www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η αέναη παρουσία των εικαστικών δημιουργών

Στο καταχείμωνο αλλά και την αρχή της άνοιξης οι αίθουσες τέχνης φιλοξενούν πολλές και καλές ατομικές εκθέσεις. Μέσα από την περιορισμένη επιλογή μας σας καλούμε να τις ανακαλύψετε.

Εικαστικές διαδικασίες σε ανοικτό διάλογο

Ατομικές εκθέσεις με εμφανή την ποιότητα και τη θεματική ποικιλία φιλοξενούνται στις αίθουσες τέχνης για τον μήνα Νοέμβριο, λίγο πριν πάρουν τη θέση τους εκθέσεις συνεργατών λόγω των Χριστουγέννων. Δεν λείπουν βεβαίως και οι ομαδικές. Ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική και φωτογραφία αποτελούν κυρίως τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που δίνουν την ευκαιρία για ένα δείγμα καλής ελληνικής τέχνης.

Καιρός για εικαστικές βόλτες και εγκαίνια

Kira Weber 3Το καλοκαίρι πέρασε και ο κόσμος συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα και επιστρέφει στις καθημερινές του συνήθειες. Ελπίζοντας ότι μία απ’ αυτές τις συνήθειες είναι και η βόλτα στις γκαλερί, επιλέξαμε ορισμένες εκθέσεις για εσάς.

Οι τελευταίες εικαστικές προτάσεις στο τέλος της σαιζόν εκτός φουάρ

Όλοι προσπαθούν να προλάβουν το τέλος της σαιζόν και επιλέγουν να παρουσιάσουν μια σειρά ατομικών εκθέσεων πριν πιάσουν οι ζέστες. Κορυφαίο όμως εικαστικό γεγονός, όπου παρουσιάζονται συγκεντρωμένες οι δουλειές μιας πλειάδας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αποτελεί η Art Athina, που έχει καθιερώσει τον Μάιο ως τον κύριο μήνα για την διοργάνωση.

Όμως και οι διάσπαρτες εκθέσεις ανά την επικράτεια σε μουσεία και γκαλερί δίνουν μια ευκαιρία να δούμε έργα από αίθουσες που δεν συμμετέχουν στη φουάρ.

Οι ανοιξιάτικες εικαστικές αναζητήσεις στην καλύτερη περίοδο της σαιζόν

Την άνοιξη ανθίζουν τα εικαστικά, καθώς, μετά το φθινόπωρο, είναι η καλύτερη περίοδος πριν από το άνυδρο καλοκαίρι που η εικαστική δραστηριότητα μεταφέρεται στα νησιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ καλές εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως ατομικές σε μουσεία και αίθουσες τέχνης.

Πλήθος ατομικών και καλών ομαδικών εκθέσεων τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς

Παρά το γεγονός ότι η περίοδος των εορτών διαθέτει μόνο ομαδικές εκθέσεις, στις γκαλερί θα δούμε τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς και αξιόλογες ατομικές. Λόγω του περιορισμένου χώρου που διαθέτουμε αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε σε ορισμένες μόνο. Απ’ αυτές ως ατομικές ξεχωρίζουν της Χρύσας Ρωμανού, του Γιάννη Ψυχοπαίδη, του Ραϋμόνδου κ.ά., ενώ το Μουσείο Μπενάκη ξεκινάει τη συνεργασία του με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ.

Στις Αίθουσες Τέχνης. Οι τελευταίες εικαστικές αναφορές πριν το τέλος του χρόνου

Τον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου γίνονται και οι περισσότερες ατομικές εκθέσεις, γιατί τον Δεκέμβριο οι γκαλερί συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους κυρίως με ομαδικές εκθέσεις των συνεργατών τους, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι εξαιρέσεις.

Οι σύγχρονες εικαστικές προτάσεις στο τέλος της φετινής σαιζόν

Πληθώρα και μεγάλη ποικιλία εικαστικών προτάσεων φιλοξενούνται στις αίθουσες τέχνης, τα μουσεία, τις πινακοθήκες και άλλους χώρους. Στον περιορισμένο χώρο που διαθέτουμε προσπαθούμε να «πλοηγήσουμε» τους αναγνώστες μας.

Πολυμορφικές ανοιξιάτικες προτάσεις σε μουσεία και γκαλερί

Σημαντικές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις μπορεί να δει το φιλότεχνο κοινό στις αίθουσες τέχνης. Στον περιορισμένο χώρο που διαθέτουμε παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές.

Πιστολέτο, Τέτσης, Αδαμάκος, Μίντεντορφ, Λαζόγκας, Ξένος, στην καρδιά του χειμώνα

Παρά το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς τον Γενάρη και λιγότερο τον Φλεβάρη, και λόγω κρίσης και λόγω γιορτών, να φιλοξενούν οι γκαλερί και οι αίθουσες τέχνης ομαδικές εκθέσεις συνεργατών, θα λέγαμε ότι δεν είναι λίγες αυτές, καθώς και τα μουσεία, που παρουσιάζουν μονογραφίες καλλιτεχνών αξιόλογων, δίνοντας έτσι ένα στίγμα ότι η τέχνη ποτέ δε σταματάει. Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε ορισμένες απ’ αυτές, αν και θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να γράφουμε για όλες τις εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί, κάτι που δυσκολευόμαστε να κάνουμε λόγω του περιορισμένου χώρου που διαθέτουμε.

Ιστορικές εκθέσεις και προσωπικές μαρτυρίες σε μουσεία και γκαλερί

Γυναικεία πρόσωπα, σχέδια, φιλμ και ιστορικές εκθέσεις σε μουσεία στο εξωτερικό και την Ελλάδα, συνιστούν το εικαστικό τοπίο την περίοδο που σηματοδοτεί το τέλος του χρόνου. Στην παρουσίαση που κάνουμε λείπουν πολλές γκαλερί λόγω του περιορισμένου χώρου που μας επιβάλλει να μην αναφερθούμε στην πληθώρα των εκθέσεων.

Ατομικές προτάσεις και εκθέσεις με φαντασία

Μετά από ένα άνυδρο καλοκαίρι στις γκαλερί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο εικαστικός χώρος αρχίζει μία έντονη δραστηριότητα μέσα στο φθινόπωρο. Από το πλήθος των εκθέσεων που έχει προγραμματισθεί, «Τα Νέα της Τέχνης» ξεναγούν τους αναγνώστες τους σε ορισμένες από αυτές.

Ανοιξιάτικες εικαστικές διαδρομές για πρωτότυπες φόρμες

Δυσκολευτήκαμε πολύ από την πληθώρα των εκθέσεων που διεξάγονται μέσα στην άνοιξη να επιλέξουμε αυτές για τις οποίες θα γράψουμε, μιας και ο περιορισμένος χώρος που διαθέτουμε μας εμποδίζει να αναφερθούμε σε όλες. Αφήσαμε μερικές που διαρκούν μέχρι τον Ιούνιο για το επόμενο φύλλο μας. Ξεχωρίσαμε ορισμένες με κόπο και σας τις παραθέτουμε, πιστεύοντας ότι είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές.

Καλλιτεχνικές διαδρομές και καταστάσεις στο Χρόνο

kllitexnikoΙδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αυτόν το μήνα οι εκθέσεις που παρουσιάζονται στην ελληνική περιφέρεια. Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται η πρώτη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, ένας νέος θεσμός, ενώ στην γκαλερί της Λόλας Νικολάου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δημιουργίες ενός εκπροσώπου της γενιάς του ‘60, του Δημήτρη Κοντού, για να αναφέρουμε ορισμένες από τις εκθέσεις. Εξάλλου, στα Τρίκαλα παρουσιάζεται αναδρομική του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Στην Αθήνα ξεχωρίζει η έκθεση του Περ Κίκερμπι στο Βυζαντινό Μουσείο, η έκθεση του Ντέμιεν Χιρστ στην γκαλερί Γκαγκόσιαν, του φωτογράφου Δημήτρη Παπαδήμου στο ΜΙΕΤ, τα Rooms 2012 του Καππάτου στο Σεν Τζορτζ Λικαμπέτους. Αξιόλογες εκθέσεις έχουμε επίσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας με Ρωσική Πρωτοπορία και στην Κέρκυρα στο Μουσείο Νομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας με φωτογραφικά έργα του Φρεντ Μπουασονάς.

Επαναπροσδιορισμοί της τέχνης και της ζωής

epanoprosdiorismoiΠαρά τις δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες που αντανακλούν την οικονομική συγκυρία και λόγω των γιορτινών ημερών, υπάρχουν γκαλερί που επιμένουν το δύσκολο μήνα του Ιανουαρίου με ατομικές εκθέσεις, ενώ δεν πάνε πίσω τα Ιδρύματα και τα Μουσεία που φιλοξενούν ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Μουσεία και Ιδρύματα προσφέρονται για τις Χριστουγεννιάτικες επισκέψεις

Φτωχός ο Δεκέμβριος σε ατομικές εκθέσεις. Κυριαρχούν οι εκθέσεις των Μουσείων και των Ιδρυμάτων. Από το σύνολό τους, ξεχωρίσαμε ορισμένες από τις εκθέσεις που ξεχωρίζουν στις γκαλερί.

Αυτόνομα έργα και μικρόκοσμοι της τέχνης

Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις είναι μερικές από τις μορφές της τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες και φιλοξενούν οι αίθουσες τέχνης αυτόν το μήνα.

Απάντηση στην κρίση οι εικαστικές αναζητήσεις

Δειλό το ξεκίνημα το φθινόπωρο της κρίσης. Και όμως, η ζωή δε σταματά και η τέχνη αντιστέκεται όταν οι καλλιτέχνες επιμένουν σ’ αυτήν. Από τις εκθέσεις που έχουν προγραμματισθεί ξεχωρίζουν αυτή του Αγήνωρα Αστεριάδη, του Στήβεν Αντωνάκου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Κλείτου Κύρου κ.ά. Προσπάθειες ξεχωριστές για τη σκέψη και τη συνείδηση.

Καλοκαιρινές εκθέσεις εντός και εκτός των τειχών

Ένα πλούσιο πρόγραμμα διαθέτουν τα Μουσεία, οι Πινακοθήκες και οι γκαλερί ανά την επικράτεια. Ο περιορισμένος χώρος που διαθέτουμε δε μας επέτρεψε να τις συμπεριλάβουμε όλες.

Οργασμός εκθέσεων σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Γκαλερί τον τελευταίο μήνα της άνοιξης

Όπως είναι φυσικό, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, λίγο πριν το τέλος της φετινής εικαστικής περιόδου, διαθέτει πληθώρα εκθεσιακών δραστηριοτήτων. Στον περιορισμένο χώρο που διαθέτουμε παρουσιάζουμε μερικές από αυτές.

Σελίδα 1 από 2