Artnews

"To Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων" στη Λέσβο

2017-07-29 20:08:00

Arcangelo Sassolino, Damnatio Memoriae (2016) © Rolando Anselmi, Βερολίνο | Ρώμη & Arcangelo Sassolino

Η K-Gold Temporary Gallery, η πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ίδρυσε ο Νικόλας Βαμβουκλής στη Λέσβο, παρουσιάζει το εικαστικό πρότζεκτ “To Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων” (από το ομότιτλο ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ), το οποίο περιλαμβάνει μια ομαδική έκθεση, performances αλλά και πιο εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέτος, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας.

“To Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων” γιορτάζει το ανθρώπινο σώμα σε όλη τη δόξα και όλο το μαρασμό του. Μετέρχεται έργα σε ποικίλα μέσα, ποικίλες κλίμακες, ποικίλες υλικές υποστάσεις, για να καταδείξει την ποικιλομορφία των φανερώσεων του ανθρωπίνου σώματος. Τοποθετημένα σε ένα ιστορικό κτήριο, με αποτυπωμένα τα ίχνη από τις διαδοχικές αλλαγές χρήσης του συν τω χρόνω, τα έργα συνομιλούν με το αρχιτεκτονικό κέλυφος και με τα κείμενα-αφορμές για την επιλογή του κάθε έργου. Καλούνται οι επισκέπτες να προσαρμόσουν την εμπειρία του σώματος κάθε φορά και να ανταποκριθούν συνολικά στα ερεθίσματα αρχιτεκτονικής, εικαστικού και λογοτεχνικού έργου, ερχόμενοι αντιμέτωποι τελικά με τις δικές του σωματικές προκλήσεις και τα προσωπικά τους όρια.

"Ο άξονας γύρω από τον οποίο δομείται η έκθεση είναι το ανθρώπινο σώμα ως πεδίο δόξας και πεδίο μάχης, ως νίκη και ήττα", σύμφωνα με την επιμελήτρια, Δρ. Αθηνά Χατζή. Με αυτό το σκεπτικό επελέγησαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες Arcangelo Sassolino, Αιμιλία Γιαννοπούλου, Λυδία Δαμπασίνα, Alix Marie, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Χρήστος Μούχας, HOPE, Άννα Μαρία Σαμαρά, HART+LËSHKINA, Λητώ Κάττου, Ορέστης Λαζούρας, Gjergj Bodari και Louise Plaze. Ορισμένα από τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι ήδη υλοποιημένα, όμως κάποια άλλα είναι ειδικές αναθέσεις για την έκθεση.

Παράλληλα, δράσεις και εργαστήρια θα ενεργοποιήσουν τη γύρω περιοχή, ακόμη και απρόσμενους χώρους, όπως ένα εργοτάξιο σκυροδέματος. "Θέλουμε μέσα από την έκθεση να ενεργοποιήσουμε την ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της. Δε θέλαμε να είναι απλώς μια έκθεση σε ένα χώρο, αλλά μέσα από δρώμενα να φέρουμε τη σύγχρονη τέχνη έξω στον κόσμο και να δείξουμε τις δυνατότητές της να εκπαιδεύσει το κοινό", μας είπε ο κ. Βαμβουκλής.

Έτσι, το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

11 Αυγούστου | Συμμετοχική Performance του Χρήστου Μούχα στα σοκάκια του Μολύβου

12 Αυγούστου | Performances χορού και μουσικής απο τους Gjergj Bodari, Louise Plaze και Ορέστη Λαζούρα στο εργοτάξιο σκυροδέματος Καλλονή Μπετόν στη Σκάλα Καλλονής

13 Αυγούστου | “Ένας διάλογος για το σώμα” Θεωρητικό εργαστήριο και ξενάγηση στην έκθεση απο την επιμελήτρια Δρ. Αθηνά Χατζή

18-19 Αυγούστου | Εργαστήρια σύγχρονης τέχνης για παιδιά και νέους στην Πινακοθήκη Μήθυμνας απο την Κατερίνα Ζάγκλη

Λυδία Δαμπασίνα, This is my body, this is my blood (2017) © Λυδία Δαμπασίνα

Λίγα λόγια για την πλατφόρμα

Η K-Gold Temporary Gallery αποτελεί μια νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο απο το Νικόλα Βαμβουκλή. Εστιάζει στην καλλιτεχνική παραγωγή και εκπαιδευτική δραστηριότητα εντός και εκτός νησιού, ενεργοποιώντας εναλλακτικούς χώρους και προσφέροντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους. Πέρα απο τις δράσεις της στη Λέσβο, συμπράττει με πολιτιστικούς φορείς στην Έλλαδα και το εξωτερικό ενώ το 2015 διακρίθηκε ως Καινοτόμος Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία απο το Nantes Creative Generations.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες

http://www.kgoldtemporarygallery.tumblr.com

https://www.facebook.com/kgoldtemporarygallery/

https://www.instagram.com/kgoldtemporarygallery/