Artnews

Ο Pierre Bergé και τα νέα μουσεία Yves Saint Laurent

2018-08-09 12:26:00

©Musée Yves Saint Laurent

Από την Κίκα Κυριακάκου

Ο Yves Saint Laurent είχε εντοπίσει στο Μαρακές την απόλυτη πηγή ηρεμίας και έμπνευσης· ήταν η περιοχή όπου απομονωνόταν δύο φορές το χρόνο, για να σχεδιάσει τις συλλογές του. Το Μουσείο του στο Μαρακές είναι σε κοντινή απόσταση από το διάσημο Jardin Majorelle, όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η έπαυλη των Saint Laurent - Bergé και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της πόλης. Στα 4.000 τ.μ. του οικήματος φιλοξενείται μέρος της συλλογής του Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent και περιλαμβάνονται, επίσης, ένα αμφιθέατρο, μία ερευνητική βιβλιοθήκη, μπουτίκ, βιβλιοπωλείο και χώροι παρουσίασης περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων. Το σχεδιασμό του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio KO των Olivier Marty και Karl Fournier, οι οποίοι δηλώνουν πως ανατρέχοντας στο αρχείο του σχεδιαστή, αποφάσισαν να μετουσιώσουν τις ντελικάτες και τολμηρές φόρμες των ενδυμάτων του στο αρχιτεκτονικό εγχείρημά τους που άνοιξε τις πόρτες του στις 19 Οκτωβρίου.

Στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, η αναδρομική έκθεση αποκαλύπτει τις βασικές επιρροές του Yves Saint Laurent μέσω μιας σειράς ενδυμάτων που σπανίως έχουν παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό. Πενήντα κομμάτια από τη συλλογή του Fondation με αγαπημένα θέματα του σχεδιαστή – Αρσενικό και Θηλυκό, Μαύρο, η Αφρική και το Μαρόκο, Φανταστικά ταξίδια, Κήποι, Τέχνη – εκτίθενται υπό την εντυπωσιακή σκηνογραφία του Christophe Martin σε ασπρόμαυρο φόντο. Τα ενδύματα αυτά συνδυάζονται με οπτικοακουστικά στοιχεία όπως σκίτσα, φωτογραφίες, προβολές fashion shows, ηχογραφήσεις ομιλιών και μουσική αποκαλύπτοντας τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη και προσκαλώντας μας στον κόσμο του.

Στο Μουσείο βρίσκονται περίπου 1.000 ενδύματα υψηλής ραπτικής και αξεσουάρ του παρισινού Fondation, καθώς και 3.000 μη-εκτεθειμένα κομμάτια από το Μουσείο Βερβερίνων του Jardin Majorelle με σκοπό τη φύλαξη και τη συντήρησή τους. Παράλληλα, κουστούμια από τις συνεργασίες του σχεδιαστή με σημαντικά πρόσωπα του κινηματογράφου και του θεάτρου – Roland Petit, Claude Régy, Luis Buñuel, François Truffaut, Jean Marais, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve, κ.ά. – εκτίθενται στο lobby του κτιρίου. Η φωτογραφική γκαλερί φιλοξενεί έργα καταξιωμένων φωτογράφων που συνεργάστηκαν κατά καιρούς με τον σχεδιαστή. Ο χώρος εγκαινιάζεται με την έκθεση 30 Χρόνια του Οίκου Μόδας στο Μαρακές και περιλαμβάνει υλικό του André Rau για το γαλλικό Elle. Τέλος, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων φιλοξενείται η έκθεση Το Μαρόκο του Jacques Majorelle, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να δει 30 σημαντικά έργα του ζωγράφου.


©Musée Yves Saint Laurent

Η γνωριμία με τον Pierre Bergé, το Ίδρυμα και το Μουσείο στο Παρίσι
Το μοναδικό ταλέντο του Yves Saint Laurent ξεκίνησε να διαφαίνεται από πολύ νωρίς στο χώρο της μόδας. Μόλις 19 ετών θα βρεθεί στη θέση βοηθού του Christian Dior και το 1957, μετά το θάνατο του σπουδαίου μόδιστρου, θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Οίκου. Η γνωριμία με τον Pierre Bergé, μετέπειτα σύντροφο και συνεργάτη του, δε θα καθυστερήσει πολύ και μαζί θα αποφασίσουν την ίδρυση του Οίκου Υves Saint Laurent, με την πρώτη του συλλογή να παρουσιάζεται στις 29 Ιανουαρίου του 1962. Θα συνεχίσει σχεδιάζοντας μερικά από τα πλέον εμβληματικά κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας, όπως το ναυτικό σακάκι, την καμπαρντίνα, το κουστούμι smoking και το σακάκι σαφάρι. Ο ανδρικός ενδυματολογικός κώδικας επέτρεψε στον σχεδιαστή να χτίσει με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό τη γυναικεία σιλουέτα διατηρώντας τη θηλυκότητα της, όπως συνήθιζε να λέει.

«Θα είμαι χαρούμενος αν ξέρω πως η δουλειά και τα σχέδια μου θα μελετώνται 100 χρόνια από τώρα», είχε πει ο Yves Saint Laurent. Το 2003, το ζευγάρι θα ιδρύσει το Fondation Pierre Bergé Yves Saint Laurent. Στόχος του Ιδρύματος να συντηρήσει και να διαφυλάξει μια σημαντική συλλογή αποτελούμενη από 5.000 κομμάτια υψηλής ραπτικής και περισσότερα από 15.000 αξεσουάρ και σχέδια. Παράλληλα, φιλοδοξία του αποτελεί η υποστήριξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και η διοργάνωση εκθέσεων τέχνης και μόδας, γεγονός που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό (από το 2004 μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει περισσότερες από 20 εκθέσεις).

Το 2001, ο Pierre Bergé θα λάβει τη διάκριση του Μαικήνα των Τεχνών και του Πολιτισμού. Σε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους πλειστηριασμούς έργων τέχνης που έχουν γίνει ποτέ, θα πουλήσει μέσω του Christie’s τη σημαντική συλλογή έργων τέχνης που διέθετε με τον Yves Saint Laurent, ένα χρόνο μετά το θάνατο του σχεδιαστή. Τo ποσό των 334 εκατομμυρίων που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί στη συντήρηση του Fondation Pierre Bergé -Yves Saint Laurent και στην έρευνα κατά του AIDS. Ο Bergé θα φύγει από τη ζωή λίγες εβδομάδες πριν την εκπλήρωση του ονείρου του – το ταυτόχρονο άνοιγμα των Μουσείων σε Παρίσι και Μαρακές τον Οκτώβριο του 2017.

Στο Παρίσι ως έδρα του Μουσείου επιλέχτηκε ο επανασχεδιασμένος – από τους Nathalie Criniere και Jacques Grange – χώρος του Fondation στο νούμερο 5 της Avenue Marceau, ενώ την αρχιτεκτονική επίβλεψη είχε το πρακτορείο Jean-Michel Rousseau. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου και στη συλλογή του περιλαμβάνονται τα πορτρέτα του σχεδιαστή από τους Bernard Buffet και Andy Warhol, αλλά και φωτογραφίες των Irving Penn, Richard Avedon και Helmut Newton μεταξύ άλλων. Η μόνιμη έκθεση είναι αφιερωμένη στη διαδικασία παραγωγής των συλλογών του εμβληματικού σχεδιαστή και περιλαμβάνει εκτός από κουστούμια, πρωτότυπα κομμάτια, σχέδια, δημοσιεύματα και αρχειακό υλικό από επιδείξεις. Η περιοδική αναδρομική έκθεση που φιλοξενείται στο Παρίσι θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ για τον Οκτώβριο του 2018 έχει προγραμματιστεί η έκθεση με τίτλο Η Φανταστική Ασία του Yves Saint Laurent.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 235 (Νοέμβριος 2017-Ιανουάριος 2018) των Νέων της Τέχνης.


Tags


Videos


Out & About


Πολιτιστικά Δρώμενα


Αρχαιολογία


Επικαιρότητα