Artnews

Τα Νέα της Τέχνης Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2018: Η τέχνη (δεν) πάει διακοπές

2018-07-17 10:30:00

Από την Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη

Θυμάμαι κάθε καλοκαίρι να σηματοδοτεί τη λήξη της εικαστικής σεζόν, με τα μουσεία να μένουν στάσιμα ως προς τις περιοδικές εκθέσεις και την επισκεψιμότητα να αφορά τα μόνιμα εκθέματα, τις γκαλερί να μπαίνουν σε ρυθμούς θερινών διακοπών, τους καλλιτέχνες να αποχωρούν για προορισμούς της άγονης γραμμής σε αναζήτηση έμπνευσης... Σε λίγα νησιά λειτουργούσαν λαογραφικά και ναυτικά μουσεία ή, στην καλύτερη, κάποιο μικρό μουσείο-κληροδότημα κάποιου ευπατρίδη όπως, για παράδειγμα, το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, κάτι αλλάζει, εντός και εκτός των τειχών. Φέτος, πιο έντονα από ποτέ, βλέπουμε μέσα στη θερινή σεζόν αθηναϊκά πολιτιστικά ιδρύματα να εγκαινιάζουν σημαντικά αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως η συνέργεια του Οργανισμού ΝΕΟΝ με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην πολυαναμενόμενη έκθεση του Paul Chan, ενός καλλιτέχνη βαθύτατα επηρεασμένου από την ανάγνωση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας (διόλου τυχαίος ο τίτλος της έκθεσής του, Odysseus and the bathers). Οι γκαλερί Rodeo και Allouche Benias ξεκίνησαν μόλις τη δραστηριότητά τους σε Πειραιά και Αθήνα αντίστοιχα, ενώ η ART ATHINA, καλοκαιρινή κι αυτή φέτος, έκανε το ντεμπούτο της στο Ωδείο.

Η πόλη ανταποκρίνεται και ο δυναμισμός της ολοένα αυξανόμενης εικαστικής δημιουργίας ξεχύνεται και εκτός των τειχών, με τοπικούς φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα να παράγουν αξιόλογα art projects, φεστιβάλ, προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και εκθέσεις.

Όπου, λοιπόν, κι αν σας βρει αυτό το δίμηνο, η ομάδα των Νέων της Τέχνης έχει προτάσεις για ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη, από τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής έως τις πιο μακρινές νησιώτικες γωνιές της χώρας. Στο ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμά μας καταγράφουμε ενδιαφέροντα ραντεβού στην περιφέρεια και μιλάμε με σημαντικούς καλλιτέχνες και επιμελητές. 

Κάντε μια δροσιστική «βουτιά» ανάγνωσης και ανακαλύψτε μεταξύ άλλων τι μας είπε ο David Shrigley, ο φετινός προσκεκλημένος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας, τι παρουσιάζει ο δραστήριος Οργανισμός ΝΕΟΝ και στα Κουφονήσια, αλλά και το Ίδρυμα Schwarz στην ακριτική Σάμο, γιατί να πάτε με πολιτιστική αφορμή το Σεπτέμβρη στη Νίσυρο και πώς οι Παξοί μπαίνουν στον εικαστικό χάρτη.

Το γεγονός ότι καλλιτέχνες και διοργανωτές δημιουργούν δράσεις με πολυποίκιλους αποδέκτες -την τοπική κοινωνία που συμμετέχει, εμπλέκεται και έχει την ευκαιρία να απολαύσει σύγχρονη τέχνη, τους ανυποψίαστους επισκέπτες, τους φιλότεχνους που ακολουθούν με ενθουσιασμό το εικαστικό μονοπάτι που ξετυλίγεται-, συνθέτει μια πολιτιστική ζύμωση που ανοίγει νέες ατραπούς και προσφέρει διεξόδους στη συγκεντρωτική εικαστική σκηνή της πρωτεύουσας.

Όλα αυτά, μαζί με τις αγαπημένες σας στήλες για την αγορά της τέχνης, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, το design, τις κριτικές και τις επιλογές εκθέσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, θα τα βρείτε μόνο στο νέο τεύχος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018. Ψάξτε το σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ή γίνετε συνδρομητές για να μαθαίνετε πρώτοι απ' όλους τι έχουμε ανακαλύψει για εσάς!