Artnews

Γεωμετρίες τροφής και σκέψης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2018-04-05 10:19:00

Από τη Φωτεινή Μπάρκα

Περπατώ στο καταπράσινο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και προσπαθώ να φανταστώ το κτήμα Χασεκή, του βάναυσου Οθωμανού διοικητή της Αθήνας κατά το 18ο αιώνα. Ο Χασεκής, σωματοφύλακας του Σουλτάνου, αφού απομύζησε τους Αθηναίους, μετέφερε εκεί τις ελιές από τα κτήματά τους, δημιουργώντας ένα μεγάλο ελαιώνα που έδωσε το όνομά του στην παρακείμενη περιοχή.

Το 1835, με Βασιλικό Διάταγμα, ιδρύεται στο παλιό κτήμα ο Βοτανικός Κήπος, τμήμα του οποίου διασώζεται στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Σπύρου Πάτση. Ένα κομμάτι γης που δεν έχει αλλάξει χρήση εδώ και αιώνες.

Εδώ ιδρύθηκε το 1920 το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το τρίτο σε αρχαιότητα πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα. Κάποια από τα ελάχιστα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διασώζονται σήμερα στην Αθήνα βρίσκονται εδώ, όπως το κτίριο Κριμπά (χτισμένο πάνω στα κατάλοιπα του Κονακιού του Χασεκή), η σπανιότατη μαρμάρινη Κρήνη, το Παλαιό Θερμοκήπιο και η Στέρνα.

Στο αρχείο του, πολύτιμα χειρόγραφα και αναπάντεχα οικιακά αντικείμενα, όπως το αμερικανικής προέλευσης σετ τσαγιού, κατάλοιπο της βοήθειας του Σχεδίου Μάρσαλ, αφηγούνται γλαφυρά την πορεία του νεοελληνικού κράτους, ενώ οι συλλογές επιστημονικών οργάνων και ξύλινων γεωργικών εργαλείων σκιαγραφούν την εξέλιξη της αγροτικής κοινωνίας στη χώρα.

Αυτή την terra incognita, το σπάνιο αρχειακό υλικό και την κοπιώδη αναμέτρηση του ανθρώπου με τη γη κλήθηκαν να εξερευνήσουν οι 40 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση Γεωμετρίες, όπως σχολιάζουν οι επιμελήτριες Μαρία-Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη της locus athens. Ένα χρόνο μετά την documenta14 στην Αθήνα και χάρη στη συνεργασία του με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο φιλοξενεί ξανά έργα σύγχρονης τέχνης (έως 15 Ιουνίου). Παρουσιάζονται νέες δημιουργίες των Πάκυς Βλασσοπούλου, Θανάση Τότσικα, Μίλτου Μανέτα, Ντόρας Οικονόμου, Νατάσας Μπιζά, Serkan Taycan, αλλά και ιστορικά έργα των Βλάση Κανιάρη, Βούλας Παπαιωάννου, Ναυσικάς Πάστρα, Ρένας Παπασπύρου.

© Μαριλένα Σπανουδάκη / Τα Νέα της Τέχνης 2018

Μαγειρικές, περίπατοι και σινεμά
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους υπέροχους εξωτερικούς χώρους, στο κτίριο Διοίκησης (κτίριο Κριμπά) και στο άγνωστο Γεωργικό Μουσείο, ο δεύτερος όροφος του οποίου ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβαν οι AREA (Architecture Research Athens), ενώ ένα διαφορετικό ηχητικό οδηγό επιμελήθηκαν οι MoY Studio, βουτώντας με περιέργεια στο παρελθόν και φέρνοντας στην επιφάνεια ιστορίες για το μεταβαλλόμενο αστικό περιβάλλον και τις κοινότητες της περιοχής.

Οι Γεωμετρίες θέλουν να αποτελέσουν μία βιωμένη εμπειρία για το θεατή, ώστε να τον παρασύρουν με τους ήχους, τα έργα και τις εικόνες να αναλογιστεί τη σχέση του με τη γη, την τροφή, τον τόπο. Ιδιαίτερο και το παράλληλο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες: επτά Κυριακές με θερινό σινεμά, μαγειρικές, περιπάτους και εργαστήρια – ετοιμαστείτε να φτιάξετε ένα υβριδικό θερμοκήπιο!

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες: Anna Boghiguian, Yto Barrada, Michel Bertet, Carolina Caycedo, Céline Condorelli, Άγγελος Γουλανδρής, Cevdet Erek, Inas Halabi, Peter Halley, Frederico Herrero, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Ιωάννου, Βλάσης Κανιάρης, Βαλεντίνα Κάργα, Kassandras, Μίλτος Μανέτας, Jumana Manna, Πέτρος Μώρης, Beatriz Santiago Muñoz, Didem Pekün, Uriel Orlow, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Marjetica Potrč, Standart Thinking, Hiroshi Sugimoto, Mario García Torres, Αλέκος Φασιανός, Χρήστος Χρυσόπουλος.

© Μαριλένα Σπανουδάκη / Τα Νέα της Τέχνης 2018

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 237 (Μάρτιος-Μάιος 2018) των Νέων της Τέχνης.