Artnews

Ο George Lucas ετοιμάζει ένα τεράστιο μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη της αφήγησης

2018-04-13 12:20:00

© MAD Architects

Μια νέα ιστορία ετοιμάζει ο δημιουργός του Star Wars, George Lucas: την ιστορία του Lucas Museum of Narrative Art, ενός μουσείου αφιερωμένου στην τέχνη της αφήγησης. Με ένα φουτουριστικό σχέδιο από τον Ma Yansong της MAD Architects, το σχεδόν 30.000 τ.μ. κτίριο είναι προγραμματισμένο να ανοίξει στο Νότιο Λος Άντζελες το 2022.

Το συνολικό κόστος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που ο Lucas συνίδρυσε με τη γυναίκα του, την επιχειρηματία Mellody Hobson, ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Εκτός από εκθεσιακούς χώρους και αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής, στα σχέδιά του περιλαμβάνονται δύο κινηματογράφοι για καθημερινές προβολές ταινιών αλλά και εκπαιδευτικοί χώροι. Όπως είπε η Hobson στην τελετή κατά την οποία ανακοινώθηκε το μουσείο, στόχος τους είναι να δημιουργήσουν το πιο προσβάσιμο μουσείο τέχνης στον κόσμο, ένα χώρο στο οποίο θα αισθάνονται ευπρόσδεκτοι άνθρωποι κάθε καταγωγής και κοινωνικής τάξης.

Σε αυτό βοηθάει και το περιεχόμενο του μουσείου, το οποίο στόχο έχει να καταρρίψει, όπως λέει, τους επίπλαστους διαχωρισμούς μεταξύ «υψηλής» και «λαϊκής» τέχνης. Στο κτίριο του Exposition Park, ένα χώρο που μέχρι πρότινος ήταν εκτάσεις πάρκινγκ και τώρα θα περιβάλλεται από 45.000 τ.μ. πρασίνου, θα παρουσιάζονται εικονογραφήσεις, κόμικς και πίνακες από καλλιτέχνες όπως οι Pierre-Auguste Renoir, Winslow Homer και Norman Rockwell. Μάλιστα, πριν από δύο μέρες, αποκαλύφθηκε ότι ο Lucas και το μουσείο του ήταν το ίδρυμα-μυστήριο που αγόρασε το Shuffleton’s Barbershop (1950) του Rockwell -ένα έργο που ο καλλιτέχνης είχε δωρίσει στο Μουσείο του Berkshire, το οποίο το αποδέσμευσε, μαζί με άλλα 39 έργα, από τη συλλογή του, για να χρηματοδοτήσει την ανακαίνισή του.

Οι γιοι του Norman Rockwell ήταν αντίθετοι με την πώληση του έργου και είχαν κάνει μήνυση στο μουσείο, αλλά την απέσυραν όταν τους υποσχέθηκε ότι δε θα βγει σε δημοπρασία. Πήγε στο Μουσείο Lucas για ένα άγνωστο χρηματικό ποσό, το οποίο πιθανότατα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων (την τιμή εκτίμησης του έργου). Δεκατρία ακόμη έργα θα βγουν σε δημοπρασία από τον Sotheby's το Μάιο, ανάμεσα στα οποία ένα ακόμα έργο του Rockwell που είχε δοθεί στο μουσείο, το Blacksmith’s Boy—Heel and Toe (με ανώτατη τιμή εκτίμησης τα 10 εκατομμύρια δολάρια), το Church Valley of Santa Isabel, New Granada του Frederic Edwin Church (με ανώτατη τιμή εκτίμησης τα 7 εκατομμύρια δολάρια) και το Double Arc and Sphere του Alexander Calder, που εκτιμάται στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Norman Rockwell είναι μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της αμερικανικής αφήγησης και όπως είπε ο πρόεδρος του Μουσείου Lucas, Don Bacigalupi, σε ένα μουσείο αφιερωμένο στην οπτική αφήγηση, «το κοινό θα συνεχίσει να απολαμβάνει αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό σε ένα αμερικανικό μουσείο, όπου θα είναι μια πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές». Ο ίδιος ο George Lucas είναι, άλλωστε, ένας από τους μεγαλύτερος συλλέκτες του έργου του Rockwell: η συλλογή του περιλαμβάνει τα επίσης γνωστά έργα του καλλιτέχνη Saying Grace (1951) και After the Prom (1957). Η Laurie Norton Moffatt, διευθύντρια του Μουσείου Norman Rockwell στο Stockbridge, όπου θα πάνε ως δάνεια τα έργα μέχρι να ανοίξει το μουσείο του Lucas στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων στο Lucas Museum of Narrative Art που διασφάλισε ότι το αριστούργημα του Norman Rockwell Shuffleton's Barbershop θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμο στο κοινό για να το απολαμβάνει.»

Η προσβασιμότητα του κοινού στην τέχνη είναι και ο κύριος λόγος που το Lucas Museum of Narrative Art εστιάζει στην τέχνη της αφήγησης. Όπως είπε ο George Lucas στην τελετή ανακοίνωσης του μουσείου του: «Η τέχνη της αφήγησης αφυπνίζει τα συναισθήματά μας, διαμορφώνει τις φιλοδοξίες μας ως κοινωνία και είναι η κόλλα που μας δένει όλους μαζί γύρω από κοινά πιστεύω.»