Artnews

Τέχνη που ευωδιάζει: Καταξιωμένοι καλλιτέχνες υπογράφουν πρωτότυπα έργα για σειρά αρωμάτων

2018-03-26 10:31:00

Από την Αναστασία Τσιβγούλη

Τέχνη, ομορφιά, Ελλάδα, μυθολογία και… επιχειρηματικότητα. Δεν είναι εύκολο να πιστέψεις πως όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε αυτή τη δύσκολη εποχή και να αποδώσουν χωρίς «εκπτώσεις». Ο Νικόλας Κοντογιάννης στέκεται απέναντι μου και πριν αρχίσω τις ερωτήσεις για το πώς θα καταφέρει με αυτή την αφετηρία να «σταθεί» στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αναλαμβάνει να με ξεναγήσει στη δική του start up, στο δικό του επιχειρηματικό  όνειρο με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Κρατά στα χέρια ένα πολυτελές ελιξίριο ομορφιάς με την υδατογραφία μιας νύμφης της θάλασσας στην ετικέτα του μπουκαλιού. Είναι η Νημερτής της Ιλιάδας, η κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας, η εγγονή του Ωκεανού, δια χειρός Πέτρου Ζουμπουλάκη. Ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους και σκηνογράφους της εποχής μας, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, υπογράφει τη «Νημερτή του Χειμώνα», μία από τις 4 εποχές της σειράς, ως αρχαιοελληνική κόρη σε ένα ονειρικό υδάτινο τοπίο.

Ένα αριθμημένο και υπογεγραμμένο αντίτυπο του μοναδικού έργου τέχνης συνοδεύει το προϊόν. Στο άνοιγμα του μπουκαλιού απελευθερώνεται η μαγεία από το ελιξίριο για το σώμα και την ψυχή που μοσχοβολά Ελλάδα, με πρώτες ύλες το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της ευλογημένης γης  μας από ντόπιους παραγωγούς.

Απεγκλωβισμός από τη «φτήνια»
«Μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις έχουν συνδέσει την επιτυχία σχεδόν αποκλειστικά με το κέρδος. Για μένα, ειδικά τώρα, σε αυτή την εποχή, έχει τεράστια σημασία η επένδυση στην ποιότητα, στον πολιτισμό και στις αξίες μας, επιθυμώ τον απεγκλωβισμό από τη νοοτροπία της "φτήνιας". Θέλω να βάλω την τέχνη που "ξεχάσαμε" στα χρόνια της κρίσης μέσα σε κάθε σπίτι, να παντρέψω με καταξιωμένους δημιουργούς μας προϊόντα που μας ομορφαίνουν εξωτερικά και γλυκαίνουν το βλέμμα και την ψυχή μας μέσα από αυτό το μοναδικό άρωμα της Ελλάδας», λέει ο νεαρός ιδιοκτήτης της επιχείρησης που μετρά μερικούς μόνο μήνες όμως έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνών αλυσίδων καταστημάτων ομορφιάς.

Εκεί όπου φιλοδοξεί να δει σε πολυτελείς προθήκες συλλεκτικά μπουκάλια της σειράς «Νemertes» σαν ακριβά ελληνικά κοσμήματα που θα συνοδεύονται με κάθε αγορά από το αριθμημένο και υπογεγραμμένο αντίτυπο των έργων τέχνης που θα υπάρχουν στην ετικέτα. «Νημερτής ετυμολογικά σημαίνει εκείνη που δεν κάνει λάθη, από το νη και αμαρτάνω, είναι εκείνη που δεν χάνει τους στόχους της κι εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά με προσεκτικά μετρημένα βήματα το δικό μας στόχο», αναφέρει ο κ. Κοντογιάννης.

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης στάθηκε με θέρμη δίπλα στο νεαρό επιχειρηματία που επέλεξε να συμπορευθεί με το δρόμο της τέχνης για την εξέλιξή του. «Mια εύλογη συγκυρία στην εποχή της κρίσης, για επενδύσεις στην τέχνη που την προβάλλει και την προωθεί. Η επιχειρηματικότητα σε δυσχερείς εποχές από νέους επιχειρηματίες πρέπει να ενισχυθεί, να βοηθηθεί με κάθε τρόπο. Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις επιχειρηματιών που τολμούν, ρισκάρουν, ανθίστανται στην κρίση και παρ' όλες τις αντιξοότητες αντιμετωπίζουν με θάρρος κι αισιοδοξία τις συγκυρίες, επιμένουν και πετυχαίνουν τους στόχους τους», αναφέρει ο κ. Ζουμπουλάκης.

Τέχνη και επιχειρείν
Η «Νημερτής του Φθινοπώρου» ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2017 με την εικαστική δημιουργία του Αριστομένη Τσολάκη. «Ο κόσμος ως έκφραση αυτοσυνειδησίας, Θεού και συνεπώς ως κόσμημα συνέχει την εικόνα και τη λειτουργία του Δία της "ζεύξεως". Η ζεύξη-ένωση παράγει αδιάλειπτα και ποιητικά ροή ζωής, δημιουργικότητας, ευρυθμίας, ωραιότητας, χάριτος και χρησιμότητας. Όταν το χρήσιμο και το ωραί, δηλαδή επιχειρηματικότητα και τέχνη, ενώνονται, βιώνουμε χάρη. Η ζωή εκδηλώνεται εύρυθμα και η ζευκτική δύναμη εμπνέει τον "κόσμο"», αναφέρει ο Αριστομένης Τσολάκης.

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη επιμελείται την εικαστική πρόταση και την επιλογή των καλλιτεχνών της σειράς φυσικών καλλυντικών Νemertes. Πριν από 3 χρόνια εξηγούσε σε ένα συνέδριο που είχε διοργανώσει η ίδια για την Τέχνη και την Επιχειρηματικότητα πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο και να δημιουργήσουν ισχυρό ελληνικό branding.

«Είναι η πρώτη μου συνεργασία  με επιχειρηματία, για εμένα ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική πρόταση να αναλάβω αυτή την εικαστική επιμέλεια. Ήταν ιδιαίτερα δελεαστική η ιδέα να υπάρχουν προϊόντα φροντίδας μέσα στο μπάνιο μας που συνοδεύονται από έργα τέχνης. Ομορφαίνουμε όχι μόνο με την εξωτερική φροντίδα αλλά και με την εσωτερική καλλιέργεια. Η εφαρμογή των τεχνών για την προσφορά στον άνθρωπο και την επιχειρηματική δημιουργία αποτελεί μέγιστο κίνητρο έμπνευσης κι αποδοτικότητας», αναφέρει η κ. Πατσουράκη.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι των Nemertes θα έρθουν μέσα από συνεργασίες με ξεχωριστούς καλλιτέχνες, ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός 4 θα ξετυλίγει ιστορίες τέχνης και ομορφιάς που αφηγούνται το ανεξίτηλο ελληνικό κάλλος.

«Οι συνεργασίες μας είναι επιλεκτικές, γιατί τα προϊόντα μας δεν είναι αποτέλεσμα μαζικής παραγωγής και τα σημεία προώθησης είναι spa σε κέντρα ομορφιάς και σε πολυτελή ξενοδοχεία που ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία και στους υψηλούς στόχους μας, ενώ έχουν ήδη βρει τη θέση τους και σε γκαλερί έργων τέχνης», λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας φυτικών καλλυντικών Ν. Κοντογιάννης.

Έμπνευση από πελάτες
Το πρωτότυπο έργο κάθε δημιουργού αγοράζεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία, ενώ και πελάτες του έχουν δείξει ενδιαφέρον να αποκτήσουν και εκείνοι τους αυθεντικούς πίνακες που συνοδεύουν τα προϊόντα.

«Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που φέρνω σπουδαίους καλλιτέχνες κοντά σε ένα κοινό που αγαπά τη φύση και την ομορφιά. Πρόσφατα μια πελάτισσά μου εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει τη "Νημερτή του Φθινοπώρου", το αυθεντικό έργο του Αριστομένη Τσολάκη. Και εκεί υπήρξε η έμπνευση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει μια άλλη μοναδική Νημερτή, αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη γυναίκα, με δικό της εσωτερικό στοιχείο και εξωτερικά χαρακτηριστικά», λέει ο Ν. Κοντογιάννης.

Εκτός από τη σειρά Nemertes 4 Art, η εταιρεία φυσικών καλλυντικών περιλαμβάνει μια πλήρη σειρά περιποίησης προσώπου - σώματος με βάση παρασκευής το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας και με μίγματα πολύτιμων ελαίων βοτάνων και αρχέγονων θεραπευτικών υλικών.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Φιλελεύθερος