www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ

Η εγκατάσταση γλυπτικής της Γιαόι Κουσάμα ταξιδεύει στην Χαβάη

Του Γκάρεθ Χάρις

eggixaΗ αγαπημένη από το κοινό εγκατάσταση γλυπτικής της Γιαόι Κουσάμα «Οι Πατημασιές της Ζωής» (Footprints of Life) θα εκτεθεί στην Χαβάη σε μια πολυτελή περιοχή οικιστικής ανάπτυξης στη Χονολουλού. Το έργο αυτό δοκιμαστικό για την Μπιενάλε της Χονολουλού, η οποία θα λάβει χώρο την χρονιά που μας έρχεται.

Το έργο της Κουσάμα που αποτελείται από 12 ροζ πουά κομμάτια, θα εκτεθεί στον περίβολοτου κτιρίουτης IBM, που είναι κομμάτι του σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης «Ward Village» το οποίο είναι υπό κατασκευή από την Howard Hughes Corporation.

Η βετεράνος Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα θα δημιουργήσει επίσης ένα νέο έργο για συγκεκριμένο χώρο για την Μπιενάλε της Χονολουλού, η οποία οργανώνεται από τον Φούμιο Νάντζο, τον διευθυντή του Tokyo’s Mori Art Museum. Η μπιενάλε, η οποία είναι να ανοίξει τον Μάρτιο του 2017, θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από την Χαβάη όπως τους Les Filter Feeders, το ντουέτο καλλιτεχνών του Κιθ Τάλετ και της Σάλι Λούντμπουργκ και τον γλύπτη Τσάρλτον Κουπάε Χι.

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2017 "ΟΜΟΝΟΙΑ"

Διευθυντής Προγράμματος: MassimilianoMollona

Δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής για τη μετά το 2011 εποχή

18 – 29 Νοεμβρίου 2015

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "ΟΜΟΝΟΙΑ" ξεκινά το επίσημο πρόγραμμά της στις 18 Νοεμβρίου 2015 με τη Σύναψη 1, ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων.

Από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου 2015 η Μπιενάλε της Αθήνας «κατοικεί» την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Ενώνει τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες με τους οποίους μοιράζεται τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της. «Συνάπτει» συνεργασίες και εξακτινώνεται σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Eπίκεντρο το άδειο κτίριο Μπάγκειον στην πλατεία της Ομόνοιας, το οποίο παραχωρήθηκε στην Μπιενάλε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρώτης συνδιοργάνωσης με τη δημοτική αρχή της πόλης.

Μια ανάσα πριν την έναρξη της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας

Με αφετηρία το ερώτημα «Και τώρα τι;» ξεκινά αυτή την Κυριακή η 4η Μπιενάλε της Αθήνας, κάτω από τον κεντρικό τίτλο «AGORA», σε ένα ιστορικό κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ξεκινά αύριο η 13η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης

Επιμελητές και κριτικοί εικάζουν πως η 13η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (14 Σεπτεμβρίου-10 Νοεμβρίου) θα έχει μεγαλύτερη απήχηση, εξαιτίας των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο σε όλη την Τουρκία.

Αντίστροφη μέτρηση για την 4η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης. Σε μια εβδομάδα τα εγκαίνια

Η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από τις παραλίες και το ελαιόλαδο της: υπήρξε ένα από τα πιο πρώιμα χωνευτήρια ιδεών, ένα εμπορικό σταυροδρόμι που ένωσε πολιτισμούς. Αλλά οι πρόσφατες συγκρούσεις και η οικονομική αστάθεια έχουν φέρει την περιοχή σε μια κατάσταση σύγχυσης.

'''Ερχεται'' η 4η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

MARTA DELLANGELOΑπό τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2014 η Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει από εκθέσεις, δράσεις σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεις, ενόψει της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της πόλης.

Ακολουθώντας τα φανταστικά μονοπάτια του κόσμου της τέχνης

Massimiliano-Gioni---la-Biennale-di-Venezia-1HDΤο 1955 ο καλλιτέχνης Μαρίνο Αουρίτι οραματίστηκε ένα μουσείο που θα στέγαζε όλη τη γνώση του κόσμου, συγκεντρώνοντας σε έναν χώρο όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις του ανθρώπου, από τον τροχό μέχρι τον δορυφόρο.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη της εμφάνιση στη Βενετία, η Ινδία παρουσιάζει τη δική της Μπιενάλε

Μπορεί μέχρι στιγμής η Ινδία να μην ήταν ο νούμερο ένα προορισμός για τους φιλότεχνους, ήρθε όμως η ώρα να μπει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Και πώς θα το καταφέρει αυτό; Με τη δική της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, την Kochi-Muziris Biennale, που θα διεξαχθεί σε διάφορους χώρους στην Κεράλα, από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 13 Μαρτίου 2013.

Λιγότεροι καλλιτέχνες αλλά περισσότερα έργα στη φετινή μπιενάλε του Σάο Πάολο

sao_pauloΟ Luis Pérez-Oramas, επιμελητής της λατινοοαμερικανικής τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, και επικεφαλής της 30ής Μπιενάλε του Σάο Πάολο (7 Σεπτεμβρίου-9 Δεκεμβρίου, σε διάφορα σημεία της πόλης), δηλώνει πως «δεν πρόκειται να είναι μια δογματική έκθεση. Δεν είναι στις προθέσεις μας να υπαγορεύσουμε ή να αποφασίσουμε πώς πρέπει να είναι η σύγχρονη τέχνη». Υπό τον τίτλο «The Imminence of Poetics», η φετινή μπιενάλε δίνει έμφαση στους «σχηματισμούς»: ομάδες έργων που έχουν το ίδιο θέμα, διαδικασία ή ιδεολογία.

Η 18η Μπιενάλε του Σύνδεϊ πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής

236-wh-efo-sydney-02Η 18η μπιενάλε του Σύδνεϊ (27 Ιουνίου-16 Σεπτεμβρίου 2012) θα παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών, των οποίων η έμπνευση πηγάζει από τις προσωπικές και στενές σχέσεις των ανθρώπων με τις τοπικές τους κοινότητες, αποδεικνύοντας πως το να ζει κανείς στον 21ο αιώνα δεν σημαίνει απαραίτητα αποξένωση και απομόνωση, σύμφωνα με την Catherine de Zegher, συν-επιμελήτρια της διοργάνωσης.

Κυρίαρχα τα κοινωνικο-πολιτικά έργα στην φετινή Μπιενάλε του Βερολίνου

234-wh-jmi-berlin-05«Η τέχνη δεν δρα, και δεν λειτουργεί», γράφει ο επιμελητής της έβδομης μπιενάλε του Βερολίνου (27 Απριλίου-1 Ιουλίου) και Πολωνός καλλιτέχνης, Artur Zmijewski στην πρώτη δημοσίευση για τη φετινή μπιενάλε με τίτλο «Forget Fear» (Ξεχάστε το φόβο).

76η Μπιενάλε του Whitney: ''Οι καλλιτέχνες στην εξέδρα του ομιλητή''

233-wh-ec-biennial4Τα προγράμματα των σημερινών μπιενάλε, τριενάλε καθώς και των ανά τετραετία εκθέσεων τέχνης που στόχο έχουν να σχολιάσουν την επικαιρότητα στην σύγχρονη τέχνη φαίνεται να μην έχουν τελειωμό, αλλά στην Αμερική καμία δεν συγκρίνεται με την ιστορία και την επιρροή της Μπιενάλε του Whitney, της οποίας η 76η έκδοση παρουσιάζεται στο Whitney Museum of American Art έως τις 27 Μαΐου.

Κωνσταντινούπολη: η μπιενάλε χωρίς όνομα. Η 12η διεξαγωγή, εμπνευσμένη από τον Felix Gonzalez-Torres, αντανακλά το πολιτικό και το προσωπικό στην τέχνη

KonstantinoypoliHoffΟι μπιενάλε του 21ου αιώνα είναι πολύ πιθανό να έχουν μετατραπεί σε μεγαθήρια, εξαιτίας των δυσνόητων τίτλων και των βαρύγδουπων νοημάτων που πηγάζουν από τις θεματικές τους ενότητες. Οι επιμελητές της 12ης Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (17 Σεπτεμβρίου-13 Νοεμβρίου) όμως, έχουν σκοπό να αμφισβητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τεράστιες αυτές εκθέσεις σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο.

''Χωρίς Τίτλο'' η 12η Μπιενάλε της Κωνστατνινούπολης

Hoffmann_PedrosaΞεκινά αύριο η 12η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 13 Νοεμβρίου 2011, σε επιμέλεια των Adriano Pedrosa και Jens Hoffmann.

Η όγδοη Μπιενάλε της Σανγκάης εστιάζει στο «παρασκήνιο»

shanghainbienalleΗ όγδοη Μπιενάλε της Σανγκάης, με τίτλο «Rehearsal» και διάρκεια έως 28 Φεβρουαρίου 2011, εστιάζει σε μια εκ νέου ανακάλυψη του εαυτού της, μέσα από μια σειρά σύνθετων δρώμενων, περισσότερο επικεντρωμένων στη διεθνή εικαστική σκηνή παρά στην τοπική, που ήταν άλλωστε και το θέμα πολλών προηγούμενων διοργανώσεων.

Η Μπιενάλε ανάμεσα σε περίπτερα και εορτασμούς

Mpienale«ILLUMInazioni»* είναι ο τίτλος της 54ης Μπιενάλε της Βενετίας, που έχει προγραμματιστεί από τις 4 Ιουνίου έως τις 27 Νοεμβρίου 2011 και τον επέλεξε η επιμελήτρια Bice Curiger. Σημείο εκκίνησης αποτελούν οι πίνακες της τελευταίας περιόδου του Τιντορέτο, ο οποίος κρατά αποστάσεις από το Μανιερισμό εξαιτίας αυτής της έκρηξης φωτός, που ενέπνευσε πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες.

Η πολιτική πρωταγωνιστεί στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο

Hpolitiki01Ύστερα από τις διαφθορές, τα σκάνδαλα και τα οικονομικά προβλήματα που έπληξαν την προηγούμενη Μπιενάλε του Σάο Πάολο, η φετινή 29η έκδοση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, έδειξε την πρόθεσή της, από την αρχή κιόλας, να εστιάσει στην πολιτική. Ως αποτέλεσμα, μέσα στις πρώτες 48 ώρες, εμφανίστηκαν οι αντιπαραθέσεις με το νόμο.

Επιστρέφει ανανεωμένη η Μπιενάλε του Σάο Πάολο

epistrefeiΜε περισσότερες από εκατόν εξήντα συμμετοχές, ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου η 29η Μπιενάλε του  Σάο Πάολο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Manifesta 8, In Dialogue with Northern Africa

Η Manifesta 8, η ευρωπαϊκή μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, ξεκινά το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, στην Ισπανία και θα διαρκέσει ως τις 9 Ιανουαρίου 2011.

Η εικαστικός Δήμητρα Κούλα στην Μπιενάλε Σχεδίου του Πίλσεν

Η εικαστικός Δήμητρα Κούλα θα συμμετάσχει στην Μπιενάλε Σχεδίου στο Πίλσεν, πρωτεύουσα της Δυτικής Βοημίας, η οποία θα διεξαχθεί από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2010 στους χώρους του Μουσείου Δυτικής Βοημίας, στην Πανεπιστημιακή Γκαλερί και στην γκαλερί Jifi Trnka.

Σελίδα 1 από 2