Artnews

Γιώργος Πολ. Ιωαννίδης: «Αληθινός καλλιτέχνης είναι αυτός που με το όραμά του προσπαθεί διαρκώς να βελτιώσει την κοινωνία»

2018-01-22 12:26:13

Με αφορμή την τρέχουσα έκθεσή του στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και λίγο πριν την πραγματοποίηση της διάλεξης «Ο μυστικός κόσμος των έργων του Γιώργου Πολ. Ιωαννίδη», αυτήν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου, από την ιστορικό τέχνης Αναστασία Μανιουδάκη, ο Θεσσαλονικιός ζωγράφος Γιώργος Πολ. Ιωαννίδης μιλά στα Νέα της Τέχνης για τη δουλειά του και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη.

ΝτΤ: «Inferno» ο τίτλος της τρέχουσας έκθεσής σας στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Τι πραγματεύεται αυτό το σώμα δουλειάς της τελευταίας εξαετίας που παρουσιάζετε;

Γιώργος Πολ. Ιωαννιδης: Με την έκθεση INFERNO, εκφράζω τη διαμαρτυρία μου στους πολέμους και στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα σ' αυτούς που παράγουν και προξενούν την παγκόσμια γενοκτονία, την ταπείνωση, τον πόνο, τη θλίψη, την εκμετάλλευση και την εξόντωση του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Πλάσματα επιθετικά (φίδια, σκυλιά, όρνια) έρχονται να απειλήσουν τις (γυμνές ως επί το πλείστον) ανθρώπινες φιγούρες που εμφανίζονται στα έργα σας. Νιώθετε ότι ζούμε μια κόλαση, κύριε Ιωαννίδη;

Σε κάθε μου πίνακα, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή μου να εκφράσω μηνύματα για τις χαμένες αξίες της ζωής, μέσα από τα στοιχεία όπως φίδια, σκυλιά, όρνια, ανθρώπινες φιγούρες τσακισμένες, πολλές μάλιστα χωρίς βλέμμα ή πρόσωπο. Και μόνο μ’ αυτά μπορεί ο σκεπτόμενος παρατηρητής των έργων μου να διεισδύσει στις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, για τις αγωνίες, το μίσος, τη βία και τελικά την ασέβεια προς την ανθρώπινη ύπαρξη από τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου.

Η τέχνη σας είναι συνδεδεμένη με τον άνθρωπο, την αναζήτηση για μια πιο δίκαιη κοινωνία και τους αγώνες του λαού. Πώς βλέπετε την εποχή μας και ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος του καλλιτέχνη;

Θεωρώ βέβαιο πως η αναζήτηση μιας κοινωνίας δίκαιης, δεν αποχτιέται με λόγια και φιλοσοφία. Καταχτιέται με αγώνες και θυσίες. Έχει λοιπόν χρέος ο άνθρωπος να ματώσει το στόμα του φωνάζοντας δυνατά για Φως, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη. Όσο για το ρόλο του καλλιτέχνη, τι να σας πω. Όλοι αυτοαποκαλούνται καλλιτέχνες. Με λίγα λόγια, αληθινός καλλιτέχνης για μένα είναι αυτός που με το όραμά του βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνίας στην οποία ζει, προβάλλει την αδίστακτη αλήθεια του υπαρξιακού μαρτυρίου της ανθρώπινης υπόστασης, αφουγκράζεται και αφυπνίζει συνειδήσεις. Τα σπαρακτικά μου έργα Lacrimosa, Πορφυρόν Γίγνεσθαι και όχι μόνον, συντάσσονται με τη μοίρα του ανθρώπου και του κόσμου μας. Επιδίωξή δε, είναι οι εικόνες να τρομάζουν, να απειλούν και να χαράσσονται με κοφτερό μαχαίρι στη μνήμη.

Παράγετε μικρό αριθμό έργων μέσα στη χρονιά. Θα λέγατε ότι «βασανίζετε» πολύ τις συνθέσεις σας ή αυτό είναι απόρροια της τεχνικής που χρησιμοποιείτε;

Είμαι πάνω και πέρα από «ισμούς» και τοποθετούμαι ως άνθρωπος και καλλιτέχνης στους οραματιστές που αντιστέκονται στο σάπιο πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο σύστημα, που θέλει τον πολιτισμό πανάκριβο εμπόρευμα, που πουλάει των ηλιθίων τα σκουπίδια για χρυσόσκονη και προσπαθεί να μπουκώσει τον άνθρωπο με ό,τι σκοτεινιάζει και μικραίνει τη σκέψη. Όπως αντιλαμβάνεσθε, δε θα μπορούσα ποτέ να γίνω η λυσσασμένη γάτα, παραγωγικός εμποράκος της γειτονιάς, ξεπουλώντας την πραμάτεια μου, εξαγοράζοντας τη συνείδησή μου για λάμψη και ψευτόσκονη.

Ποιο είναι το στοίχημα που θα θέλατε να κερδίσουμε αυτή τη νέα χρονιά;

Είμαι σίγουρος ότι το «Φως εκ των Ένδον», οι «Προμηθέων Τόποι» και το «Inferno» θα δικαιωθούν και ο Άνθρωπος θα γίνει επιτέλους πρωταγωνιστής.

*Η έκθεση με τίτλο Inferno του Γιώργου Πολ. Ιωαννίδη θα φιλοξενείται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47, Αθήνα) έως 3/2.