμπρεσιονιστών & Μοντέρνας Τέχνης και Πρόεδρος του Οίκου Sothebys Ευρώπης

Το συνολικό ποσό των £194.753.500 (εκτ. £150,3-197,6 εκατ) αποτελεί μια αύξηση της τάξεως του 108% (GBP) / 78,5% (USD), σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δημοπρασίες πέρυσι, σε ένα ποσοστό πωλήσεων 88,9%.

Καλλιτέχνες δωρίζουν έργα για να μαζέψουν χρήματα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Zeitz στην Αφρική

E-mail Εκτύπωση PDF

anatsuiΟ οίκος Christie’s στο Λονδίνο θα παρουσιάσει έργα κάποιων από τους σπουδαιότερους σύγχρονους καλλιτέχνες, που δωρήθηκαν προς όφελος του Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, του πρώτου μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Αφρική, το οποίο θα ανοίξει στο Κέιπ Τάουν το Σεπτέμβριο του 2017. Έργα από δεκατέσσερις καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των El Anatsui, Roger Ballen, Yto Barrada, Peter Beard, Eamonn Doyle & Niall Sweeney, Frances Goodman, Kendell Geers, Antony Gormley, Rashid Johnson, Isaac Julien, Harland Miller, Athi-Patra Ruga, Yinka Shonibare (MBE) και Pascale Marthine Tayou, θα είναι προς πώληση στην Ημερήσια Δημοπρασία Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης του οίκου Christie’s στις 8 Μαρτίου. Τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για το καταπίστευμα του Zeitz MOCAA, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του μουσείου. Τα έργα θα εκτεθούν στο Λονδίνο από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου 2017, ως μέρος της “20th-Century at Christie’s”, μιας σειράς από δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2017.

Σελίδα 1 από 20