Artnews

Ο Αδριανός έχει την τιμητική του φέτος στην Αθήνα

2018-04-05 14:17:00

Προκειμένου να προσελκύσει το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση για το φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών καθιερώνει από σήμερα μια σειρά δωρεάν ξεναγήσεων στο Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου λειτουργεί η έκθεση ΑΔΡΙΑΝΩΙ ΣΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗΙ. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και ώρα 11.00-12:00 π.μ. από τους αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Πόλης Αθηνών Μαρία Λιάσκα, Νίκη Σακκά και Δημήτρη  Σούρλα. Απευθύνονται σε μαθητές, αλλά και στο κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζει την προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος «ήταν λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, στοιχείο που του χάρισε εσαεί το χαρακτηρισμό ως φιλέλληνα (Graeculus), συνδέθηκε ιδιαίτερα με την Αθήνα, την οποία θεωρούσε και πρόβαλλε ως κοιτίδα του πνεύματος», σύμφωνα με την έφορο αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου. O ίδιος επισκέφθηκε την πόλη τρεις φορές και διέμεινε σ’ αυτήν για μεγαλύτερο διάστημα από οποιαδήποτε άλλη πόλη πλην της Ρώμης, ενώ, πραγματοποιώντας το όραμα του Περικλή, την κατέστησε έδρα του Κοινού των ελληνικών πόλεων.

​Οι Αθηναίοι τίμησαν τον Αδριανό ως νέο Θησέα, σωτῆρα και κτίστην, -εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης-, τόσο για τις πολιτειακές του μεταρρυθμίσεις, την αναβίωση θεσμών ή τη δημιουργία νέων όσο και για το μεγαλεπήβολο οικοδομικό του πρόγραμμα, με το οποίο ανακαίνισε τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Πέρσι συμπληρώθηκαν 1900 χρόνια από την ανάρρηση του Αδριανού στο θρόνο της Ρώμης και έγιναν πολλές εκθέσεις προς τιμήν του τόσο σε ιταλικό έδαφος όσο και διεθνώς.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα σημαντικότερα από τα έργα-μνημεία με τα οποία ο ίδιος ευεργέτησε την πόλη της Παλλάδος, ετοίμασε και παρουσιάζει στο κοινό μια έκθεση, με λίγα επιλεγμένα εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό, αφιερωμένη όχι μόνο στον αυτοκράτορα, αλλά και στην ίδια την Αθήνα. Και μάλιστα, με δίγλωσσο υλικό, για να απευθύνεται και στο διεθνές κοινό. Το εποπτικό υλικό είναι περισσότερο, αλλά περιλαμβάνονται και κάποια εκθέματα από την Αρχαία Αγορά και τη Βιβλιοθήκη.

Ανάλογη έκθεση λειτουργεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τίτλο Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο». Την έχει διοργανώσει το ΕΑΜ σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Λειτουργεί σε μια αίθουσα με ρωμαϊκά γλυπτά, την ονομαζόμενη «αίθουσα των κοσμητών».

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιασθεί, επίσης,  ο φιλελληνισμός του Αδριανού και να προβληθεί η αξία και η σημασία που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας η κληρονομιά του. «Προωθώντας την ώσμωση της ελληνικής διανόησης με τη ρωμαϊκή παράδοση, ο Αδριανός συνεισέφερε αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτισμικής βάσης, η οποία αποτέλεσε ένα από τα ουσιωδέστερα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού», λέει η διευθύντρια του μουσείου Μαρία Λαγογιάννη. Τα εκθέματα, 40 στο σύνολό τους, προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πορτραίτα του αυτοκράτορα έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της αίθουσας σε ένα νοερό φιλοσοφικό διάλογο για τον ελληνικό πολιτισμό με εμβληματικές μορφές διανοητών της αρχαιότητας, όπως ο Μητρόδωρος, ο Αντώνιος Πολέμων και ο Ηρώδης του Αττικού. Τη φανταστική συνομιλία παρακολουθούν τα πορτραίτα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ως σύμβολα της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης και οι Κοσμητές, οι αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη της διανοητικής και σωματικής εκπαίδευσης των εφήβων στα αθηναϊκά γυμνάσια της αυτοκρατορικής περιόδου. Μέσα από το εμπλουτισμένο εκθεσιακό αφήγημα, οι θεματοφύλακες της παραδοσιακής ελληνικής παιδείας προσεγγίζονται με νέα ερμηνευτικά μέσα, που αναδεικνύουν τη βαθιά πνευματική συγγένεια του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού. Ο κόσμος των Γυμνασίων της Αθήνας ζωντανεύει επίσης με μια σειρά αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων και την υπέροχη προτομή του Αντίνοου, του αγαπημένου συντρόφου του Αδριανού, που θεοποιήθηκε μετά τον πρόωρο θάνατό του και λατρευόταν στα Γυμνάσια ως πρότυπο νεανικής ομορφιάς και ρώμης.

Φετιχιέ τζαμί, Ρωμαϊκή Αγορά, Πολυγνώτου 3, Αθήνα 105 55
Τηλ: 21 0324 5220, Καθημερινά 08.00-15.00
Εισιτήρια: €6, Μειωμένο: €3 
Δηλώσεις Συμμετοχής για τη δωρεάν ξενάγηση: Τηλ: 210 9238175 (εσωτ.409)

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα
Τηλ: 213214 4856, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή: 09:00-16:0Τ
Εισιτήριο: €5