Artnews

O αυτοκράτορας που αγαπούσε την ποίηση

2018-09-13 16:42:08

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση κινεζικής τέχνης που έχει γίνει ποτέ. Η καινούργια περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης με τίτλο «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» αναμένεται να είναι το μπλοκμπάστερ της νέας σεζόν.

Για πρώτη φορά, παγκοσμίως, βγαίνουν εκτός των κινεζικών συνόρων σπάνια αντικείμενα από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. Συγκεκριμένα, 154 έξοχα εκθέματα που προέρχονται από το παλάτι «Πολλαπλού Μεγαλείου», το μέρος που ο Qianlong (Τσιανούν) έζησε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Αλλά ακόμη κι όταν ανέβηκε στον θρόνο, ο Κινέζος άρχοντας πάντα επέστρεφε εκεί. Φαίνεται πως ήταν γι’ αυτόν ένα καταφύγιο, ένας χώρος όπου μπορούσε να σκεφτεί με ηρεμία. Λέγεται πως εκεί εμπνεύστηκε τα σχέδια για την πετυχημένη διοίκηση της απέραντης χώρας του.

Ο Qianlong, που καταγόταν από την Μαντζουρία, είναι ο αυτοκράτορας που σφράγισε την Ιστορία της Κίνας. Αναδιαμόρφωσε τη χώρα, διπλασίασε την μέγεθος και τον πληθυσμό της, φρόντισε για την ευημερία των πολιτών της και κυρίως υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα. Παρέμεινε στο θρόνο για περισσότερο από εξήντα χρόνια (1735-1796) και σε αυτό το διάστημα συνδύασε επιτυχώς την πολιτική του ικανότητα με την αγάπη του για τον πολιτισμό.

Η έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», που εγκαινιάζεται αύριο στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης, ξεκινά με ένα βίντεο που δείχνει το παλάτι «Πολλαπλού Μεγαλείου». Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να δει το πορτραίτο του αυτοκράτορα που τον απεικονίζει νέο, καθώς και την χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ενδυμασία με σχέδια από κύματα, κοράλλια, φωτιές και σύννεφα καπνού. «Η διακόσμηση συμβολίζει την οικουμενικότητα του άρχοντα» όπως μας πληροφόρησε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμανλής, ο οποίος ανέλαβε να ξεναγήσει τους δημοσιογράφους στην έκθεση. «Ηταν γενναιόδωρος άρχοντας, επέτρεπε σ’ όλες τις θρησκείες να ευημερούν στην αυτοκρατορία του» συμπλήρωσε. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται και τα τελετουργικά ενδύματα της Αυτοκράτειρας. «Αυτά τα ρούχα ανήκουν στην δεύτερη του σύζυγο, η οποία είχε και εκείνη αυτοκρατορικά προνόμια, αλλά έγινε επισήμως αυτοκράτειρα όταν ανέβηκε ο γιος της στην εξουσία» σχολίασε ο κος Παντερμανλής. Ο αυτοκράτορας Qianlong είχε ένα χαρέμι από 40 γυναίκες, που ανέβαιναν σιγά σιγά στην ιεραρχία. «Η πρώτη του γυναίκα, η Φούκα, πέθανε νωρίς. Την αγαπούσε πολύ».

Ακολουθεί η αίθουσα του θρόνου με τα περίτεχνα θυμιατήρια. Η επόμενη ενότητα, η αγαπημένη μας, είναι αφιερωμένη στο τσάι και την ποίηση. Στο μέσον της υπάρχουν κοστούμια από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις και μια υπέροχη στολή ενός αξιωματικού. Στις πλαϊνές προθήκες φιλοξενούνται πανέμορφες πορσελάνες, σερβίτσια τσαγιού που είναι διακοσμημένα με ποιήματα. Γενικώς, ο αυτοκράτορας είχε αδυναμία στην ποίηση. Έβαζε τους ηθοποιούς του να διαβάζουν ποιήματα. Αλλά και ο ίδιος έγραφε ποίηση. Στα 73 του χρόνια έγραψε ένα ποίημα που περιέγραφε τη ζωή και την καθημερινότητα στο παλάτι.


Από την ενότητα «Τσάι και ποίηση»

Μέσα στην έκθεση, θα δείτε επίσης δώρα που έκαναν στον Κινέζο ηγέτη, όπως ένα χρυσό ρολόι που προερχόταν από την Αγγλία, ένα ροζάριο από χάντρες νεφρίτη και ένα αντικείμενο από κοράλλι, σε σχήμα ροδάκινου, «διακοσμημένο με σύννεφα, δράκοντες και σύμβολα ευτυχίας και μακροζωίας». Πραγματικά, δεν έχετε δει κάτι παρόμοιο.

Η νέα περιοδική έκθεση του μουσείου τελειώνει με μια αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο μεγαλείο του βουδισμού. Όπως πληροφορούμαστε, από τα συνοδευτικά κείμενα, ο Βουδισμός έφτασε στη Κίνα από την Ινδία κατά τη δυναστεία Han (206 π.χ- 220 μχ)


Το γραφείο του προικισμένου ηγέτη: εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, αλλά και τη σωστά άσκηση της βασιλικής εξουσίας

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ακρόπολης σκηνοθετήθηκε με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης. Τα αντικείμενα, που είναι επιλεγμένα προσεχτικά από τους διοργανωτές, ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο στον λαμπρό πολιτισμό της Κίνας. Η έκθεση αυτή είναι άλλο ένα παράδειγμα της στενής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που γίνεται στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα – Κίνα.

Γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου θα αντικαθιστούν 20 κομμάτια, όπως το πορτρέτο του αυτοκράτορα και τα αυτοκρατορικά ενδύματα. «Τα υφάσματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, δεν μπορούν να παραμείνουν στο χώρο μας παραπάνω από 3 μήνες» είπε ο πρόεδρος του μουσείου.  Με λίγα λόγια θα χρειαστεί να επισκεφτείτε την έκθεση δύο φόρες. και γιατί όχι; 

Πληροφορίες

Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου 2018 – 14 Φεβρουαρίου 2019. Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15). Τιμή εισιτηρίου: 3€

www.theacropolismuseum.gr