Artnews

Για 9η χρονιά το Symptom Projects καταλαμβάνει την Άμφισσα

2018-09-06 10:40:00

Το The Symptom Projects πραγματοποιεί για ένατη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Άμφισσας το εκθεσιακό του πρόγραμμα. Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα δημώδη» σε επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινού και μια μέρα μετά, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Εκδοχές του κήπου: από έξω μέσα και από μέσα έξω».

Οι «Εκδοχές του κήπου» θα παρουσιαστούν στο Παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας, αλλά και σε αυλές και δημόσιους χώρους στην πόλη. Όπως σημειώνουν οι επιμελητές της Φαίη Ζήκα και Νίκος Παπαδόπουλος: «Από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας έως σήμερα, ο κήπος δηλώνει ένα τοπίο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, μια γλυπτική σύνθεση αποτελούμενη από φυσικά στοιχεία, στην οποία ο άνθρωπος/κηπουρός αποφασίζει πώς θα τα τοποθετήσει και θα τα καλλιεργήσει. Η πράξη αυτή λαμβάνει χώρα πάντα σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον, αντανακλώντας τις νοοτροπίες και τη φιλοσοφία του δημιουργού σε μια ορισμένη εποχή. Σε μια τέτοια "άλλη" εποχή ο περσικός κήπος αναπαραστάθηκε δισδιάστατα στο περσικό χαλί, απεικονίζοντας τον κήπο της Εδέμ. Ο "δικός" μας παράδεισος προέρχεται, επίσης, από την περσική λέξη pairi-daeza που σημαίνει περίκλειστος. Η έννοια της καλλιέργειας δεν αφορά μόνο τη γη, αλλά και το πνεύμα. Καθόλου τυχαία, ο λατινογενής όρος για τον πολιτισμό –η "κουλτούρα"- έχει τις ρίζες του στην καλλιέργεια της γης.

»Ο κήπος μπορεί να μεταφερθεί στο εσωτερικό του οίκου ως χαλί, ταπετσαρία, πίνακας, άνθη σε βάζο. Όσο για το περσικό χαλί, με την εξαίσια φυτική διακόσμηση, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μαγικό ιπτάμενο χαλί που θα μας μεταφέρει εκτός του οίκου, πάνω από τον τοίχο, και θα μας επιτρέψει να περιπλανηθούμε ανά τον κόσμο, φέροντας μαζί μας την οικειότητα του δικού μας πολιτισμού.

»Οι καλλιτέχνες του symptom #9 καλούνται να προσεγγίσουν τον κήπο με σύγχρονο τρόπο. Το "έξω", δηλαδή ο κήπος, θα παρουσιαστεί ως ένα "μέσα" και οι καλλιτέχνες, με βάση την ιδέα του χαλιού, θα δημιουργήσουν έργα που θα παρουσιαστούν στο παλαιό νοσοκομείο της Άμφισσας. Από την άλλη, έργα που παραδοσιακά εκτίθενται "εντός των τειχών" θα παρουσιαστούν σε αυλές, κήπους και πάρκα της πόλης της Άμφισσας. Έτσι για πρώτη φορά το Symptom Project θα ανοιχθεί σε όλη την πόλη, δίνοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες τη δυνατότητα μιας νέας θέασης και συνάντησης με πολλά από τα εκθέματα μέσα στον ιστό της καθημερινής τους ζωής.»

Συμμετέχοντες: Ιάνθη Αγγελίογλου, Αλέξανδρος Αλεκίδης, Άρτεμις Βασιλοπούλου, Πέννυ Γκέκα, Γιώργος Γυπαράκης, Μάρθα Δημητροπούλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Λίζη Καλλιγά, Εύη Καλογηροπούλου, Χρήστος Καλόγηρος, Ξανθή Κωστορρίζου, Άννα Λάσκαρη, Ανδρέας Λυμπεράτος, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μάρω Μιχαλακάκου, Πέτρος Μπάτσιαρης, Ράνια Μπέλλου, Νατάσα Μπιζά, Κρίστι Μπουτσάι, Ελένη Μυλωνά, Κατερίνα Παπαζήση, Τερέζα Παπαμιχάλη, Ρένα Παπασπύρου, Ευτύχης Πατσουράκης, Βασίλης Παφίλης, Γιώργος Σκυλογιάννης, Φανή Σοφολόγη, Έφη Σπύρου, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους, Espantapajaros project (Νίκος Τρανός και Νίκος Γκίκας)


©Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη

Η έκθεση «Τα δημώδη» θα φιλοξενηθεί στην Οικία Πανουργιά της Άμφισσας. «Ο δημώδης λόγος δεν ανιχνεύεται στην αρχαιολογία των υπογραφών του, σε μοναδικές πηγές εκφοράς, μια τέτοια μοναδικότητα δεν υφίσταται στη δημώδη παράδοση, αλλά στην ευρύτητα των ακροάσεών του, στην ανταπόκρισή του. Είτε έχουμε να κάνουμε με το παραμύθι, είτε με το δημοτικό τραγούδι, αυτό εν τέλει που συγκροτεί το είναι αυτών των αφηγήσεων, τη διάδοση και διάσωσή τους, είναι αυτή η επιτελεστικότητα της επιθυμίας του άλλου…», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Αποστόλης Αρτινός, για το δημώδη λόγο, πάνω στον οποίο είναι βασισμένη η επιλογή των έργων.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν μια σειρά επιτελεστικών αναγνώσεων πάνω στο δημώδη λόγο.

Συμμετέχοντες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μαρίνα Βελησιώτη, Φοίβη Γιαννίση, Λυδία Δαμπασίνα, Βασίλης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Θεοδώρα Μαλάμου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Απόστολος Ντελάκος, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νίκος Παπαδημητρίου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Βάσω Πλαβού, Χαρά Πιπερίδου, Νάνα Σαχίνη, Χριστίνα Σγουρομύτη, Μάρω Φασουλή, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

Κείμενα καταλόγου: Αποστόλης Αρτινός, Μαριεύη Μαστοράκη, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.


©Δημήτρης Αμελαδιώτης

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εκδοχές του κήπου» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Άμφισσα, η οποία θα περιλαμβάνει τις παρακάτω εισηγήσεις:

  • «Εικαστικές προσεγγίσεις του κήπου», Ανίνα Βαλκανά, επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • «Επιμελητικές προσεγγίσεις του κήπου», Ειρήνη Λεοντακιανάκου, ιστορικός τέχνης, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • «H σκιά του κήπου», Παντελής Χανδρής, εικαστικός, Αναπλ. Καθηγητής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
  • «Flora Filopappou: In situ / Ex situ», Νίκος Παπαδόπουλος, εικαστικός
  • «Το πάρκο ως κοινωνικο-πολιτική εστία», Μαρίνα Μαροπούλου, Ανθρωπολόγος Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • «Η θεραπεία του κήπου», Γεωργία Μέντζα, ιστορικός τέχνης
  • «Ο κήπος ως διεπαφή μεταξύ ανθρώπου και φύσης», Φαίη Ζήκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως 30 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργούν καθημερινά από τις 6 έως τις 8 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.thesymptomprojects.gr

Κύρια φωτογραφία άρθρου: Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Amiss, 2008 ©Γιάννης Θεοδωρόπουλος