Artnews

Τα Νέα της Τέχνης Μάιος-Ιούλιος 2018: Ανήκει το μέλλον στις φουάρ τέχνης;

2018-05-16 16:04:00

Από την Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη

Ο κόσμος της τέχνης είναι σήμερα πιο διεθνής από ποτέ. Στις μεγάλες εκθέσεις τέχνης, όπως η documenta και η Μπιενάλε της Βενετίας, συναντάμε καλλιτέχνες από μέρη του πλανήτη που, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, δε θα μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε. Νέοι συλλέκτες και νέα ιδρύματα κάνουν πολλούς να λένε ότι το μέλλον της τέχνης βρίσκεται στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν και οι φουάρ τέχνης. Η παρουσία των γκαλερί στην Art Basel και στη Frieze από χώρες που παλιά θεωρούσαμε ως ανερχόμενες αγορές ή ακόμη και απρόσμενους προορισμούς για τέχνη, είναι όλο και πιο έντονη. Εκτός, όμως, από τις πολύ μεγάλες και καθιερωμένες φουάρ, διαρκώς εμφανίζονται νέες, μικρότερες, οι οποίες διεκδικούν λίγη από την προσοχή μας –είτε είμαστε σε θέση να αγοράσουμε έργα τέχνης είτε όχι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σκηνικό με τις νέες φουάρ που έχουν προκύψει στην κατά κοινή ομολογία, μικρή αγορά τέχνης της Ελλάδας. Στη διαχρονική Art-Athina, προστέθηκαν πριν ένα χρόνο οι Art Thessaloniki και Platforms Project, ενώ αυτό το φθινόπωρο περιμένουμε και τη Vision Art Forums. Το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγο ύπαρξης έχουν όχι μόνο οι μεγάλες διεθνείς αλλά και οι τοπικές φουάρ τέχνης, καθώς κάθε μία έχει το δικό της διαφοροποιημένο κοινό και εξυπηρετεί ποικίλες ανάγκες και διαφορετικά βαλάντια.

Ζούμε, λοιπόν, στην εποχή των φουάρ τέχνης; Κάποιοι θα πουν με βεβαιότητα «ναι», άλλοι, πάλι, ότι οι φουάρ περνούν κρίση, καθώς το μοντέλο τους έχει πλέον ξεπεραστεί. Ίσως γι’ αυτό, αν και κατά βάση εμπορικές διοργανώσεις, οι φουάρ δίνουν όλο και περισσότερη έμφαση στον εκπαιδευτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν για ένα όλο και πιο διευρυμένο κοινό.

Είναι γεγονός ότι το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικοσύστημα της τέχνης πρέπει να έχει κάποιους πυλώνες να το στηρίζουν. Χρειάζεται, όμως, να δίνουμε το βήμα και σε νέες φωνές που φέρνουν μια εναλλακτική πρόταση, η οποία μπορεί να διευρύνει την αντίληψή μας για την τέχνη. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, βασικό είναι οι Έλληνες φιλότεχνοι να στηρίζουν την εγχώρια αγορά καθώς πλέον διαθέτει καλλιτεχνική παραγωγή που αποσπά βραβεία στο εξωτερικό κι ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει την τεχνογνωσία να την πάει πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της χώρας μας.

Τέχνη της εποχής μας

Εκτός από την έρευνα και τις ειδήσεις που σας φέρνουμε σε αυτό το τεύχος για τις φουάρ τέχνης, στα Νέα της Τέχνης Μαΐου-Ιουλίου 2018 θα διαβάσετε και για τις εξελίξεις στα εικαστικά στην Ελλάδα και διεθνώς. Νέοι χώροι τέχνης, αλλά και η νέα Σχολή Καλών Τεχνών στην Κύπρο δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα στο νησί, ενώ μεγάλες εκθέσεις στα μουσεία και τιμές-ρεκόρ στις δημοπρασίες για έργα αφροαμερικανικής τέχνης κίνησαν το ενδιαφέρον να κοιτάξουμε αν αυτό το limit up είναι μόδα ή συνειδητή επιλογή. Μετρώντας αντίστροφα για την έκθεση της Jenny Saville στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, μιλήσαμε πρώτοι με τη διάσημη Βρετανίδα ζωγράφο και ζητήσαμε από την επιμελήτρια της πολυαναμενόμενης έκθεσης του George Condo στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αταλάντη Μαρτίνου, να μας βάλει στο πνεύμα του καλλιτέχνη.

Ακόμη, καθώς περιμένουμε τη Διεθνή Ημέρα και την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων, ο δρ. Γιώργης Μαγγίνης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και η Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ICOM Τέτη Χατζηνικολάου, καταθέτουν σκέψεις για τα μουσεία της νέας εποχής. Με σέλφι στικ ή όχι ανά χείρας, μάλλον βιαστικά αντιμετωπίζουμε τα εκθέματα μουσείων και γκαλερί, γι' αυτό σε αυτό το τεύχος κάναμε και ρεπορτάζ για το πόσο χρόνο δίνουμε στα έργα τέχνης. Ο περασμένος μήνας, όμως, μας στέρησε μια από τις μεγαλύτερες φιγούρες του πολιτισμού του τόπου μας: τον επί 41 χρόνια διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά, για τον οποίο γράφει μια προσωπική αφήγηση η παιδική του φίλη και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Λίλα Μαραγκού.

Όλα αυτά, μαζί με τις αγαπημένες σας στήλες για την αγορά της τέχνης, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, το design, τις κριτικές και τις επιλογές εκθέσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, θα τα βρείτε μόνο στο νέο τεύχος Μαΐου-Ιουλίου 2018. Ψάξτε το σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ή γίνετε συνδρομητές για να μαθαίνετε πρώτοι απ' όλους τι έχουμε ανακαλύψει για εσάς!