Artnews

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει τη Λητώ Κάττου στο Μουσείο Μπενάκη

2018-06-01 12:15:00

Λητώ Κάττου, Red Lake, 2017 © Λητώ Κάττου

Το Ίδρυµα ∆ΕΣΤΕ, σε συνεργασία µε το Μουσείο Μπενάκη και το Point Centre for Contemporary Art, παρουσιάζει από την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 20:00, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισµού την έκθεση Days of San της Λητούς Κάττου στις αίθουσες των µόνιµων συλλογών του Μουσείου.

Η έκθεση περιλαµβάνει τη βιντεοπροβολή Red Lake που εκτυλίσσεται σε πραγµατικό χρόνο καθώς και έξι νέα γλυπτά φτιαγµένα ειδικά για το συγκεκριµένο χώρο, που είναι ενσαρκώσεις του επινοηµένου χαρακτήρα San. Τα έργα ορίζουν διαδροµές σε όλα τα επίπεδα της µόνιµης συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, οι οποίες καταλήγουν στον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται η βιντεοπροβολή.

To επινοηµένο ον µε το όνοµα San παρουσιάζεται ως ένα άφυλο πλάσµα µεταξύ ανθρώπου, µηχανής, θεού και ζώου, ως ένα κατασκεύασµα Τεχνητής Νοηµοσύνης. Αντικατοπτρίζει και διαπραγµατεύεται την παρουσία τεράτων, προστατών και µη ανθρώπινων οντοτήτων στις µυθολογικές παραδόσεις, σε αντικείµενα και σε ιστορίες οι οποίες εκτείνονται από το µακρινό παρελθόν έως σήµερα. ∆έρµατα και φτερά από την επιδερµίδα του πλάσµατος αποκόπτονται από το σώµα του και συγκατοικούν το χώρο ως γλυπτικές φόρµες, οι οποίες έρχονται σε διάλογο µε τα αρχαία ίχνη και τις αρχαιολογικές απεικονίσεις διαφόρων µορφών υποκειµενικότητας που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη.

Αντιστρόφως, τα εκθέµατα της µόνιµης συλλογής γίνονται µάρτυρες των συνεχών επιτυχιών και αποτυχιών της δραστηριότητας του San, µέσα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον προσοµοίωσης. Η οντότητα San προσαρµόζεται και εξελίσσεται µέσω ενός αλγορίθµου, ο οποίος κατευθύνει την καθηµερινή Σισύφια µοίρα της να περιπολεί την Κόκκινη Λίµνη, αποµεινάρι ενός αρχαίου µεταλλείου χαλκού, κοντά στη Λευκωσία της Κύπρου, ενεργό από την Χαλκολιθική περίοδο µέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60. Το τοπίο του ορυχείου επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιµατική αλλαγή, η οποία στις µέρες µας αναπτύσσεται δραµατικά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο εγκέφαλος του San έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει κλιµατικά δεδοµένα σε πραγµατικό χρόνο από το γεωγραφικό σηµείο της λίµνης. Το ον, µέσα από τις γλυπτικές του εκδηλώσεις, ενσαρκώνει νέες µορφές προσαρµοστικής νοηµοσύνης που αντιδρούν σε βίαιες αλλαγές, υλοποιώντας τις τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες και θέτοντας ερωτήµατα σχετικά µε την πολυπλοκότητα της σχέσης φύσης και τεχνολογίας.

H έκθεση Days of San αποτελεί το δεύτερο µέρος την έκθεσης San της Λητούς Κάττου, η οποία παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art, στη Λευκωσία από 19 Μαΐου µέχρι 20 Ιουνίου.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα 
Η Λητώ Κάττου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Art του Λονδίνου, µε µεταπτυχιακό στη Γλυπτική. H Κάττου απέσπασε το βραβείο New Positions Award for Art Cologne 2018 και ήταν η προσκεκληµένη καλλιτέχνης στο 89plus Google
Residency 2017 επιµεληµένο από τον Hans Ulrich Obrist και τον Simon Castets στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Google στο Παρίσι. Επιλεγµένες πρόσφατες εκθέσεις περιλαµβάνουν: Siren Daylight, ROOM E10 27, Βερολίνο· San, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία (ατοµική)· District 17, Γκαλερί Kraupa-Tuskany Zeidler, Βερολίνο· Night Fight, Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Αθήνα (ατοµική)· And if I left of dreaming about you?, Foothold, Μπάρι· It looks like up to me, Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Αθήνα· Fighting with the Sun, Clearview.ltd, Λονδίνο (ατοµική)· Solar love for the Rapid Felines, Pierre Poumet, Μπορντό (ατοµική)· The Equilibrists, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 (µια συνεργασία του New Museum, Νέα Υόρκη, του Ιδρύµατος ∆ΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη). Έργα της Κάττου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Deutsche Τelekom.

Διάρκεια έκθεσης:  16 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες: www.deste.gr