Artnews

Kara Walker: Από την Ύδρα με αγάπη

2017-09-06 16:36:00

Εγκαίνια της έκθεσης "Kara Walker - Figa" του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας. Φωτογραφία: Κίκα Κυριακάκου

Της Κίκας Κυριακάκου

Η ετήσια έκθεση  του Δάκη Ιωάννου και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα έχει εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Το 2008 οι δημοτικές αρχές του νησιού παρέδωσαν στο ίδρυμα τις εγκαταστάσεις των παλαιών σφαγείων για τη διοργάνωση  εκθέσεων και πολιτιστικών δρώμενων που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΕΣΤΕ. Ο χώρος αποκαταστάθηκε, ανακαινίσθηκε και στην ιδιαίτερη αυτή τοποθεσία έχουν έκτοτε φιλοξενηθεί μια σειρά σημαντικών εκθέσεων, ενώ πιο πρόσφατα αποτέλεσε το setting για τη δεύτερη ταινία των the Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς), ο "Μεγάλος Ανατολικός". Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν παρουσιαστεί στα Σφαγεία συγκαταλέγονται οι Matthew Barney, Maurizio Cattelan, Urs Fischer και για πρώτη φορά φέτος μια γυναίκα, η Kara Walker, υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης.

Αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Αμερικανίδες δημιουργούς, η Walker επικεντρώνει τη δουλειά της σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, το φύλο, η σεξουαλικότητα, η ταυτότητα. Εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά μουσεία και διοργανώσεις (MoMA, Guggenheim της Νέας Υόρκης, Whitney Museum of American Art, Μπιενάλε του Σάο Πάολο κ.ά.), ενώ από το 2015 διευθύνει το Μason Gross School of Arts του Πανεπιστημίου Rutgers.

Στο νησί που έχουν αγαπήσει μεταξύ άλλων ο Λέοναρντ Κοέν, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Παναγιώτης Τέτσης, η Kara Walker βρέθηκε αρκετούς μήνες πριν για την προετοιμασία του έργου της μαζί με τον ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη και σύντροφό της, Ari Marcopoulos, γνωστό για τα projects του με τους Beastie Boys.

Εγκαίνια της έκθεσης "Kara Walker - Figa" του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας. Φωτογραφία: Κίκα Κυριακάκου

Η καταρρακτώδης βροχή μια μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια στις 19 Ιουνίου δεν έδειξε να πτοεί κανέναν και διακεκριμένοι διευθυντές μουσείων και γκαλερί, επιμελητές, καλλιτέχνες και φιλότεχνοι από όλο τον κόσμο υπήρξαν συνεπείς στο ραντεβού τους στα Σφαγεία. Αρκετοί καλεσμένοι από το εξωτερικό επέλεξαν να συνδυάσουν το ταξίδι αυτό με επισκέψεις στην documenta 14 στην Αθήνα, ενώ το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του New Museum Masimiliano Gioni, ο ιταλός εικαστικός Maurizio Cattelan, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 Adam Scymczyk. Η βραδιά περιελάμβανε πέρα από το καθιερωμένο τραπέζι εγκαινίων για τους εκατοντάδες παρευρισκομένους, μια περφόρμανς–dj set των ATH, σε επιμέλεια Ari Marcopoulos, ταυτόχρονα με την προβολή ενός νέου βιντεοέργου της καλλιτέχνιδας.

Περφόρμανς–dj set των ATH, σε επιμέλεια Ari Marcopoulos. Φωτογραφία: Κίκα Κυριακάκου

Στους χώρους των Σφαγείων οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου το έργο FIGA, ένα γλυπτό επικαλυμμένο από ζάχαρη που αποτελεί μέρος της τεράστιας σε μέγεθος Σφίγγας που παρουσίασε η καλλιτέχνιδα το 2014 στην έκθεσή της "Α Subtlety or The Marvelous Sugar Baby" στο Williamsburg, η οποία περιελάμβανε συνολικά 14 γλυπτά. Στο έργο απομονώνεται o αριστερός καρπός του γλυπτού σε μια αγενή χειρονομία και, παρά την αρνητική ερμηνεία με την οποία είναι επιφορτισμένος ο slang όρος "figa", κατά τους Αρχαίους Ρωμαίους η κίνηση αυτή αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας. Συνεχίζοντας το σχόλιο που ξεκίνησε το 2014 στο Μπρούκλυν, η Kara Walker μέσω του Figa τοποθετείται σε θέματα οικεία στην ελληνική πραγματικότητα, όπως το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας την ισχύ και την αντισυμβατική φύση της τέχνης.

Kara Walker, Figa, Σφαγεία Ύδρας. Φωτογραφία: Κίκα Κυριακάκου