Artnews

Anthropomorphing 1: "Project Prometheus" από τους N2U

2017-07-17 17:02:15

Τι είναι καλύτερο για να μιλήσει για την τέχνη από την ίδια την τέχνη; Το Anthropomorphing είναι μία νέα μορφή οπτικής αφηγηματικής επιτέλεσης (περφόρμανς), με τεχνολογικό, παιχνιδιάρικο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ιστορία σε σχέση με μια συλλογή τέχνης, κατά την οποία ένας περφόρμερ αλληλεπιδρά με έργα τέχνης που προβάλλονται σε μορφή animation σε μια οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό μπορεί να αντιληφθεί και να νιώσει μια συναισθηματική σύνδεση με τη συλλογή και έτσι, η εμπειρία της επίσκεψης στο μουσείο του εντυπώνεται και μετά το πέρας της.

Το παρακάτω είναι ένα 2λεπτο τρέιλερ από μια εικαστική περφόρμανς 17 λεπτών: μια αστεία παρουσίαση μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης, που γίνεται από ένα χαρακτήρα εμπνευσμένο από τον Στηβ Τζομπς, το οποίο κέρδισε 3 βραβεία στο MAKERFAIRE της Λιλ πέρυσι.

Anthropomorphing 1 : "Project Prometheus" by N2U, a digital live performance from N2U on Vimeo.

Οι N2U είναι ένα γαλλικό δίδυμο σύγχρονης τέχνης, το οποίο σχηματίστηκε το 2016 από τους καλλιτέχνες Eric Szerman (σκηνοθέτης και συνθέτης) και Camille Turlot (δημιουργός βίντεο, συγγραφέας και περφόρμερ). Ως παιδιά της ποπ κουλτούρας και εκπαιδευμένοι μουσικοί και οι δύο, ξεκίνησαν κάνοντας θέατρο στο Παρίσι. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει 5 έργα και πολλές άλλες επιτελέσεις κάθε είδους.

Παρόλο που πήραν το βραβείο του κοινού στις Κάννες για το Epouse-moi! / Marry-me! (2007), και το Βραβείο Σεναρίου στο Beaumarchais-SACD για το Les Indifférents / The Outcast (2008), το οποίο ήταν μια ανάθεση της περιφέρειας Ile-de-France στην πάλη της κατά των διακρίσεων (2009), και τους ανατέθηκε να γράψουν τη μουσική διασκευή του Poil de Carotte / The Redhead (2012), δε σταμάτησαν ποτέ να πειραματίζονται με τα όρια της αφήγησης και του θέματος μέσα από το κείμενο και τη μουσική. Παράλληλα, ξεκίνησαν να εντάσσουν προβολές, χαρτογραφήσεις και εγκαταστάσεις με βίντεο στη σκηνή, για να δημιουργήσουν νέες μορφές αφήγησης. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ηθοποιών και των βίντεο άνοιξε νέες δυνατότητες για να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον κόσμο και την αισθητική τους.

Τώρα, ως N2U, έχουν αποφασίσει να σπάσουν και τον τέταρτο τοίχο, ως οργανικό μέρος της καλλιτεχνικής τους ανάπτυξης, και να συνεχίσουν να πειραματίζονται με το βίντεο, χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης, επιτελέσεις (περφόρμανς) και κινούμενους πίνακες, με μία DIY διάθεση, η οποία αγκαλιάζει το καλύτερο πράγμα που μας προσέφερε η μοντέρνα κοινωνία: την ατελείωτη γνώση που μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.

Στο 4ο Eye's Walk Digital Festival στη Σύρο (27-29 Ιουλίου), οι N2U θα παρουσιάσουν το έργο τους Andalucia, το οποίο επίσης είχε επιλεγεί για το διεθνές φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Andalucia είναι είναι ένα τραγούδι και βίντεο για τη ζωή του τραγουδιστή του, Antonio. Ηχογραφημένο κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, έγινε το τραγούδι των Ρεπουμπλικανών σε όλη τη ζώρα. Όταν ο Φράνκο υπερίσχυσε τελικά στον πόλεμο, ο Antonio μπήκε φυλακή για αυτό. Και παρά τη στήριξη που είχε από το λαό και προσωπικότητες όπως ο Πάμπλο Πικάσο, έμεινες στη φυλακή μέχρι το θάνατο του Φράνκο.

Στην πραγματικότητα, ούτε ο Antonio ούτε το τραγούδι υπήρξαν ποτέ. όπως το τραγούδι, έτσι και ο Antonio αποτελεί μεταφορά κάθε καλλιτέχνη που διαμαρτύρεται για έναν πιο δημοκρατικό κόσμο. Ένα υγιές υπόμνημα σε μια Ευρώπη που είναι έτοιμη να ξανακυλήσει σε εθνικιστικά μονοπάτια.