Artnews

Η CAN Gallery κάνει αφιέρωμα στο Δημήτρη Κοντό

2017-09-03 13:56:00

Δημήτρης Κοντός, Κύβοι, 1965 © CAN Gallery

Η CAN Gallery παρουσιάζει από το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου μια από τις πιο ιδιαίτερες εκθέσεις που θα δούμε αυτήν τη σεζόν: ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Δημήτρη Κοντό (1931-1996), έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες που κινήθηκαν στο χώρο της αφαίρεσης. 

Ο Δημήτρης Κοντός είναι το λιγότερο γνωστό μέλος της φημισμένης καλλιτεχνικής ομάδας «Gruppo Sigma», την οποία συνίδρυσε το 1959 στη Ρώμη, μαζί με τους Γιάννη Γαϊτη, Βλάση Κανιάρη, Κώστα Τσόκλη και Νίκο Κεσσανλή. Ελάχιστα είναι τα γνωστά έργα του και τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην κρίσιμη δεκαετία του 1960. Ο Νέος Ρεαλισμός και η Ποπ Άρτ έδειξαν στον Κοντό το ρόλο του καλλιτέχνη σε μία καταναλωτική κοινωνία και τη στάση του απέναντι στις παντοειδείς ανισότητες. Έτσι, δε δίσταζε καθόλου να μειώνει τη δύναμη των ζωγραφικών αξιών προς όφελος των υλικών και της βαρύτητας της εικαστικής ύλης. Τα αντικείμενα αντικατόπτριζαν τα είδωλα και τα ομοιώματα του ορατού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό ανήκουν τα έργα-ενότητες «Λατρευτικά», «Μεταμορφώσεις», «Κύβοι» και «Roman pictural».

Ο Κοντός ξεπέρασε τα παραδοσιακά όρια του πλαισίου σε έργα με δυναμική να προεκταθούν επ' άπειρον στον τοίχο ή στον ελεύθερο χώρο, χρησιμοποίησε τη χειρονομιακή γραφή και καλλιέργησε την άμορφη και την εννοιολογική τέχνη -στις «Μεταμορφώσεις» και «Ομογενέσεις», ενώ σε δημιουργίες όπως τα Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά ή το Εικαστικό Μυθιστόρημα στόχευσε στη συμμετοχή του θεατή στο καλλιτέχνημα, και αναδείχτηκε έτσι σε πρωτοπόρο καλλιτέχνη σε διεθνές επίπεδο. Οι δημιουργίες του αποπνέουν το ανανεωτικό και ανήσυχο καλλιτεχνικό κλίμα της εποχής. Διακρινόταν από μία παιδική αθωότητα, που είναι διάχυτη στο έργο του είτε στη μορφή ενός παιχνιδιού, είτε στον τύπο ενός βιβλίου «σχεδίων».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα πιο σημαντικά, ιστορικά έργα του Δημήτρη Κοντού, μαζί με πρόσφατα έργα του Ralph Hunter-Menzies, του Γιώργου Κόντη, της Νίνας Παπακωνσταντίνου και της Βούλας Πριοβόλου.

Βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη

Μαθητής του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική κατά τα έτη 1950-1955, ο Δημήτρης Κοντός συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη (1956–1961), όπου το 1959 ίδρυσε το «Gruppo Sigma» μαζί με τους φίλους του Γιάννη Γαϊτη, Βλάση Κανιάρη, Κώστα Τσόκλη και Νίκο Κεσσανλή. Έχοντας ήδη παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, και κυρίως σε πόλεις της Ιταλίας, αλλά και σε Πανελλήνιες εκθέσεις από το 1960, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964, μετά από την παραμονή του στο Παρίσι κατά το διάστημα 1961-1963 και διορίστηκε στην έδρα Ελευθέρου Σχεδίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το 1974 εξασφάλισε υποτροφία από το Ίδρυμα Ford και το 1975 παρουσίασε την ατομική του έκθεση στην ιστορική γκαλερί «Δεσμός». Το 1984 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ αργότερα διετέλεσε και πρόεδρός του. Το 1996 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου - 27 Οκτωβρίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: www.can-gallery.com