www.artnews.gr

Πέμπτη, 30. Μάρτιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φουάρ τέχνης 1:54 θα ανοίξει στο Μαρρακές τον επόμενο Φεβρουάριο

154Της Anny Shaw

 Η φουάρ τέχνης 1:54, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και παίρνει το όνομά της από τις 54 χώρες από τις οποίες αποτελείται η ήπειρος της Αφρικής, θα εγκαινιάσει την πρώτη της αφρικανική έκδοση στο Μαρρακές το Φεβρουάριο 2018. Αυτή η επέκταση ακολουθεί τις επιτυχημένες φουάρ που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

 Η ιδρυτής και διευθύντρια της φουάρ, Touria el Glaoui, η οποία έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μαρόκο, λέει ότι σκεφτόταν να ανοίξει στην Αφρική από τότε που ίδρυσε τη διοργάνωση στο Λονδίνο το 2013. Η El Glaoui κατέληξε στο Μαρόκο καθώς έχει “μια από τις πιο δυναμικές καλλιτεχνικές σκηνές της ηπείρου”, με επιστέγασμα την Μπιενάλε του Μαρρακές, η οποία ελπίζει να συμπέσει με τη φουάρ (23 έως 25 Φεβρουαρίου -οι ημερομηνίες για την μπιενάλε δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί). 

Ένα μυστήριο αξίας $100 εκατομμυρίων: Ένας Ρώσος, η τέχνη του και οι μεγάλες του απώλειες

agauguinΤων Katya Kazakina και Hugo Miller

Θα ήταν υποτίθεται μία από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης του 20ού αιώνα στον κόσμο, στηριγμένη σε γυμνά του Αμεντέο Μοντιλιάνι και νούφαρα του Κλωντ Μονέ.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev πλήρωσε €54 εκατ. (τότε $85 εκατ.) για ένα τοπίο του Πωλ Γκωγκέν σε μια ιδιωτική συναλλαγή τον Ιούνιο του 2008. Τον περασμένο μήνα δέχτηκε μια ζημία της τάξης του 74% στην επένδυσή του.

Το τοπίο Te Fare (La Maison) (1892) του Γκωγκέν έπιασε £30,3 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας, στην απογευματινή δημοπρασία ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στον Christie’s στο Λονδίνο. ORybolovlev θα έχει ένα καθαρό κέρδος της τάξης των $22 εκατ. σύμφωνα με την τιμή κατοχύρωσης. Ο οίκος δημοπρασιών είχε εκτιμήσει την αξία του έργου στα $15 με 22,4 εκατ. Ο αγοραστής ήταν ένας πελάτης της Rebecca Wei, προέδρου του Christie’s Ασίας.

Ο Rybolovlev, με μια περιουσία περίπου στα $9,8 δισεκ., σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires, επένδυσε γύρω στα $2 δισεκ. σε 38 έργα, από το Λεονάρντο ντα Βίντσι έως τον Πάμπλο Πικάσο. Τους συγκέντρωσε με ιδιωτικές συναλλαγές ο Ελβετός έμπορος τέχνης Yves Bouvier, γνωστός για τη δημιουργία ενός δικτύου αφορολόγητων αποθηκών τέχνης στη Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο.

Ένα τρίπτυχο του Μπέικον, το οποίο ανήκε στο Ρόαλντ Νταλ, θα είναι το κεντρικό έργο στις δημοπρασίες του Christie’s στη Νέα Υόρκη το Μάιο

baconΤων Gabriella Angeleti και Helen Stoilas

Ο Christie’s επέτρεψε μια πρώτη ματιά στα έργα που θα στείλει στις δημοπρασίες τέχνης του 20ού αιώνα στη Νέα Υόρκη το Μάιο, όπου το κεντρικό έργο θα είναι ένα τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον, το Three Studies for a Portrait of George Dyer (1963) και θα περιλαμβάνει και έργα του Πικάσο, του Ερνστ, του Τζακομέτι και του Λίχτενσταϊν.

Το τριπλό πορτρέτο είναι το πρώτο που έφτιαξε ποτέ ο Μπέικον για τον εραστή και μούσα του για πολλά χρόνια Τζορτζ Ντάιερ, -τον οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσε ως θέμα σε 40 πίνακες-, και το έφτιαξε στην αρχή της σχέσης τους. “Ο Τζορτζ Ντάιερ είναι για τον Μπέικον ό,τι ήταν η Ντόρα Μάαρ για τον Πικάσο”, λέει ο Loic Gouzer, ο αντιπρόεδρος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie’s. “Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μοντέλο του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, επειδή η προσωπικότητα του Ντάιερ, αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά του λειτούργησαν καταλυτικά στις εικονογραφικές τομές του Μπέικον.

Ο Sotheby's Κατάφερε το Υψηλότερο Συνολικό Ποσό για Δημοπρασία στο Λονδίνο

aklimtsaleΟι απογευματινές δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών, Μοντέρνας Τέχνης & Σουρεαλισμού που έγιναν στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's την περασμένη Τετάρτη 1 Μαρτίου συγκέντρωσαν  £194,7 εκατ. / $240,8 εκατ. / €227,6 εκατ., με κυρίαρχο έργο το Bauerngarten του Γκούσταβ Κλιμτ, το οποίο έπιασε την τρίτη υψηλότερη τιμής πώλησης για οποιοδήποτε έργο σε δημοπρασία στην Ευρώπη, ενώ πέντε ακόμα έργα πουλήθηκαν για πάνω από £10 εκατομμύρια.

«Το αποψινό εξαιρετικό αποτέλεσμα, θεωρείται ένα νέο ορόσημο για τις δημοπρασίες στο Λονδίνο, ενώ αποτελεί δήλωση για τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς τέχνης για το 2017. Η επιτυχία της αποψινής δημοπρασίας έγκειται στη γνώση της αγοράς, που μας βοηθά να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που αναζητούν οι αγοραστές, αλλά και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες στον οίκο Sothebys για εξαιρετικά έργα τέχνης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση στην αγορά για έργα εξαίρετου βεληνεκούς, οδήγησε σε αγορές σε παγκόσμια κλίμακα – ειδικά από την Ασία. Μια απίστευτη εμπειρία να την ζεις από το βάθρο», σημείωσε η Helena Newman, Παγκόσμια Συν-Επικεφαλής του Οίκου Sothebys στο Τμήμα Ιμπρεσιονιστών & Μοντέρνας Τέχνης και Πρόεδρος του Οίκου Sothebys Ευρώπης

Το συνολικό ποσό των £194.753.500 (εκτ. £150,3-197,6 εκατ) αποτελεί μια αύξηση της τάξεως του 108% (GBP) / 78,5% (USD), σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δημοπρασίες πέρυσι, σε ένα ποσοστό πωλήσεων 88,9%.

Δημοπρασία Ελληνικών Παλαίτυπων, Ευρωπαϊκών Αντικών και Ελληνικής Τέχνης στο Myrό Antiques House

amyroauctΜε έμφαση σε επώνυμα έργα ελληνικής σύγχρονης και κλασσικής τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα, εξαιρετικές αντίκες, και σπάνια βιβλία θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 Μαρτίου η 53η διεθνής δημοπρασία στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Οι εγγραφές ανοίγουν στις 11.30 και η δημοπρασία ξεκινά στις 12.00. Η διαδικασία είναι ανοικτή στο κοινό, ακόμα και για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει ως απλός παρατηρητής, χωρίς καμία υποχρέωση αγοράς και χωρίς κόστος, δηλαδή με ελεύθερη είσοδο.

Καλλιτέχνες δωρίζουν έργα για να μαζέψουν χρήματα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Zeitz στην Αφρική

anatsuiΟ οίκος Christie’s στο Λονδίνο θα παρουσιάσει έργα κάποιων από τους σπουδαιότερους σύγχρονους καλλιτέχνες, που δωρήθηκαν προς όφελος του Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, του πρώτου μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Αφρική, το οποίο θα ανοίξει στο Κέιπ Τάουν το Σεπτέμβριο του 2017. Έργα από δεκατέσσερις καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των El Anatsui, Roger Ballen, Yto Barrada, Peter Beard, Eamonn Doyle & Niall Sweeney, Frances Goodman, Kendell Geers, Antony Gormley, Rashid Johnson, Isaac Julien, Harland Miller, Athi-Patra Ruga, Yinka Shonibare (MBE) και Pascale Marthine Tayou, θα είναι προς πώληση στην Ημερήσια Δημοπρασία Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης του οίκου Christie’s στις 8 Μαρτίου. Τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για το καταπίστευμα του Zeitz MOCAA, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του μουσείου. Τα έργα θα εκτεθούν στο Λονδίνο από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου 2017, ως μέρος της “20th-Century at Christie’s”, μιας σειράς από δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2017.

Έναρξη σεζόν με ερωτική τέχνη και £5,3 εκατομμύρια τζίρο για τον Οίκο Sotheby's

aerotic«Κανένα αντικείμενο δεν είναι πιο καθολικό από το πάθος και την επιθυμία, και η επιτυχία της σημερινής (χθεσινής) δημοπρασίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της γοητείας της καλύτερης ερωτικής τέχνης. Είδαμε ένα ανεπανάληπτο ενδιαφέρον από συλλέκτες από όλο τον κόσμο -  η καλύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι ο ηλεκτρονικός κατάλογος  είχε ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ του 1 εκατομμυρίου views -  με ‘χτυπήματα’ από δεκαοχτώ χώρες.  Η δημοπρασία όχι μόνο  μας έδωσε την ευκαιρία να πούμε μια ιστορία, με τους Ειδικούς από όλη την εταιρεία να δίνουν και την δική τους οπτική, αλλά ήταν εξίσου υπέροχο να παρακολουθεί κανείς τις συζητήσεις που κάθε έργο προκαλούσε από τη στιγμή που η δημοπρασία παρουσιάστηκε στο κοινό» - Κωνσταντίνος Φράγκος, ειδικός του οίκου Sotheby’s και επικεφαλής της δημοπρασίας

Σελίδα 1 από 38