Artnews

10 πράγματα που ξεχωρίζουν στην Art Basel Hong Kong 2018

2018-03-30 16:20:00

© Art Basel

Η 6η έκδοση της Art Basel στο Χονγκ Κονγκ άνοιξε χθες για το κοινό, με τις 248 συμμετέχουσες γκαλερί να ανεβάζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο το επίπεδο των έργων που εκθέτουν στη φουάρ. Περισσότερες επιμελημένες, μονογραφικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών, ιστορικά έργα αλλά και τελευταίας τεχνολογίας έργα εικονικής πραγματικότητας (VR), είναι ενδεικτικά της ωρίμανσης που παρατηρείται στην αγορά τέχνης της Ασίας.
Αυτά είναι τα 10 έργα που ξεχωρίζουν στην Art Basel Hong Kong 2018.

© Art Basel

1. Sophia Al-Maria, Mirror Cookie (2018) στην Project Native Informant
Καθρέφτες, μπουντουάρ και μία ταινία με τη σινοαμερικάνα ηθοποιό Bai Ling να λέει φράσεις στον καθρέφτη όπως «Μην αμφισβητείς τον εαυτό σου», κοσμούν το περίπτερο 1C43 της Project Native Informant στην ενότητα Discoveries. Αυτή η πολυμεσική εγκατάσταση της Sophia Al-Maria πραγματεύεται ζητήματα ενδημικού ρατσισμού, ομοφοβίας και σεξισμού στη βιομηχανία του θεάματος, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο τους τελευταίους έξι μήνες με το κίνημα #MeToo ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση. Η επιλογή της ηθοποιού, η οποία έχει παίξει στο Entourage και το Wild Wild West, δεν είναι τυχαία, καθώς στα τέλη της περασμένης δεκαετίας η δημόσια εικόνα της υπέστη πολλά πλήγματα.

© Art Basel

2. Chant Avedissian στη Sabrina Amrani
Τα εικονιστικά έργα του Chant Avedissian είναι ευρέως γνωστά στην αγορά της τέχνης, καθώς το έργο του Icons of the Nile (1991–2010) τον κατέστησε, σε μια δημοπρασία στην Ντόχα το 2013, τον πιο ακριβό εν ζωή Άραβα καλλιτέχνη. Στο περίπτερο, όμως, 3C38 της Sabrina Amrani παρουσιάζονται τα λιγότερο γνωστά γεωμετρικά έργα του, όπως πρόσφατα έργα σε χαρτόνι, αλλά και υφάσματα από τη δεκαετία του 1980. Όπως είπε στο Artsy η γκαλερίστα, ο καλλιτέχνης ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την ιστορία και ταυτότητα της χώρας του, την οποία προσπαθεί να ξαναχτίσει χρησιμοποιώντας σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου.

© Art Basel

3. Vivek Vilasini, City – Fifth Investigation (2017) στη Sakshi Gallery
31 μικρά έργα του Vivek Vilasini σε διαφανές ρυζόχαρτο, το ένα λίγο πιο καφέ από το άλλο, είναι η μοναδική παρουσίαση έργου στο περίπτερο 3D28 της Sakshi Gallery. Ο γνωστός περισσότερο για το φωτογραφικό έργο του καλλιτέχνης από τη Βομβάη εμπνεύστηκε από τη δήλωση του κυβερνήτη της Ουάσινγκτον Jay Inslee για την κλιματική αλλαγή και τοποθέτησε, το Μάιο του 2017, αυτά τα φύλλα χαρτιού σε μια ταράτσα στο Νέο Δελχί, την πόλη που έρχεται δεύτερη σε μόλυνση στον πλανήτη. Κάθε μέρα έφερνε μέσα και από ένα φύλλο, οπότε η διαβάθμιση στην απόχρωση των χαρτιών δείχνει τους ρύπους που σταδιακά απορρόφησαν αυτά κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

© Art Basel

4. Willem de Kooning, Untitled XII (1975) στη Lévy Gorvy
Ο πιο ακριβός πίνακας της φουάρ βρίσκεται στο περίπτερο 1C14: το έργο αυτό του Willem de Kooning ήταν μέρος της συλλογής του συνιδρυτή της Microsoft Paul Allen και πωλήθηκε από την γκαλερί Lévy Gorvy μέσα στις δύο πρώτες ώρες του VIP preview της φουάρ την Τρίτη για 35 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντάς το το πιο ακριβό έργο που έχει πωληθεί ποτέ σε φουάρ του Χονγκ Κονγκ. Ανήκει σε μια σειρά μεγάλων πινάκων του de Kooning από την οποία προέρχεται και το Untitled XXV (1977): το έργο που έσπασε το ρεκόρ για τον καλλιτέχνη σε δημοπρασία, όταν πωλήθηκε για 66,3 εκατομμύρια δολάρια στον Christie's το Νοέμβριο του 2016.

© Art Basel

5. Fausto Melotti στη Mazzoleni
Έναν πραγματικό θησαυρό από οκτώ έργα του Fausto Melotti σε ορείχαλκο, ατσάλι και χαλκό από τη δεκαετία του '60 έως τη δεκαετία του '80, με τιμές που κυμαίνονται από 300.000 έως 800.000 δολάρια, παρουσιάζει στο περίπτερο 3E04 της ενότητας Kabinett η γκαλερί Mazzoleni. Ο καλλιτέχνης είχε μαθητεύσει δίπλα στον Lucio Fontana στο Μιλάνο, αλλά είχε και σπουδές μηχανολόγου και μουσικού, κάτι που αντανακλάται στα λεπτεπίλεπτα μεταλλικά γλυπτά του που ταλαντώνονται όταν περνάει κάποιος από δίπλα τους. Όπως είπε στο Artsy η Virginie Puertolas-Syn, μια σύμβουλος τέχνης που συνεργάζεται με την γκαλερί για τη φουάρ, ο Melotti «ήθελε να μεταφράσει τη μουσική σε γλυπτική φόρμα».

© Art Basel

6. Timur Si-Qin, Campaign for a New Protocol, Part II (2018) στη Société
Ουρά επισκεπτών σχηματίζεται καθημερινά στο περίπτερο 1C29 της γκαλερί Société στην ενότητα Discoveries, για να παρακολουθήσουν το δωδεκάλεπτο έργο εικονικής πραγματικότητας του Timur Si-Qin. Αφού κάτσεις αναπαυτικά στα καθίσματα-γλυπτά σε σχήμα βράχου, βάζεις τα headsets Oculus Rift και μεταφέρεσαι στο τοπίο της φωτογραφίας που βρίσκεται περιμετρικά στο χώρο, καθισμένος σε μια φωτιά. Ξεκινάς μετά να ίπτασαι πάνω από το τοπίο, ενώ μια γυναικεία ρομποτική φωνή αφηγείται το μανιφέστο «A New Protocol v0.60», το οποίο αναφέρεται στον πλανήτη, στο χώρο και το χρόνο, στην ανθρώπινη πίστη και θρησκεία κτλ. Όλη η εγκατάσταση είναι προς πώληση για 85.000-100.000 δολάρια.

© Art Basel

7. Korakrit Arunanondchai, With history in a room filled with people with funny names 4 (with stage for extinction, 2018) στην Carlos/Ishikawa
Μία «σκηνή εξαφάνισης» έχει στήσει ο Korakrit Arunanondchai στο περίπτερο 3C25 της γκαλερί Carlos/Ishikawa, το οποίο έχει δημιουργήσει με χώμα περασμένο με ρητίνη και όστρακα. Κεντρικό θέμα του βίντεο έργου του που προβάλλεται είναι η πίστη, η οποία, όπως λέει ένας γαλλόφωνος αφηγητής, είναι αυτή που ενώνει το ανθρώπινο είδος και αποτελεί τη χαρά του να είσαι άνθρωπος. Το σκοτεινό έργο του Arunanondchai μπλέκει εικόνες από ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών αναφορών, όπως αποκαλυπτικά σκηνικά, με ειδήσεις από την Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον το 2017, αλλά και μια χάρτινη μάσκα με το πρόσωπο του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

8. Cindy Sherman στη Metro Pictures
Ένα είδος μίνι αναδρομικής έκθεσης του έργου της σπουδαίας φωτογράφου Cindy Sherman παρουσιάζει η γκαλερί Metro Pictures στο περίπτερο 3D07, με έργα από το 1976 έως σήμερα. Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει κάποια μεγάλη έκθεση του έργου της Sherman στην Ασία, είναι ευκαιρία για πολλούς Ασιάτες να αποκτήσουν μια σωστή εικόνα για αυτό.

9. Γιαπωνέζοι φωτογράφοι στην Taka Ishii Gallery
88 χρόνια ιστορίας της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας μέσα από τα μάτια 15 φωτογράφων: αυτό είναι το «Tokyo Story» που παρουσιάζει η Taka Ishii Gallery στο περίπτερό της 1D03. Η ιστορία ξεκινάει με φωτογραφίες του Hiroshi Hamaya από τη δεκαετία του 1930 και συνεχίζει με φωτογραφίες μεταξύ άλλων του Yutaka Takanashi από τη δεκαετία του 1960, αλλά και τη γενιά της έντονης δεκαετίας του '80 από τον Ed van der Elsken και της χαμένης επόμενης δεκαετίας από τον Noguchi Rika. Η παρουσίαση περιλαμβάνει και φωτογραφίες ενός από τους πιο επιφανείς σύγχρονους φωτογράφους, Nobuyoshi Araki.

© Acute Art

10. Marina Abramović, Rising & Anish Kapoor, Into Yourself, Fall
Τα δύο νέα έργα επαυξημένης πραγματικότητας (virtual reality, VR) δύο μεγάλων σύγχρονων καλλιτεχνών, της Marina Abramović και του Anish Kapoor, έχει φέρει στη φουάρ ο εταίρος της, HTC VIVE. Με τη στήριξη της Acute Art, η Abramović πραγματεύεται την καταστροφική κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, με την καλλιτέχνιδα να εμφανίζεται μέσω των VR headsets στους θεατές μέσα σε μια δεξαμενή νερού που γεμίζει σιγά σιγά έως πάνω -μια αναφορά στην αύξηση της θαλάσσιας στάθμης. Από την άλλη μεριά, το έργο του Kapoor στοχεύει στο να προκαλέσει ίλιγγο στους θεατές, κάνοντάς τους να αισθανθούν σα να πέφτουν μέσα στο λαβύρινθο των εσωτερικών διαδικασιών του εαυτού τους.