Artnews

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ορίσει ακόμη εκπροσώπηση για την Μπιενάλε της Βενετίας 2019

2018-08-06 12:36:00

©Alex John Beck/Artsy

Συνήθως γίνεται το ανάποδο. Οι ΗΠΑ είναι από τις πρώτες χώρες που ανακοινώνουν τον καλλιτέχνη που θα τις εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ εμείς είμαστε από τους τελευταίους, αφήνοντας στους εκπροσώπους μας λιγότερο από ένα χρόνο για να προετοιμάσουν ένα τεράστιο έργο. Φέτος, όμως, που ακόμη και στην Ελλάδα έχει ανακοινωθεί ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποια θα είναι η συμμετοχή της στην επόμενη διοργάνωση που θα εγκαινιαστεί στις 11 Μαΐου 2019.

Η τρίμηνη καθυστέρηση δεν είναι κάτι σύνηθες για τα δεδομένα των ΗΠΑ, καθώς η ανακοίνωση έρχεται συνήθως από την απέναντι μεριά του Ατλαντικού τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή της έκθεσης. Οι δύο τελευταίες συμμετοχές -ο Mark Bradford το 2017 και η Joan Jonas το 2015- είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο της χρονιάς πριν την μπιενάλε, ενώ η συμμετοχή της Sarah Sze για την Μπιενάλε της Βενετίας 2013 είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο του 2012. Στην περίπτωση, μάλιστα, της συμμετοχής του Bruce Nauman στην έκθεση του 2009, η ανακοίνωση έγινε τον Ιανουάριο του 2008 -δεκαέξι ολόκληρους μήνες πριν!

Με αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν φόβοι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δε θα στείλει κανέναν καλλιτέχνη να εκπροσωπήσει τη χώρα στην -κατά πολλούς- πιο σημαντική διοργάνωση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Κάτι τέτοιο δε θα εξέπλησσε ιδιαίτερα την καλλιτεχνική κοινότητα, αφού είναι γνωστή η αδιαφορία του Προέδρου Τραμπ και των στελεχών του για τα εικαστικά, στα οποία προσπαθούν να προσδώσουν «αριστερό» πρόσημο. Άλλωστε, μία από τις πρώτες εξαγγελίες που είχε κάνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση με το που ήρθε στην εξουσία ήταν ότι θα κάνει τεράστιες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τις τέχνες.

Ίσως, βέβαια, η καθυστέρηση να οφείλεται στο μπαράζ απολύσεων και παραιτήσεων που έχει δει το State Department τους τελευταίους μήνες. Πάντως, κάτι τέτοιο είχε συμβεί και στο παρελθόν: η συμμετοχή των Allora and Calzadilla στην Μπιενάλε της Βενετίας 2011 είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο του 2010, οπότε μπορεί αυτό να γίνει και φέτος.

Η ειρωνεία είναι ότι επιμελητής της 58ης Μπιενάλε της Βενετίας είναι -για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία- Αμερικανός: πρόκειται για το διευθυντή της Hayward Gallery, Ralph Rugoff, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από το Artsy σχετικά με τη μέχρι στιγμής έλλειψη αμερικανού καλλιτέχνη από τη διοργάνωση, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Ο επιμελητής έδωσε στην έκθεση τον τίτλο May You Live in Interesting Times, θέλοντας να εξετάσει πώς δημιουργείται τέχνη «σε μια χρονική στιγμή που η ψηφιακή διάχυση των fake news και των εναλλακτικών γεγονότων (“alternative facts”) διαβρώνει τον πολιτικό λόγο και την εμπιστοσύνη στην οποία αυτός βασίζεται», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά οι διαδικασίες για την 58η Μπιενάλε της Βενετίας έχουν καθυστερήσει περισσότερο απ' ό,τι συνήθως. Ο τίτλος και κατ' επέκταση το πλαίσιο της έκθεσης ανακοινώθηκαν από τον Rugoff και τον Πρόεδρο της Μπιενάλε της Βενετίας, Paolo Baratta, μόλις στις 16 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, εκτός από εμάς, τις συμμετοχές τους στην έκθεση έχουν ανακοινώσει 25 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα παρουσιάσει τις αινιγματικές εγκαταστάσεις της Cathy Wilkes, η Γαλλία, η οποία θα παρουσιάσει τη βραβευμένη με Turner Prize Laure Prouvost και η Αυστρία που θα εκθέσει τα φεμινιστικά έργα της Renate Bertlmann.