www.artnews.gr

Δευτέρα, 29. Μάιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η ανάπαυση της Κοιμωμένης και των Πολεμιστών

achalepasΤης Αγγελικής Κώττη

Πού βρίσκεται ο τάφος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη; Πού μπορεί κανείς να δει την πιο διάσημη «Κοιμωμένη» που έγινε ποτέ στην Ελλάδα; Αν θελήσεις να αφήσεις άνθη στο μνήμα του Γιώργου Σεφέρη ή της Μελίνας Μερκούρη, πού πρέπει να πας;

Η απάντηση για όλα είναι το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ένα κοιμητήριο που φέτος κλείνει 180 χρόνια λειτουργίας.

Μνημειακός τόπος, με εκατοντάδες κηρυγμένα μνημεία, το σπουδαίο αυτό Κοιμητήριο δεν διέθετε μέχρι τώρα κάποιον οδηγό που θα μπορούσε να βοηθήσει τον επισκέπτη ώστε να να γνωρίσει την ιστορία του και να το περπατήσει. «Να του δώσει ερεθίσματα. Ερεθίσματα σε σχέση με τη νεοελληνική τέχνη, τη νεοελληνική ιστορία, τη νεοελληνική κοινωνία» όπως σημειώνουν η Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη και η Μαρία Δανιήλ, που υπογράφουν το βιβλίο «Το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας- Οδηγός των Μνημείων του και της Ιστορίας του». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ολκός» και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμου. Εχει πολλές φωτογραφίες και δέκα χάρτες στο τέλος, ώστε να ευκολύνεται η προσέγγιση σε τάφους επωνύμων.

Την Τρίτη, 23 Μαΐου ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα τελετών του δημαρχιακού μεγάρου στην οδό Αθηνάς, θα λάβει χώρα εκδήλωση για την παρουσίασή του. Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Χατζηστεργίου, Τάσος Μπίρης Ελένη Μαΐστρου Μαρία Θερμού και οι συγγραφείς. Θα συντονίσει η εκδότρια Ειρήνη Λούβρου.

Καραβατζιστές: οι καλλιτέχνες που επηρέασε ο Καραβάτζιο

acaravaggioΤου Theodore K. Rabb

Παρόλο που η 400στή επέτειος από το θάνατο του Καραβάτζιο το 1610 ήταν η περίσταση χάρη στην οποία εκδόθηκε μια μεγάλη ποσότητα βιβλίων για το για καιρό παραμελημένο πρωτοπόρο, η ροή τους δε σταμάτησε από το 2010. Ένα από τα βασικότερα βιβλία εκείνης της χρονιάς ήταν δύο τεράστιοι τόμοι αφιερωμένοι στους ακολούθους του Καραβάτζιο, τους “Καραβατζιστές”, όπως ήταν γνωστοί -ένα ενδιαφέρον που έχει συνεχιστεί. Παρά την ελάττωση της επιρροής του Καραβάτζιο από τη δεκαετία του 1630, οι τρεις δεκαετίες κατά τις οποίες αυτός και οι μιμητές του άνθισαν, έχουν γίνει το επίκεντρο εντατικής έρευνας. Ακόμη δύο τεράστιοι τόμοι για τη Ρώμη του 1600-1630 εμφανίστηκαν το 2012, οι Καραβατζιστές στην Εμίλια και τη Φλωρεντία έχουν παρακινήσει σημαντικές μελέτες και το 2016 έφερε δύο εκθέσεις και τρία ογκώδη βιβλία που ερευνούσαν την επιροή που είχαν σε άλλους καλλιτέχνες τα ενδιαφέροντα του Καραβάτζιο. (Το “In Pursuit of Caravaggio”, ο κατάλογος μιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τους εμπόρους τέχνης Robilant + Voena, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τους Caravaggeschi και την αγορά τους.)

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αγριμικά» της Μ. Παπαδημητρίου

agrimikaΤο μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα για το βιβλίο της πανεπιστημιακού Μαρίας Παπαδημητρίου, με τίτλο «Αγριμικά», το οποίο παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ένα σημείο στο κέντρο» στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του μουσείου.

«Αγριμικά: Why Look At Animals?» είναι ο τίτλος του βιβλίου, παραπέμποντας στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, η οποία προκαλεί πολλές ανησυχίες που κυμαίνονται από την πολιτική και την ιστορία την οικονομία και τις παραδόσεις, την ηθική και την αισθητική, τον φόβο του ξένου και του ακατανόητου. Τα «Αγριμικά» εκτείνονται από την αλληγορία στην ιστορία και από την ηθική στην αισθητική.

Η συγγραφέας Μαρία Παπαδημητρίου είναι Καθηγήτρια Τέχνης και Περιβάλλοντος στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και ιδρύτρια του Τ.Α.Μ.Α. (Temporary Autonomous Museum for All) το 1998. Το 2003 κέρδισε το βραβείο σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ξενάγηση που πραγματοποίησε ο επιμελητής της έκθεσης κ. Αλέξιος Παπαζαχαρίας στην έκθεση «Ένα σημείο στο κέντρο».

Προσφορά από την Alpha Bank της εκδόσεως «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική»

albaΠροσφορά από την Alpha Bank της εκδόσεως «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική» με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2016

Η Alpha Bank προσφέρει το λεύκωμα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική» (ελληνική και αγγλική έκδοση) με έκπτωση 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για επετειακή έκδοση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 125 ετών από την ίδρυση της Τραπέζης, στην οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα σημαντικότερα έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank που χρονολογούνται από το 1880 έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ένα χρονικό για την ιστορία της Τραπέζης, ένα κείμενο για τη δημιουργία και το περιεχόμενο της Συλλογής, επιμέρους κείμενα για τη ζωγραφική και τη χαρακτική του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και παράρτημα με τα έργα, το οποίο εμπεριέχει τέσσερις ενότητες με βάση την περίοδο δημιουργίας τους και μία αφιερωμένη στη χαρακτική. Η Έκδοση ολοκληρώνεται με τα βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών.

«Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Οδηγός για νέους» της Μαρίζας Ντεκάστρο

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου  2016 η νέα έκδοση «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης», της συγγραφέως και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός και εκπαιδευτικός Κατιάννα Μίχα καθώς και η συγγραφέας, ενώ θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους. Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδηγό που απευθύνεται σε νέους, αλλά και σε κάθε φιλότεχνο, εκπαιδευτικό και γονιό.

Η συγγραφέας επέλεξε 21 πίνακες παλαιότερων και σύγχρονων ζωγράφων από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ, που αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις, τα κινήματα και τις τεχνοτροπίες δύο καλλιτεχνικά γόνιμων αιώνων, του 19ου και του 20ου , καθώς και τις ιδέες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της ζωγραφικής.

Παρουσίαση Συλλεκτικής Έκδοσης "εκπρομελέτης"

N.Poulantza W.B.G.Rmissing piece 515X755  Archival Inject Print On Cotton PaperZoumboulakisGalleries prΗ Γκαλερί Ζουμπουλάκη την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στις 7.00 μ.μ. φιλοξενεί την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης με τίτλο εκπρομελέτης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Είναι Όλα Ψέμα» της Νατάσσας Πουλαντζά.

Πρόκειται για μία αριθμημένη συλλογή περιορισμένων αντιτύπων που περιλαμβάνει επιλεγμένες εικόνες από το παιχνίδι “Game of Fortune Ι & ΙΙ” της εικαστικού και κείμενα.

Νέα έκδοση από την Alpha Bank «Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες»

eximΚυκλοφόρησε ο Κατάλογος της νέας μόνιμης Εκθέσεως του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης με τίτλο «Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες».

Ο Κατάλογος περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν καθ’ όλη την ιστορία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους, όπως τραπεζογραμμάτια και κερματικά γραμμάτια, καθώς και σχετικό υλικό, καλύπτοντας 180 έτη ιστορίας. Σε μορφή χρονολογίου παρατίθενται οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας που συνδέονται άμεσα με τη νομισματική κυκλοφορία. Η παρουσίαση των χαρτονομισμάτων ξεκινά με τα Επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος, που εκδόθηκαν το 1822, και τον φοίνικα που εξέδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1831 και ολοκληρώνεται με τα τελευταία τραπεζογραμμάτια σε δραχμές, τα οποία αποσύρθηκαν το 2002 με την έλευση του Ευρώ.

Δημοπρασία βιβλίων του οίκου ΒΕΡΓΟΣ

VEDIMΗ επόμενη δημοπρασία βιβλίων του οίκου ΒΕΡΓΟΣ, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza στις 6:30 μ.μ.

Ο κατάλογος με τις περιγραφές των λαχνών της δημοπρασίας είναι ήδη διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του οίκου. Μπορείτε να τον δείτε είτε σε μορφή PDF και να τον αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, είτε να τον περιηγηθείτε ηλεκτρονικά.

Περιλαμβάνει 440 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν:

•    Ένα αντίτυπο της Α’ έκδοσης (1946) του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, με πλήθος αυτόγραφες διορθώσεις και συμπληρώσεις που έγιναν από τον συγγραφέα ενόψη της Β’ έκδοσης του έργου (1954).

Γιώργος Ρωμανός,: "Ρωσική Πρωτοπορία και Κριτήρια Κριτικής"

rpkkkΟ συγγραφέας εξετάζει μια πρωτότυπη σύνθεση δεδομένων τα οποία ξεκινούν από το 1840-1860, με αναφορές στους Ντοστογιέφσκι, Τσερνιτσέφκσι, κ.ά. Διερευνά τα γεγονότα της απόρριψης του Συμβολισμού στα 1890. Καταγράφει κριτικά τα όσα συνέβησαν στα επόμενα εκρηκτικά χρόνια που οδήγησαν στη «Ρωσική Πρωτοπορία», στο διάστημα 1909-1920. Και, παρουσιάζει σύμφυτα θέματα σχετικά με: την οργανικότητα λόγου και εικόνας, τη λογοτεχνικότητα, τη μικροδομή, τη μακροδομή, κ.ά., όπως αυτά αποκρυσταλλώνονται από το 1970 μέχρι σήμερα.

Σελίδα 1 από 6