www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικείμενα του Αλέξανδρου Ιόλα στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s

alexiolas“Η τέχνη δεν έχει λέξεις. Αυτό είναι το υπέροχο με αυτήν, η μαγεία της. Είναι λάθος να είσαι υπερβολικά ευφυής... πόσο βαρετό!” - Αλέξανδρος Ιόλας

Ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο θα δημοπρατήσει αύριο μια επιλογή από πίνακες, γλυπτά, έπιπλα, τυπώματα και κοσμήματα που ανήκαν μέχρι πρότινος στη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα, του εμπόρου τέχνης του 20ου αιώνα που έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος που καθόρισε τις καριέρες των κορυφαίων καλλιτεχνών που εκπροσωπούσε. Από την πρώτη και την τελευταία έκθεση έργων του Άντι Γουόρχολ και το να εισάγει το αμερικανικό κοινό στο Σουρεαλισμό, έως το να διαμορφώσει την καριέρα και τα κινήματα των καλλιτεχνών που εκπροσωπούσε, με τους οποίους είχε προσωπικές φιλίες που διήρκεσαν μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Ιόλας έπαιξε ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στον κόσμο της μεταπολεμικής τέχνης. Πάνω από 150 αντικείμενα έχουν βγει προς πώληση, με τιμές που κυμαίνονται από 100 έως 150.000 λίρες Αγγλίας.

Η Georgina Gold, Ανώτατη Διευθύντρια του τμήματος Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης του Sotheby’s στο Λονδίνο, δήλωσε: “Υπό πολλές έννοιες, ο Αλέξανδρος Ιόλας έζησε μια σουρεαλιστική ζωή και, με το να κοιτάζει συνεχώς τόσο στο μέλλον όσο και στο παρελθόν, ήταν ένας άλλος Ιανός, το αποτύπωμα του οποίου στην ιστορία της τέχνης δε θα έπρεπε να υποτιμηθεί.”

Το Platforms Project φέτος έρχεται ως ανεξάρτητη φουάρ τέχνης

aplatformsfairTo Platforms Project 2017 θα παρουσιαστεί και θα λειτουργήσει φέτος, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου 2017 ως ανεξάρτητη φουάρ τέχνης στο Κέντρο Τεχνών (Χαρίλαου Τρικούπη 121, 114 73 Αθήνα), σε διεύθυνση Αρτέμιδος Ποταμιάνου και Μιχάλη Αργυρού και καλλιτεχνική επιμέλεια Αρτέμιδος Ποταμιάνου.

To Platforms Project παρουσιάζεται φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και έχει ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης, με την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα.

Στο Platforms Project 2017 ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να δει 42 πλατφόρμες θα παρουσιάσουν το έργο τους από 17 χώρες (Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Παναμάς, Ιράν, Ιταλία) με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες.

Έργα που πάνε για ρεκόρ θα δημοπρατηθούν στη Νέα Υόρκη

aschieleΟι οίκοι δημοπρασιών Sotheby’s, Christie’s και Phillips έχουν βομβαρδίσει τα μέσα με ανακοινώσεις για τα πολυπόθητα έργα που έχουν επικυρώσει ότι θα δημοπρατηθούν στη Νέα Υόρκη αυτόν το μήνα. Ένας Μπρανκούζι αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ένας Twombly αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων, ένας Μπασκιά αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων και ένας Doig αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα από τα έργα.

Μια από τις τελευταίες καταχωρήσεις του Sotheby’s ήταν ένας πρώιμος πίνακας (1909) του Έγκον Σίλε σε στυλ Αρτ Νουβό της μυθολογικής φιγούρας, Δανάης, βουτηγμένης σε χρυσά νομίσματα. Ο Sotheby’s περιγράφει τον πίνακα ως το πρώτο “αριστούργημα” του Σίλε, τον οποίο ζωγράφισε όταν ήταν ακόμα 19 χρονών και υπό την επιρροή του Γκούσταβ Κλιμτ. Η τιμή εκτίμησης βρίσκεται στα 30 με 40 εκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να αποτελέσει ρεκόρ.

 

Πηγή: telegraph.co.uk

Περιστασιακές πωλήσεις πάνω σε φυσαλίδες στην πρώτη ανοιξιάτικη έκδοση του TEFAF στη Νέα Υόρκη

aTEFAF-Sp17 dΤου Nate Freeman

Πρόκειται για τη φουάρ όπου είναι απολύτως φυσιολογικό να δεις μια τσάντα Jeff Koons Louis Vuitton, μια τσάντα των 5.000 δολαρίων, να κρέμεται ένδοξα με τις λέξεις DA VINCI σε χρυσό, τη Μόνα Λίζα τυπωμένη στο δέρμα, στο χέρι μιας συλλέκτριας, καθώς παρακολουθούσε τα έργα σε προσφορά στο Park Avenue Armory.

Φυσικά, υπάρχουν πολύ πιο ακριβά αντικείμενα από μια τσάντα 5.000 δολαρίων διαθέσιμη στην πρώτη μοντέρνα και σύγχρονη φουάρ του TEFAF στη Νέα Υόρκη. Η The European Fine Art Fair (TEFAF) έκανε μια τολμηρή κίνηση για διατλαντική κυριαρχία, όταν ανακοίνωσε το Φεβρουάριο του 2016 ότι θα διεξάγει δύο φουάρ στο πιο ακριβό κτίριο της πόλης της Νέας Υόρκης –στο Armory του Upper East Side, που πιάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο. Η πρώτη, που έγινε τον Οκτώβριο, ήταν αφιερωμένη σε έργα από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα: η φουάρ αυτής της βδομάδας ζήτησε από τις γκαλερί να φέρουν μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και ντιζάιν.

22η Δημοπρασία του Οίκου Δημοπρασιών Ψαθάρη

auctionpsatharisΈνας εμβληματικός Μυταράς από τη δεκαετία του '90, -περίοδο που αποτελεί την απόληξη της προηγούμενης δουλειάς του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 20ού αιώνα- ,βρίσκεται ανάμεσα στα έργα που αναμένεται ότι θα ηγηθούν της 22ης δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη που θα γίνει στις 10 Μαΐου στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία. H Σύνθεση είχε παρουσιαστεί στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Κερκυραίων (19/6 - 2/8 1998) και εικονίζεται στον κατάλογο της έκθεσης (αρ έργου 14). Ο Οίκος Ψαθάρη εκτιμά την αρχική τιμή της Σύνθεσης στα €5,800 - 15,000.

Η συλλογή παρουσιάζει 120 κορυφαία και σπάνια έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, στη πλειονότητα τους του 19ου και 20ού αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικώτερα έργα Ελλήνων ζωγράφων που θα δημοπρατηθούν το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου είναι ο μυστηριακός Καλόγερος του οριενταλιστή Συμεών Σαββίδη, η Ευλογία του μελετητή του 'ανθρώπινου τοπίου' Εμμανουήλ Ζαϊρη, ένα συλλεκτικό έργο της δεύτερης σειράς των Διαδηλώσεων της μοντερνίστριας Καίτης Στεφανίδου, ένα ανεικονικό έργο του πρωτεργάτη εκσυγχρονιστή της Κυπριακής Ζωγραφικής Χριστόφορου Σάββα, η Μακεδονική Ενδυμασία του γενάρχη της μακεδονικής ζωγραφικής Πολύκλειτου Ρέγκου και ένας μυητικός στην εσωτερική κατάσταση της γυναικείας μορφής Γιώργος Γουναρόπουλος.

Φιλόδοξες παρουσιάσεις καλλιτεχνών, site-specific αναθέσεις έργων και ανεξάρτητοι επιμελητές στη φετινή Frieze New York

2της Άννας Χατζηνάσιου – Art Advisor

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η άφιξη της λονδρέζικης φουάρ τέχνης Frieze στο Randall's Island Park της Νέας Υόρκης προσφέρει μια καθηλωτική πολιτιστική εμπειρία σε γκαλερί και συλλέκτες από όλα τα σημεία του κόσμου, με παράλληλες εκθέσεις εξαιρετικών καλλιτεχνών σε μουσεία, γκαλερί και ινστιτούτα σε ολόκληρη την πόλη, που θα φωτίσουν τις αισθητικές, πολιτικές και ιστορικές ανησυχίες των πρακτικών της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.

Διακόσιες επώνυμες γκαλερί από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν φιλόδοξες εκθέσεις με τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες διεθνώς από όλα τα εικαστικά μέσα, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το σχέδιο, η εγκατάσταση, η περφόρμανς και το βίντεο, η φωτογραφία, ο ακτιβισμός, η μουσική, ακόμα και ο σχεδιασμός video games. Μάλιστα στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται και κάποια ιστορικά έργα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Οι συλλογές των καλλιτεχνών είναι διαφωτιστικές

artbrusselsΣτη φετινή 35η φουάρ Art Brussels, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, έγινε μια έκθεση αφιερωμένη σε προσωπικά αντικείμενα που επέλεξαν πάνω από 70 καλλιτέχνες.

“Η παρουσίαση προσέφερε μία σημαντική ερευνητική γραμμή στο γιατί, πώς, τι και πότε συλλέγει κάποιος”, λέει ο Jens Hoffmann, διευθυντής ειδικών εκθέσεων και δημόσιων προγραμμάτων στο Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ο οποίος οργάνωσε την έκθεση, μαζί με την επιμελήτρια Piper Marshall.

Σελίδα 1 από 41