Artnews

Και το βιβλίο θέλει την περφόρμανς του

2018-05-14 10:50:00

© Radio Athènes & Ευτυχία Βλάχου

Από την Αννίτα Αποστολάκη

Ενδιαφέρεστε για την τέχνη; Για βιβλία τέχνης, περιοδικά τέχνης, καταλόγους, για την κριτική της τέχνης καθώς και τους συντάκτες και δημιουργούς τους; Μείνετε συντονισμένοι στο Radio Athènes από το Μάιο έως το Νοέμβριο και δείτε τις εκδόσεις... αλλιώς.

Στο πλαίσιο του Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το αθηναϊκό ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και ξεδιπλώνει το A Book Affair: ένα project που παίρνει τη μορφή μιας performance διαρκείας επτά μηνών, με εικαστικές παρεμβάσεις, επιτελεστικές (performative) παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, αναγνώσεις, lecture performances και sound art. Με όποιον τρόπο, δηλαδή, εμπνέει τους Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιμελητές, δραματουργοί, χορογράφοι και θεωρητικοί που έχουν ήδη προσκληθεί να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Ένας από αυτούς είναι o ιδρυτής των Εκδόσεων Fitzcarraldo Jacques Testard, αλλά και ο Gregory Brooks, o οποίος δούλευε χρόνια στη μόδα και θα μας παρουσιάσει από 23 Μαΐου σπάνια βιβλία μόδας, αρχιτεκτονικής, ντιζάιν, τέχνης και πρωτότυπο υλικό από τα πρώιμα χρόνια του Maison Martin Margiela στον οποίο δούλευε ως σχεδιαστής. Με lecture performance θα μας παρουσιάσουν την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ., το PARAGUAY PRESS οι Thomas Boutoux & Joachim Hamou, τους οποίους θα ακολουθήσει ο Μάκης Μαλαφέκας την ίδια μέρα, με μια παρουσίαση και ανάγνωση της νέας νουβέλας του ΔΕ ΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ από τις Εκδόσεις Μελάνι. Στο Radio Athènes θα παρουσιάσει και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ όλες τις εκδόσεις του από το 1983 μέχρι σήμερα (14 Ιουνίου), σε μια εγκατάσταση που θα αριθμεί περίπου 90 βιβλία.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνδυαστεί με τη φανταστική διαμόρφωση του χώρου που έχει κάνει ο αρχιτέκτονας Etienne Descloux, η οποία φέρνει στο νου κάτι μεταξύ θεατρικού σκηνικού, «δοχείου» συλλογής των αντικειμένων, βιβλίων και έργων τέχνης που θα παρουσιάζονται όσο το project θα εξελίσσεται, αλλά και των πλάγιων όψεων ενός βιβλίου! Ό,τι και αν θυμίζει στον καθένα, η αρχική έμπνευση ήταν να δημιουργηθεί ένα προσωρινό βιβλιοπωλείο, το οποίο θα καλύπτει διαφορετικές ανάγκες. Έτσι, εκτός από τα ράφια, τις καρέκλες και τα κουστούμια, υπάρχει μέχρι και ημιώροφος για τους χορογράφους, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να παρουσιάσουν τις εντελώς διαφορετικές οπτικές τους γύρω από την παραγωγή ενός βιβλίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η θεματική των παρουσιάσεων του project έχει μεγάλο εύρος: τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική, design, μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση συνδέονται όλες κάτω από την ομπρέλα της σύγχρονης τέχνης. Στόχος είναι να αγκαλιάσουμε όλες τις πτυχές της ανάγνωσης και να την αντιληφθούμε ως μια δραστηριότητα που εμπλέκει τόσο το νου όσο και το σώμα μας για να δημιουργήσει νοήματα, αλλά και μια νέα ποιητική.

«Ετυμολογικά, η έκφραση A BOOK AFFAIR περιγράφει μια κατάσταση στην οποία κάποιος διαβάζει ένα σύνθετο, απαιτητικό βιβλίο, ενώ συγχρόνως καταπιάνεται με ένα ευχάριστο, εύκολο βιβλίο», ανέφερε η επιμελήτρια του project Έλενα Παπαδοπούλου.«Τo A BOOK AFFAIR είναι ένα πείραμα που προσεγγίζει τη "βιβλιοθήκη" σα χώρο διακειμενικότητας, δημιουργίας (creation), ξε-δημιουργίας (un-creation), και αναψυχής (recreation) -για να δανειστούμε μερικές έννοιες που διερευνά ο Michel Foucault στο δοκίμιό του "Φαντασιώσεις της Βιβλιοθήκης" (1977)», συμπλήρωσε. Για εκείνη, η πολύπλευρη έμπνευση που έδωσε κάτι τόσο μικρό όπως ένα βιβλίο στους συμμετέχοντες του project είναι και μια μεταφορά για όλα αυτά που έχει καταφέρει να κάνει σε αυτό το μικρό χώρο, με τα λίγα μέσα που της παρέχει η στήριξη της Outset.Greece.

Σε πρώτο στάδιο, το project εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή με την έκθεση της πρώην εμπόρου τέχνης Giti Nourbakhsch, η οποία παρουσιάζει το νέο της, εικονογραφημένο βιβλίο The Golden Jaguar with a Thin Red Stripe. Τυπώματα των σχεδίων που θα βρείτε μέσα στο βιβλίο της καλύπτουν σα μια ετερόκλητη, πολύχρωμη ταπετσαρία τους τοίχους της μίας αίθουσας του χώρου, προσκαλώντας μας να συνθέσουμε βασισμένοι σε αυτά μια δική μας αφήγηση. Μπορείτε να τα δείτε έως τις 21 Μαΐου, κάθε Τετάρτη 16:00 – 20:00, κάθε Σάββατο 13:00 – 17:00 και οποιαδήποτε άλλη μέρα και ώρα κατόπιν συνεννόησης, στο χώρο του Radio Athènes, στην οδό Πετράκη 15.

Την εξέλιξη του προγράμματος του A Book Affair μπορείτε να παρακολουθήσετε στο: www.radioathenes.org 


© Radio Athènes & Ευτυχία Βλάχου