www.artnews.gr

Τρίτη, 28. Μάρτιος 2017

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΝΕΑ

ΝΕΑ

Η αντιπαράθεση για έναν πίνακα με τον Emmett Till πάει πέρα από τον κόσμο της τέχνης

E-mail Εκτύπωση PDF

adanaschutzΈνας πίνακας στην Whitney Biennial της Νέας Υόρκης, το “Open Casket” από την καλλιτέχνη Dana Schutz, ο οποίος απεικονίζει το πτώμα του Έμετ Τιλ (Emmett Till), -ενός αφροαμερικάνου εφήβου τον οποίο λίντσαραν το 1955-, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, η οποία έφτασε πέρα από τα όρια του κόσμου της τέχνης. Αυτοί που άσκησαν κριτική στο έργο υποστήριξαν ότι μια λευκή καλλιτέχνης δεν έχει δουλειά να ιδιοποιηθεί μια εικόνα σκληρής βίας ενάντια σε ένα μαύρο νέο και ζήτησαν να καταστραφεί ο πίνακας, ενώ οι υποστηρικτές του υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της Schutz στην ελευθερία του λόγου.

 Ο Τιλ ήταν ένα δεκατετράχρονο αγόρι από το Σικάγο που είχε επισκεφθεί την οικογένειά του στο Μισισίπι. Όταν μια λευκή γυναίκα τον κατηγόρησε ότι την φλέρταρε, -μια ιστορία που ανακάλεσε δεκαετίες αργότερα-, τον απήγαγε ο σύζυγός της και άλλος ένας άντρας, τον ξυλοκόπησαν και τον πυροβόλησαν. Όταν βρέθηκε το πτώμα του και επιστράφηκε στη μητέρα του στο Σικάγο, εκείνη επέμεινε η κηδεία να γίνει με ανοιχτό φέρετρο, λέγοντας: “Αφήστε να δουν οι άνθρωποι αυτό που είδα εγώ.” Μια φωτογραφία του παραμορφωμένου προσώπου του Τιλ εκδόθηκε στην εφημερίδα The Chicago Defender και στο περιοδικό Jet, και έγινε σημείο συσπείρωσης για το Κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Όταν η Αμερικανή καλλιτέχνης Dana Schutz αποφάσισε να ζωγραφίσει το κατακρεουργημένο πρόσωπο του Τιλ είπε ότι σκοπός της ήταν να αποδώσει τον καθολικό τρόμο του φόνου και να αναγνωρίσει τον επίμονο ρατσισμό της χώρας. Ο πίνακάς της χρησιμοποιεί αυτή την εικόνα ως έμπνευση, αλλά δεν την αναπαράγει επ’ ακριβώς.

Φεστιβάλ Κορεάτικου Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

E-mail Εκτύπωση PDF

akoreaΗ Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας και το Ίδρυμα Κορέας παρουσιάζουν το 2ο Φεστιβάλ Κορεατικού Κινηματογράφου της Αθήνας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, με το πρόγραμμα προβολών να διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 31 Μαρτίου, 20:00 

 “The Thieves” (2012), (Διάρκεια:136’)

Κωμωδία, Περιπέτεια / Ηθοποιοί: Kim Soo-Hyun, Jung Ji Hyeon, Kim Hye Soo, Lee Jung Jae

Η Τουρκάλα καλλιτέχνης Zehra Doğan καταδικάστηκε σε φυλάκιση για πίνακα επίθεσης σε κουρδική πόλη

E-mail Εκτύπωση PDF

azehra-dogan-2Της Perwana Nazif

Η Τουρκο-Κούρδα ζωγράφος και δημοσιογράφος Zehra Doğan καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων, εννέα μηνών και 22 ημερών, επειδή έκανε έναν πίνακα, ο οποίος απεικόνιζε την καταστροφή που προκάλεσαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη συνοικία Νουσαϋμπίν της επαρχίας Μαρντίν, μια κουρδική περιοχή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική ημερήσια εφημερίδα Cumhuriyet, το Δεύτερο Ανώτερο Ποινικό Δικαστήριο της Μαρντίν στην Τουρκία πήρε αυτήν την απόφαση επειδή η καλλιτέχνης ζωγράφισε τουρκικές σημαίες σε κτίρια που καταστράφηκαν από της δυνάμεις της Τουρκίας. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με το Artforum, το δικαστήριο είπε ότι η αιτία της ποινής φυλάκισής της ήταν το ότι η Doğan μοιράστηκε στο διαδίκτυο εικόνα του έργου, με στρατιωτικές επιχειρήσεις την ώρα που πραγματοποιούνταν.

“Καταδικάστηκα σε δύο χρόνια και δέκα μήνες (φυλάκισης) απλά επειδή ζωγράφισα τούρκικες σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια. Παρ’ όλ’ αυτά, (η κυβέρνηση της Τουρκίας) το προκάλεσε αυτό. Εγώ απλώς το ζωγράφισα”, είπε η Doğan σε μια δημοσίευσή της στο Twitter, η οποία έχει πλέον διαγραφεί, όπως αναφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα της Τουρκίας για τη δημοσιογραφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα Turkey Purge.

Η Αργολίδα απέκτησε Βυζαντινό Μουσείο

E-mail Εκτύπωση PDF

argolidavyzΤο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις αρχές του μήνα, με μια μόνιμη έκθεση που στόχο έχει να παρουσιάσει αντιπροσωπευτικές πτυχές της Αργολίδας από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως τους νεότερους χρόνους μέσα από άγνωστα στο κοινό εκθέματα.

Τα εκθέματα, κυρίως κεραμικά και γλυπτά, καθώς και νομίσματα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και ποικίλα μικροαντικείμενα, προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων (Δ΄ ΕΠΚΑ, 5ης ΕΒΑ, 25ης ΕΒΑ) στην πόλη του Άργους, ενώ δεν λείπουν και εκθέματα από σημαντικές ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Παράλληλα παρουσιάζονται και ευρήματα από άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως το Ναύπλιο, η Ανδρίτσα, το Κεφαλάρι, ο Χώνικας, το Πλατανίτι, ο Μέρμπακας, η Τίρυνθα, το Λιγουριό, η Τραχειά, η Ερμιονίδα και τα νησιά του Αργολικού.

Μια «Κόρη της Θάλασσας» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

E-mail Εκτύπωση PDF

armakollasΣτο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν εσωτερικό υπέροχο κήπο με αρχαία αγάλματα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου η νέα δράση της σειράς «Γλυπτικός λόγος». Θα εκτεθεί εκεί το έργο του Δημητρίου Αρμακόλλα «Κόρη της Θάλασσας» στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης «Γλυπτικός Λόγος». Πρόκειται για μια δράση που περιλαμβάνει παρουσιάσεις σύγχρονων γλυπτών στο αίθριο, σε νοητή «συνομιλία» με τα αρχαία έργα που φιλοξενεί το ΕΑΜ και πραγματοποιείται με επιτυχία από το καλοκαίρι του 2016 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.  Κάθε δίμηνο παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο σύγχρονου Έλληνα γλύπτη.

Η εκδήλωση της Δευτέρας θα αρχίσει στις 6μμ και περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου του εκλιπόντος καλλιτέχνη από τον ιστορικό τέχνης Νίκο Μοσχονά, ενώ στη συνέχεια αρχαιολόγος του Μουσείου θα μιλήσει για ένα αρχαίο έργο της Συλλογής Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που συνδιαλέγεται με το έργο του Δημητρίου Αρμακόλλα.

Οccupy Atopos: Ένα open studio event με τους Nevin Aladağ, Daniel Knorr & Ibrahim Mahama, σε συνεργασία με την documenta 14

E-mail Εκτύπωση PDF

atoposoccupyΗ Atopos cvc συνεχίζει τη συνεργασία της με την documenta 14 στο πλαίσιο του προγράμματος artist-in-residence του οργανισμού, με τους καλλιτέχνες της documenta 14, Nevin Aladag, Daniel Knorr και Ibrahim Mahama, οι οποίοι συμμετέχουν στο Occupy Atopos Residency τους τελευταίους μήνες, ετοιμάζοντας τα έργα τους για την επερχόμενη διοργάνωση σε Αθήνα και Κάσελ.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 19:00 η Atopos cvc και η documenta 14 διοργανώνουν ένα open studio event για να γνωρίσει το κοινό το ευρύτερο έργο των resident artists της Atopos cvc. Μόνο για ένα απόγευμα η Aladag, ο Knorr και ο Mahama θα ανοίξουν τα studios και τους χώρους παραμονής τους στην Αθήνα και θα συστηθούν στο κοινό παρουσιάζοντας τις καλλιτεχνικές πρακτικές τους, τη μέχρι τώρα εμπειρία τους από το Occupy Atopos Residency, καθώς και δείγματα δουλειάς τους. Η βραδιά θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από το Βασίλη Ζηδιανάκη, Kαλλιτεχνικό Διευθυντή της Atopos cvc, και τον Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της documenta 14.

Πρωτοποριακό έργο του Robert Wilson στο Μουσείο Ακρόπολης

E-mail Εκτύπωση PDF

acropoliswilsonΤο Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της documenta 14 στην Αθήνα παρουσιάζοντας στο αίθριο του ισογείου το φωτεινό γλυπτό του σύγχρονου σπουδαίου καλλιτέχνης Robert Wilson, «La Traviata». To έργο αυτό του μεγάλου μάγου του φωτός είναι μια ήρεμη σύνθεση, με ήπιες χρωματικές εναλλαγές και απλές φωτεινές ράβδους γύρω από τρεις άξονες, που γοητεύει τον θεατή.

Η είσοδος στο ισόγειο είναι ελεύθερη και το έκθεμα θα παραμείνει στο Μουσείο έως τον Οκτώβριο 2017.

Έκθεση στο Institut du Monde Arabe δίνει μια γρήγορη ματιά στο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Παλαιστίνη

E-mail Εκτύπωση PDF

arabemondeΤου Gareth Harris

Μια νέα έκθεση στο Institut du Monde Arabe (IMA) στο Παρίσι αποτελεί μια δοκιμή για ένα νέο μεγάλο μουσείο που σχεδιάζεται για την Παλαιστίνη. Η έκθεση, με τίτλο “For a Museum in Palestine” (έως τις 26 Μαρτίου), περιλαμβάνει 60 σύγχρονα έργα επιλεγμένα από το Γάλλο καλλιτέχνη Ernest Pignon-Ernest, τα οποία θα αποτελούν τη βάση για τη συλλογή του ανεγειρόμενου Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλαιστίνης.

 

Τα έργα έχουν δωριστεί κυρίως από Γάλλους καλλιτέχνες, με εκτειθέμενα έργα των Gérard Fromanger και Hervé Télémaque, σημαντικές φιγούρες του κινήματος της Παραστατικής Αφήγησης της δεκαετίας του 1960. Στην έκθεση συμμετέχει επίσης ο Γάλλος καλλιτέχνης Henri Cueco και Γερμανός καλλιτέχνης Jan Voss.

Ο Τζεφ Κουνς κρίθηκε ένοχος για λογοκλοπή

E-mail Εκτύπωση PDF

akoonsΤης Pauline Le Gall

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζεφ Κουνς κατηγορείται για λογοκλοπή. Το 2014, το έργο του Fait d’hiver είχε ακουστεί ότι ήταν αντιγραφή από μια διαφήμιση της Naf Naf, που παρουσίαζε μια νέα γυναίκα να είναι ξαπλωμένη στο χιόνι δίπλα σε ένα γουρούνι. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές του Γενάρη 2015, η γυναικά του Γάλλου φωτογράφου Jean-François Bauret κατέθεσε μια παρόμοια κατηγορία.

Είχε ανακαλύψει το γλυπτό του Κουνς Naked, το οποίο παρουσιάζει δύο γυμνά παιδιά, με τα κεφάλια τους να κοιτούν προς τα κάτω και το ένα να κρατάει λουλούδια στο χέρι του. Την εξέπληξε η ομοιότητα αυτού του έργου με μια φωτογραφία που είχε τραβήξει ο εκλιπών άντρας της, στην οποία δύο γυμνά παιδιά κοιτάζουν προς τα κάτω. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί το ένα να κρατάει λουλούδια, κρατάει το χέρι του άλλου.

Σελίδα 1 από 141