Artnews

Τα Νέα της Τέχνης Μάρτιος-Μάιος 2018: Τέχνη, Μία Διεθνής Γλώσσα

2018-03-15 14:18:00

Από την Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη

Παρακολουθώντας τις ειδήσεις δεν μπορείς να μη νιώσεις την αναστάτωση και την αμηχανία που φέρνει το Brexit στη Βρετανία. Ο Βασίλης Ντούπας, ο οποίος βιώνει τα πράγματα από πρώτο χέρι στο Λονδίνο, αναλύει σε αυτό το φύλλο των ΝτΤ την κατάσταση στον εικαστικό χώρο συζητώντας με σημαντικούς εκπροσώπους του. Ποια θα είναι τα επακόλουθα για τη Μέκκα των Τεχνών;

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2014 η Βρετανία ήταν ο κύριος αποδέκτης μεγάλου μέρους του κονδυλίου των 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξόδεψε το πρόγραμμα Creative Europe για τις τέχνες. Το Brexit, soft ή hard, απειλεί, λοιπόν, την τύχη των σχολών τέχνης, τους ξένους φοιτητές των προγραμμάτων Erasmus, τα μεγάλα μουσεία, τις γκαλερί και τους εικαστικούς χώρους, όπως το The Showroom, που χρησιμοποίησαν ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για συμπαραγωγές; Τι θέση και ποιο ρόλο θα έχουν οι υποστηρικτές τέχνης που δεν είναι Βρετανοί; Πώς θα αντιδράσουν τα μουσεία;

Ενώ η Γηραιά Αλβιόνα φαίνεται να «κλείνεται», η Νάγια Γιακουμάκη -επιμελήτρια και επικεφαλής επιμελητικών σπουδών στην εμβληματική Whitechapel Gallery- δημιουργεί, σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ, το πρόγραμμα Curatorial Exchange, ένα δίκτυο ανταλλαγής νέων επιμελητών, γεφυρώνοντας τις δύο χώρες σε μια παραγωγική ανταλλαγή πληροφορίας, ιδεών και τεχνογνωσίας. Ως guest editor σε αυτό το τεύχος των ΝτΤ, η δραστήρια project manager μάς αναπτύσσει την ανησυχία της για τον κριτικό ρόλο της τέχνης απέναντι στην κοινωνία. Είναι η τέχνη κριτική μόνο στο βαθμό που επιτρέπει το σύστημα παραγωγής και διανομής της; Πόσο υποτάσσεται στις επιταγές του παγκόσμιου καπιταλισμού και μάρκετινγκ;

Το θέμα του καπιταλισμού και της εξουσίας στοιχειοθετεί και η δυναμική εννοιολογική καλλιτέχνης Taryn Simon. Είχα την τύχη να την γνωρίσω προσωπικά στο πλαίσιο της έκθεσής της στην γκαλερί Gagosian, όπου πραγματεύεται το θέμα της μετα-αλήθειας στην πολιτική και στις δομές της εξουσίας. Εντυπωσιασμένη από τα πολλαπλά επίπεδα της δουλειάς της και το χρόνο που αφιερώνει για να ταξιδεύει, να συλλέγει πληροφορίες και να τις ταξινομεί, δεν μπορούσαμε παρά να της ζητήσουμε μία αποκλειστική συνέντευξη για το έργο της που έχει παρουσιαστεί σε πρωτοκλασάτα μουσεία ανά τον κόσμο.

Συνεντεύξεις μας έχουν παραχωρήσει, όμως, και γνωστοί καλλιτέχνες της εγχώριας εικαστικής σκηνής για τη δουλειά τους: ο Βασίλης Βλασταράς, ο Χάρης Κοντοσφύρης και ο Νίκος Αρτέμης συνυπάρχουν στο νέο τεύχος μαζί με ανερχόμενα ταλέντα, όπως ο Πέτρος Μώρης, ο Σωτήρης Φωκέας, ο Βαγγέλης Σάββας και η Μυρτώ Χρήστου. Μιλήσαμε, επίσης, με τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο, τον Έλληνα εικαστικό με τη διεθνή καριέρα, με τη μεγάλη συλλέκτρια Maria Sukkar, τον ερευνητή Χρήστο Τσιρογιάννη για τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, αλλά και με τον Γιάννη Τροχόπουλο για τις εικαστικές δράσεις που ετοιμάζονται στην Αθήνα για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Στην ίδια Αθήνα που πέρυσι τέτοιο καιρό προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τα εγκαίνια της documenta 14. Ένα χρόνο μετά, υπάρχει κληρονομιά για την πόλη μας; Ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, η Μαρία Μαραγκού, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και η Έλενα Παπαδοπούλου καταθέτουν το δικό τους απολογισμό για τη διοργάνωση.

Το τελευταίο διάστημα την προσοχή μας έχουν κερδίσει, ακόμη, οι εξελίξεις στο χώρο της φωτογραφίας: selfies που μπαίνουν δυναμικά στα μουσεία, φευγάτες εφαρμογές, νέοι χώροι και πρωτοβουλίες που εγκαινιάζονται, επταψήφια νούμερα για εικόνες σύγχρονων φωτογράφων στις δημοπρασίες. Να, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά, όπως και για τις τεχνολογικές εφαρμογές που κάνουν την εικαστική δημιουργία προσιτή σε άτομα με αναπηρία.

Όλα αυτά θα τα βρείτε στο νέο τεύχος Μαρτίου-Μαΐου 2018, μαζί με τις αγαπημένες σας στήλες για την αγορά της τέχνης, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, το design, τις κριτικές και τις επιλογές εκθέσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τα Νέα της Τέχνης είναι πάνω απ' όλα ένα εργαλείο για να «ξεκλειδώνετε» ό,τι νέο και ενδιαφέρον τρέχει στο πεδίο των τεχνών. Γι' αυτό, ψάξτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ή γίνετε συνδρομητές για να μαθαίνετε πρώτοι απ' όλους τι έχουμε ανακαλύψει για εσάς.